Top Electronice

Placă de bază

Cea mai bună placă de bază din 2024: Top 10 plăci de bază + ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cea mai buna placa video

Acestea sunt cele mai bune plăci de bază pe care le-am testat pentru procesoarele AMD și Intel. Chiar dacă lucruri precum procesoarele și plăcile grafice primesc de obicei mai multă atenție, alegerea celei mai bune plăci de bază pentru jocuri (sau orice fel de sarcină de calcul) este un pas cheie în construirea PC-ului. Totul din configurația PC-ului fie se conectează la placa de bază, fie se conectează la altceva care se conectează la placa de bază. Factorul său de formă (ATX, E-ATX, Micro ATX sau Mini-ITX) va dicta, de asemenea, dimensiunea carcasei PC-ului pe care va trebui să o utilizați. Iar soclul și chipset-ul unei plăci vor determina ce procesoare puteți instala în soclul CPU.

Dacă nu ești sigur ce chipset de placă de bază cauți atunci când alegi cea mai buna placa de baza pentru jocuri sau ai alte întrebări care nu sunt abordate aici, poți vizita ghidul nostur de mai jos cu noțiunile de bază ale plăcii de bază.

Alegerile de mai jos încep cu plăcile de bază Intel recente (cu plăci de bază AMD mai jos), inclusiv cele mai bune plăci de bază pentru jocuri concepute pentru cele mai recente procesoare Intel „Alder Lake” din a 13-a generație și „Raptor Lake” din a 12-a generație, precum și pentru cele mai vechi „Rocket Lake” din a 11-a generație. procesoare. Vei găsi mai jos recomandările noastre pentru cele mai bune plăci de bază pentru Z790, Z690, B660 și H610.

Cele mai bune plăci de bază de gaming pentru procesoarele AMD (inclusiv Ryzen 7000 și 5000) urmează alegerile noastre Intel de mai jos.

Și poate vrei să rămâi cu AM4, deoarece cele mai recente placi de baza AMD Ryzen 7000 sunt destul de scumpe în comparație cu plăcile din generația anterioară atât de la AMD, cât și de la Intel. Procesoarele Ryzen 5000 de ultimă generație și plăcile de bază AM4 sunt încă performante și la prețuri atractive. Știi doar că, dacă optezi pentru o placă de bază AM4 acum, cumperi o platformă de ultimă generație. Majoritatea (probabil toate) procesoarelor noi AMD vor fi lansate pe noua soclu/platformă AM5, numai cu suport DDR5.

AM4 de ultimă generație de la AMD, precum și unele dintre plăcile de bază Intel Z790 și Z690-chipset încă acceptă RAM DDR4 mai veche și mai accesibilă. Acest lucru poate, de asemenea, să scadă costurile dacă ai un kit mai vechi pe care vrei să îl transferi într-o construcție nouă. Și optarea pentru RAM DDR4 mai veche nu face o diferență majoră față de DDR5 în performanța jocurilor atunci când utilizezi o placă grafică dedicată.

ProdusPreț
1. GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AXVezi Prețul
2. Gigabyte Z690 AORUS PROVezi Prețul
3. ASRock Z690 EXTREMEVezi Prețul
4. Gigabyte Z690I AORUS ULTRAVezi Prețul
5. Gigabyte Z690 AORUS TACHYONVezi Prețul
6. MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4Vezi Prețul
7. ASUS ROG STRIX B660-I GAMING WIFIVezi Prețul
8. ASUS PRIME H610M-A D4Vezi Prețul
9. GIGABYTE B650E AORUS MASTERVezi Prețul
10. Asrock X670E TAICHIVezi Prețul

5/5

Cea mai buna placa de baza per total

Toate plăcile de bază din clasa emblematică Z790 oferă cele mai bune dintre cele mai bune în ceea ce privește caracteristicile și specificațiile, dar Gigabyte Z790 Aorus Extreme prezintă cea mai bună valoare dintre ele. Vei pierde câteva prize M.2 din cauza plăcilor mai scumpe, dar această pasăre are, altfel, tot ce ai putea cere și mai mult, în timp ce costă între 1000 și 1600 lei, mai puțin decât concurența.

