Mașină de spălat de rufe

Cele mai bune mașini de spălat rufe din 2023: Top 7 modele + Ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cele mai bune masini de spalat rufe

Mai jos vei găsi cele mai bune mașini de spălat rufe pentru fiecare buget și dimensiune pe care ai nevoie pentru tine și familia ta.

Cu una dintre cele mai bune mașini de spălat rufe, vei aștepta cu nerăbdare ziua de spălat rufe. Când vine vorba de masina de spalat rufe, ceea ce le diferențiază pe cele mai performante este calitatea reală a spălării. Ar trebui să îndepărteze petele de zi cu zi și murdăria grea într-un singur ciclu, oferind în același timp un ciclu de clătire complet pentru a îndepărta orice detergent rezidual.

Ciclul de centrifugare și viteza maxima ar trebui să atingă astfel de viteze încât să reducă în mod adecvat timpul de uscare. Ar trebui să existe suficiente setări pentru a se potrivi nevoilor alternative, cum ar fi îmbrăcămintea sport și opțiunile ecologice. În afara spălării în sine, mașina trebuie să fie intuitivă pentru a funcționa, cu o capacitate adecvată și un consum de energie prietenos.

Trebuie să iei în considerare caracteristicile speciale. Este posibil să dorești conectivitate smart, astfel încât să le poți controla și monitoriza de pe telefon. Alții oferă dozare automată, ceea ce înseamnă că nu trebuie să măsori detergentul la fiecare spălare. În funcție de circumstanțele tale, poate fi necesar să iei în considerare și caracteristici specifice de design, cum ar fi stivuirea, dacă te afli într-un spațiu mic.

Poate fi dificil să găsești un model care să bifeze fiecare punct pe care ai nevoie. De aceea am făcut cercetări pentru a te ajuta. Am cercetat piața pentru a găsi cele mai bune masini de spalat rufe care să se potrivească fiecărei situații, fie că faci cumpărături cu un buget redus, fie că preferi o mașină de spălat rufe verticală sau o mașină de spălat rufe frontală.

ProdusPreț
1. Samsung WW70TA046AX/LEVezi Prețul
2.Miele WWR 860 PWSVezi Prețul
3. Whirlpool TDLRB65242BSEUNVezi Prețul
4. Beko WITV8712X0WVezi Prețul
5. LG F2DV5S8S0Vezi Prețul
6. LG F4WV510S0EVezi Prețul
7. Bosch WAN28160BYVezi Prețul
 

Top 7 cele mai bune mașini de spălat rufe

Mai jos vei găsi lista noastră de top 7, cea mai buna masina de spalat rufe potrivit ție și nevoile tale. Acestea includ categorii precum: masina de spala rufe slim, premium sau ieftine. De asemenea, includ funcții căutate precum: direct drive, add wash, motor inverter și multe altele. Descoperă mai jos lista completă de modele.

5/5

Cea mai buna masina de spalat rufe per total

Această opțiune Samsung este cu siguranță cea mai buna masina de spalat rufe Samsung din testele făcute de noi. Mașina de spalat rufe Samsung WW70TA046AX/LE se remarcă prin versatilitate și funcționalitate. Când vine vorba de ziua de spălat rufe, această mașină de spălat bifează toate căsuțele. Evaluatorii noștrii au considerat că este ușor de utilizat și i-au lăudat capacitatea de acomodare. Există o mulțime de cicluri de spălare din care poți alege cu opțiuni precum igienizare, temperatură ecologică și abur.

Această mașină de spalat rufe Samsung este dotată cu tehnologia Eco Bubble. Eco Bubble îți va asigura că hainele pe care le speli vor fi întotdeauna curate și protejate. Rufele sunt curățate în profunzime datorită detergentului ce se transformă în bule, în vreme ce textura și culoarea hainelor rămân neschimbate.

Este o mașină de spalat rufe Samsung, cu program de spalare scurt disponibil și vine cu o alerta muzicală la final de program la un preț rezonabil. Recomandăm și suntem sigur când spunem că aceasta este cea mai buna masina de spalat rufe de până acum.

Specificații:

 • Tip: Frontala
 • Capacitate incarcare: 7 KG
 • Viteza maximă centrifugare: 1400 rpm (rotatii pe minut)
 • Nivel de zgomot spalare: 54 dB

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cea mai buna masina de spalat rufe premium

Masina de spalat rufe Miele WCR860 este una dintre cele mai bune masini de spalat pe care le poți cumpăra – dar dacă dorești ce este mai bun, merită toți banii. Cu unele dintre cele mai superioare rezultate de spălare pe care le-am văzut vreodată, această mașină de spălat rufe Miele este una dintre cele mai economice, folosind foarte puțină apă și electricitate pentru spălările standard.

