Top Electronice

Procesoare

Cel mai bun procesor din 2024: 6 procesoare desktop de top de la AMD și Intel + Ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
Cel mai bun procesor

Cel mai bun procesor de pe piață nu trebuie să coste o suma exagerată. Cele mai bune procesoare sunt partea cea mai esențială a oricărui PC. Și, având în vedere că ele sunt creierul întregii operațiuni, este foarte important să-l alegi pe cel mai performant și mai eficient din punct de vedere energetic pe care ți-l poți permite.

Pe lângă efectuarea operațiunilor vitale care fac de fapt mașina să funcționeze, cele mai bune procesoare Intel și cele mai bune procesoare AMD vin chiar și cu procesoare grafice integrate, care oferă economii masive, deoarece cele mai bune plăci grafice pot costa sute de lei. Dacă nu ai nevoie de o placa video dedicată.

Odată cu lansarea Intel Raptor Lake și a procesoarelor din seria AMD Ryzen 7000, cele mai bune procesoare din generațiile anterioare primesc niște reduceri sănătoase de preț, ceea ce înseamnă mai multe economii pentru tine. Deși, dacă ești în căutarea unor versiuni de ultimă generație, vei găsi că unele procesoare excelente de ultimă generație vor oferi niveluri remarcabile de performanță atunci când vine vorba de crearea de conținut sau de a juca cele mai bune jocuri pentru PC la rate de cadre ridicate, ceea ce le face să merite banii.

Am testat cele mai bune procesoare de pe piață, punându-le în pas pentru a vedea cum performează în lumea reală. Și suntem aici pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită pentru nevoile și bugetul tău. Indiferent dacă vrei ceva care să îți alimenteze PC-ul desktop al familiei sau că ești în căutarea unui cip puternic pentru crearea de conținut, avem o opțiune grozavă pentru tine mai jos în clasamentul nostru pentru cel mai bun procesor.

ProdusPreț
1. i9-13900K Raptor LakeVezi Prețul
2. AMD Ryzen™ 5 7600XVezi Prețul
3. AMD Ryzen™ 9 7950X3DVezi Prețul
4. i5-12600K Alder LakeVezi Prețul
5. AMD Ryzen™ 7 5800X3DVezi Prețul
6. AMD Ryzen™ 7 7700XVezi Prețul
 
5/5

Cel mai bun procesor per total

Intel Core i9-13900K a avut deja o ștachetă foarte mare de depășit, având în vedere performanța remarcabilă a Intel Core i9-12900K, dar când AMD și-a lansat procesoarele Zen 4 în septembrie 2022, pentru a fi apreciat pe scară largă, cea mai mare. în esență, face totul corect. 

Incredibil, Team Blue reușește tocmai asta cu acest cip. Fie că este vorba despre încărcături de lucru cu mai multe fire sau cu un singur thread, cum ar fi jocurile, Core i9-13900K pur și simplu zdrobește concurența de aici, ceea ce este cu atât mai impresionant având în vedere performanța fenomenală a procesorului rival AMD Ryzen 9 7950X.

Mai mult, Intel a reușit să facă acest lucru fără a crește prețul cipului față de generația anterioară, o performanță incredibilă, având în vedere presiunile inflaționiste asupra industriei semiconductoarelor din lanțurile de aprovizionare încă nefaste și costurile în creștere ale materiilor prime și alți factori de producție.

Deși este încă un cip scump, banii cheltui merită din plin costul, având în vedere cantitatea de performanță pe care o obții pentru acești bani. Acesta este un cip care îți va servi foarte bine pe distanță lungă.

 

Specificații:

  • Nuclee: 16
  • Fire: 32
  • Ceas de bază: 4,5 GHz
  • Ceas sporit: 5,7 GHz
  • L3 Cache: 80
  • MBTDP: 170 W

Avantaje:

Dezavantaje:

4.4/5

Cel mai bun procesor în raport calitate/preț

Procesorul cel mai orientat spre valoare din noua linie AMD Zen 4 este AMD Ryzen 5 7600X, dar nu te lăsa să te păcălească prețul: acest cip nu este nimic ușor. Sigur, nu poate rezista în fața imensului Ryzen 9 7950X cu 16 nuclee, dar performanța sa single-core este aproape la egalitate cu verii săi mai puternici.

