Top Electronice

Cele mai bune setări pentru monitor gaming (8 Ajustări)

Cele mai bune setări pentru monitor gaming (8 Ajustări)

Tabel de conținut

Jocurile au evoluat de-a lungul anilor – cele mai recente jocuri video au devenit mai realiste, interactive și mai imersive. Aproape că te simți ca și cum ai fi în joc. Iată care sunt cele mai bune setări pentru monitor gaming.

Dar pentru a te putea bucura de această experiență captivantă, tactilă, trebuie să îți configurezi corect monitorul de gaming și să calibrezi anumite setări. La urma urmei, monitoarele nu vin cu aceste setări optime de joc din nou.

Cele mai bune setări pentru monitor gaming necesită mici ajustări ale rezoluției ecranului, densității pixelilor, raportului de aspect, luminozității, contrastului, temperaturii culorii, setărilor gama și ratei de reîmprospătare. Pentru cea mai bună experiență de joc, vei dori să ajustezi fiecare dintre aceste setări după cum dorești. Fiecare monitor este diferit, așa că joacă-te cu combinații diferite!

În acest articol, te vom învăța exact cum să setezi fiecare dintre aceste setări pentru monitor pentru gaming, astfel încât să te poți distra de minune în spatele ecranului!

Dacă ești în căutarea achiziționării unui monitor de gaming, îți sugărm să citești acest articol.

De ce trebuie să calibrezi monitorul pentru jocuri?

Calibrarea este procesul de ajustare a setărilor monitorului pentru a îți oferi afișajul dorit. Implica modificarea diverșilor parametri, cum ar fi luminozitatea, gama și contrastul.

Prin calibrarea monitorului, vei obține culori mai consistente cu condițiile de iluminare ambientală. Ajustările te pot ajuta, de asemenea, să îți protejezi ochii de efort atunci când te joci ore lungi.

Cu toate acestea, trebuie să știi că monitoarele pentru jocuri au o omogenitate slabă, ceea ce înseamnă că ecranul va avea luminozitate, contrast și temperaturi de culoare diferite la fiecare punct de măsurare.

Diferențele sunt abia sesizabile, așa că nu ar trebui să fie o preocupare prea mare pentru jucători.

Află din ghidul nostru și care sunt diferențele dintre un monitor de gaming și un monitor normal.

Parametri pentru cele mai bune setări pentru monitor gaming

Obținerea celui mai bun monitor gaming nu trebuie să fie complicată. Cu toate acestea, vei dori să știi care sunt toate setările diferite înainte de a începe să reglezi lucrurile.

Iată o listă detaliată a setărilor monitorului gaming pe care ar trebui să le modifici:

  • Rezoluția
  • Distanța optimă de vizualizare
  • Rata de împrospătare
  • Raportul de aspect
  • Luminozitate și contrast
  • Temperatura de culoare
  • Setări Gamma
  • Setări de sunet

Rezoluția

Rezoluția ecranului se referă la dimensiunile vizuale ale afișajului tău în termeni de pixeli pe inch. Rezoluția de afișare pe care o selectezi determină claritatea imaginilor tale.

O rezoluție mai mare se traduce în afișaje mai clare, de înaltă calitate, în timp ce o rezoluție mai mică are ca rezultat imagini neclare. Pentru ecranele Full HD, rezoluția este 1080p sau 1920×1080 pixeli.

Cea mai bună rezoluție pentru jocuri depinde de preferințele tale. Dacă ești în căutarea unei grafice incredibile, selectează 3840×2160 (cunoscut drept și „4K”), dar 1920×1080 ar fi o alegere ideală dacă prețuiești performanța în joc.

În cele din urmă, cea mai bună rezoluție depinde cu adevărat de dimensiunea monitorului și de distanța de la care te uiți.

Distanța optimă de vizualizare

Distanța optimă de vizualizare ar putea să nu fie o „setare”, dar are un impact masiv asupra experienței tale generale de joc.

