Top Electronice

7 motive pentru care hainele tale ies mirositoare din mașina de spălat

7 motive pentru care hainele tale ies mirositoare din mașina de spălat

Ai observat că rufele tale au miros în ultima vreme? Iată de ce:

Ne bazăm pe cele mai bune mașini de spălat pentru a rezolva problemele noastre cu spălatul rufelor. Fie că avem de-a face cu o cămașă murdară, echipament sportiv mirositor sau delicate “doar spălate manual”, mașina ta de spălat ar trebui să aibă o setare potrivită pentru sarcină. Articolele ar trebui să iasă curate și proaspete, iar orice reziduu mirositor de la transpirație și pete nu ar trebui să mai existe. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, chiar dacă ai unul dintre cele mai bune uscătoare de haine pentru atingeri finale.

În timp ce petele s-au spălat bine, uneori pare că, orice am face, hainele noastre ies mirositoare — uneori chiar mai mirositoare decât au intrat. Cum poate fi asta când tocmai au fost spălate? Pentru a ajuta la descifrarea acestei enigme, am adunat 7 motive pentru care hainele tale miroase după spălare. Motivele pot fi de la modul în care este încărcată mașina, la ceea ce folosești pentru a o spăla, la metodele de uscare. Așadar, poți să-ți dai seama unde greșești în rutina ta de spălare și să faci lucrurile să miroasă proaspăt într-un timp scurt.

Supraîncărcarea mașinii

În primul rând, una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în spălare este supraîncărcarea mașinii de spălat. Deși este un obicei tentant — te ajută să treci mai repede prin coșul de rufe și economisești bani pe cicluri suplimentare — este un mare nu. Când hainele tale sunt împinse în tambur, nu vor putea să se agite eficient, ceea ce afectează performanța de curățare. În plus, detergentul nu va putea să se distribuie uniform în încărcare. În final, hainele tale sunt mai susceptibile să rețină pete și mirosuri pentru că nu sunt spălate corespunzător.

Pe lângă miros neplăcut, hainele tale vor ieși, de asemenea, probabil înfundate de apă. O mașină de spălat supraîncărcată poate eșua în centrifugare din cauza greutății excesive, făcând-o dezechilibrată. Deci, chiar dacă încerci să reduci utilizarea și presiunea asupra mașinii tale de spălat, de fapt, faci lucrurile mai rău. Respectă capacitatea maximă pentru cea mai bună performanță de curățare și pentru a împiedica hainele să se deterioreze în mașina de spălat și pentru a-ți ajuta mașina de spălat să dureze mai mult.

Ciclu insuficient

Dacă ești în grabă sau vrei să economisești bani la energie, este ușor să te bazezi pe setarea de spălare rapidă. Aceasta îți spală hainele într-un timp foarte scurt, unele cicluri durând doar 20 de minute. Problema este că există un moment și un loc pentru setarea de spălare rapidă. Când te oprești și te gândești, hainele tale sunt spălate pentru o perioadă redusă de timp, cu un clătire și centrifugare mai scurte, așa că este normal ca mirosurile reziduale să nu fie îndepărtate în totalitate.

Pentru încărcături regulate de spălat, folosește ciclul standard dedicat, relevant pentru ceea ce speli, și nu scurta durata acestuia. Deși va dura mai mult, va ajuta la eliminarea oricăror mirosuri reziduale. Dacă îți faci griji cu privire la consumul de energie, setările eco devin din ce în ce mai disponibile, reducând consumul de energie și apă în schimbul unui ciclu mai lung. Alternativ, poți scădea temperatura spălării pentru a economisi energie, dar trebuie să ții cont că acest lucru va afecta performanța de curățare. O spălare la temperatură înaltă (atât cât permite eticheta de îngrijire) poate fi necesară pentru a dezinfecta rufele și a elimina orice mirosuri persistente.

Cantitatea greșită de detergent

Cu cât este mai mult detergent, cu atât mai curate sunt hainele, nu? Greșit. Adăugând un exces de detergent în mașina de spălat, îți afectezi de fapt performanța de curățare. Se vor forma prea multe spume, ceea ce împiedică hainele să se agite eficient. Potrivit Tide, „Prea multă spumă împiedică o spălare bună prin amortizarea hainelor să nu se frece una de alta – este frecarea care ajută hainele să devină cât mai curate posibil.”

Pe lângă asta, mașina ta de spălat ar putea să nu reușească să îndepărteze eficient excesul de detergent. Acest lucru poate face ca hainele tale să se simtă rigide și „sfărâmate” și mai susceptibile să reacționeze cu pielea sensibilă. În timp ce murdăria va fi încă prinsă în haine datorită performanței slabe de spălare, mirosul intens de detergent poate face și mai copleșitoare situația. În final, rămâi cu rufe mirositoare pe care nu le vei dori să le porți.

Nepurtarea la curățare a mașinii de spălat

Crede sau nu, mașina ta de spălat trebuie curățată din când în când. Săpunul și apa reziduală stau în mașină la fiecare utilizare, ducând la acumularea de săpun și igrasie. În timp, aceasta duce la o mașină de spălat cu miros neplăcut. Acest miros se poate transmite apoi hainelor tale pe măsură ce le speli — deci merită să verifici condițiile mașinii tale de spălat dacă ai observat rufe mirositoare.

