Top Electronice

Cooler

Cel mai bun cooler pentru laptop/procesor din 2024: Top 6 coolere + ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cel mai bun cooler

Am evaluat, revizuit și comparat unele dintre cele mai bune coolere pentru laptop/procesor de pe piață. Aruncăm o privire atât asupra cel mai bun cooler pentru laptop/procezor pe bază de aer, cât și asupra cel mai bun cooler pentru laptop/procesor lichide cu circuit închis. Toate în funcție de buget și nevoilor tale.

Dacă nu plănuiești să faci overclocking și nu te deranjează aspectul unui cooler pentru laptop sau procesor, nu este absolut necesar să iei un cooler aftermarket. Coolerele pentru procesor nu sunt chiar atât de scumpe (mai ales dacă mergi cu un cooler cu aer) și îți pot oferi o răcire mai bună și te pot ajuta să pui ultimele tușuri pe o construcție frumoasă.

În lista de mai jos vei găsi cel mai bun cooler pentru laptop sau procesor în funcție de preferințele și nevoilor tale. Vom arunca o privire la cele mai bune coolere CPU pentru gaming și nu numai. Ne-am uitat la un număr mare de coolere de aer și coolere de lichid cu circuit închis.

ProdusPreț
1. Corsair iCUE H115i ELITE CAPELLIX LiquidVezi Prețul
2. Noctua NH-U12AVezi Prețul
3. ARCTIC Freezer 34 eSports DUO RedVezi Prețul
4. ASUS ROG STRIX LC II 360 ARGBVezi Prețul
5. NZXT Kraken X53Vezi Prețul
6. Pure Rock Slim 2Vezi Prețul
 
5/5

Cel mai bun cooler pentru procesor per total

Dacă ești în căutarea unui cooler pentru procesor de top care să ofere atât stil, cât și substanță, răcitorul lichid Corsair iCUE H115i Elite Capellix merită cu siguranță luat în considerare. Acest cooler este conceput pentru a fi compatibil atât cu procesoarele AMD, cât și cu procesoare Intel, ceea ce îl face o alegere versatilă pentru orice tip de sistem.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale cooler-ul cu lichid iCUE H115i Elite Capellix este sistemul său impresionant de iluminare led Capellix RGB. Acest sistem dispune de 33 de LED-uri ultra-luminoase care oferă un nivel incredibil de personalizare, permițându-ți să personalizezi configurația de răcire pentru a se potrivi cu estetica sistemului tău. Cu software-ul iCUE de la Corsair, poți controla cu ușurință efectele luminii, precum și să monitorizezi temperatura și performanța răcitorului tău în timp real.

În ceea ce privește performanța, cooler-ul lichid iCUE H115i Elite Capellix oferă capacități de răcire impresionante. Dispune de un radiator mare de 280 mm și două ventilatoare ML140 PWM care lucrează împreună pentru a oferi o răcire eficientă, chiar și sub sarcini grele. Cooler-ul este proiectat să fie silențios, datorită modului său de ventilator zero RPM, care permite o funcționare aproape silențioasă atunci când sistemul tău este inactiv.

Dacă ești în căutarea unui răcitor pentru procesor de top care să ofere atât stil, cât și substanță, Cooler-ul lichid Corsair iCUE H115i Elite Capellix merită cu siguranță luat în considerare. Cu sistemul său impresionant de iluminare Capellix RGB, capabilități puternice de răcire și funcționare silențioasă, acest cooler este o alegere excelentă pentru oricine dorește să construiască o configurație personalizată de înaltă performanță pentru PC și pentru un birou.

