Top Electronice

Caută
Close this search box.

Monitor Gaming

Cel mai bune monitor gaming pentru tine. Cauți monitoare de gaming 4k?

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cel mai bun monitor gaming

Care este cel mai bun monitor gaming te întrebi? Ai venit la locul potrivit.

Este o perioadă interesantă pentru gameri, dar asta înseamnă și că selectarea celui mai bun monitor de gaming devine din ce în ce mai complicată în fiecare zi. Selecția poate fi copleșitoare, de la tehnologii a ecranului (Nvidia G-Sync și AMD FreeSync) la rate de reîmprospătare ultra-rapide.

Avem și diverse ghiduri create pentru gaming precum casti gaming, volan gaming și microfon gaming.

Nu poți uita de dimensiunea ecranului și raportul de aspect, care vă afectează vizualizările, spațiul pe birou și, din nou, contul bancar. Și nici măcar nu am discutat despre bonusuri, cum ar fi difuzoare, RGB sau selecția portului. Nu îți face griji, mai jos vei găsi tot ce ai nevoie.

Pentru a afla cum să alegi cel mai bun monitor gaming consultă ghidul nostru de cumpărare a monitorului.

Mai jos este o listă cu cele mai bune monitoare de gaming în funcție de nevoile tale, pe baza propriilor noastre teste.

Avem și un ghid pentru cel mai bun pc gaming, mouse gaming, mouse-uri și tastaturi gaming.

ProdusPreț
1. LED IPS Dell Alienware 24.5”Vezi Prețul
2. LED IPS Lenovo Legion 24.5″Vezi Prețul
3. LED IPS 23.8” HPVezi Prețul
4. LED TN ASUS 24”Vezi Prețul
5. QLED VA Samsung Odyssey 27″Vezi Prețul
6. LED IPS Gigabyte 27″Vezi Prețul
7. Dell LED VA 23.6”Vezi Prețul
8. LED VA Dell 27”Vezi Prețul

Top 8 cele mai bune monitoare gaming în 2023. În funcție de buget și performanțe

Cele mai bune monitoare îți pot îmbunătăți biroul și îți pot îmbunătăți întreaga experiență de calcul, indiferent dacă îți construiești spațiul de lucru ideal pentru caculator sau doar ai nevoie de un ecran mare frumos la care să te conectezi laptopul.

Pentru a te ajuta să alegi cel potrivit pentru tine, am analizat monitoare de la mici la foarte mari, cu rezoluții de la 1080p la 4K și caracteristici precum sincronizarea cadrelor și suporturile reglabile.

Le-am testat pe toate, măsurând totul, de la gama de culori și luminozitate până la timpii de răspuns, astfel încât să putem fi încrezători când îți spunem că un afișaj este mai bun decât altul. De asemenea, am identificat cazuri de utilizare specifice care fac ca un monitor să fie mai potrivit pentru o persoană sau alta.

5/5

Dell Alienware AW2521HF este un monitor general bun, cu performanțe impresionante la jocuri. Dimensiunea mai mică a ecranului s-ar putea să nu fie cea mai bună pentru sarcinile de productivitate, dar performanța sa excelentă ar trebui să-i mulțumească pe majoritatea jucătorilor. 

Cănd vine vorba de gaming este pur si simplu impresionant. Are o manipulare excepțională a mișcării și un input lag scăzut, indiferent dacă te joci la o rată de reîmprospătare maximă de 240 Hz sau la 60 Hz.

Are unghiuri largi de vizualizare, ceea ce este grozav pentru jocurile în cooperare și funcționează bine în camere luminoase, deoarece poate combate cu ușurință strălucirea soarelui și are o manevrare excelentă a reflexiei. Drept urmare, aceste caracteristici îl face să ocupe locul 1 în clasamentul celor mai bune monitoare de gaming, din punctul nostru de vedere

Cu toate acestea, dacă alegi să te joci cameră întunecată este o opțiune mai puțin ideală din cauza luminii de fundal vizibile și a unui raport de contrast mediocru.

Specificații:

  • Diagonală: 24.5 inch
  • Tip rezoluție: Full HD
  • Rata de refresh (maximală): 240 Hz
  • Numar culori: 16.7 M
  • Luminozitate: 400 cd/mp
  • Timp de raspuns: 1 ms
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Ceea ce face Y25-25 atrăgător este că oferă un afișaj uimitor de 240 Hz la o valoare rezonabilă. Este un punct de preț foarte „ieftin” care cu siguranță va atrage o mulțime de ochi dornici. De asemenea, spre meritul Lenovo, chiar și cu prețul său, Y25-25 are o structură incredibil de robustă, care, atunci când este cuplat cu ceea ce oferă acest monitor, este o afacere incredibilă.

