Top Electronice

Mașină de spălat cu încărcare frontală vs cu încărcare verticală: Care ar trebui să o cumperi?

Mașină de spălat cu încărcare frontală vs cu încărcare verticală

Blocat între alegerea unei mașini de spălat cu încărcare frontală sau cu încărcare verticală? Aici, explicăm diferențele.

Întrebarea despre mașina de spălat cu încărcare frontală versus cea cu încărcare veticală este una pe care ne-o punem cu toții atunci când căutăm cele mai bune mașini de spălat. Ambele designuri sunt larg disponibile, iar specificațiile dintre cele două nu par să difere prea mult. Deci, ce tip de mașină de spălat ar fi cel mai potrivit pentru camera ta de spălat?

Pentru a ajuta la răspunsul la această întrebare, am pregătit acest ghid util care va detalia toate diferențele importante dintre mașinile de spălat cu încărcare veticală și cele cu încărcare frontală. Vom explora avantajele și dezavantajele fiecărui design, precum și pentru ce tip de proprietar se potrivește în cele din urmă. Astfel, poți fi sigur că ai luat decizia corectă atunci când îți cumperi mașina de spălat nouă.

Oricare tip ai alege, amintește-ți că chiar și cele mai bune mașini de spălat vor avea nevoie de reparații dacă nu sunt bine întreținute; iată cum să îți faci mașina de spălat rufe să dureze mai mult pentru ghidare. De asemenea, nu face această greșeală când îți speli rufele!

Dacă ești în căutarea unei mașini de spălat noi, verifică cele 11 lucruri de urmărit atunci când cumperi o mașină de spălat.

Mașină de spălat cu încărcare frontală versus cu încărcare veticală: Fundamentele

Înainte să intrăm în detalii, să privim diferențele fundamentale dintre cele două designuri. O mașină de spălat cu încărcare frontală are o ușă rotundă în față, prin care adaugi hainele. Odată ce rulează, folosește un impeler pentru a roti încărcătura și a o rostogoli pe ea însăși în timp ce este spălată. Hainele sunt ridicate de paletele de pe latura tamburului în timp ce se rotește pentru a le muta în și în afara apei.

O mașină de spălat cu încărcare veticală, pe de altă parte, are o ușă în partea de sus a aparatului, prin care încarci hainele. Ea este umplută cu apă până când hainele sunt complet submerse, apoi folosește un agitator cu palete — care se ridică în mijlocul tamburului — pentru a roti încărcătura prin apă. Cu toate acestea, există și designuri cu încărcare veticală care folosesc impelere, în loc de agitatoare, pentru a roti încărcătura, la fel ca mașinile de spălat cu încărcare frontală. Aceste designuri se întâlnesc în principal între cele două și păstrează multe dintre avantajele ambelor tipuri.

Mașina de spălat cu încărcare frontală: avantaje și dezavantaje

Avantaje:

 • Rezultate mai bune de curățare — Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt în general considerate mai eficiente în curățare. Tehnica de spălare este mai eficientă în îndepărtarea petelor.
 • Mai eficiente — Folosirea unei mașini de spălat cu încărcare frontală va economisi apă, energie și detergent. Acestea folosesc în general mai puțină apă decât mașinile cu încărcare veticală, ceea ce înseamnă că este necesară mai puțină energie pentru a încălzi apa și mai puțin detergent pentru a-ți curăța hainele.
 • Empilabile — Poți empila aceste aparate cu uscătorul tău pentru a economisi spațiu în camera de spălat.
 • Mai blânde cu hainele — Mașinile de spălat cu încărcare frontală rotesc și răscolesc hainele pentru a le curăța, ceea ce este mai delicat decât un agitator găsit în mașinile cu încărcare veticală. Acestea sunt mai potrivite pentru articolele delicate.
 • Acces la tambur — Deși trebuie să te apleci pentru a accesa tamburul, este ușor să ajungi la orice haine rămase în spate după o spălare.
 • Progresul spălării — Poți vedea progresul ciclului prin ușa tamburului, ceea ce preferă unii oameni.

Dezavantaje:

 • Curățare suplimentară — Te întrebi cum să cureți o mașină de spălat? Din cauza garniturii de cauciuc din jurul ușii, mucegaiul și mucegaiul se pot acumula ușor într-o mașină de spălat cu încărcare frontală și necesită curățare mai frecventă.
 • Dificil de încărcat — De obicei, trebuie să te apleci pentru a ajunge la tamburul unei mașini de spălat cu încărcare frontală, deși poți adăuga un piedestal pentru a crește înălțimea aparatelor.
 • De obicei, nu poți adăuga la o spălare — Odată ce începe un ciclu, de obicei nu poți adăuga haine în timpul spălării, decât dacă ai unul dintre modelele cu ușă-in-ușă ale Samsung.
 • Cicluri mai lente — Din cauza tehnicii de spălare, un design cu încărcare frontală are în general cicluri mai lungi decât un model cu încărcare veticală. Aceasta înseamnă că s-ar putea să depinzi mai des de setarea de spălare rapidă.
 • Mai scumpă — Acest lucru depinde de multe variabile, inclusiv marcă, capacitate și caracteristici, etc. Dar, în general, dacă te uiți la modelele premium, mașinile cu încărcare frontală tind să coste mai mult.
 • Costuri mai mari de întreținere — Mașinile de spălat cu încărcare frontală necesită în general un profesionist pentru orice reparații. Acestea sunt dificil de reparat de către tine.
 • Nu poți înmuia în prealabil — Designul cu ușă frontală face dificil înmuierea în prealabil în acest tip de mașină de spălat, cu excepția cazului în care există o setare specială concepută în acest sens.