Funcțiile TwinDos® și PowerWash îndepărtează în mod sigur peste 99,9 %4 din bacterii, ceea ce dovedește calitatea acestui mașină de spălat rufe. Aceasta este o masina de spalat rufe de ultimă generație pentru acei oameni care cer ce este mai bun. Dacă cauți să iei varianta premium, acest model este clar cea mai buna masina de spalat rufe.

Specificații

 • Tip: Frontala
 • Capacitate incarcare: 9 KG
 • Viteza maximă centrifugare: 1600 rotatii pe minut
 • Nivel de zgomot spalare: 46 dB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna masina de spalat rufe cu incarcare verticala

Este o masina de spalat rufe cu încărcare verticala care este proiectată să fie funcțională fără multe caracteristici suplimentare. Această masina de spalat rufe este în stare să recunoască cu căt este încărcată mașina și în funcție de acest lucru să ajusteze consumul de apa și eficienta energetica.

Are mai multe cicluri de spălare prestabilite, inclusiv unul pentru articole voluminoase, un ciclu de spălare cu apă adâncă pentru curățare grea și o opțiune de pre-imuiere. Există un ciclu de spălare rapidă care utilizează viteze de centrifugare crescute pentru a spăla încărcăturile mai mici. Acest masina de spalat rufe este destul de versatila și poți să ai încredere în ea când vine vorba de multe teșături diferite.

Specificații

 • Tip: Verticala
 • Capacitate incarcare: 6,5 KG
 • Viteza maximă centrifugare: 1200 rotatii pe minut
 • Nivel de zgomot spalare: 51 dB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna masina de spalat rufe incorporabila

Cu comenzi ușor de utilizat și viteză de centrifugare și temperaturi de spălare reglabile, aceasta masina de spalat rufe Beko oferă toate elementele esențiale. Are programe de spalare obișnuite pentru bumbac, articole delicate și încărcături mixte și programe dedicate pentru cămăși, lână și mătase.

Aceasta masina de spalat rufe Beko vine cu tehnlogoia Optisense ceea ce asigură consumul de apa și de energie necesară pentru fiecare tip de spălare. Aquafusion este special făcut pentru reducerea cantitații de detergent pierdute la fiecare spalare. Aquawave este o funcție ce creeza conditii optime de spalare pentru rufe și asigură o curățare eficientă și cu grijă. Per total este cea mai buna masina de spalat rufe incorporabila, dar ținem să menționăm că are consumul de energie mai mare.

Specificații

 • Tip: Frontala
 • Capacitate incarcare: 8 KG
 • Viteza maximă centrifugare: 1400 rpm (rotatii pe minut)
 • Nivel de zgomot spalare: 67 dB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna masina de spalat rufe slim LG cu uscator

Dacă dorești o masina de spalat rufe LG slim de încredere, dar nu dorești să cheltuiești prea mulți bani, acest produs este pentru tine. Masina de spalat rufe LG slim F2DV5S8S0 vine cu uscator, tip frontala, cu o capacitate de incarcare impresionantă de 8,5 KG și uscare pănă la 5 kg. Acest lucru fiind spus, este o variantă bună pentru familii.

Nu este o masina de spalat rufe LG care iese în evidență la design, dar dimensiunile sunt de luat în considerare, pentru ca este considerată mașină de spălat rufe Slim, adancimea fiind de doar 47 cm.

Modelul este unul destul de avansat când vine vorba de tehnlogie. Este un model cu functii Smart, unde te vei putea conecta prin aplicatia LG ThinQ si WiFi. Are si tehnologii pentru o spalare de calitate, cum ar fi LG Steam+, TurboWash, AI Direct Drive sau Smart Diagnosis și cu 14 programe de spalare. Cu siguranță acest model își merită locul în clasamentul de cea mai buna masina de spalat rufe.

Specificații

 • Tip: Cu uscator, frontala
 • Capacitate incarcare: 8,5 KG
 • Viteza maximă centrifugare: 1200 rpm (rotatii pe minut)
 • Nivel de zgomot spalare: 53 dB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cea mai buna masina de spalat pentru familii

Dacă ai o familie mare, atunci ai nevoie de cea mai buna masina de spalat rufe cu o capacitate mai mare pentru familia ta. Aceasta masina de spalat rufe vine cu o capacitate impresionantă de 10,5 KG și un design atractiv clasic alb.

Este o masina de spalat rufe destul de silențioasă comparativ cu alte modele la această dimensiune, așa că nu trebuie să îți faci griji că vei deranja vecinii noaptea și va arăta grozav în spălătoria ta. E adevărat, este un preț puțin mai ridicat. Dar această masina de spalat vine cu funcții smart și conectivitate Wi-fi, ceea ce îți va face viața mai ușoară. TurboWash iți curăță hainele în doar 59 de minute.

