Monitor

Cel mai bun monitor 2023: top 8 monitoare pentru PC + Ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cel mai bun monitor

Cel mai bun monitor îți poate îmbunătăți biroul sau îți poate îmbunătăți întreaga experiență de calculator, indiferent dacă îți construiești spațiul de lucru ideal, un monitor de gaming sau doar ai nevoie de un ecran mare frumos la care să îți conectezi laptopul.

Pentru a te ajuta să alegi cel mai bun monitor pentru tine, am analizat monitoare din toate variantele, cu rezolutie de la 1080p la 4K și caracteristici precum sincronizarea cadrelor și suporturile reglabile.

Le-am testat pe toate, măsurând totul, de la gama de culori și luminozitate până la timp de raspuns, astfel încât să putem fi încrezători când îți spunem că un afișaj este mai bun decât altul. Am identificat cazuri de utilizare specifice care fac ca un monitor să fie mai potrivit pentru o persoană sau alta.

Acest lucru este important pentru că atunci când petreci ore îndelungate concentrându-te pe muncă, școală, jocuri sau chiar activități grafice profesionale, monitorul potrivit poate fi diferența dintre confort și neplăcerile incomode. Cele mai bune monitoare oferă o vedere clară asupra munca ta, îmbunătățesc ergonomia biroului tău și îți sporesc productivitatea zilnică.

Mai jos vei găsi lista noastră cu monitoare unde cu siguranță vei găsi cel mai bun monitor potrivit ție și nevoilor tale.

ProdusPreț
1. Monitor LED IPS Dell 27″Vezi Prețul
2. Monitor Apple Studio Display 27″Vezi Prețul
3. Monitor LED IPS ASUS ProArt 27″Vezi Prețul
4. Monitor Gaming LED HP X24ihVezi Prețul
5. Monitor portabil ARZOPAVezi Prețul
6. Monitor Curbat Gaming LED VA MSI 23.6″Vezi Prețul
7. Monitor LED IPS Dell 31.5″Vezi Prețul
8. Monitor curbat LED VA Samsung Odyssey G9 Neo 49″Vezi Prețul

5/5

Cel mai bun monitor pentru uz casnic

Monitorul Dell 27″ UHD 4K IPS LED este o alegere excelentă pentru cei care caută un afișaj de top. Monitorul are o rezoluție 4K uimitoare, oferind o claritate și detalii incredibile în fiecare imagine. Cu panoul său IPS, poți să te bucuri de culori vibrante și unghiuri largi de vizualizare, făcându-l perfect atât pentru lucru, cât și pentru jocuri.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestui monitor este suportul pentru HDR, care adaugă și mai multă profunzime și bogăție imaginilor tale. În plus, monitorul dispune de tehnologia FreeSync, care îți asigură că experiența ta de acest monitor este lină și fluidă, fără rupere sau bâlbâiala ecranului.

Designul monitorului Dell 27″ UHD 4K IPS LED este elegant și modern, cu o ramă subțire și un suport care permite reglarea înălțimii, pivotarea și înclinarea. Acest lucru facilitează găsirea unghiului de vizualizare perfect, indiferent dacă lucrezi la un document sau te joci.

Monitorul Dell 27″ UHD 4K IPS LED este o alegere excelentă pentru oricine care are nevoie de un monitor de înaltă calitate. Cu rezoluția sa uimitoare 4K, suportul HDR și tehnologia FreeSync, acest monitor este cel mai bun monitor pentru uz casnic care oferă o experiență vizuală excepțională, perfect pentru lucru. În plus, designul său elegant și suportul reglabil îl fac un plus elegant și practic pentru orice birou sau spațiu de lucru.

Specificații:

 • Afișare: 27 inch, LED, IPS, 4K, 3840 x 2160, Wide
 • Rata de refresh: 60 Hz
 • Timp de raspuns: 4 ms
 • Porturi video: 2 x HDMI, 1 x DisplayPort
 • Funcții speciale: Ergonomie, Boxe 2 x 3W
 • Conținut pachet: 1 x Cablu HDMI, 1 x Cablu alimentare, 1 x Monitor, 1 x Ghid de instalare rapida
 • Tehnologii: Flicker Free, AMD Free-Sync, Comfort View, Easy Arrange
 • Rotire: +90°~-90°
 • înălțime ajustabilă: 110 mm

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cel mai bun monitor pentru utilizatori de MacBook

Acest monitor de 27 inch este o alegere excelentă pentru oricine apreciază grafica de înaltă calitate și rezoluția imaginii clare. Cu ecranul său uimitor Retina 5K de 27 inch, te poți bucura de filmele, emisiunile TV și jocurile video preferate cu detalii uluitoare.

Pe lângă capacitățile sale vizuale impresionante, Apple Studio Display oferă și conectivitate Thunderbolt, care permite viteze de transfer de date fulgerătoare și sincronizare ușoară a dispozitivului. În plus, designul său elegant și modern va completa cu siguranță orice spațiu de lucru, făcându-l o alegere excelentă atât pentru profesioniști, cât și pentru cei creativi.

Recomandăm cu incredere acest produs ca cel mai bun monitor pentru utilizatori de MacBook și pentru oricine caută un monitor de top care oferă performanțe excepționale și imagini uimitoare. Este o investiție grozavă care, fără îndoială, îți va îmbunătăți experiența de calculator și îți va oferi ani de utilizare fiabilă.

