Top Electronice

Apple Vision Pro hands-on: o descoperire în realitate mixtă

Apple Vision Pro

Tabel de Conținut

Apple Vision Pro are potențialul de a revoluționa VR și AR, chiar dacă are un preț inaccesibil pentru majoritatea

Apple Vision Pro este un set cu cască de realitate mixtă foarte puternic, cu un design elegant, urmărire a ochilor și a mâinilor și afișaje micro-OLED clare. Acest dispozitiv oferă vizionare video captivantă, multitasking serios, o mulțime de jocuri și apeluri FaceTime reimaginate, dar va avea nevoie de aplicații cu adevărat ucigașe pentru a justifica prețul de 3.500 USD.

Avantaje:

Dezavantaje:

Apple Vision Pro este atât de ambițios, Apple nici măcar nu îl numește căști VR sau AR. Este un computer spațial pe care Apple îl numește „cel mai avansat dispozitiv electronic personal”. Aceasta este o afirmație destul de importantă atunci când faci ceva numit iPhone și există un preț foarte mare de 3.500 USD pentru acest nou dispozitiv.

Disponibil la începutul anului viitor, Vision Pro este într-adevăr foarte puternic, incluzând atât un cip M2, cât și un nou cip R1 conceput pentru procesare în timp real. Oferă urmărirea ochilor, control manual și control vocal și pare a fi destul de ușor și confortabil de purtat. Și Apple s-a gândit la mai multe cazuri de utilizare pentru acest Vision Pro, de la productivitate îmbunătățită cu Mac-ul tău și o nouă modalitate de a face Time la vizionarea captivantă a videoclipurilor, jocul și vizualizarea și capturarea de fotografii și videoclipuri.

Dacă asta sună mult, este. Și totuși, Vision Pro nu pare să aibă acea experiență uimitoare sau aplicație ucigașă, dar care te-ar obliga să plătești astfel de bani. Vestea bună este că Apple și partenerii săi au timp, deoarece căștile (da, le spun așa) nu se livrează până la începutul anului 2024.

Acum că am avut ocazia să demonstrez Vision Pro într-o gamă largă de experiențe, sunt foarte impresionat de ușurința sa de utilizare, de trecerea video convingătoare și de aplicațiile timpurii. Dar am și unele îngrijorări. Iată avantajele și dezavantajele mele până acum.

Design Vision Pro: este geek, dar elegant

Apple Vision Pro în persoană arată ca o pereche de ochelari de înaltă tehnologie, și vreau să spun asta mai ales într-un sens bun. Sticla formată 3D arată netedă și lustruită, cadrul din aliaj de aluminiu pare robust, iar Sigiliul de lumină dintre setul cu cască și fața ta apare este moale și vine în mai multe dimensiuni pentru a se potrivi feței tale.

Prima parte a demonstrației mele Apple Vision a fost o verificare rapidă a vederii care a implicat predarea ochelarilor mei de citit, care au fost scanați ca parte a unui mini interviu despre vederea mea. Apple a montat setul cu cască cu lentile speciale pentru a ajuta la corectarea vederii mele, lucru pe care toți proprietarii de Vision Pro îl vor experimenta datorită unui parteneriat cu Zeiss.

Apoi am făcut o scanare rapidă asemănătoare Face ID cu un iPhone pentru a-mi personaliza Light Seal, care se află între ochii tăi și setul cu cască. Apple va pune la dispoziție mai multe dimensiuni. Nu numai că acest Light Seal a fost confortabil, dar nu a existat nicio scurgere de lumină în timpul demonstrației mele. Experiența audio spațială provine din două dispozitive audio de pe fiecare parte a capului, iar această experiență este, de asemenea, reglată la urechi prin aceeași scanare pe care o faceți pentru purtarea AirPods.

Banda flexibilă pentru cap de pe Vision Pro este, de asemenea, destul de confortabilă, cu un cadran ușor de utilizat pentru strângere, pe care l-am încercat, care are un clic satisfăcător. Partea dreaptă sus a setului cu cască găzduiește o coroană digitală care vă permite să setați nivelul de imersiune, iar partea stângă are un buton de captare a conținutului. Dacă apăsați pe Coroană, vă aduceți înapoi acasă în orice moment.

Până acum, e bine, dar există câteva probleme aici. În primul rând, Vision Pro trebuie să rămână legat de o baterie externă, așa că există un fir care iese din cap și va trebui să se îndrepte spre bateria din buzunar. Și chiar dacă setul cu cască este ușor, nu l-aș numi mic; suntem foarte departe de ochelarii Apple.