Se va elimina 99,9 % din alergeni, cum ar fi acarenii care pot cauza alergii sau probleme de respirație, cu 30% mai puține cute. Aceasta masina de spalat rufe își face treaba, ceea ce își doresc cei mai mulți mai presus de toate. Recomandăm! Când vine vorba de familii, aceasta cu siguranță este cea mai buna masina de spalat rufe.

Specificații

 • Tip: Frontala
 • Capacitate incarcare: 10,5 KG
 • Viteza maximă centrifugare: 1400 rpm (rotatii pe minut)
 • Nivel de zgomot spalare: 53 dB

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Cea mai buna masina de spalat rufe Bosch

Dacă ești în căutare de cea mai buna masina de spalat rufe Bosch, acest produs este pentru tine. Cu acele 15 programe de spalare prezentate, și 8 kg de capacitate încărcare, se prezintă aceasta mașină de spălat rufe Bosch foarte solid. În plus are o viteza maxima de 1400 rotatii pe minut. În funcție de calitate/preț, considerăm acest produs este cea mai buna masina de spalat de la producătorul german.

Vine cu niște funcții smart care cu siguranță îți va face viața mai ușoară. ActiveWater face să fie un consum de apă redus și vei economisii bani datorită sistemului de detectare automată a încărcăturii. Funcția NightWash, este un program de spălare care îți va scădea nivelul de zgomot pentru folosire la noapte. Acest model este categoric cea mai buna masina de spalat rufe de la Bosch.

Specificații

 • Specificații
 • Tip: Frontala
 • Capacitate incarcare: 8 KG
 • Viteza maximă centrifugare: 1400 rpm (rotatii pe minut)
 • Nivel de zgomot spalare: 52 dB

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Ce ar trebui să știi înainte să îți cumperi una dintre cele mai bune masini de spalat rufe

Ghidul nostru făcut de experți despre mașini de spălat frontale, mașini de spălat verticale, caracteristici cheie, consum de energie și alte informații esențiale te va ajuta să iei decizia optimă pentru a cumpăra mașina ideală pentru tine.

Masinile de spalat rufe sunt unele dintre cele mai grele de cumpărat. Sunt greu de transportat, piața este inundată de „inovații” atrăgătoare și, există stresul de luare a deciziilor care vine cu orice achiziție mare și costisitoare.

Vestea bună este că o mașină de spălat rufe de înaltă calitate va dura foarte mult timp, așa că dacă alegi cu înțelepciune vei avea parte de o spălare fără griji pentru mulți ani de acum înainte. 

Vezi și ghidul nostru pentru:

Mașini de spălat rufe cu încarcare frontala sau verticala?

Primul pas este să decizi dacă preferi o mașină de spalat rufe cu incarcare frontala sau o mașină de spalat cu incarcare verticala. S-ar putea să ai deja o preferință bazată pe mașina ta de spălat, spațiul de spălat rufe sau chiar mobilitatea ta. Dar merită întotdeauna să examinezi de ce una sau alta ți se potrivește cel mai bine. Așadar, vrei o mașină de spălat rufe care ofera spalat cu incarcare frontala sau verticala?

Masina de spalat rufe cu incarcare frontala

Masinile de spalat rufe cu incarcare frontală costă mai mult în general, comparativ cu acele cu incarcare verticala. Dar funcționează mai bine și folosesc mai puțină apă și energie. Acestea funcționează prin răsturnarea ușoară a rufelor de spălat din nou și din nou într-o acțiune de răsturnare, ridicând-o și aruncând-o în mod repetat în apa de spălare.

Deși sună dur, sunt de fapt destul de blânde cu hainele. Sunt mai bune la manipularea sarcinilor dezechilibrate. Deoarece folosesc mai puțină apă, ciclul de spălare durează adesea mai mult decât un încărcător vertical, deși multe încărcătoare frontale au capacitate de incarcare bune și cicluri de „spălare rapide”.

Dacă ai apă caldă solară și dorești să o folosești pentru spălare, ai nevoie de o masina de spalat cu racord de apă caldă. Găsirea încărcătoarelor frontale cu o conexiune dublă de apă caldă și rece poate fi dificilă, deoarece majoritatea au încălzitoare interne.

Avantaje:

 • Mai blând cu hainele.
 • În general, folosește mai puțină apă.
 • În general, mai eficient din punct de vedere energetic atunci când speli în apă caldă.
 • Folosește mai puțin detergent.
 • Mai multe programe și opțiuni de temperatură mai mare.
 • Mai ieftin de folosit.
 • Viteze de centrifugare mai mari, ceea ce înseamnă uscare mai rapidă (și mai ieftină dacă utilizezi un uscător de rufe).
 • Cel mai bun pentru spații mici – poți încăpea cel mai mult sub o bancă sau pune un uscător pe sau deasupra acesteia.