Specificații:

 • Tip socket: Intel 1200, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2066 AMD AM4, AM3, AM2, sTRX4, sTR4
 • Tip racire: Lichid
 • Viteza de rotatie (rpm): 2000
 • Flux de aer (CFM): 97
 • Nivel zgomot (dB): 10 – 36 dBA
 • Dimensiuni: (W x D x H cm): Radiator 322 x 137 x 27, Ventilator 140 x 140 x 25
 • Altele: Iluminare RGB

Avantaje:

Dezavantaje:

4.4/5

Cel mai bun cooler – best seller

În primul rând, Noctua NH-U12A Chromax Black este un cooler pentru procesor de calitate premium, care este compatibil atât cu procesoarele AMD, cât și cu procesoarele Intel. Este o soluție de răcire puternică și eficientă, perfectă pentru gaming și oricine solicită performanțe înalte de la calculatorul lor.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestui cooler este designul său elegant. Finisajul chromax negru arată absolut uimitor și va spori cu siguranță atractivitatea estetică a oricărei build de gaming. Coolerul pentru gaming are, de asemenea, un ventilator Noctua NF-A12x25 PWM de înaltă calitate, care funcționează silențios și eficient, oferind performanțe excelente de racire fără a genera prea mult zgomot.

NH-U12A Chromax Black este, de asemenea, incredibil de ușor de instalat, datorită sistemului de montare SecuFirm2 de la Noctua. Setul de montare inclus acceptă toate soclu-urile CPU populare, inclusiv Intel LGA115x, LGA20xx și AMD AM4 și vine cu tot ce ai nevoie pentru o instalare fără probleme.

Recomandăm cu încredere Noctua NH-U12A Chromax Black oricărei persoane care caută un cooler pentru gaming de înaltă calitate, care oferă performanțe excelente de racire, funcționare silențioasă și un design elegant. Indiferent dacă ai nevoie de acest cooler pentru laptop, gaming, ești un creator de conținut sau pur și simplu un pasionat de PC-uri, acest cooler te va impresiona cu siguranță!

Specificații

 • Tip socket: AMD AM4, AM3(+), AM2(+), FM1, FM2(+) Intel LGA1700, LGA1200, LGA1150, LGA1151, LGA1155, LGA1156, LGA2011, LGA2066
 • Tip racire: Aer
 • Viteza de rotatie (rpm): 2000
 • Flux de aer (CFM): 60,09
 • Nivel zgomot (dB): 22.6
 • Dimensiuni: (W x D x H cm): 125 x 58 x 158 mm
 • Altele: Rulment SSO2

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cel mai bun cooler pentru gaming

Arctic Freezer 34 eSports DUO Red este un cooler pentru gaming de înaltă performanță care oferă performanțe excelente de răcire la un preț accesibil. Este compatibil atât cu procesoarele AMD, cât și cu procesoare Intel și este o alegere excelentă pentru jucători, entuziaști și oricine solicită performanță înaltă de la calculatorul lor.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestui cooler este designul său unic și atrăgător. Accentele de roșu aprins și configurația cu ventilator dublu arată absolut uimitor și cu siguranță vor adăuga o notă de fler oricărui calculator. Racitorul are, de asemenea, un ventilator de înaltă calitate din seria Arctic P, care funcționează silențios și eficient, oferind performanțe excelente de răcire cu un nivelul de zgomot redus.

Freezer 34 eSports DUO Red este, de asemenea, incredibil de ușor de instalat, datorită pastei sale termice MX-4 pre-aplicate și sistemului de montare ușor de utilizat. Setul de montare inclus acceptă toate soclu-urile populare, inclusiv Intel LGA115x, LGA20xx și AMD AM4 și vine cu tot ce ai nevoie pentru o instalare fără probleme.

Recomandăm Arctic Freezer 34 eSports DUO Red oricărei persoane care caută un cooler pentru gaming de înaltă calitate, care oferă performanțe excelente de răcire, un design unic și atrăgător și un preț accesibil. Indiferent dacă ești gsmer, un creator de conținut sau pur și simplu un pasionat de PC-uri, acest cooler va impresiona cu siguranță!