Specificații

 • Afișare: 27 inch, 5K, 5120 x 2880, Wide, luminozitate 600 cd/m²
 • Rata de refresh: na
 • Timp de raspuns: na
 • Porturi video: USB Type-C, Thunderbolt
 • Funcții speciale: Difuzoare, Hey Siri, Spatial sound, Wide Color
 • Conținut pachet: 1 x Monitor, Stand reglabil cu inclinare
 • Tehnologii: True Tone, Standard Glass
 • Rotire: na
 • înălțime ajustabilă: 105 mm

Avantaje:

Dezavantaje:

4.3/5

Cel mai bun monitor pc profesional

ASUS ProArt PA278QV este cel mai bun monitor profesional și un monitor fantastic care oferă o calitate remarcabilă a imaginii și o serie de caracteristici care îl fac ideal pentru oameni creativi și profesioniști. Are un ecran LED IPS de 27 inch cu o rezolutie QHD de 2560 x 1440, care oferă imagini clare. De asemenea, aceste monitoare led acoperă 100% din gama de culori sRGB și 100% din Rec. 709 spațiu de culoare, făcându-l perfect pentru sarcini critice pentru culoare, cum ar fi editare foto și video.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale ProArt PA278QV este ProArt Preset și ProArt Palette. Aceste caracteristici permit utilizatorilor să ajusteze setările de culoare ale monitorului pentru a se potrivi nevoilor și preferințelor lor specifice, în special la editare foto. Această personalizare este esențială pentru reclamele care trebuie să se asigure că munca lor este afișată cu acuratețe și consecvență pe diferite dispozitive și platforme.

Un alt aspect impresionant al cel mai bun monitor profesional, ProArt PA278QV, este designul său ergonomic. Monitorul poate fi ajustat cu ușurință pentru a se potrivi preferințelor de vizualizare ale utilizatorului, cu capabilități de înclinare, rotire, pivotare și ajustare a înălțimii. Această capacitate de reglare asigură că utilizatorii pot lucra confortabil pentru perioade lungi de timp, fără a-și încorda gâtul sau spatele.

Sunt cele mai bune monitoare led profesionale de la Asus și este un monitor excepțional care oferă o calitate remarcabilă a imaginii, o acuratețe excelentă a culorilor și o gamă de caracteristici care îl fac ideal pentru profesioniștii din diverse domenii, inclusiv editare foto. Dacă ești în căutarea unui monitor de înaltă calitate care să poată face față cu ușurință sarcinilor critice de culoare, ProArt PA278QV merită cu siguranță luat în considerare.

Specificații

 • Afișare: 27 inch, IPS, WQHD, 2560 x 1440, Wide
 • Rata de refresh: 75 Hz
 • Timp de raspuns: 5 ms
 • Porturi video: HDMI, DVI, Display Port, 1 x Mini DisplayPort
 • Funcții speciale: HDCP, Low Blue Light
 • Conținut pachet: Ghid de utilizare rapida, 1 x Cablu alimentare, 1 x Monitor, Certificat de garantie
 • Tehnologii: QuickFit, Picture Mode, Flicker Free
 • Rotire: +90°~-90°, + 90 ° ~ -90 °
 • înălțime ajustabilă: 105 mm

Avantaje:

Dezavantaje:

4.1/5

Cel mai bun monitor de gaming ieftin

HP X24ih este cel mai bun monitor ieftin de gaming și este un monitor excelent care oferă caracteristici de top la un preț accesibil. Cu un ecran IPS de 24 inch, monitorul oferă imagini clare și vii, cu o rezoluție Full HD de 1920 x 1080 și o rata de refresh rapidă de 144 Hz, făcându-l perfect pentru jocuri cu ritm rapid și filme pline de acțiune.

Tehnologia AMD FreeSync asigură o experiență de joc lină și fără rupere, eliminând orice bâlbâială sau întârziere. Monitorul are, de asemenea, un timp de răspuns de 1 ms, care ajută la reducerea neclarității în mișcare și a imaginilor fantomă, făcându-l ideal pentru jocurile competitive.

O altă caracteristică remarcabilă a HP X24ih este designul său ergonomic. Monitorul poate fi ajustat cu ușurință pentru a se potrivi preferințelor de vizualizare ale utilizatorului, cu capabilități de înclinare, rotire și ajustare a înălțimii. Monitorul oferă, de asemenea, o funcție pivot care permite utilizatorilor să comute între modul peisaj și portret, făcându-l versatil pentru diferite cazuri de utilizare.

Opțiunile de conectivitate ale HP X24ih sunt de asemenea impresionante. Monitorul vine cu intrări HDMI și DisplayPort, ceea ce facilitează conectarea la diferite dispozitive, cum ar fi console de jocuri, laptopuri și PC-uri.

Monitorul HP X24ih este cel mai bun monitor ieftin de gaming și este un monitor excelent care oferă funcții de top la un preț accesibil. Oferă o experiență de joc fluidă și receptivă, iar designul său ergonomic asigură o utilizare confortabilă pentru perioade îndelungate. Dacă ești în căutarea unui monitor de gaming care să ofere un raport calitate-preț excelent, HP X24ih este un monitor ieftin și merită cu siguranță luat în considerare.