Dezavantaje:

 • Cicluri de spălare mai lungi – peste trei ore în unele cazuri.
 • Este dificil sau imposibil de recuperat cheile, telefoanele sau alte articole rămase în buzunare la jumătatea ciclului.
 • În general, mai scump de cumpărat.
 • De multe ori nu poți adăuga încărcătura de spălare după ce ciclul a început. (add wash)
 • Greu de mutat.
 • Unele au nevoie de suporturi speciale dacă sunt plasate pe o podea din lemn.
 • Tind să aibă cicluri de centrifugare mai puternice.
 • Unele se pot clăti prost din cauza consumului redus de apă.

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala

Masinile de spalat rufe cu incarcare verticala sunt în general mai ieftine de cumpărat, cântăresc mai puțin și spală mult mai repede decât încărcătoarele frontale. O mașină de spalat rufe ieftina folosește mult mai multă apă, sunt mai dure pentru hainele și în general nu se spală la fel de bine.

Spre deosebire de acele masini de spalat cu încărcare frontale care folosesc gravitația pentru a îți spăla hainele, încărcătoarele verticale folosesc multă apă pentru a îți pluti hainele, apoi folosesc fie un rotor, fie un agitator pentru a le deplasa și a le spăla.

Agitatoarele sunt un dispozitiv mare, cu aspect de șurub, care iese în sus prin centrul tamburului de la baza acestuia. Agitatoarele se răsucesc și se rotesc energic pentru a îți muta rufele. Acest lucru îndepărtează rapid murdăria, dar poate fi aspră pe haine.

Rotoarele sunt un disc înălțat pe partea de jos a tamburului de spălare, cu creste sau palete care radiază din centru pentru a crea turbulențe în apa de spălare pe măsură ce se învârte. Rotoarele au tendința de a încurca hainele mai mult decât agitatoarele, ceea ce înseamnă că acestea pot să se dezechilibreze mai des. Folosesc, în general, mai multă apă și energie decât agitatoarele, ceea ce le face mai scumpe de funcționare. Dar ocupă și mai puțin spațiu, astfel încât capacitatea de incarcare devine mai mare într-un aparat mai mic cu rotor.

Agitatoarele cu profil redus sunt mai mari decât un rotor, dar mai mici decât un agitator de dimensiune completă.

Avantaje:

 • Tind să fie mai fiabile decât încărcătoarele frontale.
 • Cicluri de spălare mai scurte.
 • În general, mai ieftin de cumpărat.
 • Mai ușoare și mai ușor de mutat.
 • Ușor de adăugat haine odată ce ciclul a început.
 • Mai ușor de recuperat articole uitate, cum ar fi șervețele, cheile și telefoanele din buzunare la mijlocul ciclului.
 • În general, performanță de clătire mai bună.

Dezavantaje:

 • În general, mai dur la haine.
 • Utilizează mai multă apă decât încărcătoarele frontale.
 • Folosește mai multă energie atunci când speli în apă caldă.
 • Folosește mai mult detergent de spălat.
 • Costă mai mult pentru a rula.

Combo mașină de spalat rufe cu uscator

Cum sugerează numele, o masina de spalat rufe cu uscator combină o masina de spalat rufe cu un uscator. Pare o idee grozavă, dar pot fi scumpe, mai predispuse la defecțiuni, iar multe dintre ele durează foarte mult să usuce o încărcătură de haine.

Unele dintre acestea chiar folosesc mai multă apă pentru a îți usca hainele decât pentru a le spăla (uneori mult mai mult – până la 210 litri!).

În timp ce tehnologia combinată a mașinii de spalat rufe cu uscator se îmbunătățește rapid, ești totuși mai bine cu aparatele de sine stătătoare, cu excepția cazului în care vei folosi uscătorul doar ca ultimă soluție.

Ce să cauți la o masina de spalat rufe

Mai jos vei găsi la ce ar trebui să fii atent inainte de a cumpara una dintre cele mai bune mașini de spălat rufe fără uscator sau mașină de spalat rufe cu uscator.

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala

Capacitatea variază de la aproximativ 5 kg până la peste 18 kg, așa că nu ar trebui să ai probleme în a găsi o masina de spalat rufe cu uscator sau fără uscător de dimensiunea potrivită pentru tine. În timp ce masinile de spalat rufe mai mari sunt grozave pentru gospodăriile mari sau pentru spălarea articolelor voluminoase, cum ar fi lenjeria de pat, este posibil să nu ai nevoie de o mașină de spălat atât de mare pe cât crezi. Majoritatea dintre noi umplem masinile de spalat rufe doar pe jumătate – aproximativ 3,5 kg în medie.

