Top Electronice

Cea mai bună drujba din 2024: Top 10 drujbe + Ghid de cumpărare (Motofierăstrău)

| Verificat de Raluca Sas

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cea mai buna drujba

Vrei să elimini grefa din cele mai solicitante locuri de muncă în grădină? Cea mai buna drujba îți oferă putere maximă și face ca taierea celor mai dure materiale să fie o ușoară.

Oricare ar fi nevoile tale, îți putem acoperi cu turul nostru cu cele mai bune drujbe. Îți prezentăm considerentele cheie, inclusiv puterea, dimensiunea, caracteristicile de siguranță și, mai important, prețul, astfel încât să poți găsi dispozitivul potrivit pentru tine. Vei găsi modele de la mărci de top precum drujba STIHL, Husqvarna, Makita și multe altele.

Când alegi una dintre cele mai bune drujbe, există câteva lucruri de cântărit. Ai de ales între modelele pe de drujba benzina și modelele electrice. Opțiunile de drujbe pe benzina oferă putere maximă, dar necesită mai multă întreținere și sunt în general mai mari, așa că va trebui să ții cont de stocare. Alternativ, un model electric este mai bun pentru mediul înconjurător și te scutește de bătăi de cap de a realimenta – cu toate acestea, nu poate concura cu benzina când vine vorba de puterea brută.

Un alt factor de luat în considerare este dacă o opțiune cu fir sau fără fir ar fi mai bună pentru tine. Modelele fără fir îți permit să te deplasezu liber într-o curte (deși va trebui să îți amintești să le încărci). Un model cu cablu, pe de altă parte, îți poate face treaba dacă ai o priză în apropiere.

Îți faci griji pentru accidente? Poți fi siguri că am luat în considerare caracteristicile de siguranță, cum ar fi frânele încorporate și butoanele de siguranță pentru oprire. Chiar dacă nu ai mai folosit niciodată o drujba sau mini drujba, aceste caracteristici de siguranță îți pot oferi liniște sufletească.

Deocamdată, citește mai departe pentru alegerea noastră dintre cele mai bune drujbe cu lant care sunt cu mult peste concurență.

În acest ghid vei găsi cea mai buna drujba ieftina, dar și cea mai buna drujba pe diferite categorii.

Avem și ghiduri de cumpărare pentru cel mai bun fierastrau circularcel mai bun fierastrau pendularcel mai bun fierastrau sabiecel mai bun fierastrau cu banda.

Cele mai bune drujbe: Top 10 modele

ModelPreț
1. Stihl MSA 140 C-BVezi Prețul
2. ECHO CS-2511TESVezi Prețul
3. Oregon CS 1500Vezi Prețul
4. Greenworks GD40CS18Vezi Prețul
5. Worx WG322E.9Vezi Prețul
6. Husqvarna 120 Mark IIVezi Prețul
7. Husqvarna 460 RancherVezi Prețul
8. Makita XCU03PT1Vezi Prețul
9. Makita UC4051AVezi Prețul
10. Bosch Universal ChainPoleVezi Prețul
 

Cea mai buna drujba per total 

5/5

Dacă ești în căutarea unei drujbe puternice și ușor de utilizat, nu vei găsi una mai bună decât aceasta de la renumitul producător de drujbe Stihl.

Este ușor cu 4 kilograme și incredibil de silențios datorită bateriei sale de 36 de volți. Este, de asemenea, incredibil de puternic, dobândind copaci mici până la mijlocii ca un cuțit fierbinte prin unt datorită motorului său fără perii care dispune de un cuplu mare.

De asemenea, motorul permite drujbei să funcționeze la o viteză ideală, ceea ce o face mai durabilă și practic fără întreținere. Un mâner din cauciuc moale îl face să fie un motofierastrau ușor și confortabil de ținut timp de 45 de minute de funcționare la o singură încărcare.

Când mâna operatorului se eliberează de mânerul din spate, lanțul se oprește în decurs de o secundă pentru o utilizare în siguranță. Cu toate acestea, are doar un diametru maxim de tăiere de 25 de inci, ceea ce îl face să nu fie potrivit pentru taierea copacilor mai largi. Cu siguranță aceasta este cea mai buna drujba de până acum.

Specificații:

 • Greutate: 4 kg.
 • Timp de tăiere cu o singură încărcare: 45 de minute
 • Lungime bară: 30 cm
 • Diametru maxim de tăiere: 63 cm
 • Puterea motorului: nespecificat
 • Alimentare: Electrică, cu acumulator

Cea mai buna drujba pe benzina

4.5/5

Această drujba este încărcată cu funcții premium, inclusiv o frână cu lant dublu pentru a te menține în siguranță, un ulei cu ambreiaj pentru a reduce consumul de ulei de bară, un pre filtru de aer al motorului pentru a ajuta motorul să dureze mai mult, un filtru de aer rezistent, fără unelte, și vârfuri detașabile pentru bara de protecție pentru un control mai bun.