Specificații

 • Afișare: 24 inch, LED, Full HD, 1920 x 1080, Wide
 • Rata de refresh: 144 Hz
 • Timp de raspuns: 1 ms
 • Porturi video: 1 x HDMI
 • Funcții speciale: Pivot rotation
 • Conținut pachet: 1 x Cablu HDMI 1 x Cablu alimentare 1 x Monitor
 • Tehnologii: Anti-Glare, Low blue light, AMD FreeSync™ Premium
 • Rotire: na
 • înălțime ajustabilă: na

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cel mai bun monitor portabil

Monitorul portabil Arzopa A1 este un produs fantastic pentru oricine are nevoie de un al doilea monitor în deplasare. Acest monitor de 15,6 inch are o rezoluție de 1920×1080 pixeli și un panou IPS care oferă o acuratețe excelentă a culorilor și unghiuri de vizualizare largi de până la 178 de grade. Tehnologia HDR îmbunătățește și mai mult culoarea și contrastul pentru a produce o imagine uimitoare.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestui monitor este portabilitatea acestuia. Are o greutate de doar 0,65 KG și are un profil subțire, făcându-l ușor de strecurat într-un rucsac sau o geantă de laptop. Monitorul este, de asemenea, compatibil cu conexiuni USB-C și HDMI, ceea ce înseamnă că îl poți conecta la o gamă largă de dispozitive, inclusiv laptopuri, smartphone-uri, console de jocuri și multe altele.

O altă caracteristică excelentă a monitorului portabil Arzopa A1 sunt difuzoarele încorporate. Deși s-ar putea să nu fie cele mai puternice, oferă o calitate decentă a sunetului, potrivită pentru vizionarea videoclipurilor sau pentru jocuri.

Recomandăm acest monitor ca cel mai bun monitor portabil și oricui are nevoie de un al doilea ecran pentru muncă, școală sau divertisment. Este un monitor versatil și portabil, care oferă o calitate excelentă a imaginii și este compatibil cu o gamă largă de dispozitive. Indiferent dacă ești student, profesionist sau jucător, acest monitor este o investiție excelentă care îți va îmbunătăți productivitatea și experiența de divertisment.

Specificații

 • Afișare: 15,6 inch, LED, IPS, 1920 x 1080, Wide, luminozitate 300 cd / m2
 • Rata de refresh: 60 Hz
 • Timp de raspuns: 15 ms
 • Porturi video: 1 x Mini HDMI
 • Funcții speciale: DualView, Boxe incorporate, Low Blue Light
 • Greutate: 0.65 Kg
 • Tehnologii: LED/IPS
 • Rotire: na
 • înălțime ajustabilă: na

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cel mai bun monitor cu ecran curbat

Monitorul cu ecran curbat pentru jocuri MSI Optix G24C4 este un produs fantastic pentru jucătorii care doresc o experiență de joc captivantă și de înaltă calitate. Acest monitor de 23,6 inchi are o rezoluție Full HD de 1920×1080 pixeli și un panou VA care oferă culori bogate și vii, precum și negru adânc și contrast excelent.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestui monitor este curbura sa. Curbura 1500R oferă o experiență de joc mai captivantă și mai captivantă prin înfășurarea ecranului în jurul câmpului vizual. Rata de refresh de 144 Hz și timpul de raspuns de 1 ms îmbunătățesc și mai mult experiența de joc prin reducerea neclarității în mișcare și oferind un joc fluid.

O altă caracteristică excelentă a MSI Optix G24C4 este compatibilitatea sa cu tehnologia AMD FreeSync, care sincronizează rata de refresh a monitorului cu placa ta grafică pentru a elimina ruperea și bâlbâiala ecranului.

Monitorul vine, de asemenea, cu un port DisplayPort și HDMI pentru conectivitate versatilă, facilitând conectarea la o gamă largă de dispozitive de jocuri.

Considerăm că acest model este cel mai bun monitor curbat în funcție de calitate/preț. Monitorul curbat pentru gaming MSI Optix G24C4 este o alegere excelentă pentru jucătorii care doresc o experiență de joc de înaltă calitate și captivantă. Specificațiile sale impresionante, designul curbat și compatibilitatea cu tehnologia AMD FreeSync îl fac o investiție excelentă pentru oricine ia în serios gaming sau care dorește un ecran curbat în stil.

Specificații

 • Afișare: 23,6 inch, LED, VA, Full HD, 1920 x 1080, Wide, Anti Glare
 • Rata de refresh: 144 Hz
 • Timp de raspuns: 1 ms
 • Porturi video: 2 x HDMI, DisplayPort
 • Funcții speciale: Ecran curbat, FreeSync, Frameless Design
 • Conținut pachet: 1 x Monitor, 1 x Suport
 • Tehnologii: OSD Controller
 • Rotire: na
 • înălțime ajustabilă: na

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cel mai bun monitor PC profesional premium

Monitorul Dell UP3218K LED IPS 8K este un monitor incredibil care oferă un nivel de claritate și detalii de neegalat. Cu un ecran masiv de 32 inch și o rezoluție de 7680 x 4320 pixeli, acest monitor are peste 33 de milioane de pixeli, oferind o imagine incredibil de clară și detaliată, ideală pentru profesioniștii din domenii precum fotografia, editare video, editare foto și designul grafic.

