Top Electronice

7 greșeli care îți pot deteriora mașina de spălat

7 greșeli care îți pot deteriora mașina de spălat

S-ar putea să-ți faci rău mașinii tale de spălat? Când vine vorba de ziua de spălare, majoritatea dintre noi vor să treacă cât mai repede peste această sarcină. Asta înseamnă că aruncăm hainele în mașina de spălat, setăm programul obișnuit, și apoi transferăm totul la unul dintre cele mai bune uscătoare de haine, cât mai fluent posibil. Cu toate acestea, știai că există mai multe greșeli comune pe care le facem adesea în acest proces? Greșeli care pot deteriora chiar și cele mai bune mașini de spălat și pot scurta durata lor de viață?

Poate nu îți dai seama că ești vinovat de unele dintre aceste obiceiuri. Sau poate le-ai acumulat treptat în timp. În oricare dintre cazuri, vei vrea să le eviți cu orice preț. În caz contrar, nu ajuți mașina ta de spălat să dureze mai mult. Dacă vrei să știi ce obiceiuri să elimini, iată 7 moduri în care îți deteriorezi mașina de spălat fără să știi.

1. Supraîncărcare

Niciodată să nu supraîncarci mașina ta de spălat. Desigur, vrei să profiți la maximum de spațiu și să faci cel mai bun uz de spălare, dar aglomerarea tamburului nu va face niciunei mașini, nici hainelor tale vreun serviciu. În primul rând, încărcătura nu va fi spălată eficient – asta pentru că detergentul nu va putea să ajungă complet la hainele tale pentru o aplicare uniformă. Hainele tale nu vor avea nici spațiu pentru a se agita, ceea ce afectează îndepărtarea petelor.

O mașină de spălat supraîncărcată nu va reuși uneori să stoarcă bine. Acest lucru se întâmplă pentru că devine dezechilibrată din cauza excesului de greutate. Dacă încearcă să se forțeze să stoarcă, poate vibra și provoca multe daune mașinii, precum și podelei tale, în proces. Rulmenții și curea, în special, pot suferi mult din cauza acestui lucru.

Cum poți să afli dacă supraîncarci mașina? Nu ar trebui să forțezi ultimele obiecte înăuntru sau să umpli fiecare fisură cu șosete rătăcite. Mașina de spălat ar trebui, în ultimă instanță, să fie aproape de plină, dar nu umplută până la refuz. Alege să mai păstrezi câteva obiecte pentru următoarea spălare atunci când este necesar. Va fi mai bine atât pentru hainele tale, cât și pentru mașină.

2. Suprautilizare

Mașinile de spălat sunt atât de rapide și simple de utilizat încât poate deveni ușor să depinzi prea mult de ele. Și cu spălări separate recomandate pentru hainele albe, culori, delicate, echipamente sportive și lenjeria de pat (lista continuă), înainte să-ți dai seama, poți ajunge să rulezi mașina de spălat de dimineața până seara. Cu toate acestea, ar trebui să eviți să suprautilizezi mașina.

La fel ca orice alt aparat, utilizarea mai frecventă înseamnă mai multă uzură. În plus, o mașină care este utilizată mai des va trebui în cele din urmă să lucreze mai mult. Dar există modalități prin care poți reduce această frecvență și totuși să obții aceleași rezultate.

În primul rând, asigură-te că umpli tamburul la capacitatea sa maximă, fără a-l supraîncărca. Spală-ți obiectele doar de câte ori este necesar – blugii pot fi purtați de mai multe ori înainte de a fi nevoie să intre în mașina de spălat. Dacă trebuie să rulezi mașina de spălat de mai multe ori, încearcă să împrăștie ciclurile. O spălare la fiecare câteva zile va fi mai bună pentru mașina ta decât încărcături consecutive.

3. Nu îți golești buzunarele

Înainte de a arunca rufele murdare în tambur, este esențial să verifici dacă există obiecte nedorite în buzunare. Dacă o țesută uitată ajunge în mașină, aceasta poate provoca o mizerie dezgustătoare, pe care va trebui să o îndepărtezi cu timpul. Șervețelele pot bloca și scurgerea mașinii tale de spălat, așa că scutește-te de necazuri și ține-le departe.

Fii atent și la obiectele dure sau ascuțite, cum ar fi monedele sau cheile. Dacă una dintre acestea ajunge în tambur, te vei confrunta curând cu consecințe. Pe măsură ce aceste obiecte lovesc pereții și ușa mașinii de spălat, vor crea un zgomot puternic. Astfel de obiecte pot provoca și daune în proces — în plus față de zgârierea mașinii tale și ruperea găurilor în hainele tale, ele se pot încuia ușor în conducta de scurgere și pot necesita îndepărtarea.

Verifică fiecare buzunar în timp ce încarci hainele în mașina de spălat. Întoarce-le pe dos pentru a te asigura că sunt goale. Dacă bănuiești că un obiect este liber în mașină, oprește spălarea cât mai curând posibil pentru a-l îndepărta. Obiectele libere pot ajunge și în filtrul pompei de scurgere — găsit pe fața unei mașini de spălat cu încărcare frontală.