Z790 Aorus Extreme oferă Ethernet de 10 Gb, porturi Thunderbolt 4 de 40 Gbps, sunet de vârf, GPU PCIe 5.0 și suport M.2, livrare excesivă de putere și aspectul de vârf pe care îl așteptai de la o placă de ultimă generație. Z790 Godlike de la MSI oferă mai multe funcții (cum ar fi șapte prize M.2), dar costă cu 400 de dolari mai mult și este, de asemenea, mai mare din punct de vedere fizic, ceea ce face dificil de recomandat celor mai mulți oameni, cu excepția cazului în care banii nu sunt un obiect.

Z790 Aorus Extreme a funcționat bine și la testele noastre de jocuri, productivitate și suprablocare, așa cum te-ai aștepta de la o placă emblematică. Nu uita doar că acesta este un model E-ATX, așa că vei avea nevoie de o carcasă cu puțin mai mult spațiu decât opțiunile ATX standard. Dar cu siguranță ai putea cumpăra o carcasă mai mare cu banii pe care îi vei economisi, optând pentru această placă față de alte opțiuni emblematice Z790. Un lucru se sigur, acestea sunt cu siguranță cele mai bune placi de baza de până acum.

Specificații:

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel Z790
  • Factor de formă: E-ATX
  • Regulator de tensiune: 23 faze
  • PCIe x16: (1) v5.0, (2) v3.0 (x4, x1)
  • Porturi USB: (2) Thunderbolt 4 Type-C (40 Gbps) ) (10) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cea mai bună placă de bază ATX Z690

La aproximativ 1900 lei, Gigabyte Z690 Aorus Pro este o placă de bază Alder Lake de gamă medie care acoperă foarte bine toate bazele, cu sacrificii minime. Există opțiuni ample de stocare, inclusiv patru prize M.2, sunet actualizat și un nou aspect. În testele noastre extinse, performanța, termicele și overclockarea au fost, de asemenea, bine în gama celorlalte plăci Z690 pe care le-am testat.

Între cele 13 porturi USB de pe IO din spate, patru prize M.2 și livrarea de energie capabilă, toate la un preț cu mult sub opțiunile emblematice, există multe de iubit despre Z690 Aorus Pro. Atâta timp cât nu ai nevoie de iluminare RGB integrată sau Wi-Fi 6E din cutie (încă ai Wi-Fi 6), Gigabyte Z690 Aorus Pro este o placă de bază excelentă Alder Lake pentru a îți construi sistemul Z690. Așadar, acestea sunt cele mai bune placi de baza ATX Z690 de până acum.

Specificații

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel Z690
  • Factor de formă: ATX
  • Regulator de tensiune: 19 faze
  • PCIe x16: (2) v5.0, (1) v3.0 Porturi USB
  • USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Type-C (10 Gbps), (4) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (4) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps), (4) USB 2.0
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna placa de baza ieftină

Z690 Extreme WiFi de la ASRock este o placă de bază excelentă pentru a îți construi sistemul bazat pe Alder Lake, dacă vrei să economisești bani pentru a-i cheltui pe alte componente. Performanța sa ieșită din cutie, cu unele aplicații puternic multi-threaded, a fost oarecum mai lentă decât media în unele teste, dar încărcăturile de lucru cu fire reduse și testarea jocului au văzut această placă să strălucească. Din punct de vedere hardware, placa este bine echipată pentru prețul său, inclusiv trei socluri M.2, opt porturi SATA uimitoare, porturi Ethernet duale (1GbE/2,5GbE) și Wi-Fi 6E integrat. Placa arată și bine, cu designul ei în mare parte negru, accente de albastru închis, LED-uri RGB strălucitoare și crestături plăcute din punct de vedere estetic în PCB.