Desigur, acesta este un monitor care a fost creat în principal pentru un PC, dar funcționează incredibil de bine și pentru consola Microsoft sau Playstation. Există o mulțime de titluri care acceptă 240 Hz, cum ar fi Gears 5, Destiny 2, Fortnite și Warzone. Eu de exemplu joc foarte mult Fortnite care  oferă o frecvență completă de 240 Hz.

Dacă ești în căutarea unui monitor de gaming ieftin care are toate caracteristicile (și performanța) unui produs high-end, atunci Lenovo Legion Y25-25 este o alegere excelentă. Acesta aduce un panou IPS de înaltă definiție 1080, 240 Hz și FreeSync/G-Sync într-un pachet de monitor extrem de robust și elegant.

Există o mulțime de opțiuni grafice incluse pentru ca jucătorul cel mai serios să profite la maximum de sistemul și afișajul lor. În timp ce monitorul nu are suport HDR de vârf și rezoluție 4K, full HD este mai mult decât suficient pentru jucătorul obișnuit. Acest monitor are niște unghiuri de vizualizare destul de grozave care atunci când sunt cuplate cu anti-orbire, fac ca vizualizarea din orice unghi să fie un proces simplu.

Specificații

  • Diagonală: 24.5 inch
  • Tip rezoluție: Full HD
  • Rata de refresh (maximală): 240 Hz
  • Numar culori: 16.7 M
  • Luminozitate: 400 cd/mp
  • Timp de raspuns: 1 ms
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cel mai bun monitor de gaming ieftin pe care l-am testat este HP X24ih. Are un timp de răspuns surprinzător de bun, oferind o mișcare clară, la rata de reîmprospătare maximă. Este o alegere bună pentru jucătorii de esports care caută ceva mai ieftin. Oferă, de asemenea, o calitate bună a imaginii.

Per total un monitor de gaming ca și HP X24ih este excelent pentru jocuri. Are o rată de reîmprospătare ridicată de 144 Hz cu support FreeSync pentru a reduce suprapunere de cadre. Input lag este extrem de mic, și vom repeta aici, timpul de răspuns este pur și simplu incredibil care face ca toată experiența să fie o mișcare lină!

Din păcate, nu este cea mai bună alegere pentru a te juca într-o cameră întunecată, deoarece are un raport de contrast scăzut care face ca negrul să pară gri.

Specificații

  • Diagonală: 23.8 inch
  • Tip rezoluție: Full HD
  • Rata de refresh (maximală): 144 Hz
  • Tip iluminare fundal: LED
  • Timp de raspuns: 1 ms (GtG)
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Monitorul ASUS VG248QG este impresionant pentru jocuri. Are o rată de reîmprospătare ridicată de 165 Hz cu suport FreeSync și compatibilitate G-SYNC pentru a reduce suprapunerea de cadre. Mișcarea este lină datorită timpului de răspuns rapid și are un low input lag pentru o experiență de joc receptivă. Are un suport cu o ergonomie fantastică care facilitează reglarea ecranului, dar are unghiuri de vizualizare înguste.

De asemenea, are un raport de contrast scăzut care face ca negrul să pară gri în întuneric. Am observat și că funcționează bine doar dacă vizionezi direct din față într-o cameră luminoasă. Dispune de un ecran de 24 de inchi cu o rezoluție de 1080p, ceea ce este suficient de bună pentru majoritatea jucătorilor, dar unii oameni ar putea spune că este prea mic pentru productivitate.

Specificații

  • Diagonală: 24 inch
  • Tip rezoluție: Full HD
  • Rata de refresh (maximală): 165 Hz
  • Tip iluminare fundal: W-LED
  • Timp de raspuns: 0.5 ms
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080
  • Numar culori: 16.7 Milioane

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Samsung Odyssey este pur și simplu uimitor pentru jocuri! Are o rată de reîmprospătare de 240 Hz, suport FreeSync și este compatibil cu G-SYNC de la NVIDIA.

