Top Electronice

Placă video

Cea mai bună placă video din 2024: Top 8 plăci video pentru gaming și standard

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cea mai buna placa video

Care este cea mai buna placa video de până acum? Obținerea celei mai bune plăci grafice pentru nevoile tale specifice este singura modalitate prin care poți obține cea mai bună valoare pentru banii tăi. Nu este vorba doar de a cheltui bani pe cel mai puternic GPU care îți va oferi performanțe uluitoare de rapiditate atât în jocuri, cât și în crearea de conținut. Ceea ce îl face cel mai bun GPU nu este doar performanța brută, până la urmă.

Sa pui mâna pe cele mai bune placi video Nvidia GeForce și pe cele mai bune plăci video AMD a devenit mai ușor. Cu toate acestea, găsirea celui mai bun GPU pentru calculatorul tău de jocuri poate fi încă foarte costisitoare, mai ales dacă obții unul dintre modelele de top. Da, prețurile încep să scadă considerabil de la maximele din ultimii doi ani, ceea ce face acum un moment excelent pentru a cumpăra o nouă placă video. Dar, chiar trebuie să cheltui bani pe un RTX 4090 când tot ceea ce faci pe calculator este să juci ocazional un joc pentru computer și să transmiți în flux filme și emisiuni?

Aici intervenim. Am testat aproape toate cele mai bune placi video de la branduri de top precum MSI, Gigabyte și Asus, împreună cu plăcile de referință Nvidia și AMD, așa că știm exact cele mai bune placi video care îți vor permite să juci cele mai bune jocuri pentru PC, lucrează cu ușurință cu software de editare video de ultimă oră și redare 3D sau edita ocazional fotografiile din vacanța în familie.

Reunind alegerile noastre de top, de la cele mai premium opțiuni la cele mai bune placi video ieftine, te vom ajuta să găsești cea mai buna placa video. Fie că este una dintre cele mai bune placi video 1440p, cea mai bună opțiune 4K sau cea mai bună placă video 1080p de care ai nevoie, lista noastră de mai jos ar trebui să te ajute să o găsești pe cea potrivită pentru nevoile tale.

Menționăm că avem și ghiduri create pentru mai multe componente precum hard disk-uri, sursa pc, placi de sunet, UPS și PC gaming.

ProdusPreț
1. MSI GeForce RTX 4070 Ti GAMING X TRIOVezi Prețul
2. SAPPHIRE AMD RADEON™ RX 7900 XTXVezi Prețul
3. ASUS TUF Gaming GeForce® RTX™ 3060 Ti OC V2 LHRVezi Prețul
4. ASUS Dual GeForce® RTX™ 3050 OCVezi Prețul
5. Gigabyte RTX® 4090 GAMING OC 24GVezi Prețul
6. ASUS TUF GAMING GeForce® RTX™ 3080 OC V2Vezi Prețul
7. Gigabyte GeForce® RTX™ 3070 EAGLE OC 2.0 LHRVezi Prețul
8. ASUS Dual Radeon™ RX 6700 XTVezi Prețul

5/5

Cea mai buna placa video per total

Nvidia RTX 4070 Ti este cu ușurință cea mai buna placa video pe care o poți cumpăra chiar acum, dacă ceea ce cauți este pură valoare pentru performanță. Datorită nucleelor de ray tracing din a treia generație, nucleelor tensor de a patra generație și arhitecturii avansate Nvidia Lovelace, obții cele mai bune caracteristici ale placilor video emblematice ale Nvidia din această generație fără prețul exorbitant.

Asta nu înseamnă că placa video Nvidia RTX 4070 Ti este neapărat ieftină, pentru că nu este; mai ales când iei în considerare faptul că nu există niciun card Founder’s Edition care se vinde pentru MSRP-ul Nvidia. Va trebui să găsești un card terță parte pentru acest SKU, iar acestea pot rula cu mult peste MSRP. Totuși, dacă o poți găsi la un preț rezonabil, aceasta este absolut una dintre cele mai bune plăci video pe care le vei găsi vreodată și te va servi bine pentru mulți, mulți ani de acum încolo.