Construită cu un sistem premium de amortizare a vibrațiilor pentru a reduce oboseala utilizatorului. Include un pas de 9 mm, lant de calibrul 0,050 și bară de 50 cm. Suntem siguri când spunem că aceasta își merită locul în clasament, fiind cea mai buna drujba pe benzina pe care o vei găsi.

Specificații

 • Greutate: 7 kg.
 • Timp de tăiere cu o singură încărcare: 45 de minute
 • Lungime bară: 50 cm
 • Diametru maxim de tăiere: 90 cm
 • Puterea motorului: 1.11 kW
 • Tip Motor: 2 timpi
 • Combustibil: Benzina

Cea mai buna drujba electrica

4.5/5

Drujbele electrice nu sunt cunoscute pentru îmbunătățiri ale caracteristicilor, dar această drujba Oregon include trei îmbunătățiri semnificative, inclusiv o frână de lant pentru siguranță și un sistem de lubrifiere îmbunătățit pentru o funcționare mai lină.

Cealaltă caracteristică de remarcat este lanțul PowerSharp care îți permite să ascuți lama în doar 3 secunde fără a o scoate. Această drujba electrică vine pre-asamblată și gata să înceapă taierea, imediat scoasă din cutie.

Dacă lovești pământul sau lovești accidental o piatră, nu este nevoie să îndepărtezo sau să înlocuiești lanțul, poți fi din nou în funcțiune în mai puțin de trei secunde.

Utilizatorii ar trebui să fie atenți la tendința raportată a OREGON de a aluneca lanțul atunci când este utilizat, care este o problemă cauzată de tensionarea necorespunzătoare a lanțului. Atâta timp cât lanțul este tensionat corespunzător, nu ar trebui să ai probleme.

În ciuda acestei probleme, am constatat că OREGON CS1500 a fost o o drujbă mare de putere medie, cu suficientă putere pentru a face majoritatea sarcinilor casnice. Este un drujba electrica sigură, ușor de întreținut pentru grădina urbană sau suburbană mai mare. Dacă ai nevoie să îți cumperi o drujba electrica, aceasta este cu siguranță cea mai buna drujba pe care o vei găsi.

Specificații

 • Greutate: 5,7 kg.
 • Timp de tăiere cu o singură încărcare: 45 de minute
 • Lungime bară: 45 cm
 • Diametru maxim de tăiere: 43 cm
 • Puterea motorului: 15 A / 220 V
 • Lungimea lamei: nespecificat

Cea mai buna drujba fără fir 

4/5

Cu o durată de funcționare de 90 de minute per încărcare, aceasta drujba fără fir va face până la 100 de tăieturi între încărcări. Caracteristicile acestui motofierastrau Greenworks includ tensionarea lanțului fără instrumente, un ulei automat, un buton de pornire și un motor eficient fără perii.

Bateria funcționează cu peste 50 de unelte din linia de echipamente electrice pentru exterior Greenworks. Dacă cauți cea mai buna drujba ieftina, cu siguranță acesta este unul dintre modele de drujbe profesionale pentru tine.

Specificații

 • Greutate: 4,5 kg.
 • Timp de tăiere cu o singură încărcare: 90 de minute
 • Lungime bară: 40 cm
 • Diametru maxim de tăiere: 38 cm
 • Puterea motorului: 1.8 kW (motor puternic)
 • Tip Motor: 2 timpi
 • Alimentare: acumulator
 • Lungimea lamei: nespecificat

Cea mai buna drujba mică 

4/5

Această drujba mică fără fir de 20 V include inovații convenabile, cum ar fi tensionarea automată a lanțului, lubrifierea automată a lanțului și o baterie compatibilă cu zeci de scule electrice WORX.

Dispune de o viteză a lanțului de 3,8 m pe secundă care taie ramurile rapid și fără probleme. Cântărind doar 6,2 kilograme, acest motofierastrau WORX funcționează din greu, dar nu te va obosi. Pe lângă faptul că este cea mai buna drujba mică, este se încadrează și în lupta pentru cea mai buna drujba ieftina.

Specificații

 • Greutate: 4,5 kg.
 • Timp de tăiere cu o singură încărcare: 90 de minute
 • Lungime bară: 40 cm
 • Diametru maxim de tăiere: 38 cm
 • Lungimea lamei: nespecificat

Cea mai buna drujba în raport calitate-preț 

4/5

Există un motiv pentru care am pus modelul 120 Mark II de la Husqvarna în acest clasament deoarece se reduce la faptul că este un „o drujbă universal”. Fie că este vorba de putere, compactitate, durabilitate, ușurință în utilizare sau manipulare ușoară, te poți aștepta la toate în cel mai recent model de drujba Husqvarna 120 Mark II.

În plus, spre deosebire de modelele scumpe 455 sau 460 Rancher, 120 Mark II are un preț de cel mult 1000 lei, ceea ce o face cea mai buna drujba de pe piață în raport calitate-preț.

Să începem rapid cu unele dintre caracteristicile și beneficiile sale tehnice:

Vorbind despre puterea sa imensă, drujba oferă o putere de 2,1 CP, ceea ce ne-a ajutat să taiem copacii de dimensiuni medii ca pe o bucată de tort. Datorită motorului său pe benzina de 32,22 cmc, am putut, de asemenea, să taiem lemne de foc și bușteni mari în cherestea. Tăierea lemnului de foc este o caracteristică importană pentru drujbele din clasamentul nostru.

