Televizor de gaming

Cel mai bun televizor de gaming din 2023: Top 6 Televizoare pentru jocuri + ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
Cel mai bun televizor de gaming

Găsește cel mai bun televizor de gaming pentru jocurile tale PS5, Xbox Series X sau console de generație anterioară.

Căutarea celui mai bun televizor pentru jocuri este la fel ca și căutarea celui mai bun televizor pentru filme sau streaming. Trebuie să găsești un televizor cu o calitate fantastică a imaginii, un buget potrivit pentru tine și o dimensiune care se potrivește în camera ta de zi. Dar există și câteva cerințe specifice pentru jocuri pe care trebuie să le iei în considerare.

Aici, la TopElectronice, când recenzăm cele mai bune televizoare, testăm și caracteristicile lor de gaming, pentru a vedea care sunt cele mai bune televizoare pentru jocuri. De exemplu, televizoarele de gaming trebuie să aibă un nivel scăzut de lag la intrare, ceea ce înseamnă că nu există o întârziere între apăsarea unui buton și ceea ce vezi pe ecran. Noi testăm acest lucru personal și căutăm un lag la intrare de sub 15ms pentru a se potrivi majorității jucătorilor, sau sub 10ms pentru cei care doresc cele mai bune rezultate absolute.

Cele mai bune televizoare de astăzi au toate caracteristici de gaming de înaltă calitate încorporate. Modelele de top, inclusiv multe dintre cele mai bune televizoare OLED, sunt de obicei excelente pentru jocuri, indiferent pe care le alegi. Dacă trebuie să rămâi într-un buget, s-ar putea să găsești unul dintre cele mai bune televizoare sub 5000 de lei. Dar fii atent, unele dintre modelele mai ieftine nu vor include ecranul cu 120Hz sau conectivitatea HDMI 2.1 care valorifică la maximum consolele PS5 sau Xbox Series X de generația următoare.

Aruncă o privire la ghidul nostru de mai jos pentru a descoperi alegerea noastră pentru cel mai bun televizor de gaming pentru toate consolele, acoperind o gamă de bugete. Vei afla, de asemenea, dacă aceste afișaje funcționează în mod deosebit de bine pentru anumite console pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere în funcție de nevoile tale.

Cele mai bune televizoare pentru gaming: Top 6 Modele

ProdusPreț
1. SAMSUNG OLED 55S90CVezi Prețul
2. Sony LED 55X90KVezi Prețul
3. Samsung Neo QLED 65QN85BVezi Prețul
4. Samsung QLED 50Q80BVezi Prețul
5. SAMSUNG OLED 55S95CVezi Prețul
6. Sony BRAVIA OLED 55A80LVezi Prețul
5/5

Samsung S90C este alegerea noastră pentru cel mai bun televizor de gaming pentru majoritatea oamenilor, deoarece încorporează aproape toate caracteristicile de gaming de care ai putea avea nevoie, cu un ecran OLED de generația următoare care este mai strălucitor decât LG C3 sau Sony A80L (ambele mai jos în această listă), și totuși la un preț foarte similar cu acele televizoare. Este pur și simplu o valoare incredibilă – și am fost uimiți de calitatea reală a imaginii în recenzia noastră.

În ceea ce privește caracteristicile pentru gaming, ai patru porturi HDMI 2.1, toate suportând 4K la 120Hz de la console (sau 4K la 144Hz pentru jocurile de pe PC) și rate de reîmprospătare variabile. Meniurile de gaming ale Samsung îți permit să ajustezi cât de receptiv este și ce caracteristici dorești să folosești, ceea ce este excelent pentru cei care doresc să facă ajustări fine. Am măsurat lag-ul la intrare la mai puțin de 10ms, deci este la fel de receptiv pe cât pot fi televizoarele.

Multe televizoare de aici oferă toate aceste caracteristici, însă ceea ce diferențiază S90C este ecranul său QD-OLED strălucitor. Este aproximativ 30% mai strălucitor decât LG C3, și acest lucru se vede cu adevărat – norii ies în evidență pe cer, culorile sunt mai bogate, și în general este mai vizibil în condiții de reflexie într-o cameră luminoasă. Totodată, continuă să ofere tonuri negre OLED profunde, desigur, și vei beneficia de acestea atât în filme, cât și în jocuri. Este un televizor cu aspect fantastic.