Specificații:

 • Procesor grafic: 7.680
 • Ceas Core: 2.310MHz (2.730MHz Boost)
 • Memoria RAM: 12GB GDDR6X
 • Ceas memorie: 21 Gbps efective
 • Ieșiri: 1 x HDMI 2.1, 2 x DisplayPort 2.1, 1 x USB Type-C
 • Conectori de alimentare: 1x 16-pini

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cea mai buna placa video AMD

AMD Radeon RX 7900 XTX a avut multe de dovedit când a apărut pe scenă la sfârșitul anului 2022, dar reușește cu brio să fie cea mai puternică placă video de gaming de pe piață pentru mai puțin de 1.000 de dolari, depășind în același timp RTX 4080 de la Nvidia, care costă în total 20% Mai mult.

Noile acceleratoare de raze de a doua generație din RX 7900 XTX fac ca jocurile 4K în setări ultra cu ray tracing să devină realitate pe un card AMD, ceva pe care ultimul card AMD emblematic, RX 6950 XT, nu l-a putut realiza. Nu este lipsit de defecte, inclusiv rămânerea în urmă a seriei Nvidia RTX 4000 în ceea ce privește ray tracing (în timp ce încă depășește performanța RT a Nvidia RTX 3090) și unele performanțe neuniforme ale sarcinii creative, dar, în general, aceasta este singura placă grafică pe care o avem. ar recomanda aproape oricui caută să își actualizeze în sfârșit GPU-ul după ani de lipsă de plăci grafice.

Specificații

 • Procesoare de flux: 4.864
 • Core Clock: 1.900 MHz (2.500 MHz Boost)
 • Memorie: 24 GB GDDR6
 • memorie VRAM: 20 Gbps (960 GB/s lățime de bandă)
 • Ieșiri: 1 x HDMI 2.1, 2 x DisplayPort 2.1, CP21 x USB
 • Conectori: 2x PCIe 8-pin

Avantaje:

Dezavantaje:

4.3/5

Cea mai buna placa video pentru majoritatea oamenilor

AMD nu mai este regele placilor video de mare valoare? Nvidia GeForce RTX 3060 Ti amenință această afirmație cu raportul preț-performanță. Una dintre cele mai noi sosiri în gama RTX 3000, această placă video depășește clasa sa de greutate, oferind o performanță care ar putea rivaliza cu RTX 2080 Super, păstrând în același timp prețul incredibil de accesibil pentru majoritatea oamenilor. Asta cu ray tracing impresionant inclus. Nu am văzut niciodată că jocurile 1080p sunt atât de bune sau atât de accesibile.

În testele noastre, am descoperit chiar că ar putea face față jocurilor în 4k, chiar dacă abia dacă. Va trebui să faci niște compromisuri cu privire la setări și să omiteți ray tracing. Acestea fiind spuse, nu există nimic altceva de greșit cu 3060 Ti. Rămâne rece ca un castravete și, pentru cei cărora le place să-și arate măruntaiele calculatorului, este destul de elegant. Aceasta este, într-adevăr, cea mai buna placa video pentru majoritatea oamenilor.

Specificații

 • Procesoare de flux: 4.864
 • Core Ceas: 1,41 GHz (1,67 GHz boost)
 • Memorie: 8 GB GDDR6
 • Ceas memorie: 14 Gbps Ieșiri: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a
 • Conectori de alimentare: 1x PCIe 8-pini (adaptor la 1x pini inclus)

Avantaje:

Dezavantaje:

4.1/5

Cea mai buna placa video ieftina

Cele mai bune placi video care au apărut în ultimii doi ani au un lucru în comun: sunt foarte scumpe. Acest lucru are foarte mult de-a face cu deficitul de placi video cu care ne-am confruntat cu toții, dar este și pentru că Nvidia și AMD au ignorat de prea mult timp lumea plăcilor grafice bugetare.