Există multe opțiuni concurente în gama de prețuri de 1500 lei, dar numai ASRock Extreme vine cu Wi-Fi 6E integrat și opt porturi SATA. Dacă vă place iluminarea RGB, pe care Asus și MSI nu o au la acest preț, Extreme WiFi 6E este calea de urmat. Dacă nu ai nevoie de mai mult de cinci porturi USB-A pe IO din spate, Z690 Extreme este cea mai bună placă Z690 pe care am testat-o în jurul valorii de 1500 lei. Așadar, dacă ești în căutarea unei placi de baza ieftine, acestea sunt cele mai bune placi de baza pentru tine.

Specificații

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel Z690
  • Factor de formă: ATX
  • Regulator de tensiune: 15 faze
  • PCIe x16: (1) v5.0, (1) v4.0, (1) v3.0
  • Porturi USB: (1) USB 3.2 Gen 2, Type-C ( 10 Gbps), (1) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (4) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cea mai buna placa de baza Z690 Mini-ITX

Gigabyte Z690I Aorus Ultra Plus s-a dovedit în testele noastre a fi o opțiune performantă, aspectuoasă și rentabilă în spațiul Z690 ITX. La un preț bun sub 3000 de lei, este mai ieftin decât majoritatea concurenței și include două mufe M.2, un codec audio premium modern și MOSFET-uri 105A de înaltă calitate pentru a alimenta orice procesor. În plus, este un design care include RGB.

Dacă ne uităm la concurență, avem ASRock Z690 Phantom Gaming-ITX/TB4 , MSI MEG Z690I Unify și ROG Strix Z690-I Gaming WiFi 6E de la Asus . Acestea sunt plăci ITX mai mult decât capabile, diferența se reduce la preț și nevoile tale. Toate aceste plăci includ Wi-Fi 6E și 2,5 GbE, cel puțin două porturi SATA și două mufe M.2. Celelalte plăci au porturi SATA suplimentare, în timp ce MSI este singurul cu trei socluri M.2. ASRock este scurt dacă comparați codecuri audio, dar puțini utilizatori ar observa o diferență.

Ne place ce are de oferit Gigabyte Z690I Aorus Ultra Plus. Noua placă a rezolvat problemele cu slotul PCIe al versiunii anterioare și ne-a adus un SKU în general bine rotunjit și cu siguranță un preț bun. Este, de asemenea, singura placă ITX bazată pe Z690 cu LED-uri RGB integrate pentru a-l face să iasă în evidență vizual în cazul tău. Cei care doresc să folosească mai mult de două unități SATA vor trebui să caute în altă parte, dar în caz contrar, Ultra Plus este cea mai bună opțiune Z690 Mini-ITX disponibilă la preț.

Specificații

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel Z690
  • Factor de formă: Mini-ITX
  • Regulator de tensiune: 13 faze
  • PCIe x16: (1) v5.0
  • Porturi USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Type-C (20 Gbps) (3) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) ) (2) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) (2) USB 2.0 (480 Mbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cea mai buna placa de baza cu overclocking Z690

Z690 Aorus Tachyon vine cu o livrare robustă de putere care acceptă overclockarea sub-ambientală a oricărui procesor Alder Lake compatibil. MOSFET-urile SPS 105A, radiatorul mare și instrumentele de overclocking asigură că placa nu împiedică vitezele maxime de ceas atinse. Și în testarea noastră, a avut rezultate peste medie în general, cu unele dintre cele mai rapide rezultate în noul nostru benchmark Blender, Cinebench R23 și Procyon Office, testele noastre de joc arătând, de asemenea, rezultate puțin mai mari decât media pentru plăcile Z690 pe care le-am testat.