Are, de asemenea, un sunet încorporat mai bun decât LG C3. Singurele dezavantaje ale acestuia sunt că nu include suport Dolby Vision (deci nici gaming DV de la Xbox Series X), nu există G-Sync pentru gaming pe PC și că vine doar în trei dimensiuni. Dar credem că pentru majoritatea oamenilor care nu sunt deranjați de aceste aspecte, este cea mai bună alegere în ziua de azi.

Specificații:

  • Dimensiuni disponibile: 138 cm, 163 cm, 195 cm
  • Lag la intrare măsurat: 9.2ms
  • Rată de reîmprospătare: 144Hz
  • Suport VRR: HDMI forum, FreeSync
  • Porturi HDMI (HDMI 2.1): 4

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Sony X90K este un televizor excelent în ceea ce privește raportul calitate-preț, oferind performanțe de top la un preț accesibil. Are o retroiluminare LED cu matrice completă, care include întunecare locală. Rezultatul este negri profunzi combinați cu niveluri ridicate de luminozitate și culoare – cu toate că nu este cel mai strălucitor televizor de pe piață.

Acest televizor este excelent pentru sporturi și filme. În recenzia noastră, am scris: “Seria X90K poate oferi negri profunzi și detaliați pentru vizionarea de filme, iar lumina sa maximă este suficient de înaltă pentru a-l face o opțiune bună și pentru vizionarea sporturilor în timpul zilei.

Cu toate acestea, strălucește cu adevărat ca un televizor de gaming, mai ales pentru posesorii de PS5. X90K are un set fantastic de caracteristici de gaming, ceea ce explică de ce îl evaluăm atât de bine. În afară de suportul video 4K la 120Hz (disponibil doar pe două dintre cele patru intrări HDMI ale setului), are atât rata variabilă de reîmprospătare (VRR), cât și modul de latență scăzută automată (ALLM). Lag-ul la intrare, așa cum a fost măsurat de aparatul nostru de testare 4K, a fost de 13.8ms, ceea ce este un rezultat foarte bun.

Televizoarele X90K sunt, de asemenea, “Perfecte pentru PlayStation 5”. Acest lucru înseamnă practic că atunci când sunt conectate la consola de gaming a companiei, se activează o caracteristică de mapare automată a tonurilor HDR și un mod de imagine pentru genul automat care optimizează imaginea pentru gaming, ceea ce înseamnă că vizualurile sunt ajustate pentru a se potrivi exact cu ceea ce poate face televizorul, pentru HDR optim.

Acesta este un televizor excelent pentru gaming pentru posesorii de PS5, mai ales pentru preț.

Specificații

  • Dimensiuni disponibile: 138 cm, 164 cm, 189 cm, 215 cm
  • Lag la intrare măsurat: 13.8ms
  • Rată de reîmprospătare: 120Hz
  • VRR: HDMI forum
  • Porturi HDMI (HDMI 2.1): 4 (2)

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Dacă cauți un televizor strălucitor care să nu se piardă în reflexii chiar și dacă îl privești în timpul zilei într-o cameră luminată de soare și care are un preț rezonabil, îți prezentăm Samsung QN85B. Este un afișaj mini-LED care oferă o strălucire incredibilă, are un lag la intrare excepțional de scăzut pentru un televizor de această dimensiune și oferă un HDR impresionant, cu excepția lipsei obișnuite de Dolby Vision din partea Samsung.

Cu suport HDMI 2.1 pe toate cele patru intrări HDMI, compatibilitate cu 4K la 120Hz și suport pentru ALLM, VRR și FreeSync Premium Pro, QN85B pare echipat să profite la maximum de orice consolă de generația următoare. Și atunci când adaugi strălucirea captivantă, urmărirea mișcării sigure și paleta largă de culori menționată deja, strălucește în fața celorlalte televizoare. În mare parte, oricum. Modul de joc este fantastic de rapid, dar pierzi puțin din contrast și apare o ușoară creștere a luminozității tonurilor albe, astfel că în ceea ce privește contrastul precis, televizoarele OLED au un avantaj asupra sa.

Acesta este un televizor spectaculos pentru toate tipurile de divertisment. Contrastul este superb pentru un televizor LED în filme, și este un panou foarte luminos cu o gamă largă și convingătoare de culori. Procesarea imaginii nu produce rezultate ciudate cu CGI, așa cum fac unele procesoare, iar panoul are un unghi de vizualizare decent de larg. Și, cu condiția să eviți serialele TV foarte vechi, îmbunătățirea imaginii este excelentă.