Precizia culorilor de pe acest monitor este excepțională, cu o gamă de culori de 99,5% Adobe RGB și 100% sRGB, ceea ce permite reprezentarea corectă a culorilor și consistența pe diferite dispozitive. Este excelent pentru editare foto. Panoul IPS oferă unghi de vizualizare largi și o consistență excelentă a culorii, astfel încât să obține o calitate constantă a imaginii, indiferent de poziția ta de vizionare.

Monitorul are un design elegant cu o ramă subțire care îi îmbunătățește aspectul, făcându-l perfect pentru orice spațiu de lucru modern. De asemenea, dispune de un suport care oferă înclinare, rotire și reglare a înălțimii pentru un confort maxim de vizualizare, iar monitorul acceptă modurile Picture-by-Picture și Picture-in-Picture, permițându-ți să afișezi simultan conținut din mai multe surse.

Monitorul Dell UP3218K LED IPS 8K vine, de asemenea, cu tehnologie Flicker-free, care reduce oboseala ochilor în timpul utilizării prelungite. Opțiunile de conectivitate ale monitorului sunt impresionante. Cu două porturi DisplayPort 1.4 și patru porturi USB 3.0, ceea ce facilitează conectarea la mai multe dispozitive.

Prețul acestui monitor este destul de mare, ceea ce îl poate face mai puțin accesibil pentru unele persoane. În plus, nu toți utilizatorii pot necesita nivelul de detaliu și acuratețea culorii oferite de un monitor 8K. Este, de asemenea, un monitor mare, care poate să nu fie potrivit pentru spații de lucru mai mici.

Dacă ești un profesionist care necesită cea mai mare calitate a imaginii și acuratețea culorilor, pentru editare foto de exemplu, monitorul Dell UP3218K LED IPS 8K este o investiție excelentă. Prețul poate fi ridicat, dar nivelul de detaliu și claritate pe care îl oferă este de neegalat, făcându-l o alegere ideală pentru oricine cere tot ce este mai bun.

Specificații

 • Afișare: 31,5 inch, LED, 8K, 7680 x 4320, Wide
 • Rata de refresh: na
 • Timp de raspuns: 6 ms
 • Porturi video: 2 x Displayport
 • Putere consumata: 87 W
 • Conținut pachet: Manual de utilizare, 2 x Cablu DP, 1 x Cablu alimentare, 1 x Cablu USB 3.0, Laveta curatare
 • Data ports: 4 x USB 3.0
 • înălțime ajustabilă: na

Avantaje:

Dezavantaje:

4.4/5

Cel mai bun monitor PC când vrei cel mai elegant și mare monitor posibil

Monitorul Samsung Odyssey G9 Neo este o adevărată putere atunci când vine vorba de jocuri și divertisment. Cu ecranul său curbat masiv de 49 de inch, rezoluția QHD și rata de refresh rapidă de 240 Hz, acest monitor este un vis devenit realitate atât pentru jucători, cât și pentru creatorii de conținut.

Designul monitorului este elegant și cu un finisaj negru mat și accente subtile de iluminare care îi conferă o senzație futuristă. Curbura ecranului este, de asemenea, bine proiectată, oferind o experiență de vizionare captivantă care te va atrage în acțiune.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestui monitor este timpul de raspuns rapid de 1 ms, care asigură că nu există întârziere în timpul jocurilor cu ritm rapid sau scenelor de acțiune. Monitorul este, de asemenea, compatibil cu tehnologia AMD FreeSync, care elimină ruperea și bâlbâiala ecranului pentru o experiență mai lină și mai plăcută.

În ceea ce privește conectivitatea, Odyssey G9 Neo are mai multe porturi, inclusiv DisplayPort, HDMI și USB, ceea ce facilitează conectarea la o varietate de dispozitive. De asemenea, acceptă montarea VESA, ceea ce permite opțiuni flexibile de poziționare și instalare.

Cu toate acestea, există câteva dezavantaje de luat în considerare. Monitorul este destul de mare și greu, ceea ce ar putea îngreuna mutarea sau reglarea odată ce este configurat. Prețul este destul de mare, ceea ce poate fi prohibitiv pentru unii utilizatori.

Samsung Odyssey G9 Neo este un monitor fantastic care își îndeplinește promisiunile de înaltă performanță, imagini captivante și design elegant. Dacă ești un gamer serios sau un creator de conținut care caută un monitor pc de top, acest monitor merită cu siguranță luat în considerare.

Specificații

 • Afișare: 49 inch, VA, 5120 x 1440, Ultra Wide, Luminozitate 420 cd / m2
 • Rata de refresh: 240 Hz
 • Timp de raspuns: 1 (GTG)
 • Porturi video: 1 x DisplayPort 1.4, 2 x HDMI 2.1
 • Funcții speciale: Picture in picture (PIP), Flicker Free, FreeSync, G-sync compatible, Eye Saver Mode, Picture-By-Picture, LOW INPUT LAG, Auto Source Switch+
 • Conținut pachet: Cablu alimentare, Cablu USB, Cablu DP, CD-ul de instalare (manual)
 • Rotire: -15.0 ~ +15.0
 • înălțime ajustabilă: 120 mm

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum să alegi cel mai bun monitor

De la creatori la gameri, la utilizatori ocazionali de PC, achiziționarea unui monitor bun este o sarcină pe care dorești să o rezolvi corect. Vrei să fi sigur că vei cumpăra cel mai bun monitor potrivit nevoilor tale.