În plus, lipsa V-Cache nu încetinește nici un pic acest cip când vine vorba de performanța jocurilor, iar jucătorii care doresc să treacă pe platforma AM5 de la AMD vor găsi multe de iubit la acest CPU, mai ales că este mai mult. costul accesibil ajută la compensarea costului unei noi plăci de bază și RAM.

Din fericire, nu vei avea nevoie de un alt cooler pentru CPU dacă ai deja unul compatibil cu AM4 și, din fericire, Ryzen 5 7600X reușește să rămână rece sub sarcină.

Specificații

  • Nuclee: 6
  • Fire: 12
  • Ceas de bază: 4,7 GHz
  • Ceas de creștere: 5,3 GHz
  • L3 Cache: 38
  • MBTDP: 105 W

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cel mai bun procesor AMD

AMD Ryzen 9 7950X3D este cu ușurință cel mai bun procesor AMD de pe piață, datorită câștigurilor sale remarcabile de performanță față de AMD Ryzen 9 7950X3D de bază, precum și performanței competitive în jocuri față de cel mai bun cip Intel, Core i9-13900K.

Fie că are un joc extrem de rapid sau o performanță creativă serioasă, AMD Ryzen 9 7950X3D este un procesor pe care oricine este serios cu un procesor de înaltă performanță va dori să-l ia în considerare, mai ales având în vedere că acest cip consumă energie incredibil de scăzută în comparație cu concurența.

Este și mai scump decât concurența, din păcate, dar dacă vrei ce e mai bun și ești dispus să plătești prima pentru asta, nu vei găsi mai bun. Aceste procesoare Ryzen sunt ideale de la AMD.

Specificații

  • Nuclee: 16
  • Fire: 32
  • Ceas de bază: 4,5 GHz
  • Ceas de creștere: 5,7 GHz
  • L3 Cache: 144
  • MBTDP: 120 W

Avantaje:

Dezavantaje:

4.6/5

Cel mai bun cip Intel core ca valoare

Nu se întâmplă adesea să vezi un procesor care șterge complet podeaua cu orice altceva din gama sa de preț, dar asta este exact ceea ce face Intel Core i5-12600K. Este una dintre cele mai puternice alegeri în acest moment dacă ceea ce vrei este un raport calitate-preț excelent, costând în prezent sub 1500 lei pentru o viteză de bază de 3,7 GHz și 10 nuclee, dintre care 6 sunt nuclee de performanță multi-threaded.

Acestea sunt nuclee de procesoare Intel Core tradiționale, în timp ce celelalte 4 nuclee sunt nuclee de eficiență. Asta înseamnă că, deși acest cip este mult mai accesibil decât i9-12900K din partea de sus a listei noastre, obții totuși cea mai recentă tehnologie Intel Core I5. Acest aspect al cipului îți permite calculatorului să se concentreze pe sarcini importante, cum ar fi jocurile, fără a fi nevoie să îți faci griji că o actualizare Windows 11 îți va strica distracția (și rata de cadre). Dacă nu ești agitat în privința overclocking-ului, poți alege fratele său mai mic non-K – i5-12600 – pentru și mai ieftin.

Specificații

  • Nuclee: 10
  • Fire: 16
  • Ceas de bază: 3,7 GHz
  • Ceas de creștere: 4,9 GHz
  • L3 memoria Cache: 20
  • MBTDP: 125 W

Avantaje:

Dezavantaje:

4.3/5

Cel mai bun procesor pentru gaming

AMD Ryzen 7 5800X3D este – fără îndoială – unul dintre cele mai bune procesoare pentru gaming de pe piață în acest moment. Cu o performanță incredibilă datorită noii tehnologii 3D V-Cache de la AMD, 5800X3D depășește cu mult clasa sa de greutate și poate chiar depăși mai scumpul Core i9-12900K atunci când vine vorba de jocuri.

Deoarece acesta este în esență un AMD 5800X cu memorie cache triplă datorită unei noi microarhitecturi care permite cache-ul AMD să „stiveze” pe procesor, păstrează același soclu pentru placa de bază AM4 ca cipurile Ryzen anterioare – ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de să cheltui mai mult pentru a îți actualiza placa de bază dacă utilizezi deja un sistem AMD.