E-ATX Aorus Tachyon are mai multe caracteristici care fac și overclockarea mai ușoară, inclusiv butoane pentru a crește/scădea raportul procesorului, funcționalitate de răcire, moduri limp, capacitate BIOS multiplă, condensatori Tantal în jurul zonei prizei (din ce în ce mai ușor de izolat pentru sub- zero rulări) și multe altele.

Deși această placă este făcută pentru overclockare, face totuși bine toate celelalte. De la cele patru socluri M.2 și șase porturi SATA până la soluția audio emblematică Realtek de ultimă generație, vine cu caracteristici care sunt utile pentru majoritatea oricărui tip de utilizator. Totuși, cei care au nevoie de mai mult de 64 GB de RAM (profesioniști, creatori de conținut etc.), vor trebui să caute în altă parte.

Specificații

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel Z690
  • Factor de formă: E-ATX
  • Regulator de tensiune: 18 faze
  • PCIe x16: (2) v5.0 USB
  • PCIe x16: (2) v5.0 (x16, x8/x8)Porturi USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Type-C (20 Gbps), (3) USB 3.2 Gen 2 Type-A (10 Gbps), (4) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna placa de baza B660

Atâta timp cât nu intenționați să îți overclockezi procesorul sau vrei să utilizezi dispozitive PCIe 5.0 înainte de următoarea actualizare, MSI MAG B660M Mortar WIFI DDR4 și chipsetul său B660 reprezintă o opțiune excelentă pentru cei care doresc să intre în Alder Lake fără a pune o povară grea pentru bugetul tău de construcție.

Îi lipsește aspectul elegant sau iluminarea RGB a plăcilor mai scumpe, dar vine cu tot ceea ce aveți nevoie pentru a profita la maximum de un procesor Alder Lake cu ceas de stoc. Mortarul include două socluri PCIe 4.0 x4 M.2, șase porturi SATA, o soluție audio premium de ultimă generație și VRM-uri care gestionează cu ușurință procesorul emblematic Core i9.

În testarea noastră, performanța pe mortarul nostru B660M a fost similară cu cea a plăcilor DDR4 bazate pe Z690 pe care le-am testat anterior. Cu alte cuvinte, această placă de bază sub 200 USD a fost capabilă să utilizeze procesorul nostru i9-12900K la maximum, costând cu o treime mai puțin decât majoritatea ofertelor Z690.

Specificații

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel B660
  • Factor de formă: mATX
  • Regulator de tensiune: 14 faze (12+1+1, 12 MOSFET-uri 60A pentru Vcore)
  • PCIe x16: (1) v. 4.0 (x16), (1) v. 3.0 (x4)
  • USB Porturi: (1) port USB 3.2 Gen 2×2 Type-C (20 Gbps), (3) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (4) USB 2.0 (480 Mbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna placa de baza Mini-ITX B660

După testarea noastră de referință și o privire atentă asupra setului său amplu de caracteristici, Asus ROG Strix B660-I Gaming WIFI s-a dovedit a fi o placă de bază compactă demnă în spațiul B660, care este prietenos cu bugetul. Placa mică este echipată cu un slot PCIe 5.0, două socluri M.2, Wi-Fi 6 integrat și o soluție audio premium de ultimă generație. Singura preocupare reală din punct de vedere hardware este cu temperaturile calde VRM, dar reține că acest lucru a fost în timpul unui test de stres și nu este un scenariu tipic de încărcare.

În afară de aceasta, performanța în toate testele noastre a fost bună, concurând ușor cu celelalte plăci bazate pe DDR5. Are un preț rezonabil, este bogat în funcții și are performanțe bune. Nu poți cere mult mai mult de la această clasă de consiliu. Asus ROG Strix B660-I Gaming WIFI este placa ITX preferată dacă vrei să economisești niște bani și nu intenționezi să overclockezi procesorul Alder Lake. Dacă o faceți, există opțiuni Z690 (am analizat deja două, ASRock Z690 PG ITX-TB4 și MSI MEG Z690I Unify), deși majoritatea acestora depășesc cu mult de 1500 lei.