Specificații

 • Tip socket: AMD AM4 Intel 2066, 2011(-3), 1155, 1151, 1150, 1200
 • Tip racire: Aer
 • Viteza de rotatie (rpm): 200 – 210
 • Nivel de zgomot (dB): 0,5 sone
 • Dimensiuni: (W x D x H cm): 124 x 103 x 157
 • Altele: Fluid Dynamic Bearing

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cel mai bun cooler premium

ASUS ROG Strix LC II 360 ARGB este un cooler lichid de înaltă performanță pentru procesor, conceput pentru gameri, entuziaști și oricine solicită cea mai bună performanță de la calculatorul lor. Coolerul este compatibil cu o gamă largă de socluri pentru procesoare, inclusiv AMD AM4, TR4 și Intel LGA 115x, 1200, 2011, 2066 și este ideal pentru utilizarea cu procesoare high-end, cum ar fi AMD Ryzen 9 sau Intel Core i9.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestui cooler este performanța sa impresionantă de răcire. Radiatorul de 360 ​​mm și trei ventilatoare proiectate de ASUS asigură o disipare excelentă a căldurii, menținând CPU-ul să funcționeze la temperaturi scăzute chiar și la sarcini grele. Sunt alte modele care vin doar cu un singur ventilator. Coolerul are, de asemenea, un design unic, cu iluminare ARGB personalizabilă, care adaugă o notă de stil laptopului.

Instalarea este ușoară datorită pastei termice pre-aplicate și sistemului de montare ușor de utilizat. Coolerul include un mic afișaj OLED care oferă informații despre sistem în timp real, cum ar fi temperatura procesorului, viteza la ventilatoare și viteza pompei, facilitând monitorizarea performanței sistemului.

Recomandăm cu încredere acest cooler lichid pentru procesor ASUS ROG Strix LC II 360 ARGB oricărei persoane care caută o soluție de răcire de înaltă performanță pentru PC-ul său. Fie că ești un gamer, un creator de conținut sau pur și simplu un pasionat de PC-uri, acest cooler va impresiona cu performanța sa excelentă de răcire, designul unic și instalarea ușoară

Specificații

 • Tip socket: 2011, 2011-3, AM4, 115x, 2066,TR4, 1200, 1700
 • Tip racire: Aer, Lichid
 • Viteza de rotatie (rpm): 800 – 2500 RPM +/- 10%
 • Flux de aer (CFM): 80.95 CFM / 137.5 m3h
 • Nivel de zgomot (dB): 37.6 dB(A)
 • Dimensiuni: (W x D x H cm): Radiator: 121 x 394 x 27, Water block: 80 x 80 x 45, Fans: 3x 120mm, Fans: 120 x 120 x 25
 • Altele: Radiator Material: Aluminum, 7th Gen Asetek pump, Sleeved Rubber tube, Tube Length: 380 mm

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cel mai bun cooler pentru laptop

NZXT Kraken X53 este o alegere excelentă pentru oricine caută un cooler lichid de înaltă performanță pentru procesor. Dispune de un radiator de 240 mm și două ventilatoare. Ventilatoarele Aer P lucrează împreună pentru a îți menține CPU-ul să funcționeze la rece, chiar și sub sarcini grele.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale Kraken X53 este iluminarea RGB personalizabilă. Capul pompei are un inel de LED-uri RGB care pot fi personalizate folosind software-ul CAM al NZXT. Software-ul îți permite, de asemenea, să reglezi viteza la ventilatorul și să monitorizezi temperatura și încărcarea procesorului.

Instalarea Kraken X53 este simplă datorită hardware-ului de montare inclus și pastei termice pre-aplicate. Cooler-ul este compatibil cu o gamă largă de socluri, inclusiv AMD, AM4 și Intel LGA 115x, 1200, 2011 și 2066.

În ceea ce privește performanța, Kraken X53 face o treabă excelentă de a îți menține procesorul rece. Chiar și sub sarcini grele, procesorul meu nu a depășit niciodată 60 de grade Celsius. Ventilatoarele sunt relativ silențioase, chiar și atunci când funcționează la viteză maximă.

NZXT Kraken X53 este o alegere excelentă pentru oricine care caută un cooler lichid de înaltă performanță, care arată grozav datorită iluminării RGB personalizabile. Procesul de instalare ușor și performanța excelentă de răcire îl fac o alegere de top pentru orice constructor de PC-uri entuziast.