Specificații

  • Nuclee: 8 nuclee
  • Fire: 16
  • Ceas de bază: 3,7 GHz
  • Ceas de creștere: 4,7 GHz
  • L3 memorie Cache: 100
  • MBTDP: 105 W

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Performanta mare la un pret accesibil

Seria Ryzen 7000 ne-a impresionat cu siguranță cu saltul generațional masiv față de predecesorul său – precum și cu rivalul său, Intel. Nu este mai clar decât cu Ryzen 7 7700X, un cip de gamă medie menit pentru crearea de conținut mai serioasă și performanță de joc care depășește cu ușurință cele mai bune cipuri din generația anterioară, fără a costa o avere.

Deși cotletele sale de creare de conținut sunt suficient de decente, încă rămâne în urmă cu Intel Core i5-12600K în multe sarcini de creare de conținut, așa că dacă crearea de conținut este prioritatea ta, există cipuri mai bune acolo. Totuși, dacă ești în căutarea pentru jocuri, acesta este, fără îndoială, cel mai bun procesor de jocuri pe care l-am testat vreodată, iar scorurile generale de productivitate și performanța generală sunt de top.

Specificații

  • Nuclee: 8 nuclee
  • Fire: 16
  • Ceas de bază: 4,5 GHz
  • Ceas de creștere: 5,4 GHz
  • L3 memorie cache: 32
  • MBTDP: 105 W

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum să alegi cel mai bun procesor pentru tine

Găsirea celui mai bun procesor pentru nevoile și bugetul tău nu înseamnă doar găsirea celui mai rapid procesor de acolo, deoarece este ușor să cheltui mult mai mult decât trebuie. Este important să te uiți la ceea ce vrei de fapt de la calculatorul tău și să faci cumpărături în consecință.

Dacă ești în căutarea celui mai bun procesor de gaming de pe piață, uită-te cu siguranță la Intel Core i9-12900K și AMD 5800X3D – același lucru este valabil și dacă intenționezi să efectuezi sarcini de creare de conținut la nivel înalt, cum ar fi editarea video 4K . Dar dacă intenționezi să te joci la rezoluții mai mici sau doar cauți ceva care să se ocupe mai rapid de sarcinile de zi cu zi cu niște lucrări de procesare de sarcină medie, orice de la un Core i5 la un Ryzen 7 ar trebui să facă treaba.

Dacă ai un buget redus, o opțiune AMD Ryzen 3 ar putea fi o alegere mai bună. Sigur, nu îți va oferi o performanță uluitor de rapidă precum un cip de ultimă generație, dar nici nu te va costa o sumă uriașă de bani. Reține că Ryzen 3 nu este disponibil în generația actuală din seria 5000, așa că va trebui să apelezi înapoi la a 3-a sau a 4-a generație.

Cum aleg un procesor bun - informații pe scurt

  • AMD a depășit Intel (deocamdată): în aceste zile, vei obține adesea mai mult pentru mai puțin cu un procesor AMD, inclusiv un cooler frumos în cutie (deși nu cu cele mai înalte modele Ryzen 7 și 9 Ryzen 5000) și multe altele miezuri/filete. Performanța în jocuri s-a schimbat, de asemenea, în favoarea AMD în cea mai mare parte, Ryzen 5 5600X depășind procesoarele Intel de ultimă generație la 1080p și setările stoc. Și AMD s-a ocupat de mult timp de sarcini precum editarea video mai rapid. Dar avantajul de performanță al jocurilor de 1080p se poate schimba înapoi la Intel odată ce Rocket Lake-S sosește.
  • Pentru multe sarcini, viteza de ceas este mai importantă decât numărul de nuclee: vitezele mai mari de ceas se traduc în performanțe mai rapide în sarcini simple și obișnuite, cum ar fi jocurile, în timp ce mai multe nuclee te vor ajuta să treci mai repede peste sarcinile de lucru consumatoare de timp.
  • Buget pentru un sistem complet: Asociază un procesor puternic cu unul dintre cele mai bune SSD-uri, RAM amplă și una dintre cele mai bune plăci video.