Nu ne plac mașinile prea grele de manevrat. Din acest motiv, îmi place 120 Mark II cu peste 3 cp, deoarece are un design ușor și nu cântărește mai mult de 4,8 kg. Cu siguranță îți va fi ușor să o duci din loc în loc.

De asemenea, te poți aștepta la aproape toate caracteristicile de siguranță intacte la acest motofierastrau. De exemplu, frâna de lant de siguranță, precum și mânerul ergonomic de prindere te pot ajuta să te bucuri de toate sarcinile de tăiere a lemnului fără să îți faci griji pentru orice rănire.

Marca oferă această unealtă cu o bară lungă de 40 cm, ceea ce înseamnă că poate pătrunde adânc în busteni și trunchiuri ca un farmec. Pentru referință, am tăiat bușteni groși de 35 cm cu el și instrumentul nu s-a blocat nici măcar o dată.

La final, am dori să discutăm despre opțiunea X-Torq care ar putea ajuta proprietarii de case să economisească combustibil și emisii de gaze suplimentare. Drujba Husqvarna a făcut o treabă splendidă pentru a se asigura că 120 Mark II poate fi cât mai ecologic posibil.

Unul dintre dezavantajele pe care le-am simțit cu 120 Mark II este: chiar și cu X-Torq, emisiile de gaze încă te pot face să tusești. În plus, este nevoie de mult timp pentru a porni și aici aș da un avantaj drujbelor electrice și cu baterie. Dacă ar fi să alegem între cea mai buna drujba ieftina în raport calitate-preț, aceasta este cu siguranță una dintre opțiuni, drujba Husqvarna.

Specificații

 • Greutate: 4,8 kg.
 • Lungime lama: 35 cm
 • Diametru maxim de tăiere: 35 cm
 • Puterea motorului: 1.4 kW ( peste 3 cp)
 • Comubistibil: benzina

Cel mai buna drujba cu lant pentru a face față lucrărilor de dimensiuni medii în aer liber 

4/5

O drujba puternica, bine construită, care poate face față unor lucrări foarte mari, precum și lucrărilor mici până la mijlocii pe care le-ai găsi în orice grădină mare, suburbană.

Drujba Husqvarna 460 Rancher este propulsată de motorul Husqvarna X-Torq, care oferă emisii scăzute și tehnologie cu vibrații reduse pentru o utilizare confortabilă.

De asemenea, se mândrește cu caracteristici de siguranță excelente, inclusiv o frână de lant cu inerție care oprește ferăstrăul în cazul în care este scăpată și minimizează recul de la ferăstrău în timpul utilizării.

Bara lungă poate face dificilă manevrarea și manevrarea Husqvarna 460 Rancher, o problemă care poate fi exacerbată de greutatea mare a ferăstrăului. Aceasta înseamnă că rancherul nu este o achiziție ideală pentru persoanele mai mici. Nu este cea mai buna drujba ieftina, dar cu siguranță este o drujba profesionala care își merită toți banii.

Specificații

 • Greutate: 5,8 kg.
 • Lungime lama: 45 cm
 • Diametru maxim de tăiere: 35 cm
 • Puterea motorului: 2700 W
 • Comubistibil: benzina

Cea mai buna drujba pentru siguranță

4.5/5

Funcțiile de siguranță de nivel următor ale acestei drujbe de dimensiuni medii, pentru uz casnic, fac ca drujba Makita XCU03PT1 să fie foarte atrăgătoare pentru utilizatorul obișnuit, mai ales dacă ai degete mici care doresc să te ajute. Butonul de siguranță menținut apăsat face practic imposibilă producerea unei răni, plus o frână instantanee a lantului și vârfuri metalice pentru un control mai bun.

Acesta este un ferăstrău respectabil, de calitate profesională, care vine cu patru baterii și poate face față și unor lucrări mai mari, deși ar putea fi necesar să achiziționezi baterii suplimentare dacă vrei să abordezi un proiect mare.

În comparație cu majoritatea celorlalte drujbe electrice, Makita XCU03PT1 este foarte scumpă. Venind la aproximativ 1600 lei, este o investiție mai mare decât ferăstrăile anterioare Makita. Cu toate acestea, credem că merită fiecare bănuț și probabil că va fi singura drujba de care ai nevoie vreodată. Dacă ai nevoie de o drujba profesionala, Makita este ceea ce cauți.

Specificații

 • Greutate: 2,6 kg.
 • Lungime lama: 35 cm
 • Alimentare: acumulator

Cea mai buna drujba ieftina 

4/5

Cu un buget decent, aceasta este o drujba Makita destul de versatilă, care vine cu o bară de lant destul de lungă. Performanța sa este susținută de bara de recul scăzut pentru a avea o viteză de taiere și o manevrabilitate decentă.