Dacă nu cunoști aspectele hardware și aspectele tehnice, cum poți face distincția între cele mai bune monitoare existente? Cu mici modificări ale rezoluției, rata de refresh și specificațiilor de afișare, întreaga experiență de vizionare/gaming se poate schimba.

Așadar, fie că ești în căutare de cel mai bun monitor pc, cel mai bun monitor de gaming sau cel mai bun monitor profesional, atunci iată ghidul nostru de cumpărare a monitoarele din 2023 pentru a te ajuta. Toate detaliile importante sunt acoperite și vei afla despre toate opțiunile cele mai bune pentru monitoare pc.

Scopul achiziționării unui nou monitor

În primul rând, trebuie să îți pui întrebarea:

Care este scopul tau pentru achizitionarea unui monitor nou? Odată ce ai răspunsul tău, vei ști calea corectă de urmat. Am enumerat mai jos câteva motive comune.

Munca zilnică/Operațiuni normale de calculator

Dacă ești doar în căutarea unui monitor care te poate ajuta la munca zilnică și să te ajute cu chestii cum ar fi să scrii e-mailuri, să postezi pe rețelele sociale, să navigezi pe internet, să îți plătești facturile, să vizionezi videoclipuri și așa mai departe, atunci nu vei avea nevoie de un monitor pc high-end. Ecran de dimensiune bună cu afișaje full HD pentru aceste scopuri sunt ușor disponibile la prețuri rezonabile.

Munca zilnică/Operațiuni normale de calculator

Dacă ești doar în căutarea unui monitor care te poate ajuta la munca zilnică și să te ajute cu chestii cum ar fi să scrii e-mailuri, să postezi pe rețelele sociale, să navigezi pe internet, să îți plătești facturile, să vizionezi videoclipuri și așa mai departe, atunci nu vei avea nevoie de un monitor pc high-end. Ecran de dimensiune bună cu afișaje full HD pentru aceste scopuri sunt ușor disponibile la prețuri rezonabile.

Gaming high-end

Jocurile de ultimă generație necesită un monitor cu rezoluție full HD,timpul de raspuns bun, o rata de refresh excelentă de 60 Hz sau mai mare pentru o experiență de joc fluidă și un unghiuri de vizualizare orizontal de 178 de grade sau mai mult. Va trebui să cauți tehnologia AMD FreegSync sau NVIDIA G-Sync pentru o experiență de joc mai bună. Unii jucători ar putea căuta două monitoare de gaming sau monitoarele cu ecran lat pentru a obține o vedere uimitoare a tuturor personajelor jocurilor.

Lucrări creative/profesionale și design grafic

Al treilea tip este pentru fotografi, editori video, creatori, artiști, designeri grafici, animatori, editare foto, programatori și alți profesioniști multimedia. Pentru crearea de conținut, vei căuta un monitor pc cu ecran lat cu rezoluție Full HD sau Quad HD. Nu poți greși cu panoul IPS și alte caracteristici de afișare care oferă unghi de vizualizare largi și acuratețe perfectă a culorilor. De asemenea, va trebui să iei în considerare timpul de raspuns, monturile, suporturile și așa mai departe pentru o vizualizare ergonomică.

Multifunctional

Acest tip este pentru utilizatorii care doresc să facă muncă de birou, cum ar fi foi de calcul sau să colaboreze cu colegii, să joace jocuri, să editeze fotografii/videoclipuri sau să facă filme. Vei căuta un cel mai bun monitor PC, LED sau IPS, cu rezoluție Full HD pentru mai multe scopuri. Nu există prea multe detalii de tratat și poți alege o combinație bună de funcționalități.

Acum că înțelegi în ce categorie te încadradezi, să ne uităm la diferite tipuri de caracteristici de luat în considerare.

Care sunt caracteristicile de luat în considerare la cumpărarea unui monitor?

1. Tipuri de afișare

Ecranele cu cristale lichide sau monitoarele LCD sunt accesibile în comparație cu monitoarele LED. Acestea oferă performanțe de calitate și folosesc cristale lichide pentru a afișa imagini pe ecran. Acestea sunt în general iluminate din spate de lămpi fluorescente cu catod rece (CCFL).

Monitoare LED

Diodele emițătoare de lumină sau monitoarele LED oferă o calitate mai bună a imaginii și oferă imagini mai luminoase, consumând mai puțină energie decât LCD-urile. În ceea ce privește designul, acestea sunt mai subțiri și mai atractive. Aceste monitoare sunt încă LCD-uri, dar sunt alimentate cu iluminare de fundal LED avansată pentru o experiență de vizualizare generală excelentă.

Nivelul de luminozitate al afișajului LED îți permite să le utilizești în aer liber, unde poți vedea ecranul clar, fără strălucire.

Monitoare OLED

Un monitor cu diodă emițătoare de lumină organică are un afișaj cu ecran plat care își afișează propria lumină și nu folosește lumini de fundal, producând o calitate excelentă a imaginii. Această tehnologie îți oferă mai multe avantaje față de monitoarele LCD tradiționale. Unele dintre ele includ panouri subțiri și consum mai puțin de energie.