Timpul de răspuns la rata de reîmprospătare maximă și 60Hz este remarcabil, rezultând o neclaritate minimă. Unghiurile sale de vizualizare înguste îl fac mai puțin ideal pentru jocurile în cooperare, dar, din fericire, are o claritate excepțională dacă dorești să te joci în întuneric.

Am primit rapoarte despre pâlpâirea luminii de fundal cu VRR activat, dar nu am observat nicio pâlpâire; mai degrabă, ecranul se estompează atunci când o anumită imagine este afișată pe tot ecranul.

Are o rată de reîmprospătare rapidă de 240 Hz cu suport nativ pentru rata de reîmprospătare variabilă FreeSync (VRR) pentru a reduce suprapunerele de cadre(screen tearing). De asemenea, este compatibil G-SYNC dacă vrei să îl utilizezi cu o placă grafică NVIDIA.

Rezoluția de 1440p îți oferă imagini clare, fără a fi prea solicitantă pentru placa grafică. Este un monitor bine construit, cu un ecran curbat agresiv de 1000R, care poate să nu fie pe placul tuturor, dar ajută la aducerea întregului ecran în câmpul tău vizual. Panoul său VA îl face o alegere excelentă pentru jocurile în camere întunecate.

Specificații

  • Diagonală: 27 inch
  • Tip rezoluție: WQHD
  • Rata de refresh (maximală): 240 Hz
  • Tip iluminare fundal: QLED
  • Timp de raspuns: 1 ms (GtG)
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080
  • Numar culori: 1.07 miliarde

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Monitorul G27Q demonstrează că nu trebuie să cheltui o avere pentru un afișaj decent IPS 1440p. Ca un ecran plat, de 27 de inchi, cu un design care nu iese în evidență într-un mediu de birou, arată destul de simplu.

Dar este de fapt unul dintre cele mai bune monitoare de gaming pe care am avut plăcerea să le folosim. Nu numai că are un panou IPS superb și vibrant, cu culoare pe 8 biți cu acoperire DCI-P3 de 92%, dar este și capabil HDR.

Pentru cineva care iubește grafică de calitate, apreciem această rezoluție pentru claritate și performanță. Gigabyte G27Q se descurcă bine cu jocuri datorită sincronizării adaptive prin AMD FreeSync Premium. Este, de asemenea, compatibil G-Sync, așa că indiferent dacă ești echipa verde sau roșie, G27Q joacă frumos.

Indiferent dacă îl folosești pentru muncă sau pentru joacă, G27Q excelează cu o imagine clară, vibrantă și sofisticată.

Specificații

  • Diagonală: 27 inch
  • Tip rezoluție: QHD
  • Rata de refresh (maximală): 144 Hz
  • Tip iluminare fundal: LED
  • Timp de raspuns: 1 (MPRT)
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080
  • Numar culori: 16.7 M

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Dacă ești în căutarea unui monitor de gaming cu specificații excelente și nu te deranjează să ai un ecran curbat care este mai mult pentru stil decât practic, Dell S2422HG merită verificat.

Sunt monitoarele de gaming de 24 inchi precum Dell S2422HG potrivite pentru tine? Oferă mai multe funcții care le fac cele mai bune pentru jocuri serioase, în special jocurile FPS când trebuie să vezi toată acțiunea simultan, dar nu sunt cele mai bune pentru productivitate.

Dacă ar fi să ne întoarcem în timp ne putem întoarce la jocurile de tip split-screen , fanii petrecerilor LAN vor aprecia portabilitatea și dimensiunea acestui monitor subțire. Monitorul în sine cântărește mai puțin de 4,5 kilograme cu suportul său.

Monitorul include căteva funcții bune de joc, cum ar fi Dark Stabilizer, pentru a îmbunătăți vizibilitatea în zonele întunecate, precum și un contor FPS dacă preferi acele cifre raportate direct de pe monitor, mai degrabă decât software-ul în joc sau al unei părți terțe.

Dell S2422HG este un ecran de 23,6″ cu un unghi larg de vizualizare de 178 de grade. Aceste monitoare de 24″ ajută jucătorii să vadă toată acțiunea de pe ecran, fără a fi nevoie să întoarcă capul dintr-o parte sau în alta. Vei vedea acel inamic furișându-se în spatele tău în comparație cu un monitor mai mare care ar putea avea inamici în afara vederii tale periferice.