Cu conexiune prin cablu întâmpinate la aceste modele de drujbe Makita, ai un motor de 1800 W care suportă chiar și cele mai solicitante tăieturi. Așa cum este cazul majorității mașinilor, acesta nu necesită nici un fel de instrumente pentru a regla sistemele de tensionare a lanțului.

Un sistem convenabil de umplere cu ulei este asigurat ca să te bucuri întotdeauna de performanțe remarcabile ale ferăstrăului cu lant. Vizibilitatea uleiului este asigurată printr-o fereastră transparentă, astfel încât să poți fi conștient în timp util de nevoile de lubrifiere ale drujbei electrice.

Poate fi un partener excelent pentru nevoile tale de grădinărit acasă, deoarece vine cu caracteristici versatile frumoase. Dintre toate modele aceasta este cu siguranță cea mai buna drujba ieftina.

Specificații

 • Greutate: 4,4 kg.
 • Tip alimentare: energie electrica
 • Lungime lama: 35 cm
 • Combustibil: nu

Cea mai buna drujba ieftina cu mâner telescopic 

4.5/5

Dacă tai mult, ai nevoie de o drujba profesionala (alimentată electric), iar acest ferăstrău cu mâner telescopic este exact ceea ce ai nevoie.

Pentru o drujba cu mâner telescopic funcțională și accesibilă, aceasta drujba de 18 V de la Bosch oferă una dintre cele mai înalte înălțimi de lucru din clasa sa. Stâlpul telescopic se extinde până la 2100 mm pentru o înălțime de lucru de 300 cm, iar lama de 20 cm poate tăia ramuri de până la 16 cm în diametru.

În ciuda motorului său puternic, cântărește doar 3,3 kg, astfel încât să o poți folosi confortabil pentru perioade lungi de timp, cu oboseală minimă. Începe cu o apăsare a unui buton, dar întrerupătorul de siguranță integrat îți asigură că nu o vei porni accidental și nu te vei răni.

Dacă cauți o drujba buna care să se încadreze în categoria de cea mai buna drujba ieftina, acestea sunt modele de drujbe profesionale pentru tine. Cred că nu mai e nevoie să menționăm ca drujbele Bosch sunt foarte bune pentru uz casnic.

Specificații

 • Greutate: 3,3 kg.
 • Lungime lama: 20 cm
 • Combustibil: nu
 • Tip alimentare: energie electrica

Oferte și Promoții

Cu aceste oferte și promoții, cumpărătorii pot beneficia de reduceri, pachete promoționale sau alte avantaje pentru a achiziționa drujbe de la micul padurar sau alte tipuri la prețuri mai accesibile. Poți găsi oferte speciale pentru drujbe de la micul padurar sau alte tipuri de drujbe pe următoarele magazine:

Ghid de cumpărare: Cum să alegi cea mai buna drujba pentru nevoile tale

Drujbele pe benzina și drujbele electrice sunt perfecte pentru taierea copacilor, taierea ramurilor și taierea buștenilor. Sunt grozave și pentru îndepărtarea cioturilor.

Cum alegi cea mai buna drujba? Există mai mulți factori de luat în considerare, inclusiv dimensiunea motorului, mobilitatea drujbei și greutatea ferăstrăului.

Trebuie să decizi ce tip de combustibil folosește drujba. Majoritatea drujbelor pe benzina sunt cele mai puternice, dar necesită și cea mai mare întreținere. Modelele electrice cu un cablu de alimentare și modelele fără fir alimentate cu baterie (cu o baterie reîncărcabilă) sunt cele mai ușoare și mai ușor de utilizat, dar este posibil să nu fie suficient de puternice pentru anumite locuri de muncă.

Nu există un răspuns unic la întrebarea ce tip de drujba este potrivită pentru acest loc de muncă. Acestea fiind spuse, iată câteva sfaturi generale despre alegerea drujbei cu lant potrivită pentru locul de muncă:

Alegeți un motofierastrau cu lungimea corectă a barei de ghidare. Lungimea barei este distanța dintre capătul lantului (vârful de taiere) și locul unde lantul intră în carcasa motorului lângă mânerul ferăstrăului. Este important să alegi un motofierastrau cu o lungime a barei care este suficient de lungă pentru a tăia dimensiunea lemnului – copac sau creangă – pe care îl tai.

Alege o drujba cu puterea de care ai nevoie. Dimensiunea motorului va determina puterea pe care o are drujba. Este important să alegi un motofierastrau cu suficientă putere pentru a tăia lemnul pe care îl tai.

S-ar putea să te intereseze și ghidul nostru pentru motocoase 4 timpi.

La ce sunt folosite drujbele pe benzina și drujbele electrice?

workman holding a chainsaw on a work site in work clothing, starting up his chainsaw.
 • Folosește o drujba pentru a doborî un copac întreg.
 • Utilizează o drujba pentru a tăia sau îndepărta ramurile cu diametrul mai mare de 4 până la 6 cm.
 • Folosește o drujba cu lant pentru a tăia bușteni pentru lemne de foc.