Specificații

 • Tip socket: 1155, 1156, 1366, 2011, 1150, 1151, 2011-3, AM4, Intel 2066, TR4, sTRX4
 • Tip racire: Lichid
 • Viteza de rotatie (rpm): Viteza pompa: 800 – 2800 +300 RPM, Viteza ventilator: 500 – 2000 + 300 RPM
 • Flux de aer (CFM): 18.28 – 73.11
 • Nivel zgomot (dB): 21 – 36
 • Dimensiuni: (W x D x H cm): 275 x 123 x 30
 • Altele: Dimensiuni pompa: 80 x 80 x 55 mm

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cel mai bun cooler pentru laptop la buget

Când vine vorba de unui cooler de aer accesibil și eficient pentru procesorul tău, acest produs este pentru tine. Pure Rock Slim 2 merită cu siguranță luat în considerare. Cu un design compact și un preț care nu îți sparge contul bancar, acest cooler pentru laptop este perfect pentru oricine are un buget redus.

Pure Rock Slim 2 are o amprentă mică, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru oricine cu spațiu limitat în carcasa PC-ului. În ciuda dimensiunilor sale, reușește totuși să ofere performanțe excelente de răcire. Coolerul este compatibil cu o gamă largă de socluri. Inclusiv Intel LGA 115x, 1200, 2011-3 și AMD AM4.

Una dintre caracteristicile remarcabile ale Pure Rock Slim 2 este funcționarea sa silențioasă. Ventilatorul inclus este practic silențios, chiar și atunci când funcționează la viteză maximă. Acest lucru îl face o alegere excelentă pentru oricine apreciază un calculator silențios.

Instalarea Pure Rock Slim 2 este simplă datorită hardware-ului de montare inclus și pastei termice pre-aplicate. Cu toate acestea, coolerul poate fi puțin dificil de instalat datorită designului său compact.

Dacă ești în căutarea unui cooler de aer ieftin, care să nu sacrifice performanța sau liniștea, nu îți face griji! Pure Rock Slim 2 este o alegere excelentă. Factorul de formă mic și funcționarea silențioasă îl fac o opțiune excelentă pentru oricine construiește un PC compact.

Specificații

 • Tip socket: AMD: AM4 / AM3(+) Intel: 1200 / 1150 / 1151 / 1155
 • Tip racire: Aer
 • Viteza de rotatie (rpm): 2000
 • Fluxul de aer: na
 • Greutate: 385 g
 • Nivel zgomot (dB): 25.4
 • Dimensiuni: (W x D x H cm): 97 x 82 x 135 mm
 • Altele: Rifle Bearing, Conectare 4-Pin PWM

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare cooler pentru procesor 2024: Cum să îți alegi cel mai bun cooler

Procesorul calculatorului tău este una dintre cele mai importante componente din interiorul sistemului tău. Și, pentru ca acesta să funcționeze corect, trebuie să te asiguri că nu se încălzește prea mult. Din fericire, dacă alegi coolerul potrivit pentru procesorul tău, te poți asigura că funcționează la temperaturi adecvate.

În acest ghid, vom analiza cum să alegi un cooler care funcționează cu procesorul și nevoile tale. Am împărțit ghidul în opt factori diferiți de luat în considerare atunci când alegi un răcitor pentru sistemul tău.

1. Bugetul tău

În primul rând, primul lucru pe care vei dori să îl iei în considerare – și ceva care ar putea părea evident – este bugetul tău. Dacă tocmai îți actualizezi cooler-ul, atunci bugetul tău este simplu. Ce trebuie să cheltuiești este ceea ce trebuie să cheltuiești.

Cu toate acestea, dacă alegi un cooler ca parte a unui nou sistem de construcție, atunci este important să alochezi o sumă adecvată din bugetul tău coolerului. Nu dorești să cheltuiești prea puțin pe coolerul tău și să ajungi cu ceva care nu este decupat pentru a răci procesorul pe care l-ai ales și nu dorești să cheltuiești prea mult și să irosești bani care ar fi putut fi direcționați spre modernizarea componentelor mai esențiale.