Se referă la distanța de la monitor până scaunul tău ceea ce îți va permite să ai cea mai bună vedere fără a îți încorda privirea.

Jocurile pot fi palpitante și captivante, ceea ce înseamnă că este posibil să petreci ore întregi în spatele ecranului făcând ceea ce îți place.

Cu toate acestea, așezarea prea aproape de monitor poate fi dăunătoare pentru ochi și de aceea trebuie să respecți distanța optimă de vizualizare recomandată.

Intervalul ideal depinde de dimensiunea monitorului și de rezoluția setată. Regula generală este să stai la distanță de 1,5 ori dimensiunea monitorului.

De exemplu, dacă dimensiunea monitorului tău este de 40 de inchi, ar trebui să te așezi la 60 de inchi (aproximativ 150 cm) distanță.

Dacă citești acest articol poate te interesează și cum să cureți corect un monitor.

Rata de reîmprospătare

Rezoluția ecranului și rata de reîmprospătare sunt aproape sinonime.

Rata de reîmprospătare definește „netezimea” afișajelor tale. Indică de câte ori monitorul îți poate reîmprospăta imaginile pe secundă.

Monitoarele standard au o rată de reîmprospătare de 60Hz, în timp ce monitoarele de gaming high-end oferă până la 240Hz. În timp ce o rată de reîmprospătare mai mare asigură afișaje mai fluide, majoritatea jocurilor funcționează optim cu o rată de reîmprospătare de 120 Hz.

Realitatea este că, pe măsură ce obții rate de reîmprospătare din ce în ce mai rapide, devine din ce în ce mai dificil să observi diferența. Trecerea de la 30Hz la 60Hz este o îmbunătățire extrem de vizibilă. Dar treci de la 120Hz la 240Hz? Nu atât de mult.

Altceva care merită reținut este că ai nevoie de hardware (placă grafică etc.) pentru a face copii de rezervă și pentru a suporta rata de reîmprospătare a monitorului tău.

Așa că nu are rost să cheltui bani în plus pe un monitor de 120 Hz, doar pentru a realiza că placa ta grafică poate suporta doar 60 Hz.

Raportul de aspect (Ratio)

Mulți oameni fac confuzie între raportul de aspect și rezoluția ecranului datorită similarităților lor izbitoare. În timp ce rezoluția definește numărul de pixeli dintr-o imagine, raportul de aspect descrie înălțimea și lățimea imaginii de pe ecran.

Dacă dorești să te bucuri de joc, ia în considerare ajustarea raportului de aspect al monitorului. Raportul de aspect standard pentru jocuri este de 16,9, dar îl poți schimba la 21,9 dacă ai un monitor mai mare sau 4K.

Reține că dacă utilizezi Windows 10, poți avea probleme la ajustarea setărilor raportului de aspect. Raportul de aspect este reglabil numai prin intermediul panoului de control al plăcii grafice. Iată pașii:

Luminozitate și contrast

Setările de luminozitate și contrast pentru jocuri sunt toate o chestiune de înclinații personale. Unii jucători preferă să folosească monitoare extrem de luminoase, în timp ce alții preferă să echilibreze luminozitate și contrast.

Indiferent de preferințele tale, modificarea setărilor de luminozitate și contrast ale monitorului poate avea un impact dramatic asupra calității afișajului, fie negativ, fie pozitiv.

Prea multă luminozitate și contrast necorespunzător pot provoca dureri de cap și oboseală oculară, în timp ce ecranele întunecate îți pot face experiența de joc plictisitoare și neexcitantă.

Setarea de luminozitate recomandată pentru jocuri este de 250 până la 350 candela pe metru pătrat (cd/m2), în timp ce raportul de contrast ar trebui să fie de 70-80%.

Ajustarea luminozității monitorului este relativ ușoară și o poți realiza din meniul monitorului sau din calculator.