Lucruri de bază pe care trebuie să le știi despre drujbe

 • O drujba cu lant este un ferăstrău alimentat cu benzina, electrice (cu fir) sau cu baterie (fără fir) cu o lama lungă numită bară de ghidare înconjurată de un lant continuu care se învârte în jurul marginii sale. Drujbele profesionale sunt adesea la un preț mai ridicat.
 • Motorul unei drujbe se numește cap de putere.
 • Capul motor alimentează un lant de taiere cu numeroși dinți ascuțiți. Lantul este antrenat de un ambreiaj centrifugal. Lantul se mișcă în jurul unei caneluri din bara de ghidare. Dinții ascuțiți de pe lanț taie suprafața lemnului.
 • Drujbele pe benzina tind să fie mai grele și sunt disponibile într-o gamă largă de dimensiuni și capacități, de la cele pentru uz casnic până la operațiuni profesionale de taiere a lemnului.
 • Motoarele pe benzina sunt evaluate în funcție de cilindree (măsurată în cm cubi), cifrele mai mari indicând mai multă putere.
 • Drujbele electrice cu fir sunt acționate de motoare electrice. Sunt ușor de pornit, silențios, nu folosesc combustibili volatili și nu emit gaze de eșapament.
 • Drujbele fără fir alimentate cu baterii sunt alimentate de baterii reîncărcabile. De asemenea, sunt ușor de pornit, silențios, nu folosesc combustibili volatili și nu emit gaze de eșapament.
 • Drujbele cu lant au patru tipuri de dinți: tocator (cel mai obișnuit), daltă (tipic la modelele profesionale), semi-daltă (o combinație bună de tocator și daltă) și ascuțire automată (pentru drujbe special echipate).
 • Sunt disponibile bare de ghidare de schimb și lanțuri noi.

Tipuri de drujbe

A well used chainsaw professional petrol chain saw

Există mai multe tipuri de drujbe. Unele drujbe profesionale sunt folosite de către experți, dar sunt si drujbe care pot fi folosite de către oricine, acestea fiind majoritatea drujbelor din comerț. Iată care sunt tipurile de drujbe:

Drujbe electrice cu fir

Aceste drujbe electrice cu fir funcționează cu energie electrică. Acestea necesită un prelungitor și trebuie conectate la o priză electrică. Drujbele cu lant sunt ușoare și sunt cele mai potrivite pentru taierea membrelor mici sau a buștenilor, taierea copacilor mici și taierea ramurilor mici. Sunt drujbe mai ieftine în general.

Pro: mai puțin costisitor, greutatea cea mai ușoară, fără combustibil, nu este necesară reîncărcarea bateriilor, ușor de pornit, mai silențioase, fără fum, întreținere mai mică, pot fi folosite în interior.

Contra: viteză de taiere mai mică, necesită priză și prelungitor, gamă limitată de lungimea prelungitorului, potențial șoc electric, lungime mai mică a barei, fără frână de lanț, ulei manual pentru bară, mânere superioare cu aderență limitată.

Sfat: urmează instrucțiunile producătorului dispozitivului pentru selectarea unui prelungitor compatibil (de obicei, o prelungire de calibrul 14 sau mai grea, de calibrul 12). Prelungitoarele au o lungime maximă de aproximativ 30 m.

Acestea sunt de obicei drujbe ieftine, care costă până în 1500 lei.

Drujbe fără fir alimentate cu baterii

Drujbele fără fir alimentate cu baterii sunt alimentate de baterii reîncărcabile. Bateriile necesită o stație de încărcare care este conectată la o priză electrică. Drujbele cu lanț alimentate cu baterii pot face față unei game de sarcini de taiere; sunt limitate doar de lungimea barei de ghidare/lantului și de tensiunea și durata de viață a bateriei.

Pro: mobilitate bună, vibrații mai mici decât modelele de drujbe pe benzina, motorul nu produce emisii; motoarele fără perii și bateriile de înaltă tensiune oferă o putere de lungă durată, iar bateriile pot fi interschimbabile cu echipamente de alimentare de la același producător. Drujbe ieftine.

Contra: costul poate fi aproximativ același cu cel al drujbelor cu benzina, durata de funcționare este determinată de tensiunea și puterea nominală de amperi-oră a bateriei (aproximativ 30 până la 40 de minute de taiere semi-continuă la o singură încărcare), timpul de reîncărcare a bateriei de aproximativ 60 de minute îți pot încetini munca.

Sunt în general puțin mai scumpe decât drujbele electrice cu fir.

Drujba pe benzina

Drujbele pe benzina sunt foarte versatile; pot prelua o serie de sarcini în aproape toate locurile. Au dimensiuni variate de la modele mici pentru uz casnic la modele profesionale mari. Sunt cele mai puțin prietenoase cu mediul; ard gaze și benzină și emit vapori.

Pro: cel mai bun pentru lucrări mai grele, taiere mai rapidă, lină, gamă largă de dimensiuni și capacități de tăiere din care să alegi, lucru oriunde, mai multe caracteristici de siguranță. În general când ai nevoie de o drujba pe benzina vei opta pentru o drujba profesionala.

Contra: de obicei mai scumpe, necesită amestecuri combustibil/ulei, procedură de pornire treptată, mai grea și mai zgomotoasă decât modelele cu baterie sau electrice și creează fum, necesită mai multă întreținere.