Din fericire, Nvidia GeForce RTX 3050 este în sfârșit aici. Deși este mult mai scump decât au fost placile grafice din seria 50 de la Nvidia în trecut, acest GPU este mult mai accesibil decât orice altceva din generația actuală. Am reușit să jucăm aproape toate jocurile de acolo la setări înalte cu Nvidia GeForce RTX 3050. Și, jucătorii de sporturi vor adora acest card, deoarece este accesibil(ă) și pot rula jocuri precum Overwatch și League of Legends fără a întrerupe un sudoare.

Specificații

 • Procesoare de flux: 2.560
 • Core Ceas: 1,78 GHz
 • Memorie: 8 GB GDDR6
 • Viteza memoriei: 12 Gbps
 • Conectori de alimentare: 1 x 8-pini
 • Ieșiri: 3 x DisplayPort, 1 x HDMI

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cea mai buna placa video premium

Da, Gigabyte GeForce este scumpă. De asemenea, necesită un conector sau un adaptor cu 16 pini. Și, este foarte, foarte mare. Însă, prima lansare din noua serie 4000 a Nvidia este o putere absolută care poate aborda orice ai nevoie. Este cel mai puternic GPU de acolo.

În testarea noastră, am constatat că are performanțe semnificativ mai bune decât Nvidia GeForce RTX 3090, cu performanță de două până la patru ori mai mare în benchmark-uri sintetice și rate de cadre îmbunătățite cu până la 100% cu unele jocuri. În plus, DLSS 3 inclus ar putea fi următoarea revoluție în jocuri, odată ce este utilizat pe deplin.

Acestea fiind spuse, acesta este mai mult decât ceea ce au nevoie majoritatea oamenilor. Creativii și cei interesați să joace 8K vor aprecia cât de puternică este această placă grafică. Doar asigură-te că ai o sursă de alimentare suficient de robustă (și carcasă suficient de mare) pentru a o rula.

Specificații

 • Procesoare de flux: 16.384
 • Ceas: 2.235 MHz
 • Memorie: 24GB GDDR6X
 • Ceas memorie: 21,2Gbps
 • Conectori de alimentare: 1 x 16-pini
 • Ieșiri: DisplayPort 1.4a x3, HDMI 2.1a

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cea mai buna placa video pentru gaming

Odată cu lansarea Nvidia RTX 4080, RTX 3080 se simte ca fiind depășit, iar realitatea este că RTX 4080 poate rula cercurile în jurul RTX 3080 pe care îl înlocuiește, dar chiar și la MSRP, RTX 3080 este valoarea generală mai bună încă. oferind performanțe fenomenale la un preț mai accesibil.

Și acum, că RTX 4080 este la vânzare, prețul lui RTX 3080 scade peste tot, ceea ce o face o ofertă și mai bună pentru jucătorii care doresc o experiență de joc 4K care poate fi jucată fără a fi nevoiți să cheltuiască o avere pentru a face acest lucru.

Aceasta este, de asemenea, o ofertă și mai bună dacă începeți să practici conținut creativ, cum ar fi modelarea 3D sau editarea video, și ai nevoie de o placa video mai puternic pentru a gestiona fluxurile de lucru, dar nu ai mulți bani pe care să cheltui pentru o placa video de calitate profesională, cum ar fi RTX 3090 sau RTX 4090.