Care procesor este cel mai rapid?

Dacă vorbim despre cel mai rapid procesor din lume, acesta ar fi monstrul Ryzen Threadripper Pro 5995WX de la AMD cu 64 de nuclee/128 de fire, dar acesta este un procesor High-End Desktop (HEDT). Aceasta înseamnă că este conceput pentru producția de conținut serios, cum ar fi randarea 3D pentru filme sau filmarea cu zeci de instrumente digitale simultan – nu consumatorul obișnuit care dorește să construiască un PC. Este, de asemenea, hilar de scump.

Aducându-l înapoi pe Pământ, cel mai rapid procesor desktop pentru consumatori după scoruri de referință este Intel Core i9-12900K, fără îndoială. Dar lucrurile devin interesante când vine vorba de jocuri. Acolo, AMD Ryzen 7 5800X3D îl zdrobește absolut, depășind greutatea sa și depășind chiar și i9-12900K la 4K.

Intel sau AMD sunt mai bune?

Nimănui nu-i place acest răspuns, dar depinde.

Dacă ești în căutarea unei performanțe brute, indiferent de preț, Intel Core i9-12900K este campionul în regulă, dar va necesita o placă de bază complet nouă, deoarece folosește noul soclu CPU LGA-1700 și, cel mai probabil, vei avea nevoie de un o soluție complet nouă de răcire.

Între timp, dacă ești în căutarea celui mai bun procesor de gaming, AMD Ryzen 7 5800X3D nu numai că depășește aproape orice alt procesor de acolo, ci se încadrează direct în orice placă de bază AM4 și nu necesită mult mai mult în ceea ce privește răcirea – deși îți recomandăm cu căldură răcirea cu lichid pentru performanțe optime.

În ceea ce privește raportul calitate-preț, AMD încă domnește. Intel are gama înaltă acoperită (cu excepția cazului în care discutăm despre cipurile Threadripper absurd de scumpe ale AMD, care sunt utilizate în principal în scopuri comerciale), dar AMD oferă o varietate largă de procesoare care oferă un raport performanță-preț constant excelent.

Cum testăm procesoarele

Este imposibil să distingem cele mai bune procesoare de cele mai rele doar uitându-te la ele. Toate componentele de bază sunt ascunse într-un ambalaj aproape identic și, chiar dacă ar fi să dezlipiți acel ambalaj, tranzistorii de pe matrița CPU sunt măsurați literalmente în nanometri. Cum poți deosebi un milion de tranzistori de pe un cip de un miliard și cum poți măsura ciclul de ceas al unui procesor privind cutia?

Din fericire, există teste pe care le putem rula pentru a vedea cât de bine funcționează un procesor în lumea reală și cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să împingi un procesor la limitele sale, rulând instrumente de benchmarking fin calibrate, care produc scoruri comparabile pe baza cât de bine. un procesor a efectuat o sarcină specifică – cum ar fi comprimarea unui fișier video sau efectuarea matematicii complexe utilizate pentru jocurile 3D.

Folosim instrumente standard din industrie, cum ar fi Geekbench 5, Cinebench R23 și PCMark 10, pentru a împinge sintetic procesoarele Ryzen sau Intel la limită, folosind sarcini de lucru realiste pe care probabil le veți experimenta în utilizarea de zi cu zi.

De asemenea, folosim jocuri moderne pentru PC setate la cele mai scăzute setări grafice pe cel mai bun hardware de gaming disponibil pentru a izola performanța procesorului în timpul jocului, pe care le măsurăm în cadre pe secundă.

Apoi, cu scorurile în mână, ne uităm la prețul procesorului. Cele mai bune procesoare oferă fie cea mai bună performanță din clasă, indiferent de preț, fie o valoare convingătoare pentru client. Nu vom avea un punctaj foarte bun pentru un procesor dacă performanța lui este bună, dar este la îndemână pentru bugetele majorității oamenilor.

Ce vrei să faci cu procesorul tău?