Dell S2422HG are o rată de reîmprospătare de 165 Hz și timp de răspuns la imaginea în mișcarede 1 ms și timp de răspuns GtG (gri la gri) de 4 ms. Acest lucru este excelent pentru reducerea neclarității în mișcare și, în jocurile competitive, îți permite să ții pasul cu acțiunea. Adaptive-Sync este acceptat inclusiv AMD FreeSync Premium cu o rată de reîmprospătare verticală de 48 – 165 Hz.

Specificații

  • Diagonală: 23.6 inch
  • Tip rezoluție: Full HD
  • Rata de refresh (maximală): 165 Hz
  • Tip iluminare fundal: LED
  • Timp de raspuns: 1 ms
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080
  • Numar culori: 16.7 M

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Acest monitor de gaming este o alternativă bună la buget. Are o manipulare decentă a reflexiei și o luminozitate maximă excelentă, așa că strălucirea nu ar trebui să fie o problemă pentru majoritatea utilizatorilor. Este unul dintre cele mai bune monitoare de gaming cu un panou VA pe care le-am testat până acum.

Dell S2722DGM este un monitor excelent pentru jocuri. Are un timp de răspuns excelent la rata de reîmprospătare maximă, un input lag tare scăzut și acceptă tehnologia AMD FreeSync cu rată de reîmprospătare variabilă (VRR) pentru o experiență de joc fără a avea parte de suprapunere de cadre.

Există o funcție opțională de inserare a cadrului negru care poate clarifica neclaritatea mișcării, dar nu o poți utiliza în același timp cu VRR. Din păcate, la fel ca majoritatea monitoarelor cu panouri VA, există o mișcare vizibilă în scenele întunecate.

Specificații

  • Diagonală: 27 inch
  • Tip rezoluție: QHD
  • Rata de refresh (maximală): 165 Hz
  • Tip iluminare fundal: LED
  • Timp de raspuns: 2 ms
  • Rezolutie optima: 1920 x 1080
  • Numar culori: 16 M

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum să cumperi un monitor de gaming

Așadar, vrei să îți cumperi un monitor de gaming, dar nu ești sigur cum să îl alegi. Ghidul nostru te va îndruma cum se aleg cel mai bun monitor de gaming.

De câți inch ai nevoie să fie monitorul tău? Full HD, 1440p sau 4K? Curbat sau plat? Contează HDMI 2.1? HDR? Dacă tocmai te-ai paraștat pe câmpul de luptă pentru monitorul gaming fără o hartă, acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le poți avea. Sperăm că acest ghid să te ajute să te orientezi către mediu.

Cumpărăturile de monitoare de gaming sunt mult mai complicate decât pentru alte tipuri de afișaje, cel puțin dacă ești ca majoritatea dintre noi și ești supus constrângerilor bugetare. Asta pentru că trebuie să iei în considerare tipul de jocuri pe care le joci și capacitățile GPU-ului tău atunci când calculezi compromisurile pentru a economisi bani.

Află din ghidul nostru care sunt cele mai bune setări pentru un monitor de gaming.

Ce este TL;DR și de ce este important?

Dacă nu dorești să petreci mult timp gândindu-te la asta, recomandarea noastră rapidă este un afișaj IPS cu ecran plat de 27 inch cu rezoluție 1440p (quad HD) și o rată de reîmprospătare de 144Hz sau mai bună și DisplayHDR. 600 (sau echivalentul).

De obicei, poți găsi destul de multe opțiuni în gama de prețuri de la 1000 până la 2500 lei. Dacă trebuie să alegi mai ieftin sau mai mic, treci la un model de 23 inch cu 1080p (alias full HD) cu o rată de reîmprospătare de 144 Hz sau mai rapidă. Acest set poate fi o variană mai ietftină.

Dacă dorești un monitor foarte bun – 24 inch sau mai mare, cu rezoluție 4K-plus la rata de reîmprospătare începând de la 120 Hz și HDR cu 1.000 nits sau mai multă luminozitate — în general, vei cheltui mai mult de 2500 lei. Același lucru este valabil și pentru tehnologiile de ultimă oră, cum ar fi QD-OLED.

Pentru echipa noastră, 24 inch pentru un monitor pare destul de mic, mai ales dacă monitorul servește ca afișaj de lucru în timpul zilei sau dacă este folosit pentru jocuri cu lumi expansive. Dar oricare ar trebui să fie capabil să se ocupe de majoritatea tipurilor de jocuri.