Sunetul în televizoarele Samsung nu este întotdeauna cel mai bun, dar acesta este mai bun decât majoritatea: cu patru difuzoare și 60W de putere – plus compatibilitate Q-symphony cu barele de sunet Samsung, care folosește difuzoarele TV-ului ca parte a unui sistem de sunet surround mai mare – este în regulă. Am prefera puțin mai multe detalii la sunet, dar de obicei ascultăm prin bare de sunet sau receivere AV, deci nu este o problemă majoră pentru noi.

Specificații

  • Dimensiuni disponibile: 138 cm, 163 cm, 189 cm, 214 cm
  • Lag la intrare măsurat: 9.8ms
  • Rată de reîmprospătare: 120Hz
  • Suport VRR: HDMI forum, FreeSync, G-Sync
  • ALLM: Da
  • Porturi HDMI (HDMI 2.1): 4 (4)

Avantaje:

Dezavantaje:

3.5/5

Samsung Q80B este un ecran QLED 4K de mijloc de gamă excelent pe care îl considerăm un alegere fantastică pentru utilizare generală, deoarece este potrivit pentru vizionarea TV de zi cu zi și suportă jocurile cu cadre mari – și este una dintre cele mai bune opțiuni de valoare în România.

Q80B este poziționat chiar sub modelele mini-LED Neo QLED ale Samsung, oferind în schimb o retroiluminare convențională cu matrice completă. Acest lucru înseamnă că nu oferă performanțe la nivel de negru sau precizie HDR ca modelele sale mai scumpe.

Cu toate acestea, cu patru intrări HDMI compatibile cu cadre mari, un meniu Game Bar util pentru caracteristicile de gaming și o interfață inteligentă TV polizată, doar cinefilii serioși sunt susceptibili să se simtă dezavantajați.

Dată fiind importanța Game Hub-ului Samsung, este clar că aici se află atractia principală. QLED, până la urmă, este impermeabil la arderea ecranului, ceea ce se traduce frumos în sesiuni de gaming fără anxietate. Samsung are și patru HDMIs care susțin toate redarea 4K la 120Hz. Există și suport ALLM (Auto Low Latency Mode), Nvidia G-Sync și FreeSync Premium Pro pentru gaming.

Setul are și un sistem de sunet compatibil Dolby Atmos peste medie. Calitatea imaginii, în special dacă ești un vizualizator într-o cameră luminoasă, este impresionantă, iar sunetul este suficient de captivant pentru a evita orice achiziție suplimentară de bare de sunet, cel puțin până când fondurile permit.

Specificații

  • Dimensiuni disponibile: 125 cm, 138 cm, 163 cm, 189 cm, 214 cm
  • Lag la intrare măsurat: 10.2ms
  • Rată de reîmprospătare: 120 Hz
  • VRR: HDMI forum, FreeSync
  • Porturi HDMI (HDMI 2.1): 4 (4)

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Televizorul QD-OLED de la Samsung combină proprietățile binecunoscute de auto-emitere ale tehnologiei OLED cu luminozitatea și gama de culori potențială a tehnologiei QLED, oferind o calitate a imaginii superbă și o luminozitate excepțională – în jur de 70% mai strălucitor decât LG C3 și cu 20% mai strălucitor decât Samsung S90C – cu negri și contrast mai bune decât afișajele non-OLED. În recenzia noastră, am spus că, cu puțin ajustare, furnizează o combinație de luminozitate, adâncime a negrului, contrast și culoare pe care pur și simplu nu am mai văzut-o până acum pe un televizor de acasă. Este ceva cu adevărat special.

Există patru porturi HDMI care susțin toate 4K la 120Hz, rată variabilă de reîmprospătare și comutare automată a modului de latență scăzută acum disponibile pentru jucătorii de Xbox Series X, PS5 și PC cu cele mai recente plăci grafice premium Nvidia și AMD. Sistemul de sunet încorporat este foarte impresionant pentru un astfel de set subțire, cu Dolby Atmos și tehnologia de urmărire a obiectelor Samsung pentru sunet pozițional.

Nu există suport pentru Dolby Vision în jocurile pentru Xbox, dar HDR-ul este atât de bun încât probabil nu vei fi foarte deranjat de acest aspect. Singura problemă este că este foarte scump, motiv pentru care considerăm că S90C este mai potrivit pentru majoritatea oamenilor – dar dacă bugetul tău permite, și vrei ceva cu o luminozitate mare pentru a străpunge lumina camerelor luminoase, este fantastic.