Specificații

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel B660
  • Factor de formă: Mini-ITX
  • Regulator de tensiune: 9 faze (8+1, MOSFET-uri SPS 60A pentru Vcore)
  • PCIe x16: (1) v5.0 (x16)
  • Porturi USB: (1) USB 3.2 Gen 2×2 Tip -C (20 Gbps), (1) USB 3.2 Gen 2 Type-C (10 Gbps), (3) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (3) USB 2.0 (480 Mbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna placa de baza ieftină

Dintre plăcile de bază cu chipset Intel H610 de sub 120 USD pe care le-am testat, Asus Prime H610M-A D4 este singura care acceptă două socluri M.2 pentru stocare, iar un soclu M.2 key-E îți permite să adaugi cu ușurință CNVi- NIC-uri bazate pentru Wi-Fi rapid și fiabil.

Dacă vrei să intri în Alder Lake la preț ieftin și nu veți face overclock, chipsetul H610 este cel mai puțin costisitor mod de acces, dar nu este lipsit de dezavantaje. Există mai puține porturi USB și ceea ce este disponibil este mai lent (fără porturi USB de 20 Gbps sau Type-C, de exemplu).

În timp ce întreaga stivă de procesoare Alder Lake este acceptată din punct de vedere tehnic, sunteți limitat în ceea ce privește procesoarele pe care le puteți utiliza cu acest chipset, având în vedere performanța mai lentă pe care am văzut-o la încărcăturile grele multi-threaded cu Core i9 pe toate plăcile de bază H610 testate. Și nu vă așteptați la o mulțime de expansiune externă. Există doar șase porturi USB aici, niciunul dintre ele mai rapid decât perechea de porturi teal de 10 Gbps. Dar dacă nu încerca să rulezi cel mai bun Alder Lake pe care îl are de oferit, această placă suplimentară este o modalitate bună de a obține cel mai recent și mai bun Intel pe care îl are de oferit fără a pune o gaură imensă în contul tău bancar.

Specificații

  • Soclu: LGA 1700
  • Chipset: Intel H610
  • Factor de formă: mATX
  • Regulator de tensiune: 8 faze (7x MOSFET-uri pentru Vcore)
  • PCIe x16: (1) v. 4.0 (x16)
  • Porturi USB: (2) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), (4) USB 2.0 (480 Mbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cea mai buna placa de baza B650E

B650E Aorus Master de la Gigabyte este o placă de înaltă calitate, bine rotunjită, la un preț mult mai mic decât alternativele X670E. La un preț modest, estompează linia dintre chipsetul complet X670, dar are tot ce are de oferit B650E, doar poate mai puține porturi USB rapide în acest caz. Are patru mufe PCIe 5.0 M.2, multe porturi USB pe IO din spate și aceleași VRM-uri robuste găsite pe mult mai scump X670E Aorus Master. Și s-a livrat așa cum era de așteptat și în testele și benchmark-urile noastre de performanță.

B650E Aorus Master are un aspect premium potrivit pentru a fi punctul focal al construcției dvs. și un preț care este mult mai plăcut decât multe opțiuni bazate pe X670. Este una dintre cele mai complete și mai bine rotunjite opțiuni disponibile pentru B650E și ar trebui să fie pe lista ta scurtă dacă vrei să construiești un sistem Ryzen 7000 și nu aveți nevoie de lățimea de bandă suplimentară a X670.

Specificații

  • Soclu: AM5
  • Chipset: AMD B650E
  • Factor de formă: ATX
  • Regulator de tensiune: 20 faze
  • PCIe x16: (1) v5.0 (x16, x8) (1) v4.0 (x4) (1) v4.0 (x2)
  • Porturi USB: (1) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) Type-C (4) USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) (4) USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) (4) USB 2.0 (480 Mbps)
  • Garanție: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cea mai buna placa de baza premium

Dotată cu 12 porturi USB (dintre care opt sunt viteze USB 3.2 Gen 2), un port LAN 2.5G, opt porturi SATA și Wi-Fi 6 integrat, Asus ROG Crosshair VIII Hero Wi-Fi este o bază bună pentru un calculator premium.