Dacă dorești să te conectezi atât la o consolă, cât și la un computer, aproape orice monitor recent va funcționa, dar unele sunt optimizate pentru sarcină în dimensiuni mari — în prezent cele de 39 inch sau mai mari — cu o listă explicită a caracteristicilor HDMI 2.1 care te interesează.

Pentru a economisi bani, cel puțin pe termen scurt, nu cumpăra în exces. Dacă ai un sistem vechi de 3 ani cu un GPU care îți oferă 90 de cadre pe secundă în 1440p la cele mai jucate jocuri și nu intenționezi să faci upgrade în vreun mod semnificativ în termen scurt, poți salva bani pentru a nu merge pe modelul de 240Hz.

Recomandări scurte pentru alegerea monitorului

  • În limitele bugetului și spațiului tău de birou, achiziționează cel mai mare monitor pe care îl poți utiliza pentru setările cu un singur monitor. Rareori vei regreta că ai cumpărat un monitor prea mare, dar vei regreta frecvent că ai cumpărat unul prea mic. Există, de asemenea, monitoare super-widescreen cu raport de aspect 21:9 (uneori enumerate ca 2,35:1), dintre care multe sunt afișaje de 34 de inch cu rezoluție mai mică de 4K.
  • Ia în considerare raporturile de aspect acceptate de jocurile tale preferate. Dacă oferă doar opțiuni 16:9, configurarea lor pentru un monitor de gaming cu ecran lat 21:9, 24:10 sau 32:9 poate fi enervant și frustrant; s-ar putea, de asemenea, să economisești niște bani.
  • Rezoluții minime recomandate pentru jocuri:
    • 24 inch, 1.920×1.080 pixeli;
    • de la 24 până la 31 inch, 2.560×1.440 pixeli;
    • de la 23 până la 39 inch, 3.440×1.440 pixeli;
    • de la 40 până la 48 inch, 3.840 x 2.160 pixeli.

Rețineți că aproape toate monitoarele de 48 de inch au o rezoluție de 3.840 x 1.080, care este mai mică decât pragul recomandat de echipa noastră.

  • Asigură-te că suportul se poate ajusta la înălțimea potrivită pentru a fi utilizat confortabil și că se poate înclina la un unghi utilizabil. În funcție de nevoile tale, este posibil să dorești și un suport care să se rotească sau să permită ecranului să se rotească la 90 de grade pentru a fi utilizat în orientare portret. Acest lucru poate fi util dacă dorești să combini mai multe monitoare pentru a obține o înălțime verticală mai mare decât ceea ce ai putea obține într-un singur monitor.
  • Alege un monitor gaming care ți se pare atrăgător pentru că te vei uita la el foarte mult. Poate dorești să te gândești și la modelele care acceptă coordonarea luminii între dispozitive, cum ar fi Chroma de la Razer sau Aura Sync de la Asus. De asemenea, un suport care să arate bine și care să aibă un management rațional al cablurilor este foarte util, permițând să treacă firele printr-o gaură sau canal pentru a le menține împreună. Gestionarea cablurilor poate fi importantă dacă monitorul are un hub USB, deoarece vei dori să păstrezi și acele cabluri sub control.
  • Pentru a utiliza o consolă Xbox Series X sau PlayStation 5, vei dori un monitor cu un port HDMI 2.1 care afirmă în mod explicit că acceptă 4K la 120 Hz cu suport pentru reîmprospătare variabilă (numit și VRR).
  • Dacă construiești o configurație multimonitor, caută rame subțiri. Un set potrivit de afișaje pentru curbe poate funcționa mai bine decât ecranele plate. Pe de altă parte, dacă folosești monitorul pentru diferite tipuri de jocuri, cum ar fi shooter-uri și sim-uri, poate dorești să obții o pereche de monitoare optimizate pentru fiecare tip de joc, cum ar fi un afișaj QHD de 27 inch cu reîmprospătare rapidă pentru lupte și un Model 4K de 31 inch cu reîmprospătare medie-rapidă cu o gamă largă de culori pentru construcție. De asemenea, recomandăm două ecrane de 27 inch în loc de unul singur de 48 inch.
  • Poți economisi bani respectând o rată de reîmprospătare adecvată. Cu alte cuvinte, dacă GPU-ul tău rar atinge mai mult de 90 de fps în timpul jocului, probabil că nu trebuie să scapi de caracteristicile suplimentare pentru 165 Hz dacă nu îți poți permite. Dacă ai destio bani, o rată de reîmprospătare mai mare poate merita dacă există o actualizare a GPU-ului în viitor.
  • Un timp de răspuns al pixelilor de 5 ms sau mai puțin este bun pentru jocuri; 1 ms este cel mai bun pentru acțiunea rapidă pe ecrane cu rată de reîmprospătare ridicată.
  • Pentru multe jocuri, HDR-ul nu contează, deoarece nu au multe zone cu luminozitate ridicată sau umbre profunde sau nu profită de gama tonală mai mare în vreun fel semnificativ. Dar, probabil, vei obține imagini mai bune pentru jocurile AAA, mai multe probleme de la jocurile de groază, mai puține ambuscade din umbră în jocurile FPS și așa mai departe dacă acceptă HDR.
  • Cu cât este mai mare gama de culori pe care o acoperă ecranul, cu atât mai bine.
  • Contrastul contează – cu cât mai mare, cu atât este mai bine — dar specificațiile de contrast oferite de producători sunt aproape fără valoare. Orice mai mare de 1.000:1 ar trebui să fie OK. Echipa noastră preferă 1.400:1 sau mai bine, dar totuși, cu condiția să fie un rezultat măsurat. Contrastul este raportul dintre negru și alb pe un anumit ecran, iar negrurile mai închise produc un contrast perceput mai bine, astfel încât același raport de contrast poate arăta uneori puțin mai bine pe un monitor slab decât un monitor luminos. Dar există și alți factori care îl afectează.