Măsoară cât de mult îți speli într-o încărcătură tipică sărind pe cântarul de baie, apoi ridicând coșul plin de rufe și sărind înapoi. Calculează diferența și folosește această cifră ca punct de plecare pentru a afla ce capacitate aveți cu adevărat nevoie.

Ciclu de timpul spalarii

Când vine vorba de timpul spalarii, Mașini de spălat rufe verticale sunt în general mai rapide decât mașini de spălat rufe frontale. Parțial pentru că mașini de spălat rufe frontale folosesc mai puțină apă pentru eficienta energetica. Dacă preferi o mașină de spălat frontală, caută unul cu un ciclu de „spalare rapida”.

Dar acest tip, poate să nu fie potrivit pentru mașini de spălat rufe prea încărcate sau foarte murdare, indiferent de cât de mult te grăbești să pui rufele pe linie. Ar trebui să iei în considerare timpul de uscare. Cu o viteza de centrifugare mai mare, o mașină de spălat frontală extrage mai multă apă, astfel încât timpul de uscare poate fi mai scurt, economisind bani dacă folosești și un uscător.

Spațiul tău

Cât spațiu ai la dispoziție? Unde vei pune aparatul? De cât spațiu vei avea nevoie pentru a deschide usa masinii de spalat sau capacul, pentru a încărca și descărca mașina?, pentru a te deplasa cu un coș plin de rufe umede și pentru a deschide și închide orice uși către spațiul de spălat rufe în sine? Accesul la punctele necesare de energie electrică, apă sau gaz este limitat? Dacă noua ta mașină de spălat are nevoie de o admisie de apă caldă, există una disponibilă în spălătoria ta? Scoate banda de măsurat, scrie dimensiunile într-un caiet (inclusiv dimensiunile mașinii tale actuale) și le ai la tine când cumperi o mașină de spălat rufe.

Dacă nu ai spațiu mare pentru o mașină de spălat rufe, s-ar putea să fie mașina de spălat rufe frontală o opțiune mai bună. Poți stivui sau monta uscătorul de rufe mai ușor deasupra acestuia. Majoritatea mașinilor de uscat rufe frontale sunt proiectate pentru a se potrivi într-un spațiu standard de dulap de bucătărie, astfel încât acestea pot fi instalate și sub un blat.

Nivel zgomot

Ca o regulă generală, nivelul de zgomot la o mașină de spălat rufe este mai mare decăt nivelul de zgomot la o mașină de spălat rufe verticală datorită viteza de centrifugare mai mare. Dacă mașina ta de spălat rufe este aproape de living, aceasta poate fi o mare problemă. Ar trebui să iei în considerare acest lucru înainte de a cumpăra o mașina de spălat- poți compara nivelurile de zgomot în recenziile noastre despre mașini de spălat și să verifici caracteristicile pentru viteza de centrifugare. Exemplu: Nivelul zgomotului de 76 db este considerat o mașină de spălat rufe zgomotoasă.

Conexiuni de apa calda și/sau apa rece

Unele mașini au nevoie atât de apa caldă, cât și de apă rece pentru a funcționa corect. Pot avea nevoie de un conector special sau de un capac de etanșare pentru intrarea de apa caldă dacă dorești să o conectezi numai la apă rece. O mașină de spălat rufe cu încălzire (doar masinii de spalat rufe frontale) poate fi deosebit de utilă dacă te conectezi numai la apa rece. Îți poate oferi totuși opțiunea de spălare cu apa caldă dacă ai nevoie de ea.

Pentru modelele cu conexiune dublă, mulți producători recomandă o temperatură maximă mai scăzută pentru viteza maxima, decât oferă majoritatea sistemelor de apă caldă – în special sistemele solare de apă caldă. Este posibil să ai nevoie de o supapă de temperare pentru a reduce temperatura. În mod contra-intuitiv, masinile de spalat rufe fără admisii de apă caldă îți vor oferi de fapt o gamă mai mare de opțiuni de temperatură și viteza maxima. Nu sunt limitate de temperatura maximă de 65°C a sistemului de apă caldă de uz casnic.

Petele sunt adesea fixate de apă fierbinte. Umplerea cu apă rece și încălzirea lentă până la temperaturi optime de spălare ajută procesul de îndepărtare a petelor. Masinile de spalat rufe cu două conexiuni bine proiectate trebuie să umple mai întâi cu rece, apoi să adauge apă fierbinte.