Este tentant să cheltui atât cât îți poți permite pentru un procesor, dar ar fi mai bine să economisești o parte din bani pentru alte componente. Determină tipul procesorului și bugetul maxim în funcție de ceea ce ai nevoie să facă calculatorul tău

  • Sarcini de bază: Dacă ești doar după un cip care îți va permite să vizionezi videoclipuri, să navighezi pe Web și să efectuezi sarcini de productivitate de bază, cum ar fi procesarea de text și munca ușoară în foi de calcul (editare video), atunci un cip de bază cu două sau patru nuclee ar putea fi exact ceea ce ai nevoie. Dar dacă deseori te trezești că faci mai multe dintre acele sarcini de bază simultan, ar fi mai bine să faci un model sau două. Ia în considerare un Ryzen 3, cum ar fi AMD Ryzen 3 1300X sau AMD Ryzen 3 2200G, sau Intel Pentium în partea superioară a acestui interval de preț și un Intel Celeron sau cipuri precum AMD Athlon 200GE la nivelul inferior.

  • Procesoare Gaming: Dacă ești interesat în primul rând de performanța de gaming de vârf, ar trebui să optezi pentru un procesor Intel Core i5 sau AMD Ryzen 5 de gamă medie cu viteze mari de ceas. Având în vedere că placa grafică este mai importantă pentru gaming decât procesorul, poți economisi bani neobținând un cip Core i7 sau Ryzen 7 mai puternic.

  • Lucrări media creative sau overclockare: Dacă vrei mai multe nuclee sau viteză pentru lucruri precum editarea video – sau vrei doar un sistem rapid și capabil, cu supraîncărcare suplimentară pentru sarcinile de calcul viitoare, profitați de un cip Ryzen 7.

    • Muschiul stației de lucru: Dacă deseori aștepți minute sau ore pentru ca sistemul tău actual să redă animația 3D sau videoclipul 4K sau aveți de-a face cu baze de date masive și matematică complexă, ia în considerare un procesor Intel Core X sau AMD Threadripper. Aceste animale oferă cantități masive de nuclee fizice (până la 64 la momentul scrierii acestui articol) pentru multitasking extrem (de exemplu: jocuri la setări înalte în timp ce streaming și editare) sau sarcini de calcul consumatoare de timp. Utilizatorii de afaceri pot lua în considerare un procesor Intel Xeon (cum ar fi recentul Xeon W-3175X) sau un procesor AMD EPYC, dar acestea nu sunt prietenoase pentru consumatori – sau rezonabil de accesibile. Pentru cei care nu sunt deloc dispuși să facă un pas către procesoare și platforme de mai multe mii de dolari, Ryzen 9 5950X cu 16 nuclee de la AMD sau Ryzen 9 5900X cu 12 nuclee sunt ambele alternative excelente care, practic, aduc performanță de clasă de stație de lucru unei platforme mainstream.

Ce generație de procesor ai nevoie?

În fiecare an, Intel și AMD își modernizează liniile de procesoare cu o nouă arhitectură. Intel este pe cale să-și lanseze „Seria Core a 11-a generație”, cu Core i9 11900K la vârf. Cele mai recente cipuri AMD fac parte din gama Ryzen 5000, cum ar fi AMD Ryzen 5 5600X, Ryzen 7 5800X și Ryzen 9 3900X. Când te uiți la numărul de model, poți vedea generația ca prima cifră a celor patru numere (de exemplu: 8 în Core i7-8400 sau 3 în Ryzen 7 5700X). Reține, totuși, că AMD a omis 4000 de mărci pe procesoarele sale desktop.

Cum citești numele și numerele modelelor?

Amestecul de mărci și numere care formează un nume de produs CPU poate fi confuz. Ambele Intel și AMD își împart majoritatea cipurilor în categorii „bune, mai bune, cele mai bune”, începând cu Core i3/Ryzen 3, trecând până la Core i5/Ryzen 5, Core i7/Ryzen 7 și Core i9/Ryzen 9. Intel are Core i9-10900K în partea de sus a stivei sale de produse principale, precum și nivelul extrem/premium precum Core i9-10980XE, la un preț de aproximativ 5000 de lei, la fel cum AMD are Threadripper. Dar pentru marea majoritate a utilizatorilor, aceste cipuri nu sunt necesare și sunt în afara intervalelor de preț ale majorității oamenilor.