Specificații

  • Priză: AM4
  • Chipset: AMD X570
  • Factor de formă: ATX
  • Regulator de tensiune: 12+2 faze
  • PCIe x16: (3) v3.0
  • Porturi USB: USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps): 7x Type-A, 1x Type-C USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps ): 4x
  • Garanție de tip: 3 ani

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum să alegi cea mai buna placa de baza pentru gaming sau standard

Placa de bază este probabil cea mai importantă componentă a PC-ului, nimic altceva nu funcționează fără ea și decide ce upgrade-uri poți face în viitor. Iată ce trebuie să iei în considerare înainte de a cumpăra cele mai bune placi de baza:

Factor de formă a plăcilor de bază

Inițial, va trebui să selectezi un factor de formă. Plăcile de bază ATX sunt comune, la fel ca și micro ATX (deși acestea sunt mai mici ca dimensiune și reduc numărul de sloturi de expansiune). Când cumperi o nouă placă de bază și nu sunteți sigur ce dimensiune se va potrivi, poți oricând să îți măsori vechea placă de bază și să o compari cu diferite dimensiuni. Placa ATX este populară, deoarece are adăugarea de mai multe sloturi de expansiune, care pot fi utile.

Soclu procesor al plăcilor de bază

După ce ai ales un factor de formă, va trebui să alegi un soclu de procesor. Au existat diferite tipuri de prize utilizate în trecut, dar trei sunt aplicabile doar astăzi. Acestea sunt LGA, PGA și BGA. Intel folosește LGA, în timp ce AMD folosește PGA. Prizele BGA nu sunt la fel de populare ca acestea din urmă, deoarece acestea sunt conectate permanent la placa de bază, astfel încât nu pot fi întreținute sau actualizate. În funcție de tipul de soclu pe care îl ai pe placa de bază, acesta va determina ce procesor puteți cumpăra. Deci, probabil că va trebui să iei în considerare mai întâi ce procesor vrei, apoi cumperi placa de bază.

Soclu procesor al plăcilor de bază

După ce ai ales un factor de formă, va trebui să alegi un soclu de procesor. Au existat diferite tipuri de prize utilizate în trecut, dar trei sunt aplicabile doar astăzi. Acestea sunt LGA, PGA și BGA. Intel folosește LGA, în timp ce AMD folosește PGA. Prizele BGA nu sunt la fel de populare ca acestea din urmă, deoarece acestea sunt conectate permanent la placa de bază, astfel încât nu pot fi întreținute sau actualizate. În funcție de tipul de soclu pe care îl ai pe placa de bază, acesta va determina ce procesor puteți cumpăra. Deci, probabil că va trebui să iei în considerare mai întâi ce procesor vrei, apoi cumperi placa de bază.

Memorie RAM (Memorie cu acces aleatoriu)

În continuare, RAM, prescurtare de la Random Access Memory. În principiu, placa de bază pe care o cumperi va determina cantitatea și tipul de RAM pe care o poți avea. Prin urmare, merită să ai în vedere acest lucru înainte de a lua o decizie de cumpărare a unei placi de baza. În consecință, îți recomandăm să alegi o placă de bază care poate găzdui cel puțin 16 GB, chiar dacă inițial nu plănuiești să cumperi atât de mult, ai opțiunea de a utiliza această memorie mai târziu. În plus, caută o placă care oferă 4 sau mai multe sloturi de memorie. Aceasta înseamnă că poți instala 2 module RAM pentru a începe și vei avea loc liber pentru upgrade-uri de memorie în viitor.