Dacă apa caldă ajunge puțin încet, merită să reții că majoritatea de masini de spalat rufe frontale folosesc volume mici de apă caldă pentru spălarea principală; pentru o conexiune dublă, se pot folosi doar 7–10 L de apă fierbinte pentru a obține o spălare caldă. Deci, în funcție de cât de departe trebuie să parcurgă apa de la sursa de apă caldă, mașina poate decide că este luată suficientă apă fierbinte înainte ca orice apă încălzită să ajungă la haine! Poți verifica acest lucru trecând robinetul de apă caldă din rufe într-o găleată și măsurând câtă apă rece curge înainte de a deveni fierbinte.

Încuietori de siguranță pentru copii

Cele mai bune masini de spalat rufe au o funcție de „blocare pentru copii” – aceasta poate fi pe usa masinii de spalat rufe, astfel încât să nu poată fi deschisă la jumătatea ciclului, sau un program care nu poate fi schimbat în timpul unui ciclu.

Într-o casă unde locuiesc și copii, merită să activezi încuietoarea ușii masinilor de spalat rufe. Uneori producătorii recomandă menținerea masinilor de spalat rufe frontale parțial deschise din cauza potențialei creșteri a mucegaiului pe marginea la mașini de spălat rufe. Dacă ești îngrijorat de copiii curioși care se joacă cu mașina de spălat rufe, poate dorești să cauți o poartă de siguranță pentru copii.

Cât de ușor este de folosit mașina de spălat rufe

Ar trebui să iei în considerare următoarele informații atunci când decizi să cumperi cea mai buna masina de spalat rufe:

 • Scrie clar funcțiile de pe comenzi?
 • Selectarea programului este simplă și intuitivă de setat?
 • Are caracteristicile de care ai nevoie?
 • Vei folosi cu adevărat toate caracteristicile de lux ale unui model high-end?
 • Filtrul de scame este ușor de curățat?
 • Dozatoarele de detergent și țesături sunt ușor de utilizat?
 • Se deschide ușa sau capacul suficient de mult?

Ai nevoie de aceste caracteristici?

Mașini de spălat rufe moderne sunt dotate cu o gamă uluitoare de caracteristici și tehnologie. În timp cele mai bune mașini de spălat rufe îți vor oferi performanțe de spălare mai bune, nu plătește în plus pentru funcții de lux pe care nu le vei folosi niciodată.

Nivelul apei cu detectare automată

Această caracteristică te poate ajuta să economisești la consumul de apă, eficienta energetica și timp. Mașina de spălat rufe ajustează automat nivelul apei în funcție de dimensiunea încărcăturii și/sau tipul de material. În așa fel încât să regleze un consum de apa eficient. Unele masini de spalat rufe pretind că ajustează acțiunea de spălare pentru a se potrivi cu dimensiunea încărcăturii. Am descoperit că acestea pot fi mai puțin eficiente decât ne așteptam.

Programe delicate sau „spalare manuală”

Vei întălni multe programe de spalare când vei folosi o masina de spalat rufe și programelor de spalare se diferă foarte mult în funcție de ce vei spala. Unele masini de spalat rufe au un ciclu de spalare extrem de delicat pentru articolele de îmbrăcăminte etichetate ca fiind potrivite numai pentru spălarea manuală – inclusiv lână, mătase și cașmir.

Spălare rapidă

Proiectată pentru încărcături puțin murdare și/sau mici, o opțiune de spălare rapidă reduce durata programului selectat sau este una din programele de spalare mai rapide în general. Cât de „rapid” este, poate varia de la o masina de spalat rufe la alta. Programe de spalare rapidă sunt grozave dacă te grăbești să finalizezi spălarea. Este posibil ca aceste programe de spalare să nu fie potrivite pentru încărcături mari sau foarte murdare.

Obținerea balanței perfectă

Această caracteristică detectează și redistribuie automat o încărcătură dezechilibrată, care poate întrerupe programe de spalare active – fie prin viteza de centrifugare lentă înainte de ciclul complet de centrifugare, fie prin absorbția mai multă apă, ceea ce fac multe masini de spalat rufe verticale.

Dacă ești îngrijorat de consumul de apă, optează pentru o masina de spalat rufe fără această caracteristică sau alegi o masina de spalat rufe frontală. Când instalezi pentru prima dată mașina de spălat, asigurați-te că urmezi instrucțiunile pentru a echilibra fizic mașina de spălat. În general, masini de spalat rufe vin cu o unealtă pentru a coborî sau ridica picioarele la lungimea corespunzătoare.

Anti-sifonare

Dacă dorești să calci mai puțin în viața ta, o apăsare permanentă sau programe de spalare „anti-șifonare”, conceput pentru țesături ușor șifonate sau pliate, îți poate face călcarea mai ușoară. Programe de spalare Anti-sifonare acționează în diverse moduri.

Printre care: nu scurgere apei de la ultima clătire (rinse hold); nu se centrifează după scurgerea ultimei ape de clătire (spin hold sau picurare uscată); reducerea treptată a temperaturii apei de clătire după o spălare caldă sau fierbinte; sau, cu unele masini de spalat rufe frontale, continuând să răsturnezi hainele la sfârșitul programului.