Cele mai bune drujbe pe benzina ajungând în general la un preț în jur de 2500 lei, dar poți găsi și drujbe ieftine de acest tip.

Drujbe telescopice

O drujba cu telescop este un fierăstrău electric mic montat pe un telescop de prelungire.

Drujbele telescopice sunt disponibile în modele pe benzină, fără fir (baterie) și cu cablu electric.

Mânerul poate fi prelungit prin atașarea unei prelungitoare solide sau cu stâlpi telescopici.

Unele vin cu atașamente interschimbabile.

Întrebări de luat în considerare atunci când cumperi o drujba

 • Care este utilizarea principală a drujbei? Tunderea ramurilor copacilor? Tai lemne de foc sau bușteni groși? Doborârea copacilor? Un ferăstrău cu o bară mai lungă poate tăia lemn de diametru mai mare într-o singură trecere.
 • Ce fel de lemn vei tăia? Stejarul și arțarul sunt lemn de esență tare și necesită mai multă putere.
 • Cât de des vei folosi drujba?
 • Puteți stoca benzina și ulei de bar pentru un motor pe benzina?
 • Cât cântărește drujba? Cu cât bara este mai lungă și motorul sau motorul este mai mare, cu atât drujba va cântări mai mult. Ia în considerare greutatea pe care o poți suporta de la 15 minute la o oră.
 • Cum se descurcă? Se simte confortabil și echilibrat în mâinile tale? Cu cât drujba este mai mare, cu atât va fi nevoie de mai mult efort pentru manipulare. O drujba mai mică și mai puțin puternică va fi mai ușor de gestionat.
 • Te-ai gândit la o drujba electrică cu fir sau cu baterie? Acestea pot fi folosite pentru tăierea copacilor mici, tăierea și tăierea.

Marimea motorului

Man cutting a branch with chainsaw

Atunci când alegi o drujba cu lanț, este important să se potrivească dimensiunea motorului și lungimea barei de ghidare cu munca de făcut. Cu cât drujba este mai mare, cu atât va folosi mai multă energie sau gaz. Cu cât drujba este mai mare, cu atât va cântări mai mult.

 • Motorul unui motofierastrau se numește cap de putere. Sistemul de tăiere al unei drujbe cu lanț constă dintr-un lanț și bară de ghidare. Capetele de putere vin în mai multe dimensiuni, iar barele au mai multe lungimi. Producătorii potrivesc de obicei lungimea barei de ghidare cu capacitatea de putere a capului de putere.
 • Dimensiunea motorului unei drujbe cu baterie este descrisă în termeni de tensiune.
 • Motorul modelelor cu fir este descris în amperaj și cai putere. Drujba electrica tipic[ al unui proprietar de casă va avea de la unu la trei cai putere.
 • Dimensiunea motorului unei drujbe cu lanț alimentată cu benzina poate fi măsurată în cai putere sau în cilindreea motorului în cm cubi sau centimetri (cc), ceea ce denotă deplasarea motorului. Cu cât motorul ferăstrăului este mai mare, cu atât va avea mai multă putere și cu atât se va tăia mai repede.
 • Cu cât este mai mare numărul – deplasarea motorului, tensiunea, amperajul și cai putere – cu atât mai multă putere are ferăstrăul.
 • Ca regulă generală, drujba electrica cu fir și cu baterii are o putere mai mică decât drujba pe benzina.

Lungimea barei

 • Alege o lungime a barei care poate duce la bun sfârșit lucrarea de tăiere. Lungimea barei este de obicei potrivită cu dimensiunea și puterea motorului.
 • Lungimea barei este măsurată de la vârful de tăiere până la locul în care lantul intră în carcasa motorului.
 • Lungimile barelor pentru proprietarii casei au consumat de obicei 35 cm până la 50 cm
 • Lungimile barelor unor drujbe profesionale sunt de 50 cm sau mai mult.

Sarcina și dimensiunea recomandată a motorului

Iată sarcinile obișnuite ale drujbei potrivite cu dimensiunea motorului de care vei avea nevoie:

 • Tăierea unui gard viu sau perie de curățat: 30 cc/mică electrică
 • Tunderea ramurilor copacilor: 30 cc/mic electric
 • Îndepărtarea membrelor copacilor: 30 cc/electric de mărime medie
 • Doborârea unui copac mic: electric 30-40 cc/mediu până la mare
 • Tăiere ușoară a lemnului de foc (sub 25 cm diametru): 35-45cc /electric mare
 • Doborârea arborilor de dimensiuni moderate (diametru de 25 cm până la 40 cm): 45cc+/ benzina mare sau electric pro
 • Tăiere mare de bușteni (40 cm până la 60 cm diametru): motor pe benzina de 50 cc+

Sarcina și lungimea recomandată a barei de ghidare

Iată sarcinile obișnuite ale drujbei potrivite cu lungimea barei de ghidare de care vei avea nevoie:

 • Tăierea unui gard viu sau a unei perii de curățat: nu mai mult de 30-40 cm
 • Tăierea copacilor: 25 cm sau mai puțin
 • Limbing: 25-30 cm
 • Doborârea copacilor mici: 25-30 cm
 • Tăiere ușoară a lemnului de foc (sub 20 cm diametru): 35-40 cm
 • Doborârea arborilor de dimensiuni moderate: 40-45 cm
 • Tăiere medie a lemnului de foc: 40-45 cm
 • Tăiere mare de bușteni: 50 cm +

Caracteristici recomandate pentru drujba

Men with the Chain Saw

Iată câteva caracteristici pe care poate vrei să le caută atunci când alegi mai multe tipuri de drujbe scumpe sau ieftine:

 • Apărătoare față de mână: protejează mâna stângă și încheietura mâinii nu pe trăgaci în cazul unui recul. Drujbele pe benzina și cele electrice nu sunt fabricate în configurații pentru stângaci.
 • Frână de lanț: oprește mișcarea lantului pentru a preveni rănirea; apărătoarea din față acționează ca o frână atunci când este împinsă înainte; tragerea lui înapoi permite lantului să se miște din nou.
 • Comutator de aprindere „pornit/oprit”: la drujbe electrice; pornește sau oprește sistemul electric.
 • Accelerație de siguranță: un mecanism care nu îți permite tragerea de trăgaci decât dacă ai o prindere pe mânerul din spate; previne accelerarea accidentală a lantului.
 • Catcher de lanț: o bară proeminentă în partea de jos a drujbei care va opri rotirea lantului dacă acesta se rupe sau deraie.
 • Apărătoarea mânerului din spate: aceasta este o lărgire a mânerului din spate; este conceput pentru a preveni rănirea mâinilor dacă lantul se rupe sau deraie.
 • Sufocare: ajută la pornirea unui motor rece; restricționează alimentarea cu aer la carburator, făcând amestecul de aer bogat.
 • Pornire asistată cu arc: aceasta reduce forța de tragere necesară pentru a porni un ferăstrău pe benzina.
 • Sistem antivibrație: acesta este un sistem format fie din bucșe de cauciuc, fie din arcuri elicoidale între motor și mânere; sistemul reduce vibrațiile de amorțeală de pe mâinile operatorului.
 • Toba de eșapament și amortizor de scântei: o tobă de eșapament va reduce zgomotul motorului; un parascânteie este un ecran care păstrează scânteile care pot provoca un incendiu să zboare din drujbă.
 • Ungere automată: unge lantul pe măsură ce tai, astfel încât să nu trebuie să îți amintești să-l activezi.
 • Combinații corecte lanț/bară: utilizează dimensiunea lantului recomandată pentru bara de ghidare; o combinație incorectă poate duce la nepotrivirea lantului cu pinionul de antrenare al ferăstrăului sau vârful pinionului al barei de ghidare. O lungime incorectă nu se va potrivi pe drujba.
 • Bară și teacă cu lanț: protejează bara și lantul atunci când ferăstrăul nu este utilizat.
 • Carcasă de transport: protejează drujba și o face mai ușoară și mai sigură de transportat.
 • Instrument Scrench (instrument all-in-one).
 • Kit de ascuțit cu lanț și pile pentru drujba.

Echipament de siguranță cu lanț

Echipamentul personal de siguranță este întotdeauna recomandat atunci când utilizezi o drujba sau alte echipamente de putere. Aceste articole sunt foarte recomandate pentru utilizarea drujbelor:

 • Protecția ochilor cu scuturi laterale.
 • Protecție auditivă: dopuri de urechi sau căști pentru urechi.
 • Cizme sau pantofi cu vârfuri de oțel și tălpi antiderapante.
 • O pălărie pentru protecție împotriva ramurilor care cad.
 • Craci sau pantaloni rezistenti la tăiere pentru a vă proteja picioarele.
 • Mănuși cu suprafețe de prindere îmbunătățite.
 • Cască pentru drujba cu protecție pentru față, protecții pentru gât și protecție pentru urechi.

Siguranță pentru drujba

Iată cele mai bune practici pentru rularea drujbei:

 • Prinde ferm drujba cu motor când pornești cu tragere și ține ferăstrăul pe sol.
 • Nu porni niciodată ferăstrăul în timp ce ești pe o scară și nu utiliza drujba deasupra înălțimii umerilor.
 • Nu tăia folosind vârful lantului și barei; se poate produce recul către tine.
 • Păstrează lantul ascuțit, tensionat și uns corespunzător pentru a accelera tăierea și pentru a preveni recul.
 • Asigură-te că lantul este tensionat corespunzător; un lanț slăbit poate aluneca de pe bară și se poate învârti spre operator.
 • Nu folosi niciodată o unealtă alimentată cu benzină în interior sau într-un spațiu închis; produc monoxid de carbon, un gaz care este potențial fatal.

Întreținerea unei drujbe

Woodcutter saws tree with electric chain saw on sawmill.