În timp ce ceilalți factori pe care trebuie să îi iei în considerare atunci când alegi un cooler din această postare te vor ajuta să determinezi cât de mult din buget ar trebui să alochezi coolerului. Ca regulă generală, cu atât CPUul obți mai bine și cu atât funcționează mai bine ( fie la setările de stoc sau la overclocking), cu atât vei avea nevoie de coolerul procesorului mai bun (și va trebui să cheltuiești mai mult pe el).

2. Cazul tău de utilizare specific

Dorești să faci overclocking la procesorul și să-l împingi la niveluri extreme de performanță? Dacă da, atunci trebuie să cheltuiești mai mult pentru a obține un cooler de ultimă generație.

construiești un calculator de gaming orientat spre buget și nu plănuiești să faci overclocking? În acest caz, te poți descurca fie cu un cooler entry-level, fie – dacă bugetul tău este prea mic pentru a găzdui un cooler entry-level – rămăi doar cu coolerul de stoc care vine cu procesorul.

Coolerele de stoc sunt de obicei suficient de bune pentru utilizatorii obișnuiți, iar cooleriile de stoc de pe anumite procesoare (procesoarele Ryzen de la AMD) sunt chiar suficient de bune pentru un overclocking ușor. Și, în cazul coolerelor stoc care vin pe unele dintre procesoarele Ryzen de la AMD, acestea sunt suficient de bune pentru a reproduce performanța coolerelor terțe de la nivel de intrare.

Concluzia este că, dacă ești orientat spre buget, NU TREBUIE să cheltuiești bani în plus pe un răcitor de ultimă generație dacă nu îți vei folosi sistemul într-un mod care necesită o răcire suplimentară.

Dar, dacă vei căuta să obți cât mai multă performanță posibil de la procesorul tău, atunci un cooler actualizat este o necesitate.

3. Răcire cu aer vs răcitoare AIO

Răcirea cu aer vs răcirea cu lichid este o decizie importantă pentru constructorii de sisteme și fiecare opțiune de răcire are propriile sale avantaje și dezavantaje, pe care le-am tratat în detaliu în acest articol aici.

Dar, iată principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărui stil de cooler pentru a te ajuta să decizi care opțiune este mai bună pentru tine:

Avantajele răcirii cu lichid

 • Răcitoarele cu lichid de ultimă generație și setările personalizate de răcire cu lichid pot atinge temperaturi mai bune decât cele mai bune răcitoare cu aer.

 • Răcitoarele lichide au profiluri mai mici decât răcitoarele cu aer și, ca atare, nu cauzează de obicei probleme de spațiu cu memorie, ventilatoare ale carcasei și alte componente apropiate de soclul procesorului plăcii de bază.

Dezavantaje răcire cu lichid

 • Răcitoarele cu lichid au un raport preț-performanță mai mic decât răcitoarele cu aer

 • Răcitoarele cu lichid necesită mai multă întreținere și prezintă riscul de scurgere

Avantajele răcirii cu aer

 • În medie, răcitoarele de aer oferă performanțe excelente pentru prețul pe care îl plătești

 • Răcitoarele de aer necesită întreținere mică sau deloc și, de obicei, vor dura mai mult

Dezavantajele răcire cu aer

 • Răcitoarele de aer nu sunt de obicei potrivite pentru setările care necesită răcire extremă

 • Unele răcitoare de aer de ultimă generație pot fi foarte voluminoase (pentru placa de baza) și pot cauza probleme de spațiu (memorie, ventilatoare ale carcasei, componente la placa de baza)

4. Evaluare TDP

Evaluarea TDP a unei răcitoare este într-adevăr unul dintre cei mai importanți factori în a determina dacă un anumit răcitor este potrivit pentru sistemul tău.

Puterea de proiectare termică (TDP), numită uneori punct de proiectare termică, este cantitatea maximă de căldură generată de un cip sau componentă ( Placa de baza de exemplu) de calculator pe care sistemul de răcire dintr-un calculator este proiectat să o disipeze sub orice sarcină de lucru.

Când mergi să cumperi un cooler, ambele componente vor avea un rating TDP. Pentru a explica cât mai simplu posibil, dacă achiziționezi un cooler care are un rating TDP mai mic decât procesorul tău, acesta nu va face o treabă adecvată de răcire a procesorului.