Mașina de spălat cu încărcare veticală: Avantaje și dezavantaje

Avantaje:

 • Convenientă — Mașinile de spălat cu încărcare veticală sunt mai convenabile pentru a arunca hainele în ele. Te poți ridica drept în timp ce faci asta, așa că sunt mai confortabile pentru încărcare. În plus, sunt mai ușor de utilizat și pentru încărcături mai mari, deoarece nu trebuie să le împingi așa cum trebuie făcut cu un design cu încărcare frontală.
 • Poți adăuga în timpul spălării — Ai pierdut o șosetă? Nicio problemă. Poți adăuga ușor haine în timpul spălării prin simpla ridicare a ușii.
 • Cicluri mai rapide — O spălare cu acționare a unui agitator lucrează mai repede față de impeler, deci poți avea cicluri mai rapide.
 • Ușor de întreținut — Unele reparații la o mașină de spălat cu încărcare veticală pot fi destul de simple, iar cu motorul ușor de accesat, multe dintre întrețineri pot fi efectuate de consumatorul mediu în locul unui profesionist.
 • Mai ieftină — Acest lucru depinde de modelul în discuție, dar în general, designurile cu încărcare veticală sunt mai rezonabil de preț în comparație cu cele cu încărcare frontală.
 • Poți înmuia în prealabil — Înmuierea în prealabil este ușoară într-o mașină de spălat cu încărcare veticală, deoarece pur și simplu o umpli cu apă, adaugi săpunul, închizi capacul și o lași.
 • Ușor de menținut curată — Fără garnitură și uneori fără dozator de detergent, acestea sunt mai ușor de menținut curate.

Dezavantaje:

 • Nu la fel de eficientă la curățare — Comparativ cu o mașină de spălat cu încărcare frontală, o mașină de spălat cu încărcare veticală nu este în general la fel de eficientă în îndepărtarea petelor. Cu toate acestea, acest lucru nu ia în considerare factorul înmuierea prealabilă.
 • Nu poate fi empilată — Deoarece aceste mașini nu pot fi empilate, ai putea sacrifica spațiu suplimentar pentru alte aparate.
 • Dură cu hainele — În timp ce designurile se îmbunătățesc, un agitator va provoca frecare în timp ce spală hainele, ducând la mai multe deteriorări. Deci, acesta nu este cel mai bun design dacă ai multe haine delicate.
 • Dificultate în a ajunge la partea de jos — Aceasta nu este întotdeauna situația, deoarece depinde de adâncimea mașinii de spalat și înălțimea utilizatorului. Dar, uneori, poate fi dificil să ajungi la partea de jos a tamburului pentru a colecta orice elemente rămase.
 • Mai puțin eficientă — Acest tip de mașină de spălat scufundă hainele în apă în timpul procesului de spălare. Acest lucru înseamnă că utilizează natural mai multă apă, energie și detergent, ceea ce duce la facturi mai costisitoare.
 • Nu poți vedea progresul spălării — Fără fereastră de vizualizare, va trebui să te uiți manual în interior pentru a vedea progresul.

Mașină de spălat cu încărcare frontală versus cu încărcare veticală: Pe care ar trebui să o cumperi?

În ansamblu, fiecare tip de mașină de spălat vine cu meritele sale, ceea ce înseamnă că cel potrivit pentru tine va depinde de nevoile tale specifice. Dacă spațiul este limitat, ia în considerare dacă un design cu încărcare frontală empilabil ar face o diferență. În schimb, dacă ai dificultăți în a te apleca, atunci o mașină de spălat cu încărcare veticală va fi mai confortabilă de utilizat.

Cantărind avantajele și dezavantajele fiecăreia, designul cu încărcare frontală iese în general în avantaj. Deși poate costa mai mult inițial, este mai eficient decât celălalt și oferă în general o performanță mai bună la curățare. În plus, este mai blând cu hainele, ceea ce înseamnă că va fi un prieten pentru garderoba ta. În esență, asta înseamnă că va acoperi diferența de cost în timp.

Dacă vrei avantajele unei mașini de spălat cu încărcare frontală, dar nu îți place ideea de a te apleca pentru a o încărca, de ce nu optezi pentru o mașină de spălat cu încărcare veticală cu impeler? Aceasta va costa puțin mai mult decât un design cu încărcare veticală standard, dar îți va oferi avantajele ambelor tipuri.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.