Întreținerea drujbelor este un aspect foarte important. Înainte de a utiliza un o drujba, fă următoarele:

 • Consultă manualul de utilizare și urmează sugestiile producătorului.
 • Verifică scurgerile, fisurile și deteriorarea mașinii.
 • Testează clapeta de accelerație, șocul, blocarea declanșatorului și comutatorul de oprire.
 • Verifică frâna de lanț.
 • Verifică lantul drujbei și bara drujbei pentru deteriorări – dinți îndoiți sau bară deformată.
 • Asigură-te că lantul este aliniat corect pe bara de ghidare și reglează tensiunea lantului așa cum este recomandat de producător.
 • Verifică nivelul barei, al combustibilului și al uleiului.
 • Dacă nu intenționezi să utilizezi drujba pentru o perioadă lungă de timp, golește combustibilul și uleiul. Pornește motorul unei drujbe pe benzină până când carburatorul este uscat.

 

Deși performanța este o prioritate atunci când alegi o drujba profesionala, nu trece cu vederea alți factori care îți vor afecta experiența de utilizare a drujbei pe termen lung.

Dacă este prima dată când întreții o drujba, achiziționarea acestuia de la un dealer autorizat este o alegere bună. Dacă întâmpini probleme, îl poți returna dealer-ului pentru reparații. Acest lucru îți poate oferi liniște sufletească că ferăstrăul tău este în mâinile experților și vor avea acces la piesele de schimb după cum este necesar.

Indiferent dacă alegi o drujba pe benzina sau electrică, întreținerea regulată este esențială pentru a vă menține drujba cu lanț să funcționeze cât mai bine. Fă-ți un obicei din a trece prin verificări de rutină înainte și după utilizare, pentru a te asigura că maximizezi durata de viață a ferăstrăului cu lanț.

Înainte de a porni ferăstrăul, vei dori să verifici dacă există scurgeri, crăpături sau daune evidente. Testează clapeta de accelerație, șocul, blocarea declanșatorului și comutatorul de oprire. Apoi, verifică nivelurile de frână, lanț, bară, combustibil și ulei înainte de a începe lucrările.

Odată ce ai terminat sarcinile, te vei mulțumi mai târziu dacă cureți întregul ferăstrău cu lanț. Nu uita să acorzi atenție filtrului de aer și aripioarelor cilindrului. Curățarea corespunzătoare va menține drujbele în stare bună, astfel încât să profiți la maximum de investiția ta.

Un alt aspect este depozitarea. Cel mai probabil o vei depozita în timpul iernii, care tinde să fie o perioadă mai liniștită în grădină. Dacă nu intenționezi să utilizezi drujba pentru o perioadă lungă de timp, asigură-te că golești combustibilul și uleiul. Din punct de vedere al siguranței, acest lucru este esențial, deoarece reduce riscul de pericol de incendiu din depozitarea materialelor inflamabile.

Dacă ai o drujba pe benzina, va trebui să pornești motorul până când carburatorul este uscat, ceea ce va evita lipirea diafragmelor. Indiferent dacă ai o drujba pe benzina sau electrică, scoate lanțul și bara de ghidare înainte de a șterge mașina și de a o depozita. Dujbele profesionale necesită mare atenție când vine vorba de întreținere.

O drujba profesionala precum drujba Stihl, Husqvarna sau Makita sunt adeseara recomandate deoarece dispun de accesibilitate în ceea ce privește piesele și reparațiile. Prețurile celei mai bune drujbe variază în funcție de necestiățile fiecăruia.

Lanțul este tocit și necesită ascuțire sau înlocuire dacă:

 • Trebuie să aplici presiune pentru a tăia lemnul. O drujba ascuțită se va trage singură în lemn.
 • Drujbele scot fum chiar dacă sunt complet lubrifiate.
 • Rumegul este fin în loc de fire sau bucăți mari.
 • Drujba sare, zdrăngănește sau trage într-o direcție.
 • O drujba buna va avea mereu un lant rezistent.

Întrebări frecvente despre drujbe

Pentru tăierea lemnelor, cea mai bună drujbă este una cu o lamă de cel puțin 18 inci și o putere de cel puțin 50 cai putere. Este important să alegeți o drujbă cu o lamă solidă și rezistentă, precum și cu un motor puternic, pentru a vă asigura că aceasta poate tăia prin lemne fără probleme.

Pentru uz casnic, o drujbă cu o lamă de 14 inci și o putere de aproximativ 30-40 de cai putere este suficientă. Este important să alegi o drujbă ușor manevrabilă, cu o ergonomie bună și cu caracteristici de siguranță, cum ar fi sistemul de frânare a lanțului.

Pentru a alege o drujbă în funcție de dimensiunea arborelui, trebuie să alegi o drujbă cu o lamă care să fie potrivită pentru dimensiunea arborelui pe care îl vei tăia. De obicei, lama drujbei trebuie să fie cu cel puțin două inci mai mare decât diametrul arborelui.

Mărimea lanțului depinde de dimensiunea lățimii lamei și de dimensiunea lanțului. De obicei, lanțurile de drujbă sunt disponibile în mărimi standard, dar este important să te asiguri că ai cumpărat un lanț potrivit pentru drujba ta. Consultă manualul de utilizare al drujbei pentru a afla care este mărimea recomandată a lanțului.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.