Specificații

  • Dimensiuni disponibile: 138 cm, 163 cm, 195 cm
  • Lag la intrare măsurat: 9.2ms
  • Rată de reîmprospătare: 144Hz
  • VRR: HDMI forum, FreeSync, G-Sync
  • Porturi HDMI (HDMI 2.1): 4 (4)

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Acesta este televizorul OLED de mijloc de gamă al Sony, oferind un ecran mai puțin avansat decât Samsung S95C (sau chiar S90C), dar încorporând cea mai bună procesare a imaginii de la Sony și – crucial pentru noi – caracteristici de gaming.

Ai suport 4K 120Hz și VRR peste două porturi HDMI 2.1, deși latența de 16.5ms nu este cea mai bună aici sub nicio formă. Acesta face parte din gama de televizoare Perfect pentru PS5 a Sony, ceea ce înseamnă că include suport pentru maparea automată a tonurilor Auto HDR cu consola. Acest lucru înseamnă că PS5 ajustează ieșirea sa HDR pentru a se potrivi exact capacităților ecranului, astfel încât să obții întotdeauna imaginea cea mai bună.

Și nu se bazează doar pe caracteristicile sale de gaming. Am fost foarte impresionați de calitatea imaginii în testele noastre, mergând până acolo încât să spunem în recenzia noastră: “Sony A80L s-ar putea să nu beneficieze de tehnologii OLED de generație următoare și luminozitate, dar aprecierea sa stelară pentru aspectele mai fine din viața audio-vizuală înseamnă că este totuși greu de rezistat”. Acest lucru include nu numai calitatea imaginii, ci și sunetul – tehnologia Acoustic Surface de la Sony este foarte impresionantă și înseamnă că s-ar putea să poți evita să cumperi o bară de sunet.

Nu devine la fel de strălucitor ca Samsung S90C sau televizoarele mini-LED de aici, dar oferă un raport de contrast infinit – este capabil de ‘negru real’, ceea ce înseamnă că l-am măsurat la 0 nits atunci când ar trebui să arate negrul. Absolut nimic. Acest lucru este foarte impresionant și îl face potrivit pentru jocuri sau filme atmosferice în HDR.

Dacă ai în special un PS5 și vrei un OLED care să obțină cea mai bună performanță din el fără a plăti un preț super-premium, acesta este o alegere excelentă.

Specificații

  • Dimensiuni disponibile: 139 cm, 164 cm
  • Lag la intrare măsurat: 16.5ms
  • Rată de reîmprospătare: 120Hz
  • VRR: HDMI forum
  • Porturi HDMI (HDMI 2.1): 4 (2)

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum alegi cel mai bun televizor pentru jocuri

Există câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când alegi cel mai bun televizor de gaming pentru tine.

Modul Joc și latența redusă: Latența este timpul dintre momentul în care o imagine este trimisă de consolă și momentul în care apare efectiv pe ecran. Televizoarele moderne efectuează multe procesări inteligente asupra imaginilor pentru a le face să arate mai bine, dar acest lucru durează, ceea ce înseamnă că există o întârziere între momentul în care apeși un buton pe un controller și momentul în care vezi rezultatul – acest lucru nu este ideal într-un joc cu acțiune rapidă. Toate televizoarele au acum un Mod Joc, sau ceva similar, care reduce procesarea, înseamnând o latență mai mică.

HDMI 2.1: Cea mai recentă și cea mai bună tehnologie de conectare HDMI, care include suport pentru ALLM, 4K 120Hz și VRR.

ALLM: Modul Automat de Latență Redusă este o caracteristică mai nouă în care consolele pot spune televizorului să treacă automat în Mod Joc – nu va trebui să-l setezi cu un telecomandă.

4K 120Hz: Acest lucru înseamnă că un televizor poate reîmprospăta ecranul de până la 120 de ori pe secundă, în timp ce afișează în continuare la rezoluție 4K. Televizoarele mai ieftine au mai multe șanse să reîmprospăteze la 60 de ori pe secundă. Poți găsi și unele televizoare 4K de mijloc care se reîmprospătează la 120Hz, dar nu includ HDMI 2.1, deci pot afișa doar rezoluție Full HD la 120Hz sau 4K la 60Hz.

VRR: Rata Variabilă de Reîmprospătare este o caracteristică care înseamnă că televizorul va sincroniza viteza cu care reîmprospătează ecranul cu rata de cadre actuală a jocului tău. Acest lucru înseamnă că jocurile nu trebuie să rămână blocate la 30, 60 sau 120 de cadre pe secundă pentru a evita sfâșierea ecranului, ceea ce înseamnă că pot oferi grafică mai bună. Există trei tipuri de VRR: HDMI forum; FreeSync și G-Sync.