Iată pașii:

  • Apasă butonul de meniu de pe monitor
  • Selectează luminozitatea și ajustează setarea în conform preferințelor
  • Selectează contrastul și modifică setarea după cum preferi

Opțiunea 2:

  • Accesează aplicația de setări de pe calculator
  • Navighează la setările de afișare
  • Reglează glisorul pentru a modifica nivelurile de luminozitate și culoare

Temeperatura culorii

Temperatura de culoare a unui monitor descrie modul în care va apărea o anumită culoare atunci când este măsurată folosind scara Kelvin.

Când încălzești diverse obiecte, acestea vor afișa lumină în diferite culori, de la roșu la albastru. Când scazi temperatura de culoare la zero, monitorul va afișa roșu, în timp ce creșterea acesteia va transforma ecranul în albastru.

Temperatura culorii joacă un rol vital în determinarea calității imaginii atunci când joci sau folosești calculatorul. Temperatura implicită de culoare pentru jocuri este de 6500K, dar o poți ajusta în funcție de ce alegi să te joci.

Setări gamma

Gamma descrie cât de repede poate trece o imagine de la negru la alb și invers pe un afișaj digital. Această setare ajustează în esență rezultatul unei imagini în funcție de nevoile tale vizuale.

Dacă preferi afișaje mai întunecate, ia în considerare ajustarea setării gamma mai mare. Setările gamma scăzute și medii afișează imagini mai luminoase.

Setarea gamma ideală pentru jocuri este între 2,2 și 2,4, iar reglarea valorilor este ușoară.

Setări sunet

Majoritatea monitoarelor de gaming moderne vin cu difuzoare încorporate mici și neimpresionante. Este posibil să nu te deranjeze să utilizezi aceste difuzoare, dar ar trebui să îți amintești că sunetul este o parte importantă a jocurilor.

Dacă nu ai cumpărat încă difuzoare de gaming surround independente, este posibil să nu ai altă opțiune decât să utilizezi ceea ce ai deja.

Iată pașii despre cum să activezi setările de sunet ale monitorului:

  • Conectează-ți monitorul la calculator și pornește-l
  • Accesează setările de afișare pe ecran apăsând butonul de meniu de pe monitor
  • Accesează meniul audio pentru a te asigura că difuzoarele sunt activate
  • De pe calculator, apasă clic dreapta pe pictograma difuzorului din bara de sistem
  • Selectează dispozitivele de redare
  • Din lista care urmează, apasă clic dreapta pe difuzoarele monitorului și „setați ca implicit”.

Alte modalități de a calibra cele mai bune setări pentru monitor gaming

Dacă nu dorești să treci prin problemele de a ajusta setările individuale ale monitorului, există o cale de ieșire mai ușoară. Poți calibra monitorul pentru jocuri folosind setările de afișare pe ecran (OSD).

Majoritatea monitoarelor moderne vin cu un meniu integrat care îți permite să personalizezi funcțiile de bază.

Panoul de setări are un meniu dedicat pentru jocuri, unde puteți schimba modul de afișare și rezoluția.

De asemenea, poți activa funcții precum overdrive pentru a elimina fantoma, lumina albastră scăzută pentru a preveni oboseala ochilor și egalizatorul negru pentru a modifica nivelurile de negru ale monitorului.

Concluzie

Fiecare monitor pentru jocuri este diferit.

Chiar dacă cumperi un monitor similar de la aceeași marcă, cu siguranță vor avea diferențe în ceea ce privește temperatura culorii, acuratețea culorii, luminozitatea maximă și setările gama.

Aceasta înseamnă că cele mai bune setări pentru monitor gaming nu pot fi neapărat cele mai bune pe un alt monitor similar. Cheia este să faci mici ajustări la fiecare dintre aceste setări și să le testezi.

Odată ce ai găsit combinația care funcționează cel mai bine pentru tine, salveaz-o.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.