Desigur, dacă ratingul TDP al răcitorului tău este puțin mai mic decât ratingul TDP al procesorului tău, s-ar putea totuși să facă o treabă bună, deoarece procesorul tău nu va atinge căldura maximă reală generată tot timpul.

Cu toate acestea, ca regulă generală, este o idee bună să vă asigurați că răcitorul pe care îl cumpărați are un rating TDP care depășește ratingul TDP al procesorului dvs. Și, acest lucru este mai ales adevărat dacă intenționați să faceți overclock.

Este important să reții, totuși, că răcitoarele stoc (pentru procesoarele care vin cu ele) vor avea de obicei un rating TDP pentru a se potrivi cu ratingul TDP al procesorului lor. Și, majoritatea răcitoarelor pentru procesoare de la terțe părți (fie că sunt răcitoare cu aer sau răcitoare cu lichid AIO), vor depăși ratingul TDP al majorității procesoarelor de pe piață. Cu toate acestea, din motivele menționate mai sus, este încă o specificație importantă de care trebuie să știi și să verifici înainte de a finaliza achiziția coolerului.

5. Soclu CPU

În timp ce majoritatea producătorilor de coolere pentru procesoare își produc coolere astfel încât să se potrivească cu majoritatea soclurilor (de obicei, oferind suporturi diferite pentru diferite socluri obișnuite), există anumite dispozitive pentru procesor care se vor potrivi doar cu un anumit soclu. Așadar, asigurați-ți că verifici dacă coolerul procesorului pe care îl ai în vedere se potrivește cu combinația de placa de baza/procesor pe care o ai sau intenționezi să o cumperi.

Aceste informații pot fi găsite cu ușurință atât pe procesorul sau placa de baza, cât și pe fișa de specificații a coolerelor.

6. Clearance

Pe lângă faptul că te asiguri că coolerul se potrivește cu soclul la placa de baza, vei dori să te asiguri că se potrivește și în următoarele domenii:

Clearance cooler

INALTIME

Unele coolere sunt prea înalte pentru a încăpea în anumite carcase. Așadar, înainte de a cumpăra un cooler la laptopul tău, asigurați-te că verifici înălțimea la dispozitive de răcire a procesorului pe foaia cu specificații, apoi verifici fișa cu specificații a carcasei pe care o iei în considerare pentru a te asigura că coolerul se va potrivi în interiorul carcasei respective.

Grosime

Cele mai multe răcitoare de aer de ultimă generație pot avea probleme cu spațiul liber din cauza cât de voluminoase sunt. Volumul lor poate împiedica sloturile DIMM de pe placa de baza pe care ați ales-o și poate interfera cu kiturile de memorie mai înalte sau pot, de asemenea, să atârne peste banda PCIe de sus, forțându-te astfel să îți instalezi GPU-ul pe o bandă inferioară. Prin urmare, este o idee bună să verifici și să vezi dacă alegerea unui răcitor de aer voluminos va interfera cu celelalte componente.

Dimensiunea radiatorului

Pentru răcirea cu lichid, și mai precis, răcitoarele AIO, cel mai mare factor determinant în spațiul liber va fi dimensiunea radiatorului răcitorului. Radiatoarele de răcire AIO vin în o mulțime de dimensiuni diferite. Cu toate acestea, nu toate carcasele pot găzdui fiecare dimensiune de radiator.

7. Estetica coolerului

Estetica este o parte importantă a alegerii unui cooler pentru procesor. Unii constructori preferă aspectul elegant și cu profil redus al coolerelor AIO. Alți constructori le place aspectul extrem al setărilor personalizate de răcire cu lichid. În timp ce alții preferă aspectul unui răcitor de aer mare, voluminos, de înaltă calitate.

Dacă nu ești sigur ce opțiune preferi, sfatul nostru ar fi să verifici câteva imagini cu versiunile finite pe care le-au făcut alții și să vezi ce stil de cooler pentru procesor crezi că arată cel mai bine. Am testat de exemplu un cooler pentru un laptop de 17 inch unde se potrivea pentru un anumit cooler. Dacă orice altceva despre acel stil mai cool se potrivește nevoilor tale, mergi cu acel stil.