Curățarea unei mașini de spălat este destul de simplă. Poți cumpăra o soluție specială de curățare pentru mașina de spălat sau poți folosi produse casnice pentru a-ți face treaba. Oțetul alb sau înălbitorul vor avea același efect, deși nu le combina niciodată — va produce un gaz de clor letal. Trebuie să cureți și filtrul, sertarul de detergent și garnitura de cauciuc pentru a elimina toate urmele de murdărie, înainte de a rula soluția aleasă prin mașină. Pentru instrucțiuni complete, vezi cum să cureți o mașină de spălat.

Nu uita să lași ușa și sertarul de detergent deschise pentru a ventila mașina între utilizări. Acest lucru o va menține mai curată pentru mai mult timp. De asemenea, mașina ta de spălat ar trebui să fie curățată în profunzime cam o dată pe lună.

Uscarea ineficientă

Dacă hainele tale nu miros atunci când le descarci din mașina de spălat, dar mirosul apare după uscare, problema este probabil legată de metoda ta de uscare. Dacă hainele nu se usucă destul de repede, poate apărea mucegai și igrasie, ceea ce duce la un miros înțepător. Acest lucru se întâmplă adesea dacă hainele sunt agățate să se usuce în interior, dar nu sunt suficient de departe sau nu sunt răspândite suficient. Dacă mediul este deosebit de umed și nu este bine ventilat, acest lucru poate contribui, de asemenea, la miros.

Asigură-te că nu încarci suportul tău de uscare cu haine prea mult și oferă fiecărui articol suficient spațiu pentru a se usca. Nu împacheta nimic și răspândește articolele mai groase pe mai multe linii pentru a permite aerului să circule mai eficient. Deschide ferestrele pentru a îmbunătăți ventilarea și investește în unul dintre cele mai bune dezumidificatoare pentru a reduce umiditatea.

Dacă vremea este destul de frumoasă, poți usca obiectele afară pentru a accelera procesul. Alternativ, dacă articolele se simt încă umede după ce au fost uscate în uscătorul de rufe, agăță-le pentru a le da ultimele retușuri înainte de a le depozita. Acest lucru ar trebui să pună capăt mirosului înțepător.

Lăsarea lor în mașină prea mult timp

Cu toții am fost vinovați să lăsăm hainele umede în mașină prea mult timp. Rezultatul este o încărcătură de rufe înțepătoare, deoarece mucegaiul și igrasia au avut ocazia să se dezvolte. Nu numai că asta lasă un miros neplăcut pe rufele tale (pe care probabil va trebui să le speli din nou), dar poate lăsa și reziduuri în mașină, care se pot răspândi la viitoarele încărcături de spălare. Vei vrea să renunți la acest obicei cât mai curând posibil. Pe lângă mirosul înțepător, dacă mucegaiul are ocazia să se dezvolte pe haine, poate deteriora materialul și poate duce la probleme pentru cei cu alergii și afecțiuni respiratorii.

Stabilește întotdeauna un cronometru pentru a ști când se va termina mașina ta de spălat. Fii atent la semnal și rezolvă problema imediat, fie mutând-o în uscătorul de rufe, fie agățând-o pentru a se usca. Nu o opri și nu o pune la coadă, deoarece încărcătura va începe să miroasă în doar 12 ore. Nu lăsa hainele umede sau umezite să stea în uscătorul de rufe pentru același motiv. De îndată ce s-a terminat de funcționat, scoate încărcătura și ocupă-te de ea.

Utilizarea balsamului de rufe

Folosim balsam de rufe pentru a adăuga parfum hainelor noastre, dar s-ar putea să facă lucrurile mai mieroase. Acest lucru se datorează faptului că balsamul de rufe funcționează prin formarea unui strat ceros pe hainele noastre — așa este cum le face să pară moi — dar, prin aplicarea acestui strat, apa și detergentul nu pot pătrunde în haine atât de eficient. Acest lucru înseamnă că balsamul de rufe creează o barieră care împiedică performanța de spălare.

Ca rezultat, petele și mirosurile sunt practic blocate în fibre, cu acest strat devenind din ce în ce mai gros și mai dificil de penetrat cu fiecare aplicație. De aceea, atunci când speli ceva foarte murdar, cum ar fi echipamentul sportiv, parfumul adăugat va fi prezent, dar mirosul de transpirație residuală va rămâne probabil și el. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care balsamul de rufe nu este bun pentru tine și mașina ta de spălat. Trebuie să încetezi să folosești balsam de rufe pentru a face ca hainele să miroasă mai curat.

Înlocuiește balsamul de rufe cu un sfert de ceașcă de oțet alb distilat. Va înmuia încărcătura, dar fără a împiedica performanța de spălare, și nu trebuie să-ți faci griji cu privire la un miros de oțet copleșitor la sfârșit. Doar amintește-ți să nu pui înălbitor în mașină atunci când folosești oțet.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.