Top Electronice

Cum se curata masina de spalat în mod corect: Ghid Practic

Cum se curata masina de spalat în mod corect: Ghid Practic

Menținerea curățeniei mașinii tale de spălat este o sarcină simplă care contribuie la durabilitatea aparatului și la prospețimea hainelor tale. Prevenirea acumulării de murdărie, mucegai, detergent rezidual și depozite minerale din apa dură este esențială. O masina de spalat rufe neglijată poate duce la rezultate mediocre în spălarea rufelor, cum ar fi apariția de culoare ternă sau gri și dungi albe pe hainele închise la culoare.

Folosirea unui produs comercial de curățare pentru mașina de spălat sau utilizarea unor cicluri separate de apă caldă cu înălbitor și oțet elimină eficient bacteriile, mucegaiul, uleiul, murdăria, spuma de săpun, mirosurile neplăcute și depozitele minerale din tamburul și furtunurile mașinii. Mașinile moderne sunt adesea echipate cu dozatoare încorporate pentru detergent, balsam de rufe și înălbitor. Iată șase pași simpli de urmat pentru curățarea corectă a mașinii tale de spălat.

Frecvența Recomandată de Curățarea mașinii de spălat rufe

Pentru mașinile de spălat cu încărcare superioră, se recomandă curățarea lor de cel puțin două ori pe an. Cei care locuiesc în zone cu apă dură ar trebui să curețe mașina la fiecare trei luni pentru a preveni depunerile minerale. Mașinile de spălat cu încărcare superioară și cele cu încărcare frontală, care folosesc mai puțină apă, necesită curățare mai frecventă, de obicei, o dată pe lună.

Alte considerații pentru curățare mai frecventă includ hainele foarte murdare sau locuirea în medii calde și umede, unde mucegaiul este mai probabil să se dezvolte. În plus față de curățarea tamburului mașinii, este esențial să cureți fiecare dozator la fiecare patru până la șase săptămâni pentru a menține o funcționalitate optimă.

Unelte și Materiale Necesare pentru curățarea mașinii de spălat

metode și soluții de eliminare a bacteriilor din masinile de spalat rufe

Pentru Mașinile cu Încărcare Superioară:

 • Apă caldă (în jur de 50-60 de grade celsius)
 • Cană de măsurat
 • 1 litru înălbitor cu clor

Pentru Mașinile cu Încărcare Frontală:

 • Foaie moale
 • Cană de măsurat
 • Apă caldă
 • 1/2 cană înălbitor cu clor
 • Apă oxigenată (opțională)

Pentru Dozatoarele de la Mașina de spălat rufe:

 • Un mic vas sau cuptor cu microunde
 • Cană de măsurat
 • Perie mică (opțională)
 • 1 cană oțet alb

Curățarea unei Mașini cu Încărcare Superioară

Asigură-te că mașina este goală și fără detergent sau balsam de rufe în dozatoare. Nu adăuga detergent în timpul procesului de curățare.

Atenție: Evită combinarea înălbitorului și oțetului simultan pentru a preveni formarea gazului toxic de clor. Dacă este nevoie de ventilație, folosește un ventilator de evacuare sau deschide ferestrele în zona de spălătorie atunci când se curăță mașina de spălat.

 1. Umple Tamburul cu Apă Caldă: Folosește setările mașinii pentru a umple tamburul mașinii cu apă caldă, oprind-o înainte să înceapă agitația. Utilizează cea mai înaltă setare de temperatură a apei pe mașina ta.
 2. Adaugă Înălbitor cu Clor: Adaugă 1 litru de înălbitor cu clor în apa caldă, dar fără detergent.
 3. Rulează un Ciclu Complet de Spălare și Stoarcere: Permite mașinii să ruleze prin cel mai lung ciclu de spălare și stoarcere pentru a trece printr-un ciclu complet de clătire și drenare. Asigură-te că înălbitorul este complet îndepărtat înainte de următorul pas.
 4. Umple Iarăși cu Apă Caldă: Folosește setările mașinii pentru a umple tamburul mașinii cu apă caldă, oprind-o înainte să înceapă agitația.
 5. Rulează un Ciclu Complet de Spălare și Stoarcere: Rulează din nou cel mai lung ciclu de spălare și stoarcere și permite mașinii să clătească și să se scurgă.

Cum să Cureti Masina de Spalat cu Încărcare Frontală

Mașinile de spălat cu încărcare frontală necesită o tehnică de curățare ușor diferită, deoarece nu numai că adăpostesc murdăria, dar pot dezvolta mirosuri neplăcute care se transferă la haine. Urmează aceste sfaturi pentru a îndepărta acumularea de murdărie și mucegaiul cauzat de utilizarea excesivă a detergentului și balsamului de rufe, precum și a umidității rămase în mașină după fiecare utilizare.