Pentru utilizatorii cu un buget restrâns, procesoarele Intel oferă cipurile sale Celeron și Pentium (Pentium este puțin mai rapid), în timp ce AMD are linia sa Athlon. Pe high-end-ul extrem, vei găsi Threadripper de la AMD și seria Intel Core X, împreună cu Core X/i9 și Xeon W (ambele menționate mai sus ca fiind High-end).

Acum, cum rămâne cu numerele de model care vin după 3, 5 sau 7? Prima cifră desemnează generația de produs (Intel Core i7-8700 este un procesor Core de generația a 8-a, iar Ryzen 5 2600 de la AMD este un procesor Ryzen de a doua generație). Restul numerelor marchează doar diferite modele din linie, mai mare fiind în general mai bună (cu mai multe nuclee și/sau ceasuri mai mari), în timp ce un „K” la sfârșitul unui cip Intel înseamnă că este deblocat pentru overclock. Doar câteva cipuri Intel mainstream sunt sku-uri „K”, în timp ce aproape toate procesoarele Ryzen de la AMD sunt deblocate pentru overclockare (nu este necesară desemnarea „K”). Un X la sfârșitul numerelor de model AMD înseamnă viteze de ceas stoc mai mari.

Ar trebui să faci overclock?

Overclocking, practica de a împinge un procesor la limitele sale, făcându-l să ruleze la viteze de ceas mai mari decât cele specificate, este o formă de artă pe care mulți entuziaști o practică. Dar, dacă nu ești în ea pentru provocarea de a vedea cât de repede poți face ca cipul să funcționeze fără să se prăbușească, overclocking-ul poate să nu merite timpul sau banii pentru utilizatorul obișnuit.

Pentru a face procesoarele Intel sau procesoarele AMD să atingă viteze de ceas semnificativ mai mari decât cele pentru care este nominalizat din fabricație, probabil că vei cheltui suplimentar pentru un sistem de răcire îmbunătățit și o placă de bază prietenoasă cu overclocking. În timp ce aproape toate procesoarele AMD recente sunt overclockabile într-o oarecare măsură, dacă vrei să apelezi la procesoarele Intel, va trebui să plătești suplimentar pentru unul dintre procesoarele sale din seria K (care nu vin cu coolere). Până când iei în considerare toate aceste costuri suplimentare, dacă nu faci deja cumpărături în partea de sus a stivei de procesoare, ar fi mai bine să plătești încă câteva sute de lei pentru un procesor care vine cu viteze de ceas mai mari din cutie. Și nu uita, chiar dacă obții toate echipamentele potrivite, poți obține totuși un procesor care nu face overclock bine. Sau mai rău dacă nu știi ce faci, ai putea să-ți deteriorezi procesorul sau să-i scurtezi durata de viață împingând prea multă tensiune prin el.

Care sunt specificațiile cheie ale procesorului și de care ar trebui să-mi pese?

Dacă te uiți la o fișă de specificații pentru un anumit procesor, vei vedea o mulțime de numere. Iată la ce să fii atent.

  • Viteze de ceas: Măsurate în gigaherți (GHz), aceasta este viteza cu care funcționează cipul, deci mai mare este mai rapidă. Cele mai multe procesoare moderne își ajustează vitezele de ceas în sus sau în jos în funcție de sarcină și de temperatura lor, astfel încât veți vedea o viteză de ceas de bază (minimă) și o viteză turbo (maximă).

  • Nuclee: Acestea sunt procesoarele din CPU. Procesoarele moderne au între două și 64 de nuclee, majoritatea procesoarelor conținând patru până la opt. Fiecare este capabil să-și îndeplinească propriile sarcini. În cele mai multe cazuri, în zilele noastre, vei dori cel puțin patru nuclee – sau cel puțin patru fire (vezi mai jos).

  • Fire: acesta este numărul de procese independente pe care un procesor le poate gestiona simultan, care, în teorie, ar fi același cu numărul de nuclee. Cu toate acestea, multe procesoare AMD sau procesoare Intel au capacitatea de multithreading, ceea ce permite unui singur nucleu să creeze două fire. Intel îl numește Hyper-Threading, iar AMD îl numește SMT (Simultaneous Multithreading). Mai multe fire înseamnă multitasking mai bun și performanță îmbunătățită pentru aplicațiile cu fire puternice, cum ar fi editorii video și transcodare. Așadar un singur nucleu poate genera 2 fire.