Viteza de centrifugare selectabila

Poți modifica viteza de centrifugare la unele programe de spalare. Viteza de centrifugare mai mare extrage mai multă apă din haine, reducând timpul de uscare (și economisind bani dacă utilizești un uscător). Alternativ, ai putea dori o viteză mai mică pentru țesături delicate sau ușor șifonate.

Cu cât viteza de centrifugare este mai mare, cu atât este mai probabil ca hainele tale să fie foarte rigide când ies din spălare, fiind nevoie de o agitare rapidă sau două pentru a le îndrepta puțin înainte de uscare.

Clătire suplimentară

O clătire suplimentară poate fi utilă dacă alegi o spalare care nu a îndepărtat tot detergentul, lăsând urme albe în urmă. Unele masini de spalat rufe îl au ca o rulare suplimentară adăugată la sfârșitul unui program de spalare sau ca o simplă rulare (clătire și centrifugare) odată ce programul principal este terminat.

Unele pot face, de asemenea, o clătire prin pulverizare (economisire a apei) sau o clătire profundă. O clătire suplimentară poate fi utilă în special dacă ai pielea sensibilă și descoperi că detergentul provoacă o reacție, deoarece ajută la minimizarea oricărui produs rezidual.

Programe de spalare favorite

Unele masini de spalat rufe au o caracteristică care îți permite să programezi opțiunea de programe de spalare preferate (programul preferat sau de memorie) pentru utilizare ulterioară prin simpla apăsare a unui buton.

Conectivitate Wi-Fi

Multe masini de spalat rufe de ultimă generație oferă acum conectivitate Wi-Fi. Acest lucru îți permite să monitorizezi progresul spălării și să primești o notificare când spalarea este gata. Să descarci programe de spalare suplimentare și să îți gestionezi masina de spalat rufe de la distanță prin aplicația producătorului. Nu suntem siguri cât de util este acest lucru – încă trebuie să încărci și să descarci singur hainele.

Filtru de scame

Multe masini de spalat rufe au acum sisteme de filtru de scame cu autocurățare, în timp ce altele folosesc capcana tradițională cu plasă din tamburul de spălare pe care trebuie să o cureți manual. Filtrele de scame din mașinile de spălat sunt concepute pentru a preveni redepunerea particulelor pe hainele tale. Nu sunt concepute pentru a capta microparticulele înainte de a ajunge la canalizare.

Masini de spalat rufe frontale de obicei nu au nevoie de filtre de scame, deoarece sunt mai blânde cu hainele. Ele vor avea un filtru de capcană pentru monede de exemplu, care cad în mașina de spălat.

Ce înseamnă ratingurile Energy Star?

Energie

Masinile de spalat rufe trebuie să aibă o etichetă care să arate clasa lor energetică. Aceasta este scrisă ca o serie de stele, plus un număr care îți spune numărul total de kilowați-oră pe an (kWh/pe an) pe care îi folosește pentru a rula. Unii producători separă kWh în spălări la cald și la rece, dar li se cere doar să îți ofere cifra de spălare la cald.

Cele mai bune masini de spalat rufe cu admisie atât de cald, cât și de rece și fără încălzitor intern (de obicei cele mai bune mașini de spălat rufe verticale) vor include o estimare a energiei pe care serviciul de apă caldă din casa ta o va folosi pentru a îți încălzi apa de spalare în această cifră, precum și eficienta energetica de mașina de spălat în sine, astfel încât să poți compara mai ușor încălzitorul intern și șaibele de încălzire non-interne.

Evaluări cu stele

Stelele sunt o abordare rapidă a evaluărilor energetice – cu cât sunt mai multe stele, cu atât aceste masini de spalat rude au mai buna eficienta energetica. Poți compara doar evaluările cu stele între mașini de aceeași capacitate. O mașină mai mare poate avea mai multe stele decât una mai mică (pentru că există economii de energie inerente unei sarcini mai mari), dar probabil va folosi mai multă putere în general într-un an.

Cum testăm o masina de spalat rufe

Pentru a pune masinile de spalat rufe la încercare, spălăm o încărcătură zilnică de lenjerie de pat, prosoape și haine pe o spalare rapida și programele de bumbac și sintetice la 40 de grade.

Pentru a evalua performanța mașinii, cântărim rufele înainte și după spălare, pentru a stabili cât de eficient se centrifează și elimină apa. Cronometram ciclul și măsurăm câtă apă și energie folosește. De asemenea, verificăm dacă hainele s-au șifonat.