Citește și ghidul nostru pentru curățarea ecranului monitorului în mod corect.

Ce dimensiuni ale ecranului să aleg pentru monitorul meu?

Dacă ai spațiu și buget mai mare este aproape întotdeauna mai bine. Etichetarea dimensiunii ecranului se bazează pe lungimea diagonalei: în acest fel este mai ușor să compari dimensiunile monitorului atunci când aproape fiecare ecran are același raport de aspect. Dar ecranele late și foarte mari de pe desktop și rapoartele mai noi de pe laptopuri (cum ar fi 3:2 sau 16:10) fac comparațiile între dimensiuni puțin mai dificile.

Dacă îți amintești geometria și algebra, poți calcula lățimea și înălțimea afișajului dacă cunoști și raportul de aspect. (Deoarece lățime/înălțime = raport de aspect și lățime² + înălțime² = diagonală²) Cu cât raportul de aspect este mai departe de 1:1, cu atât ecranul va fi mai lat și mai mult în lateral. Prin urmare, va fi în vederea periferică dacă stai aproape. De asemenea, îți va permite să afli dimensiunile fizice ale ecranului, în special lățimea, pentru a te asigura că se va potrivi în spațiul alocat.

Pot să folosesc televizor ca și alternativă?

Cu siguranță poți controla un televizor de pe calculator, dar televizoarele sunt menite să fie văzute de la distanță, în timp ce afișajele calculatoarelor sunt concepute pentru o muncă mai atentă.

Pe măsură ce televizoarele devin mai inteligente în ceea ce privește jocurile și consolele, împart spațiul cu calculatoarele și laptopurile. Totuși, decalajul dintre cele două se reduce. Așadar, pentru jucători, a avea un afișaj de calculator principal pentru lucru și un televizor conectat pentru jocuri poate avea sens, cel puțin dacă nu este prea mare.

Dacă dorești un ecran OLED, un televizor este cea mai bună opțiune. Acum că televizoarele au suport îmbunătățit pentru jocuri, probabil că ești mai avantajat decât să plătești în exces pentru un monitor de gaming. Monitoarele OLED mai mici apar pe piață, dar încă nu la dimensiunile cele mai prietenoase pentru birou.

4K, 1440p, 1080p sau...?

Rezoluția, numărul de pixeli verticali și orizontali care cuprind imaginea, este inextricabilă de dimensiunea ecranului atunci când alegi un monitor.

Ceea ce vrei cu adevărat să optimizezi este densitatea pixelilor, numărul de pixeli pe cm pe care îl poate afișa ecranul, pentru că asta determină în primul rând cât de clar arată ecranul, precum și cât de mari pot apărea elementele interfeței, cum ar fi pictogramele și textul. Dacă joci cu un controler la distanțe mai mari decât ai fi așezat la un birou, poate fi critic.