4. Nepregătirea hainelor

Chiar și după ce buzunarele sunt goale, hainele tale ar trebui să fie pregătite pentru spălare. Unele obiecte pot provoca daune dacă nu se acordă atenție. De exemplu, fermoarele ar trebui întotdeauna închise. Acest lucru previne zgârierea tamburului și prinderea altor obiecte în timpul rotației. Sârmele de la sutien pot, de asemenea, să facă puțin rău. Dacă una dintre acestea se desprinde, se poate bloca în mașina ta, ducând la reparații costisitoare. Spală doar sutienurile care specifică că pot fi spălate la mașină conform etichetei de îngrijire, și folosește un sac de spălat pentru a preveni daunele.

Obiecte voluminoase, cum ar fi pilotele și pernele, pot provoca daune dacă nu sunt încărcate corespunzător. Acest lucru se datorează faptului că greutatea la spălarea acestor articole adesea nu este echilibrată. Dacă tamburul este gol, cu excepția unei singure perne sau pilote, mașina de spălat va oscila și vibra în timp ce își crește viteza de rotație — ai un obiect greu care este aruncat peste tambur și poate muta mașina în momentul impactului. Probabil că nu va atinge ciclul complet de stoarcere, dar chiar dacă o face, mașina ta de spălat și podelele tale pot suferi daune serioase între timp. Aruncă o pernă secundară sau câteva prosoape suplimentare în încărcare pentru a distribui mai bine greutatea și a preveni această problemă.

5. Adăugarea balsamului de rufe

Poți să folosești balsam de rufe la fiecare spălare — și de ce nu ai face-o? Îmblânzește încărcătura, reduce electricitatea statică și îi conferă un miros plăcut. Problema este că balsamul de rufe nu este prietenos cu hainele tale, cu mediul sau, de fapt, cu mașina ta de spălat. La fiecare spălare, creează un strat de reziduuri pe suprafața țesăturii, care împiedică absorbția eficientă. Acest lucru înseamnă că obiectele nu vor prelua detergentul la fel de bine cum ar trebui, astfel încât practic îți împiedică să-ți cureți cu adevărat hainele. Alte obiecte au nevoie, de asemenea, de această absorbție pentru a funcționa corect, cum ar fi prosoapele sau echipamentele sportive.

Balsamul de rufe nu face niciun bine mașinii tale de spălat. Dacă ai curățat vreodată sertarul de detergent, știi reziduurile groase, gumate și lipicioase pe care le poate lăsa în urmă. Nu este greu de crezut că astfel de reziduuri pot ajunge și în scurgerea și conductele mașinii, cauzând blocări. Va trebui să înveți cum să cureți o mașină de spălat în mod corespunzător pentru a gestiona astfel de reziduuri. Nu ignora balsamul de rufe rezidual, deoarece poate favoriza formarea mucegaiului în mașina ta de spălat.

Recomandăm să eviți balsamul de rufe și să folosești în schimb oțet alb distilat. Adaugă un sfert de cană de oțet alb distilat în ciclul final de clătire pentru a ajuta la înmuierea rufelor. Nu adăuga niciodată înălbitor dacă folosești oțet — combinarea acestora creează un gaz de clor letal.

Pentru mai multe informații, iată de ce balsamul de rufe este o veste proastă pentru tine și mașina ta de spălat.

6. Permițând trepidarea mașinii de spălat rufe

Dacă ai observat că mașina ta de spălat pare să decoleze când începe să stoarcă, nu ești singur. Fie că este supraîncărcată, spală o pernă sau stă pur și simplu inegal, toate tipurile de situații pot determina o mașină de spălat să vibreze în timp ce încearcă să stoarcă. Cu toate că un astfel de zgomot se oprește odată ce atinge viteza maximă de rotație, nu ar trebui să-l ignori. Pe măsură ce mașina ta de spălat se aruncă în jur, poate provoca daune interne și, de asemenea, daune podelelor și casei tale. În plus, pe măsură ce își încetinește, agitația va începe din nou.

Încearcă să afli ce cauzează vibrațiile mașinii tale de spălat. Dacă este o problemă legată de încărcare, poți schimba obiceiurile în consecință. În caz contrar, există câteva zone de verificat. Folosește un nivel cu bule pentru a confirma nivelul mașinii de spălat sau folosește-ți mâinile pentru a vedea dacă se înclină. Picioarele ar putea avea nevoie de ajustare pentru a o nivela. Dacă ai o mașină nouă, merită să verifici dacă țuruburile de tranzit au fost îndepărtate — acestea se găsesc în jurul spatele mașinii. Asigură-te să rezolvi această problemă înainte de a folosi din nou mașina ta de spălat, altfel poate cauza daune ireparabile.

Pentru mai multe îndrumări, vezi cum să remediezi o mașină de spălat zgomotoasă.

7. Încărcarea obiectelor greșite

Deși mașinile noastre de spălat sunt cu siguranță versatile, nu poți arunca pur și simplu orice în ele. Anumite obiecte vor cauza daune pe măsură ce se agită, distrugând și obiectul, și mașina în proces. De exemplu, paietele pot topi sau se pot rupe de pe articolele decorate și se pot încuia în componentele mașinii tale de spălat. Pungile cu capse metalice grele pot, de asemenea, să facă zgomot și să producă daune în timp ce se rotesc. Dacă speli ceva cu o pată inflamabilă, aceasta poate constitui un pericol de incendiu și pentru mașina ta de spălat. Prin urmare, este imperativ să ai grijă cu ceea ce speli.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, verifică 15 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată într-o mașină de spălat.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.