Top Electronice

Merită să cumperi un aspirator fără fir? Iată avantajele și dezavantajele

Merită să cumperi un aspirator fără fir? Iată avantajele și dezavantajele

Unul dintre cele mai bune aspiratoare poate ajuta la menținerea podelelor curate și fără praf, fără păr de animale. Dar, care tip de aspirator este cel mai potrivit pentru casa ta? Există de fapt mai multe tipuri din care poți alege, inclusiv vertical, cu tambur, manual, robot și fără fir. Și în timp ce casele s-au bazat predominant pe primele două categorii cu cablu în trecut, multe trec acum la cele fără fir.

Merită să faci schimbul totuși? În timp ce aspiratoarele fără fir au evoluat mult de la introducerea lor, există încă dezavantaje în ceea ce privește conceptul și designul, în special în comparație cu opțiunile cu cablu. Pentru a te ajuta să iei o decizie informată, am enumerat toate avantajele și dezavantajele aspiratoarelor fără fir. Ar trebui să iei în considerare toate acestea înainte de a face upgrade-ul și să te gândești dacă acest tip de aspirator ar fi într-adevăr potrivit pentru casa ta. Să începem cu avantajele.

De asemenea, iată și 9 greșeli pe care probabil le faci când folosești aspiratorul.

Avantaje ale unui aspirator fără fir:

Ușor — Doar uitându-te la dimensiunea și forma aspiratoarelor fără fir, poți vedea din start că sunt mai ușoare în comparație cu modelele cu cablu. În timp ce greutatea finală a fiecărui aspirator fără fir va varia în funcție de tehnologia încorporată și materialele utilizate, acestea au tendința să cântărească între 3 și 6 kilograme.

Aspiratoarele cu tambur cu cablu, pe de altă parte, cântăresc între 8 și 19 kilograme (de peste 6 ori greutatea în unele cazuri!). Greutățile pentru această categorie pot fluctua mult mai mult, dar în general sunt cu siguranță mai greu de împins în jur. Aspiratoarele manuale au o greutate similară, deși unele pot depăși 20 de kilograme — dar, cu acestea, este puțin diferit, deoarece aspiratorul stă pe podea în spatele tău. Având în vedere acest lucru, totuși, tot tragi greutatea după tine, așa că aspiratorul fără fir este cel mai convenabil din acest punct de vedere.

Ușor de manevrat și flexibil — Nimic nu se compară cu manevrabilitatea unui aspirator fără fir. Construcția ușoară combinată cu un design subțire și articulații flexibile oferă o libertate de mișcare pe care nu o poți obține cu alte tipuri de aspiratoare. Poți ajunge sub mobilier și în crăpăturile cu ușurință, iar accesorii sunt adesea furnizate pentru versatilitate suplimentară.

Accesorii pe care le primești depind de modelul în discuție, dar unele vin cu instrumente pentru crăpături și tapițerie, precum și o perie rotativă dedicată pentru părul de animale. Nu există niciun cablu pe care să-l tragi după tine și nu trebuie să schimbi prizele în timp ce lucrezi — este cu adevărat eliberator prima dată când faci schimbarea.

Excelent pentru curățare localizată — La început, aspiratoarele fără fir au fost concepute în principal pentru curățarea localizată. Abia când au devenit mai populare, brandurile au trebuit să ia în considerare extinderea performanței pentru întreaga casă. Dar, chiar și cu tehnologia îmbunătățită, aspiratoarele fără fir rămân ideale pentru curățarea localizată. Sunt rapide de luat și de pus la treabă, fără efort major datorită designului ușor. De asemenea, se pot potrivi în spații strâmte și dificile pentru pete dificile. Recipientul pentru praf se golește în câteva secunde când este necesar.

Se poate transforma într-un model de mana — Unul dintre cele mai mari puncte de vânzare pentru aspiratoarele fără fir este abilitatea lor de a se transforma într-un model de mana. Pur și simplu îndepărtează furtunul și înlocuiește-l cu oricare atașament ai nevoie, și voila, ai un aspirator de mana gata de utilizare.