De exemplu, echipa noastră a descoperit că nu se poate citi textul suficient de bine pentru a trece măcar printr-un tutorial în 1440p pe un monitor de 31 de inch de la mai mult de aproximativ 120 cm distanță.

Ce este HDR și de ce am nevoie de acesta

Pe scurt, intervalul dinamic ridicat (HDR) se referă la scenele redate cu lumini mai strălucitoare, detalii mai mari de umbră și o gamă mai largă de culori, pentru o imagine mai bună. Pentru gaming HDR, spre deosebire de TV HDR, înseamnă mai mult decât o imagine mai frumoasă: cu cât poți vedea mai bine ce se ascunde în zonele luminoase și întunecate, cu atât vei evita pericolul și vei găsi indicii.

În trecut se obișnuia ca jocurile să accepte în mod explicit și HDR, dar introducerea Auto HDR în Xbox Series X/S și viitoare face ca pentru Windows 11 să se schimbe următoarele:

  • sistemele de operare pot extinde automat luminozitatea și gamele de culori ale jocurilor non-HDR. Nu este același lucru cu a avea un joc care a fost redat pentru a utiliza intervalele extinse, dar îi poate da o denivelare pentru a-l face să arate mai bine decât ar fi altfel.

Trebuie să-mi fac griji pentru detaliile HDMI?

Din păcate, specificația HDMI s-a transformat în așa fel încât nu poți face nicio presupunere cu privire la capabilități pe baza numărului de versiune.

Nu numai că fiecare conexiune HDMI 2.0 va fi de acum înainte etichetată ca 2.1a (cu același set de caracteristici HDMI 2.0) , dar specificația nu mai impune niciuna dintre noile caracteristici importante; cu alte cuvinte, toate capacitățile zgomotoase care au făcut ca HDMI 2.1 să fie de dorit, mai ales ca opțiune pentru console, sunt acum opționale.

Concluzie: dacă dorești un monitor pentru jocuri pentru consola ta. care poate face 4K la 120 Hz, care să accepte reîmprospătarea cu rată variabilă și modul automat cu latență scăzută, va trebui să verifici suportul pentru fiecare în parte.

Și același lucru este valabil și dacă dorești un monitor de PC conectat prin HDMI care poate suporta maparea tonurilor bazată pe sursă și combinații mari de lățime de bandă de rezoluție înaltă, rate de reîmprospătare rapide și adâncime mare de culoare/HDR.

Monitorul curbat sau plat: Care e mai bun?

În alegerea unui monitor este important și acest aspect. Pentru echipa noastră, monitoarele curbate sunt cea mai bună modalitate de a face un singur afișaj mai larg, fără a te obliga să stai prea mult în spate; de aceea au mai mult sens pentru un monitor desktop decât pentru un televizor. În mod optim, ar trebui să poți vedea întregul ecran fără să miști prea mult capul. Odată ce ai depășit aproximativ 27 de cm, vei avea nevoie de un ecran curbat dacă stai la un birou.

Monitor gaming vs monitor normal. Află aici toate diferențele.

Întrebări frecvente despre Monitoare de Gaming

Jucătorii au nevoie de monitoare gaming care să țină pasul cu viteza și intensitatea jocurilor de astăzi. Vă recomandăm cel puțin rezoluție Full HD, un timp de răspuns de 5 ms sau mai rapid, o rată de reîmprospătare de 60 Hz sau mai rapid și un unghi de vizualizare orizontal de 178° sau mai mult și compatibilitate cu G-SYNC.

Poți utiliza afișarea jocului pentru diverse sarcini, de la editarea conținutului până la vizionarea simplă a conținutului media. Dezavantajul, desigur, este că cele mai bune monitoare de gaming sacrifică fidelitatea culorilor din cauza necesității.

Nu există nicio restricție privind utilizarea unui monitor timp de 24 de ore pe zi. Cu toate acestea, durata de viață maximă a panoului este de aproximativ 30.000 de ore în cel mai bun caz. O regulă de siguranță este de până la 20.000 de ore.

Deși un monitor de PC intră în stare de repaus prin intermediul gestionării energiei sistemului de operare (OS) după un timp de inactivitate prestabilit și se trezește atunci când tastatura este lovită sau mouse-ul este mișcat, monitorul consumă totuși 0,3-1 W putere în starea de repaus. La fel se întămplă și pentru monitoare gaming în ceea ce privește consumul

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.