  • TDP: Profilul/Puterea de proiectare termică (TDP) este cantitatea maximă de căldură pe care un cip o generează (sau ar trebui să o genereze) la vitezele stocului, măsurată în wați. Știind că, de exemplu, Intel Core i7-8700K are un TDP de 95 de wați, te poți asigura că ai un cooler pentru CPU care poate gestiona acea cantitate de disipare a căldurii și, de asemenea, că PSU-ul tău poate oferi suficient suc. Dar reține că procesoarele Intel sau procesoarele AMD eliberează mult mai multă căldură atunci când sunt overclockate. Este bine să știi care este TDP-ul tău, astfel încât să poți obține echipamentul potrivit de răcire și alimentare pentru a vă susține procesorul. De asemenea, un TDP mai mare coincide de obicei cu o performanță mai rapidă, deși lucruri precum dimensiunea nodului de proces și eficiența arhitecturii generale intră în joc și acolo.

  • Cache: memoria cache integrată a procesorului este folosită pentru a accelera accesul la date și instrucțiuni dintre CPU și memoria RAM. Există trei tipuri de cache: L1 este cel mai rapid, dar înghesuit, L2 este mai spațios, dar mai lent și L3 este spațios, dar relativ lent. Atunci când datele de care are nevoie un procesor nu sunt disponibile în niciunul dintre aceste locuri, se ajunge la o memorie RAM, care este mult mai lentă – în parte pentru că este fizic mai îndepărtată decât memoria cache pe cip a unui CPU.

  • Nu ar trebui să acorzi prea multă atenție dimensiunii memoriei cache, deoarece este greu de echivalat cu performanța din lumea reală și există factori mai importanți de luat în considerare.

  • IPC: Chiar dacă ai două procesoare care au aceeași viteză de ceas și număr de fire de execuție, dacă sunt de la companii diferite sau sunt construite pe arhitecturi diferite de la aceeași companie, vor furniza niveluri diferite de IPC (instrucțiuni pe ciclu de ceas). ). IPC depinde în mare măsură de arhitectura procesorului, așa că cipurile din generațiile mai noi (de exemplu: un Ryzen 5 5600X cu Zen 3 versus un Ryzen 7 2700X cu Zen+) vor fi mai bune decât cele mai vechi.

IPC nu este de obicei listat ca specificație și este de obicei măsurat prin teste de referință, așa că cel mai bun mod de a afla despre el este să citește recenziile noastre despre procesoarele Intel sau procesoarele AMD.

Întrebări frecvente despre cel mai bun Procesor

Cel mai bun procesor disponibil depinde de nevoile și bugetul tău specific. Îți recomandăm să faci câteva cercetări pentru a găsi cel mai bun procesor pentru nevoile tale.

Începe prin a lua în considerare bugetul tău și tipul de sarcini pe care intenționezi să le faci cu calculatorul sau cu un laptop. Caută diferite mărci și modele de procesoare pentru a găsi pe cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Recomandăm modele de procesoare Intel și procesoare AMD.

Caracteristicile pe care ar trebui să le cauți depind de nevoile tale specifice, dar unele dintre caracteristicile principale de luat în considerare includ numărul de nuclee, consumul de energie, viteza de ceas și compatibilitatea cu memorie.

Actualizarea procesorului poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți performanța computerului. Cu toate acestea, este important să iei în considerare costul upgrade-ului în comparație cu bugetul tău și potențialele câștiguri de performanță pe care le vei vedea.

Cât de des faci upgrade procesorului depinde de utilizarea ta și de ceea ce ai nevoie de la calculator sau laptop. În general, majoritatea oamenilor nu au nevoie să-și actualizeze procesorul mai mult de o dată la câțiva ani.

Dual core este un procesor care are două procesoare distincte care funcționează simultan în același circuit integrat. Acest tip de procesor poate funcționa la fel de eficient ca un singur procesor, dar poate efectua operațiuni de până la două ori mai repede.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.