Acest lucru te scutește de cheltuielile cu achiziționarea unui model separat dacă ai folosi un design cu cablu, plus că economisește spațiu de depozitare suplimentar. În experiența mea, aspiratoarele fără fir tind să furnizeze mai multă putere în comparație cu modelele manuale dedicate, așa că probabil primești o performanță mai bună pe deasupra.

Ușor de utilizat — Aspiratoarele fără fir nu ar putea fi mult mai convenabile de utilizat. Nu este nevoie să desfaci un cablu, să-l tragi într-o poziție potrivită sau să-l bagi în priză. Poți literalmente să iei și să mergi, să aspiri oriunde și oricând alegi. Acest lucru le face foarte rapide în utilizare — ideal dacă ai invitați care vin în ultimul moment și vrei să dai podelelor o trecere rapidă.

De obicei, există setări limitate de ajustat și la aspiratoarele fără fir, dar asta nu înseamnă că capacitățile lor sunt limitate. De exemplu, unele aspiratoare fără fir premium vor regla automat puterea în funcție de tipul de podea detectat. Aceste modele oferă adesea diferite nivele de putere pentru a alege manual.

Tehnologie și avansări recente — Când vine vorba de aspiratoare, fără fir și roboți sunt categoriile care primesc cele mai recente tehnologii și avansări. De fapt, Dyson a mers atât de departe încât a încetat să mai dezvolte aspiratoare cu cablu, concentrându-se doar pe modelele fără fir în viitor.

Ca urmare, dacă vrei să folosești cea mai recentă tehnologie, un aspirator fără fir este cea mai bună opțiune. Avansările recente de la Dyson includ laseri care pot detecta praful ascuns, precum și ecrane LCD, care afișează mai multe detalii despre ce colectezi. Tot mai multe aspiratoare fără fir pot afișa, de asemenea, durata rămasă a bateriei, în timp ce altele te vor avertiza când filtrul are nevoie de curățare.

Compact pentru depozitare — Modelele fără fir au o construcție mai mică în comparație cu cele cu cablu, astfel încât au nevoie, în mod natural, de mai puțin spațiu de depozitare. Unele vin chiar cu suporturi de perete, astfel încât să poată fi ținute într-un loc dedicat. Modelele cu tambur, pe de altă parte, pot ocupa mult mai mult spațiu pe podea datorită designului lor voluminos și amprentei generale mari.

Dezavantaje ale unui aspirator fără fir:

1.Puterea este limitată — În primul rând, în timp ce puterea aspiratoarelor fără fir s-a îmbunătățit semnificativ de-a lungul anilor, din nefericire, încă nu se compară cu modelele cu cablu. Colectarea de praf de pe podele este în general mai limitată, în special în ceea ce privește resturile dificile, cum ar fi părul de animale încurcat în covoare. Ca urmare, dacă ai adesea de-a face cu podele considerabil murdare, cum ar fi cele care suferă de un trafic intens, un aspirator cu cablu ar putea fi în continuare cel mai potrivit. O rată mai bună de îndepărtare înseamnă mai puține treceri pentru a face podelele să arate curate, economisindu-ți timp și efort.

Aspiratoarele cu cablu sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile să fie blocate de astfel de niveluri ridicate de resturi, ceea ce înseamnă că vor necesita mai puțină întreținere în timp. Dacă casa ta suferă de resturi mari și este predominant plină de covoare, recomandăm să rămâi la un aspirator vertical, în timp ce cele cu podele dure se potrivesc mai bine modelelor cu tambur.

Durata bateriei te poate împiedica — În timp ce un design fără fir îți oferă o libertate de mișcare valoroasă, din nefericire, asta înseamnă că depinzi de o sursă de alimentare limitată, iar aici poate să te împiedice. Dacă aspiratorul tău fără fir rămâne fără baterie în timp ce faci curățenie, este posibil să trebuiască să abandonezi sarcina până când se reîncarcă suficient — nu ideal dacă te pregătești pentru vizitatori.

Desigur, unele mărci au găsit modalități de a atenua această problemă. Unele aspiratoare fără fir au acum baterii detașabile pe care le poți încărca separat. Acest lucru înseamnă că poți achiziționa mai mult de o baterie și să ai altele suplimentare pregătite pentru o astfel de urgență. Majoritatea mărcilor au îmbunătățit timpul general de funcționare de-a lungul anilor, cu unele modele pretinzând că pot rezista până la două ore.