 1. Adaugă Înălbitor cu Clor în Dozatoare: Adaugă jumătate de cană de înălbitor cu clor lichid în compartimentul pentru detergent al sertarului dozator. Apoi, umple compartimentul dozatorului de înălbitor cu înălbitor cu clor până la nivelul maxim.
 2. Rulează un Ciclu Normal: Setează mașina pe ciclul normal cu apă caldă și lasă aparatul să ruleze un ciclu complet.
 3. Șterge Etanșările și Ușa: Când ciclul este complet, folosește un șervețel moale și absorbant pentru a usca în jurul deschiderii ușii mașinii, garniturii flexibile și sticlei ușii. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea oricăror reziduuri de mucegai (care ar fi ucise de înălbitor).

Cum să Cureți Dozatoarele de la Mașină

Hand in protective glove carefully cleaning the washing machine.

Mașinile mai noi au dozatoare încorporate pentru detergent, balsam de rufe și înălbitor. Acestea trebuie curățate regulat pentru a dispensa cu precizie. Prea mult detergent provoacă formarea de spumă excesivă; prea mult balsam de rufe poate lăsa pete albastre sau grase pe haine, iar înălbitorul poate chiar distruge hainele colorate.

 1. Golește Mașina: Asigură-te că mașina este goală de rufe.
 2. Încălzește Oțetul: Încălzește 1 cană de oțet alb la cuptorul cu microunde sau pe aragaz.
 3. Curăță Dozatorul: Toarnă oțetul încălzit în dozator și lasă-l să stea câteva minute pentru a desface orice acumulare. Poți folosi și o cană întreagă de peroxid de hidrogen neîncălzit în loc de oțet.
 4. Rulează Mașina Printr-un Ciclu Normal: Apoi, rulează mașina folosind un ciclu normal. Oțetul va fi distribuit în apa de spălare, unde va ajuta la îndepărtarea oricăror acumulări înainte de a fi clătit.
 5. Curăță Dozatoarele Detașabile: Dacă ai dozatoare detașabile, le poți scufunda în oțet cald, apoi le poți clăti cu apă curată și le poți pune la loc în mașină. Dacă nu poți îndepărta dozatorul, folosește o perie mică pentru a-l curăța.

Sfaturi: Ca și alternative la produse poți folosi și oțet și bicarbonat de sodiu, dar rezultatele mai bune se vor vedea cu indicațiile oferite mai sus. Alte persoane preferă detergent și balsam când vine vorba de curățarea masinii de spalat. Îți recomandăm să verifici manualul de utilizare pentru siguranță

Sfaturi pentru Menținerea Mașinii Tale de Spălat Curată Mai Mult Timp

 • Deschide capacul: Lasă capacul unei mașini cu încărcare superioară deschis după ce ai terminat un ciclu de spălare. Acest lucru permite tamburului și etanșărilor să se usuce și să reducă riscul dezvoltării mucegaiului și a mucegaiului.
 • Șterge tamburul: După ce speli haine foarte murdare, șterge tamburul cu un produs de curățare casnic non-abraziv și apoi clătește bine cu apă. Sau repetă întregul ciclu de curățare folosind înălbitor cu clor.
 • Verifică rugina: Mici pete maro pe hainele tale pot fi rugina provenită de la mașina ta de spălat. Folosește o lanternă pentru a verifica cu atenție coșul mașinii tale pentru cioburi în finisaj. Poți înlocui coșul mașinii (care este costisitor) sau poți obține un kit pentru reparare și repictare a acoperirii de porțelan. Urmărește instrucțiunile cu atenție, și ai putea să obții câțiva ani în plus de la mașina ta.
 • Menține partea superioară liberă: Niciodată nu depozita sau nu pune produse de spălat rufe pe partea de sus a mașinii în niciun moment. Vărsările pot deteriora finisajul sau controalele electronice.
 • Rulează cicluri de curățare: La fiecare lună sau cam așa ceva, rulează ciclul de curățare încorporat al mașinii când aparatul este gol sau rulează mașina într-un ciclu de apă gol cu setarea celei mai fierbinți ape pentru a curăța aparatul.
 • Folosește cantitatea potrivită de detergent: Mai mult nu este întotdeauna mai bine când vine vorba de detergentul de spălat rufe, deoarece formarea excesivă de spumă împiedică hainele să beneficieze de frecare necesară pentru îndepărtarea murdăriei, lasă reziduuri în mașină și poate deteriora părțile mașinii în alte moduri. Folosește întotdeauna cantitatea recomandată pe containerul de detergent pentru dimensiunea încărcăturii tale de spălat.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.