OLED este un monitor ecologic, deoarece nu produce deșeuri toxice în timpul utilizării.

2. Tipuri de panouri

IPS

Un monitor IPS oferă o calitate strălucitoare a imaginii chiar și atunci când nu ești poziționat direct în fața monitorului. Unghiurile largi de vizualizare și calitatea perfectă a imaginii fac ca aceste monitoare să fie ideale pentru editori, designeri, fotografi profesioniști și creativi. Panourile IPS sunt cunoscute pentru cele mai bune monitoare pentru culori și unghiuri de vizualizare, printre alte panouri de afișare.

TN (Twisted Nematic)

TN este o tehnologie de panou LCD utilizată în mod obișnuit, preferată de jucători datorită rate de refresh rapide. Monitoare TN se găsesc adesea în secțiuni economice, pentru o reacție rapidă la un preț rezonabil.

VA (aliniere verticală)

VA este un tip de tehnologie de afișare cu panouri LED care oferă o adâncime uimitoare a imaginii și cel mai bun contrast. Acestea produc, de asemenea, un spațiu de culoare mult mai mare și te poți bucura de imagini de înaltă calitate pe monitoare VA. Timpul de raspuns este cel mai lung la aceste modele.

3. Rezoluție

HD (1280*720)

Monitoarele de înaltă definiție (HD) oferă o rezoluție dublă față de orice monitor analogic și veți descoperi că aceste monitoare sunt super accesibile. Cele mai bune monitoare HD sunt bune pentru munca generală, zilnică.

Full HD (1920 x 1080)

Majoritatea utilizatorilor care doresc un monitor pentru utilizare zilnică și vizionează videoclipuri, filme etc., optează pentru un monitor complet de înaltă definiție. Calitatea imaginii este clară și uimitoare pentru munca de zi cu zi.

Quad HD (2560 x 1440)

Aceste monitoare, cunoscute și sub numele de QHD sau WQHD (Wide Quad High Definition), oferă de patru ori mai mulți pixeli decât monitoarele HD. Aplicațiile de ultimă generație pot rula fără probleme, iar calitatea imaginii este incredibil de clară. Sunt cele mai bune monitoare PC pentru editarea foto profesională, design grafic și munca creativă.

4K Ultra HD (3840 x 2160)

Adesea mergând pe UHD sau monitor 4K (rezoluție înaltă de 4000 de pixeli), aceste monitoare PC oferă de patru ori pixelii oferiti de monitoare full HD. Sunt perfecte pentru fiecare operație la care te poți gândi. Aceste monitoare 4K Ultra HD este preferat de gameri pentru o experiență perfectă, de designeri pentru editare foto/video de înaltă rezoluție și de oricine caută cele mai fine detalii.

5K (5120 x 2160 sau mai mult)

Oferind de șapte ori mai mulți pixeli oferiți de monitoarele full HD, imaginile par să iasă de pe ecran cu un monitor 5K. Rezoluția ultra-înaltă este excelentă pentru profesioniști și editori/creativi care doresc să vadă fiecare detaliu.

8K UHD (7680 x 4320)

Cu o lățime de aproape 8.000 de pixeli, acesta este monitorul cu cea mai înaltă rezoluție. Dar este o tehnologie nouă și greu de găsit. Dacă doriți să capturați cele mai fine detalii ale unei imagini, atunci 8K este opțiunea perfectă pentru editare și jocuri profesionale.

4. Dimensiunea ecranului

20 inch și mai puțin

Această dimensiune a ecranului este cea mai accesibilă opțiune și convenabilă dacă vă deplasați pe tot parcursul zilei. Oferă o calitate bună a imaginii pentru munca de bază, cum ar fi partajarea fotografiilor prin intermediul rețelelor sociale sau vizualizarea e-mailurilor sau navigarea pe web și vizionarea videoclipurilor.

21 inch – 26 inch

Această dimensiune a monitorului este o gamă ideală, perfectă pentru uz multifuncțional la birou și acasă. Ideal noi considerăm că 24 inch este perfect. Poți să îți termini munca zilnică, să vizionezi filme/serie, să vizualizezi documente lungi și imagini mari și să joci jocuri cu o experiență de joc mai bună decât media.

27 inch și mai sus

Un monitor mai mare de 27″ , 32 inch de de exemplu este alegerea ideală pentru acei utilizatori care doresc o zonă mare de vizualizare pentru jocuri. 32 inch de exemplu, noi considerăm că este ideal pentru proiectare grafică, fotografie profesională, producție video, animație și editare 3D.

Monitoare cu ecran lat și ultrawide

Majoritatea monitoarelor cu ecran lat au un raport de aspect de 16:9 sau 16:10, excelent pentru vizualizarea foilor de calcul mari, deschiderea mai multor aplicații, jucarea jocurilor, vizionarea de filme etc.

Cu toate acestea, monitoarele ultrawide, cu un raport de aspect de 21:9, sunt preferate pentru vizualizarea documentelor lungi sau a ferestrelor de browser una lângă alta și a aplicațiilor deschise. Multe dintre aceste monitoare vin cu funcționalitate cu ecran divizat, astfel încât să vă puteți organiza cu ușurință conținutul.