Adăugăm benzi de pete pe bumbac și spălături sintetice pentru a măsura cât de bine îndepărtează petele obișnuite din uz casnic, de la vin roșu la mâncare pentru copii până la fond de ten. Fiecare ciclu este testat de două ori.

Pe parcursul întregului test, evaluăm, de asemenea, designul, ușurința de utilizare și instrucțiunile.

Întrebări frecvente

Folosirea balsamului de țesături sau a balsamului de țesături nu este deloc obligatorie, așa că de ce trebuie să folosești balsam de țesături în primul rând? Există atât de multe beneficii mari în utilizarea balsamului pentru țesături împreună cu detergentul pentru mașina de spălat, iar mai jos am enumerat doar câteva dintre aceste beneficii care pot fi obținute prin utilizarea unui balsam de bună calitate.

 • Reduce șifonarea prin scăderea frecării dintre fibrele țesăturii, rezultând haine mai fine și mai moi.
 • Scăzând frecarea dintre fibrele țesăturii, face călcarea mai ușoară, permițând deplasarea fierului de călcat peste haine cu mai multă ușurință și mai puțin efort.
 • Ajută la prevenirea decolorării culorilor prin reducerea abraziunii pe suprafața țesăturii. Acest lucru protejează și mai mult fibrele țesăturii, menținându-le netede și fără puf.
 • Reduce timpul de uscare prin scăderea cantității de apă absorbită de fibrele țesăturii în timpul clătirii, ceea ce înseamnă că hainele sunt mai puțin umede la sfârșitul ciclului.
 • Reduce sarcina statică a hainelor prin neutralizarea oricăror particule încărcate și reducerea frecării dintre fibrele țesăturii.
 • Măsoară cantitatea corectă de balsam pentru țesături într-o cană de dozare. Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe cutie sau etichetă.
 • Adăugă acest balsam pentru țesături în compartimentul pentru balsam al sertarului dozatorului înainte de a începe ciclul de spălare. Nu adăuga balsamul de țesături direct în tambur, deoarece acesta trebuie întotdeauna să intre în tambur diluat.
 • În timpul porțiunii de clătire a ciclului de spălare, apa va intra în compartiment, declanșând sifonul pentru a distribui balsamul diluat pentru țesături în tambur.
 • La sfârșitul ciclului de spălare, asigură-te că vei curăța orice reziduu rămas de balsam de rufe din sifon, trecând compartimentul sub un robinet fierbinte.
 • Nu uita să urmezi întotdeauna instrucțiunile și îndrumările de pe eticheta îmbrăcămintei și a altor articole din material textil.

Este foarte tentant să umpli tamburul mașinii tale de spălat cu cât mai multe articole de rufe posibil, dar supraîncărcarea mașinii tale de spălat nu va reduce doar drastic performanța de spălare, ci poate provoca și daune grave aparatului tău. Mai jos sunt enumerate principalele motive pentru care supraîncărcarea mașinii de spălat va provoca daune pe termen lung:

 • Supraîncărcarea mașinii de spălat va face ca rufele să se miște într-o masă mare, ceea ce înseamnă că articolele de îmbrăcăminte nu se vor mișca liber în tambur și detergentul nu va putea circula eficient pentru a îndepărta murdăria și petele.
 • Supraîncărcarea crește, de asemenea, presiunea în interiorul tamburului, mai ales atunci când acesta se rotește cu o viteză mare. Acest lucru ar putea cauza deteriorarea rulmenților tamburului și, mai rău, poate provoca spargerea ușii de sticlă.
 • Hainele sunt forțate în sus împotriva garniturii de cauciuc a ușii și, pe măsură ce tamburul se rotește, aceasta face ca hainele să se frece de ea. Acest lucru poate duce la urme și chiar la lacrimi în hainele tale.

Când umpli tamburul mașinii de spălat, este important să găsești echilibrul potrivit între umplerea tamburului cu suficiente haine pentru o spălare economică și lăsarea unui spațiu suficient în partea de sus a tamburului pentru o performanță eficientă de spălare.

Pentru cele mai bune rezultate de spălare, trebuie să existe suficientă apă pentru ca detergentul să se dizolve și suficient spațiu pentru ca hainele să se deplaseze. Dacă supraîncărci tamburul, va fi mai puțină apă disponibilă pentru ca detergentul să se dizolve, deoarece hainele vor absorbi acest lucru. Prin urmare, îți recomandăm să lași un spațiu pe lățimea mâinilor în partea de sus a tamburului mașinii de spălat la încărcare. Acest lucru echivalează cu umplerea a 3/4 din tambur.

Nu uit să nu subîncarci nici tamburul mașinii de spălat, deoarece acest lucru este neeconomic și poate duce la un zgomot puternic în ciclul de centrifugare din cauza unei sarcini dezechilibrate.

Lasă un răspuns