Cu toate acestea, în experiența mea, majoritatea aspiratoarelor nu au tendința să dureze atât de mult în lumea reală, deoarece timpul de funcționare se bazează pe utilizarea minimă a puterii. Sfatul meu ar fi să optezi pentru un aspirator fără fir care afișează durata de viață a bateriei, astfel încât să poți ține sub control încărcarea. Dacă te confrunți cu o suprafață mare de podea și o încărcare nu o va acoperi, alege un model cu baterii înlocuibile sau rămâi la unul cu cablu.

Depozitarea poate fi dificilă — În timp ce un aspirator fără fir este compact pentru depozitare, din nefericire, va trebui să aibă acces la un punct de priză pentru încărcare. Acest lucru poate fi dificil dacă vrei să-l depozitezi în afara vederii, cu excepția cazului în care ai un model cu baterie detașabilă. S-ar putea să trebuiască să instalezi și un suport de perete pentru a-l ține lipit de perete, ceea ce nu este pe gustul tuturor.

De fapt, păstrarea aspiratorului tău fără fir în poziție verticală poate fi dificilă în general. Majoritatea modelelor nu pot sta în picioare independent, așa că va trebui să-l așezi sprijinit de perete pe măsură ce te deplasezi prin casă, altfel va trebui să-l așezi pe podea. Acest lucru poate deveni frustrant, deoarece aspiratoarele fără fir au tendința să cadă dacă nu sunt susținute exact. Unele modele fără fir, care arată mai mult ca cele verticale, pot sta în picioare singure, dar este mai puțin obișnuit.

Poate fi costisitor — Există o gamă uriașă de prețuri atunci când vine vorba de aspiratoarele fără fir, cu modele de nivel de intrare care încep de la mai puțin de 500 de lei și ajung până la 4000 de lei pentru tehnologia de ultimă oră. Acest lucru înseamnă că este foarte ușor să cheltuiești prea mult, așa că asigură-te că știi ce îți dorești de la aspiratorul tău fără fir înainte de a începe să cauți, ținând cont de bugetul tău și plătind doar pentru funcțiile de care ai nevoie.

Recipientul pentru praf este mic și limitativ — Merită menționat mărimea recipientului pentru praf. Din păcate, cu un design de aspirator mai compact vine și un recipient pentru praf mai mic. Și asta înseamnă că va trebui să-l golești mult mai des decât ești obișnuit. De fapt, al meu trebuie golit după fiecare sesiune, ceea ce este enervant. Este destul de dezgustător să faci acest lucru atât de des și nu este ideal dacă suferi de alergii.

Unele aspiratoare fără fir premium vin cu baze de încărcare care se golesc automat, similar cu ceea ce găsești la unele dintre cele mai bune aspiratoare robot. Acest lucru îți oprește să nu golești praful atât de des. Cu toate acestea, vei constata totuși că recipientul de praf de pe aspiratorul în sine se umple destul de repede, iar tu vei trebui să faci o pauză la jumătatea curățării pentru a-l goli din când în când.

Stocarea accesoriilor poate fi incomodă — Dacă aspiratorul tău fără fir vine cu accesorii, acestea pot fi dificil de depozitat și accesat. Acest lucru se datorează faptului că, în afara instrumentului de crăpături, de obicei nu se pot ține la bordul aspiratorului, spre deosebire de designurile verticale și cu tambur.

Unele baze de încărcare și suporturi de perete pot ține atașamente pentru a face acest aspect mai puțin problematic. Dar, tot nu vei avea acces imediat la accesorii atunci când ai nevoie de ele cel mai mult.

Concluzie

În cele din urmă, dacă un aspirator fără fir este potrivit pentru tine depinde de nevoile și preferințele tale specifice, precum și de mărimea casei tale. Personal, nu mă mai pot întoarce la aspiratoarele cu cablu, dar dacă ai de-a face cu resturi grele în fiecare zi, aspiratoarele fără fir poate încă nu au puterea de care ai nevoie.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.