Specificații

 • Procesoare de flux: 8.704
 • Core Ceas: 1,44 GHz (1,71 GHz boost)
 • Memorie: 10 GB GDDR6XCeas memorie: 19 Gbps
 • Conectori de alimentare: 2x PCIe cu 8 pini
 • Ieșiri: HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna placa video în raport calitate/preț

Cea mai buna placa video pentru gaming de pe piață pentru majoritatea oamenilor, Nvidia GeForce RTX 3070 oferă performanțe excelente. Este la egalitate cu RTX 2080 Ti chiar și fără a costa un braț și un picior, aducând jocurile 4K pe piața principală pentru prima dată. Înainte de această placa video, jocurile 4K erau în afara bugetului multor oameni.

RTX 3070 face exact asta, fără a te forța să faci compromisuri la setările majorității jocurilor. Da, cu aceasta placa video la preț rezonabil care alimentează pc-ul, poți practica jocurile AAA preferate în 4K la setări înalte, fără a avea de suferit performanța. O etichetă de preț ieftină plus jocuri 4K la setări de calitate sunt egale cu o valoare excelentă și de aceea RTX 3070 este în fruntea listei noastre. De asemenea, apreciem faptul că nu are același cooler masiv ca RTX 3080, ceea ce îi permite să aibă un factor de formă mai mic.

Specificații

 • Procesoare de flux: 5.888
 • Core Ceas: 1,50 GHz (1,73 GHz boost)
 • Memorie: 8 GB GDDR6
 • Ceas memorie: 14 Gbps
 • Conectori de alimentare: 1x PCIe cu 8 pini (adaptor la 1x cu 12 pini inclus)
 • Ieșiri: HDMI 2.1, 3x DisplayPort

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai bună placă video AMD pentru majoritatea oamenilor

AMD are oferte la toate punctele de preț. Când vine vorba de opțiunile sale medii, AMD Radeon RX 6700 XT este cel mai bun. Am descoperit că este o placă video excelentă de 1440p, aducând cu experiență arhitectura RDNA 2 a Team Red la un nivel mai accesibil, din punct de vedere al prețului. Asta nu e tot. Deși nu este cea mai bună placă video pentru ea de pe piață, poate face ray tracing și îți poate oferi un gust.

Este un rival Nvidia GeForce RTX 3060 Ti. Cu toate acestea, este mai aproape de RTX 3070 ca preț, ceea ce îl face o vânzare mai dificilă pentru cei mai atenți la buget. Cu toate acestea, nu putem nega performanța sa superbă de 1440p. Și, dacă ești mai mult un fan AMD, este totuși un candidat excelent. Probabil că ar trebui să te simți confortabil să te joci cu BIOS-ul tău.

Specificații

 • Procesoare de flux: 2.560
 • Core Ceas: 2,32 GHz (2,58 GHz boost)
 • Memorie: 12 GB GDDR6
 • Ceas memorie: 16 Gbps
 • Conectori de alimentare: 8 pini + 6 pini
 • Ieșiri: HDMI 2.1, DisplayPort 1.4 cu DSC

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum să alegi cele mai bune placi video pentru gaming sau standard

Deoarece cele mai bune placi video de gaming sau standard sunt disponibile din nou, poți fi mai exigent cu privire la alegerea ta. Ai avea mai multe opțiuni în diferite intervale de preț, așa că trebuie să te decizi cât ești dispus să cheltui pentru o placa video.

Desigur, trebuie să iei în considerare și cerințele tale grafice. Nu ar trebui să te mulțumești cu ceea ce îți poți permite chiar acum dacă nu este suficient de puternic pentru a-ți face față nevoilor zilnice. Mai bine amâni un pic și economisești până îți poți permite GPU-ul potrivit.

În ceea ce privește care este, trebuie să arunci o privire la specificațiile vitale: memoria placii video, dimensiunea placilor video, puterea de proiectare termică sau TDP și porturile și conectorii de alimentare sunt toate importante. La fel și numărul de teraflopi (sau GFLOPS) pe care îi are, acesta indică performanța teoretică a acelei plăci video.