5. Tehnologie

Tehnologie HDR (gamă dinamică ridicată)

Tehnologia HDR îmbunătățește experiența de vizionare prin extinderea gamei de culori a pixelilor și a contrastelor pentru culori mai vibrante și o mai mare acuratețe a culorilor. Conținutul va arăta natural și real, făcând din aceasta o tehnologie ideală pentru jocuri, vizionarea de filme și editarea foto/video.

Tehnologie inteligentă

Ei bine, dacă nu dorești să te conectezi monitorul la un computer, atunci tehnologia inteligentă îți va transforma monitorul într-un computer (evident nu unul puternic). Aceste monitoare vin cu un adaptor Wi-Fi încorporat, astfel încât să poți accesa toate serviciile de streaming, browserele web și aplicațiile online. Poți chiar să conectezi monitorul la smartphone pentru a rula aplicații și a viziona videoclipuri/filme. Când ai chef să-l conectezi la un PC, conectivitatea este prezentă.

6. Sincronizare adaptivă: FreeSync vs G-Sync

Majoritatea monitoarelor pentru gaming sau design grafic au fie tehnologia AMD FreeSync, fie tehnologia Nvidia G-Sync. Ambele tehnologii de sincronizare adaptivă ajută la reducerea bâlbâirii și ruperii ecranului prin sincronizarea ratei de reîmprospătare a monitorului cu placa grafică, ceea ce are ca rezultat o experiență perfectă. Cu toate acestea, alegerea între AMD sau Nvidia depinde de nevoile tale.

Dacă ai un buget redus, monitoarele FreeSync sunt o opțiune minunată, deoarece costă mai puțin decât omologii lor G-Sync. FreeSync este compatibil atât cu DisplayPort, cât și cu HDMI, în timp ce G-Sync depinde de DisplayPort. Cu toate acestea, trebuie să te asiguri că placa grafică și tehnologia de sincronizare adaptivă sunt compatibile. Poți verifica cea mai mică rată de reîmprospătare la care GSync sau FreeSync pot funcționa ca ghid. În mod ideal, este mai mic decât maximul pe care îl poate gestiona placa ta grafică. Cel mai bine este să alegi un monitor G-Sync Ultimate sau FreeSync Premium Pro pentru cel mai bun monitor PC de gaming sau cel mai bun monitor PC pentru design grafic de ultimă generație.

7. Afișaj curbat vs drept

În afară de afișajele normale drepte sau plate, există afișaje curbe frumoase. Nu există o mare diferență în rezoluția acestor tipuri de monitoare, dar ecranele curbate oferă o experiență mai bună pentru anumite sarcini, cum ar fi jocurile cu un singur jucător, și oferă, de asemenea, o experiență ultra-widescreen. Ecranele curbate reduc reflexiile și strălucirea, făcând configurația excelentă pentru creativități. Practic, puteți face mai multe sarcini împărțind cu ușurință spațiul de lucru al ecranului.

Dacă selectezi cel mai bun monitor mic cu ecran curbat (27 inch sau mai puțin), vei obține un câmp vizual îngust, care reduce imersiunea. De asemenea, dacă ești în căutarea cel mai bun monitor PC pentru vizionarea în grup, atunci un ecran curbat nu este fezabil. Nu poți monta nici un monitor curbat pe un perete. Pe de altă parte, afișajele drepte nu sunt la fel de atractive ca cele curbate din punct de vedere estetic, dar nu vei avea atât de multe probleme cu ele.

8. Proiectare și montare

Pentru proiectare și montare, aș recomanda cel mai bun monitor PC care este și ușor de instalat și manevrat. Dacă dorești să construiești o configurație complexă de computer care constă din mai mult de un monitor, atunci un monitor care este ușor de rotit, înclinat și mutat ar trebui să fie alegerea ta ideală. Utilizatorii sunt atât de atașați de funcțiile și comenzile încorporate încât uită adesea de mici detalii precum gestionarea cablurilor și plasarea portului.

Ai nevoie ca monitorul să se conecteze fără probleme la computer sau tabletă, așa că trebuie să știi unde sunt porturile. Sunt orientate în jos sau înapoi sau sunt în partea de sus sau de jos a monitorului? Analizează unde dorești să fie plasat cel mai bun monitor PC cumpărat, cum ar fi pe masă sau pe perete, și vizualizezi dacă montarea monitorului pe un perete va fi fezabilă sau va crea probleme de gestionare a cablurilor.

Dacă ai spațiu limitat pentru a lucra, atunci faci o alegere eficientă din punct de vedere al spațiului. De asemenea, dacă dorești să montezi, verifică dacă marca de monitor oferă opțiuni de montare sau brațe și dacă este compatibil cu brațele de montare ale altor producători.

9. Cameră web

Cele mai bune monitoare PC vin cu o cameră web integrată, o cameră independentă sau fără cameră. Pentru aceste bune monitoare, trebuie să îți dai seama dacă ai nevoie de o cameră web sau nu. Camerele web sunt utile în timp ce participi la întâlniri online și conferințe de afaceri, pentru discuții video cu prietenii sau familia, jocurile în flux și multe altele. Cele mai bune monitoare de ultimă generație vin cu camere web integrate, care sunt utile pentru o comunicare fezabilă și oferă funcții precum recunoașterea facială. Cu toate acestea, o cameră web integrată este în general fixată în centrul monitorului și nu poți schimba vizualizarea.