8. Nivelurile de sunet

Există o mulțime de constructori care pun foarte mult accent pe construirea unui PC cât mai liniștit posibil. Una dintre cele mai zgomotoase componente ale unui laptop este coolerul CPU… și mai precis, ventilatoarele asociate coolerului.

Racitoarele cu ventilatoare mai mari sunt de obicei mai silențioase decât răcitoarele cu ventilatoare mai mici. Motivul este că ventilatoarele mai mari nu trebuie să se rotească la fel de repede (ceea ce înseamnă că vor fi mai silențioase) ca ventilatoarele mai mici pentru a produce un nivel similar de racire.

Există și coolere cu ventilatoare de 100 mm, 120 mm și cu ventilatoare de 140 mm și așa mai departe. Deci, coolerele cu ventilatoare de 140 mm vor funcționa în general mai silențioase decât coolerele cu ventilatoare de 120 mm. Răcitoarele cu ventilatoare multiple se pot învârti și la viteze mai mici, deoarece există mai multe ventilatoare care lucrează pentru a menține răcitorul rece. Există și unele procesoare cu 4 ventilatoare.

Ce cooler este potrivit pentru tine?

Există o mulțime de factori diferiți care intervin cănd vrei să cumperi un cooler pentru laptop sau procesor și potrivit pentru nevoilor tale. Dacă ai nevoie pentru birou, gaming sau alte motive depinde de tine. Sperăm că informațiile de mai sus te vor ajuta să găsești opțiunea potrivită pentru sistemul tău.

Dacă ai nevoie de ajutor suplimentar pentru a găsi cel mai bun cooler pentru procesor pentru nevoile tale, consultă ghidul nostru pentru cumpărător pentru cele mai bune coolere.

Întrebări frecvente despre cel mai bun cooler

Nu. Răcitoarele Noctua posedă un sistem de montare SecuFirm™ extrem de fiabil. Datorită conexiunii cu șuruburi cu placa din spate de pe partea din spate a plăcii de bază, depășirea recomandărilor de greutate de către Intel și AMD comune în rândul coolerelor de ultimă generație este complet inacceptabilă.

Răcitoarele Noctua nu au fost proiectate inițial pentru funcționare pasivă, deși performanța de racire este suficientă în multe cazuri. Din păcate, ne este imposibil să indicăm dacă un anumit CPU poate sau nu poate fi răcit fără ventilator, deoarece aceasta depinde de diverși factori precum temperatura carcasei, ventilația carcasei sau orientarea prizei. În general, recomandăm utilizarea unui ventilator în primă instanță și apoi scăderea RPM în timp ce monitorizăm constant temperatura.

Ei bine, coolerele vin în toate formele și dimensiunile și este sigur să spunem că, în general, cu cât radiatorul este mai mare, cu atât este mai eficient. Dacă este echipat cu un ventilator, atunci cu cât este mai mare, cu atât mai bine. Ventilatoarele mari se pot roti încet în timp ce încă mișcă mult aer și fiind mai lente, de obicei sunt mult mai silențioase.

În medie, ar trebui să te aștepți ca un AIO de bună calitate să dureze undeva la 3-5 ani – deși, din cauza celor de mai sus, este recomandat să înlocuiești pur și simplu întregul lucru odată ce ajunge la sfârșitul duratei de viață.

Procesoarele cu ventilatoare oprite se vor supraîncălzi. Calculatoarele au de obicei dispozitive de protecție încorporate pentru a opri sau a încetini procesorul atunci când devine prea fierbinte pentru a preveni spargerea acestuia. Cu toate acestea, dacă dispozitivele de siguranță ale laptopul nu se instalează sau nu intră suficient de repede, procesorul poate depăși temperatura maximă de funcționare și se poate arde.

Se va difera numărul de porturi USB disponibile pentru cele mai bune coolere pentru laptop de la un produs la altul. Cu cât mai multe porturi USB disponibile, că atăt mai bine. Am testat și laptopuri cu mai multe porturi USB și s-ar putea fii mai folos pentru unele sarcini mai complexe.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.