HDMI forum VRR: Acest lucru este suportat atât de PS5, cât și de Xbox Series X, și este o parte oficială a specificației HDMI 2.1. Cele mai multe televizoare cu HDMI 2.1 îl suportă.

AMD FreeSync: Acesta este suportat de Xbox Series X și de plăcile grafice AMD pe PC. Este destul de obișnuit să-l găsești pe televizoare, inclusiv pe unele fără HDMI 2.1.

Nvidia G-Sync: Acesta este suportat de plăcile grafice Nvidia pe PC, dar nu de console. Este destul de rar să-l găsești pe televizoare, dar se întâmplă.

Este un televizor bun pentru gaming pe PC?

Am stabilit că televizoarele de gaming sunt complice fantastice pentru consolele tale de jocuri, dar ce se întâmplă dacă joci pe PC? Cu siguranță există un atractiv în a juca jocuri PC cu grafică intensivă pe un ecran mare, dar cum se traduce asta în practică?

În timp ce un televizor de gaming poate înlocui cu siguranță un monitor de gaming pentru PC, va trebui să te asiguri că PC-ul tău poate gestiona rezoluția. Ecranele 4K sunt natural mai solicitante pentru resursele PC-ului datorită calității lor mult mai mari a imaginii.

Dacă PC-ul tău este la înălțime, vei obține o experiență lină la 4K pe un ecran mai mare. Dacă nu, poate fi necesar să-ți setezi jocul la o rezoluție mai mică, cum ar fi 1440p sau 1080p, în cazul în care televizorul tău de gaming s-ar putea să nu poată gestiona foarte bine redimensionarea necesară. Acest lucru va duce la o imagine mai neclară decât intenționată datorită dimensiunii televizorului în comparație cu un monitor.

Este o sabie cu două tăișuri și depinde aproape în întregime de cât de puternic este PC-ul tău. Dacă ai componente de înaltă performanță pentru a face asta posibil, atunci jocurile PC pe un televizor pot produce rezultate minunate. Dacă nu este încă acolo, atunci este mai bine să joci pe un monitor mai mic capabil să ofere o imagine mai clară și mai curată.

Am nevoie de un televizor de gaming 8K?

Răspunsul scurt? Nu.

Deși jocurile 8K sunt absolut în orizont, iar consolele PS5 / Xbox Series X vin cu această capacitate încorporată, nu există o nevoie imediată de a cumpăra un televizor 8K pentru gaming. Dezvoltatorii de jocuri se obișnuiesc încă cu performanța la 4K, iar în general alte specificații ale imaginii, cum ar fi o rată mare de cadre (60fps, 120fps), vor fi mai importante în anii care urmează.

În 2025, poate că va fi un răspuns diferit, dar pentru moment credem că televizoarele de gaming 4K enumerate mai sus vor fi suficiente.

Întrebări frecvente despre televizoarele pentru gaming

Modul Joc este o caracteristică a televizoarelor moderne care reduce procesarea imaginilor pentru a reduce latența, adică timpul dintre apăsarea unui buton pe controller și afișarea rezultatului pe ecran. Acest mod este esențial pentru jocurile cu acțiune rapidă, deoarece minimizează întârzierea și oferă o experiență de joc mai fluidă.

HDMI 2.1 este cea mai recentă versiune a standardului HDMI pentru conectarea dispozitivelor audio-video. Această tehnologie aduce suport pentru caracteristici esențiale pentru gaming, cum ar fi ALLM (Auto Low Latency Mode), 4K la 120Hz și VRR (Variable Refresh Rate). Aceste funcții permit jocurilor să ruleze mai bine, cu latență redusă și o calitate mai bună a imaginii.

VRR (Variable Refresh Rate) este o caracteristică care sincronizează viteza de reîmprospătare a televizorului cu rata de cadre a jocului, evitând astfel sfâșierea ecranului.

HDMI forum VRR este o variantă a VRR susținută oficial în cadrul specificației HDMI 2.1 și este compatibilă cu consolele PS5 și Xbox Series X.

FreeSync este o tehnologie dezvoltată de AMD și este compatibilă cu consolele Xbox Series X și plăcile grafice AMD pe PC.

G-Sync este o tehnologie dezvoltată de Nvidia și este compatibilă doar cu plăcile grafice Nvidia pe PC. Aceste tehnologii ajută la eliminarea sfâșierii ecranului și la îmbunătățirea experienței de joc.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

Lasă un răspuns