Dacă vrei cea mai bună experiență de ray tracing, Nvidia este încă regele castelului. Cu toate acestea, suntem siguri că AMD își va îmbunătăți jocul de ray tracing pentru a concura. Dacă îți plac jocurile și experiențele VR, ar trebui să te asiguri că acceptă și VR.

Care este cea mai bună placă video pentru gaming?

În general, cea mai bună placă video de gaming va depinde de mai mulți factori. Lucruri precum ce fel de jocuri îți place să joci, la ce rezoluție joci și dacă îți pasă sau nu de funcții de lux precum ray tracing și DLSS sunt incredibil de importante.

De exemplu, dacă vrei doar să joci toate cele mai recente jocuri la 1080p cu setări ridicate, te poți descurca cu un Nvidia GeForce RTX 3060 sau un AMD Radeon RX 6600 XT. Dar dacă vrei să joci totul la maxim cu ray tracing la 4K, probabil că vei dori să alegi ceva de genul RTX 3080 Ti.

Care este cea mai bună marcă pentru plăcile grafice?

Întrebarea veche dacă Nvidia sau AMD este cea mai bună marcă pentru plăci grafice nu va dispărea probabil niciodată. În acest moment, ambii producători de plăci video sunt practic pe teren egal și ceea ce va fi potrivit pentru tine probabil că nu va fi potrivit pentru altcineva.

În general, dacă îți place ray tracing-ul, Nvidia va avea probabil avantaje pentru tale, iar în trecut AMD era mai bun pentru persoanele cu buget redus.

Cum testăm cele mai bune plăci grafice

Când vine vorba de cele mai bune plăci video, este incredibil de important să ne asigurăm că testăm totul pe un teren de joc egal. De aceea, ori de câte ori apare o nouă placă grafică, o testăm într-o suită de aproximativ 11-12 jocuri și în mai multe rezoluții, toate pe driverele actuale.

Asta înseamnă că retestăm toate plăcile grafice din generația actuală ori de câte ori iese una nouă. Și ne asigurăm că toate cardurile sunt testate pe același hardware, ceea ce înseamnă același procesor, cu aceeași memorie la aceeași viteză, pe aceeași placă de bază, cu același SSD. În acest fel, putem fi siguri că măsuram modul în care funcționează placa grafică în sine și o putem compara mai fiabil cu rivalii săi.

De asemenea, ne asigurăm că înregistrăm câtă energie consumă și temperaturile pe care le atinge sub sarcină, pentru a ne asigura că îl putem recomanda persoanelor care ar putea fi îngrijorate de temperaturile ridicate din computerele lor.

În cele din urmă, aruncăm o privire asupra caracteristicilor pe care le oferă fiecare placa video, deși, de obicei, acestea nu se schimbă cu adevărat de la o generație la alta. Cu toate acestea, performanța în timp ce permiți ceva precum ray tracing cu siguranță se poate schimba.

Întrebări frecvente despre cea mai buna placa video

O placă grafică este o componentă a calculatorului care procesează și afișează imagini. Este responsabil pentru calitatea imaginilor pe care le vezi pe monitor.

Depinde de bugetul tău și de ce tip de placă video cauți. Unele dintre cele mai bune placi video de pe piață în acest moment sunt NVIDIA GeForce RTX 3080, AMD Radeon RX 5700 XT și AMD Radeon RX 6800.

Depinde de tipul de calculator pe care îl ai și de tipul de grafică pe care îl căutați. Dacă sunteți în căutarea celei mai bune performanțe, atunci ar trebui să luați în considerare unul dintre modelele de top menționate mai sus.

Ar trebui să iei în considerare tipul de ccalculator pe care îl ai, tipul de grafică pe care o cauți și bugetul tău. Asigură-te că citești recenziile plăcilor grafice pe care le ai în vedere pentru a te asigura că sunt compatibile cu sistemul tău și îți vor oferi performanța pe care o cauți.

Poți cumpăra placi videode la majoritatea magazinelor de calcualtoare și electronice, precum și de la comercianții online.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.