Sloturi PCI

Un slot PCI este o conexiune sau un port care se află pe placa de bază. Au fost tipul standard de slot de expansiune de ani de zile și permit conectarea cardurilor de expansiune. În funcție de modul în care intenționezi să utilizezi computerul, va trebui să iei în considerare dacă placa de bază are sloturi care să corespundă cerințelor tale. Dacă ești un gamer, vei dori să ai cel puțin un slot PCI Express x16 de viteză maximă și vei avea nevoie de mai multe dintre acestea, dacă vrei să conectezi mai multe carduri. Plăcile de bază oferă, de asemenea, sloturi PCI standard și sloturi PCI Express mai mici pentru alte plăci, cum ar fi plăcile de sunet, adaptoarele Wi-Fi și alte extensii de conectivitate.

Caracteristici ale plăcilor de bază

Dacă cumperi cea mai bună placă de bază cu funcții deja încorporate, nu trebuie să îți faci griji cu privire la cumpărarea plăcilor de expansiune suplimentare. O caracteristică mai comună, care este de obicei inclusă pe majoritatea plăcilor de bază, este sunetul de la bord. Cu toate acestea, aceasta este de obicei potrivită numai pentru difuzoarele medii. Merită remarcat faptul că plăcile de bază mai bune includ adesea și funcții Wi-Fi și Bluetooth, dar va trebui să cheltui mai mulți bani pentru aceste funcții. Cu toate acestea, acestea vor reduce nevoia de carduri de expansiune.

SATA

Când te gândești să cumperi cea mai bună placă de bază, este posibil să ai nevoie să iei în considerare numărul de porturi SATA de care vei avea nevoie. Fiecare port SATA îți permite să conectezi o unitate optică și unități de stocare, cum ar fi un SSD sau HDD. Prin urmare, este important să te asiguri că placa de baza are toate porturile SATA de care ai nevoie pentru toate unitățile tale. De asemenea, merită remarcat faptul că trebuie să te asiguri că placa de baza oferă standardul SATA de 6 gigaocteți, cunoscut și sub numele de SATA 3.0. În plus, ar putea fi necesar să iei în considerare conexiunile periferice, de exemplu un USB 3.0.

Pot să fac overclock pe orice placa de baza?

Nu. Există absolut restricții în vigoare pentru a opri asta, în special pe partea Intel. A deschis overclockarea memoriei pe chipset-urile sale din seria 500, dar totuși, Z590 este singura ta șansă de a overclocka cele mai recente procesoare Rocket Lake din seria K. Dar nu îți face griji, nu prea se fac overclock.

AMD este mai generos, permițând toate procesoarele și majoritatea chipset-urilor plăcii de bază. Practic, dacă te asiguri că nu alegi cea mai ieftină placă Ryzen, una cu un „A” în fața nomenclaturii sale, atunci ești bine să o modifici. Deși, din nou, există într-adevăr randamente limitate. Totuși cu cele mai bune placi de baza din lista noastră nu vei întâmpina probleme.

Este important să te uiți la anumite caracteristici atunci când cumperi placi de baza de calitate: SATA III, Format atx, Procesoarele intel core, placa video, SATA Express și SSD-uri.

Întrebări frecvente despre cea mai buna placa de bază

O placa de baza este placa de circuit principală a unui calculator care găzduiește CPU, RAM și alte componente.

Când cumperi o placa de baza, este important să iei în considerare factori precum dimensiunea, tipul de soclu, sloturile RAM și numărul de sloturi PCIe.

Cea mai bună placă de bază pentru gaming depinde de bugetul tău și de tipul de jocuri pe care le joci. În general, plăcile de bază de ultimă generație vin cu mai multe caracteristici și performanțe mai bune.

Nu, nu toate plăcile de bază sunt compatibile cu toate procesoarele. Este important să verifici tipul de soclu al plăcii de bază și să te asiguri că se potrivește cu tipul de soclu al procesorului.

Durata medie de viață a unei placi de baza este de aproximativ 5 până la 6 ani, dar aceasta poate varia în funcție de calitatea plăcii de bază și de modul în care este utilizată.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.