În schimb, o cameră independentă poate fi fixată în colț sau în centru, în funcție de cerințele tale. Chiar dacă cele mai bune monitoare de exemplu nu au o cameră web, îl poți achiziționa separat și îl poți monta pentru diferite utilizări. Prin urmare, selectarea unui dintre cele mai bune monitoare cu o cameră web încorporată nu este o alegere bună dacă dorești să utilizești camera web pentru streaming, participarea la întâlniri și așa mai departe.

Există diferite tipuri de camere web. Unele dintre ele sunt după cum urmează:

• Integrat

Multe laptop-uri sunt proiectate pentru camere web portabile. Este situat în partea de sus a ecranului. Aceste camere produc imagini de proastă calitate. Acest lucru se datorează faptului că camerele sunt proiectate cu pixeli mai mici.

• De sine stătătoare

Aceste camere web sunt conectate la laptop cu ajutorul unui cablu USB. Vin cu cleme care ajută la atașarea camerei web la laptop. Aceasta este o opțiune mult dorită, deoarece utilizatorilor li se permite să selecteze camere de înaltă calitate în funcție de cerințele lor.

• Camera de rețea

Aceste tipuri de camere sunt ca cele de sine stătătoare. Semnalele de la aceste camere sunt transmise prin cabluri ethernet. Aceste camere funcționează corect într-o configurație de videoconferință de top.

10. Caracteristici suplimentare

• Rata de refresh

Cele mai bune monitoare depind de rata de refresh. Rata de refresh este de câte ori este generată o nouă imagine pe secundă. În general, monitoarele au o rată de reîmprospătare de 60 Hz – 75 Hz. Cu toate acestea, dacă dorești o experiență de joc fluidă, alegi o rată de reîmprospătare de 120 Hz, 144 Hz, 165 Hz sau mai mult. Acest lucru fiind spus, o rata de refresh de 60 Hz – 75 Hz este destul pentru unele sarcini.

• Unghi de vedere

S-ar putea să fi observat că calitatea imaginii monitorului este diferită atunci când îl privești dintr-un unghi, mai degrabă decât din așezat în față. Deci, dacă dorești să vizionezi filme sau să joci jocuri cu prietenii/familia din diferite unghiuri, atunci alegi un monitor cu un unghi de vizualizare de 178 de grade sau mai mult și cu 1920 x 1080.

• Nivel de luminozitate

Dacă un monitor PC se află lângă o fereastră însorită sau în condiții luminoase, monitorul mediu de 250 de nit nu va fi bun pentru tine. Căutați un monitor cu 350 nits sau mai multe niveluri de luminozitate pentru a obține o experiență de vizionare strălucitoare.

• Timp de raspuns

Timpul de răspuns înseamnă cât durează la un monitor PC pentru ca un pixel să își modifice culoarea. În termeni simpli, milisecundele necesare ecranului pentru a schimba imaginea reprezintă timpul de răspuns. Dacă doriți să experimentați jocuri și filme cu mișcare rapidă fără nicio neclaritate, atunci căutați un timp de răspuns de 2 ms sau mai mic.

• Porturi de conectare

Monitoarele vin cu porturi diferite pentru o conexiune ușoară cu diferite dispozitive. Deci, luați în considerare dispozitivele pe care doriți să le conectați la monitor PC, în afară de computere. Există diferite porturi precum HDMI, DisplayPort, VGA, DVI, USB Type-A, USB Type-C etc.

Rezumatul Ghidului de Cumpărare cel mai bun monitor

Deci, acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți lua în considerare înainte de a face alegerea finală între cele mai bune monitoare. În afară de acestea, difuzoarele, camerele web, suporturile și caracteristicile ergonomice sunt alte puncte pe care trebuie să le arunci o privire în funcție de preferințele tale. Deoarece un monitor PC poate schimba jocul pentru computerul tău cu drepturi depline și puternic, asigură-te că faci investiția potrivită pentru ceea ce ai nevoie. Țineți cont de preț. Un laptop sub 2000 lei nu iți va aduce acelaș calitate ca unul mai scump cu mai multe specificații importante.

Întrebări frecvente despre Monitoare

 Există mai mulți factori importanți care determină calitatea unui monitor, inclusiv: dimensiunea ecranului, rezoluția, rata de refresh, contrastul, luminozitatea, unghiurile de vizualizare, precum și calitatea construcției și prețul.

Alegerea dimensiunii potrivite a ecranului depinde de preferințele personale și de utilizarea planificată. În general, monitoarele cu dimensiuni între 24 și 27 inci sunt cele mai populare, dar dacă aveți nevoie de un ecran mai mare pentru a îți desfășura activitatea, poți opta pentru un monitor cu dimensiune de 32 de inci sau mai mare.

Rata de refresh se referă la numărul de cadre afișate pe ecran pe secundă. Cu cât rata de refresh este mai mare, cu atât imaginea se mișcă mai fluid și mai natural. Acest lucru este deosebit de important în jocurile video și în aplicațiile care implică mișcări rapide. Rata de refresh ideală pentru un monitor este de cel puțin 120 Hz.

Există mai mulți producători renumiți de monitoare, fiecare cu propriile lor avantaje și dezavantaje. Printre cele mai bune branduri de monitoare se numără: ASUS, Dell, LG, Samsung și Acer. 

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

Lasă un răspuns