Un nou mod de a interacționa (cu un factor înfiorător)

Vision Pro speră să lase alte căști precum Meta Quest Pro în praf, cu lipsa totală de controlere. Începe cu o interfață 3D și urmărirea ochilor.

Îmi place faptul că nu trebuie să întinzi mâna și să atingi nimic cu Vision Pro. M-am uitat la pictograma unei aplicații și apoi am selectat-o atingându-mi degetele. Și nici măcar nu trebuie să ridici mâinile, deoarece Vision Pro are camere care îndreaptă în jos, în poală. Derularea este, de asemenea, destul de intuitivă. Pur și simplu atingeți degetele împreună și fluturați brațul de la dreapta la stânga. Acest lucru se simte ca în viitor.

De asemenea, mi s-a părut ușor să muți aplicațiile în spațiul meu virtual. Vă uitați la bara din partea de jos a unei aplicații, apoi o mutați și fixați-o oriunde doriți.

Există o caracteristică înfiorătoare despre care trebuie să vă spun și aceasta este EyeSight, care vă afișează ochii pe afișajul extern al Vision Pro. Acest lucru este conceput pentru a vă ajuta să vă simțiți în continuare conectat cu cei din jur, dar pare puțin neliniștitor. Când cineva decide că vrea să transforme Coroana digitală până la modul captivant, veți vedea o animație diferită – un fel de a nu deranja.

Ce poți face cu Vision Pro?

Vision Pro are o listă lungă de cazuri de utilizare, începând cu o pânză mai mare pentru afișarea mai multor aplicații în același timp. Deci, de exemplu, puteți avea un player de muzică fixat în stânga, Mesaje în dreapta și un browser mare în mijloc. De fapt, puteți extinde afișajul MacBook-ului doar privindu-l în timp ce purtați Vision Pro. De asemenea, este impresionant că poți să te uiți la bara de adrese și să spui numele site-ului în loc să tastați. Este un mod inteligent de a interacționa.

Apple a reinventat și experiența FaceTime. Camerele frontale de pe Vision Pro vă pot captura Persona digitală și apoi afișa aceasta în timpul apelurilor video, reflectând mișcările feței și mâinii dvs. în timp ce discutați. Sunt destul de sigur că soția mea nu ar dori să vorbească cu Persona mea, dar este grozav că îl poți folosi în timpul apelurilor de afaceri. Ceilalți apelanți vor pluti în fața vederii dvs.

Am efectuat un apel FaceTime cu fața cuiva pe care o cunosc și aș spune că este calitatea unui joc video. Fața lui părea familiară, dar mișcările faciale și dinții nu erau super convingătoare pentru mine. A fost grozav să colaborezi cu el în aplicația Freeform în timp ce ții un apel FaceTime, complet cu modele 3D pe care le poți partaja.

Când vine vorba de a vă relaxa și de a viziona un film, Vision Pro poate reproduce un ecran de 100 de picioare lățime în fața feței dvs., complet cu Spatial Audio. Și ar trebui să vă bucurați de rezoluție 4K în timp ce vizionați filme și emisiuni TV. Vision Pro acceptă și redarea filmelor 3D.

Am avut șansa să văd versiunea 3D a lui Avatar: The Way of Water pe Vision Pro și am rămas uimit. Personajele CGI au sărit literalmente de pe ecranele duble micro-OLED în timp ce îl priveam pe adolescentul Kiri călând pe o creatură subacvatică. Și activarea funcției Cinema Environment va face să vă simțiți ca și cum ați fi într-un cinematograf, deoarece totul se întunecă.

Apple mi-a arătat și un nou format video Immersive Video la care lucrează cu un câmp vizual de 180 de grade. M-am simțit ca și cum aș fi chiar în fața unei femei care mergea cu o frânghie strânsă pe o prăpastie desculță, privind fix la mine. Și m-am apropiat foarte mult de niște hipopotami și am văzut un clip de joc NBA în care mi s-a părut că eram în primul rând.

Apple spune că Vision Pro va juca peste 100 de jocuri Apple Arcade la lansare și va funcționa cu controlerele de joc. Dar mi-ar plăcea să văd jocuri care sunt concepute în mod explicit pentru Vision Pro, în special cele care folosesc realitatea augmentată și capacitatea căștilor de a citi gesturile mâinii.

Apple Vision Pro este conceput pentru a vă permite să experimentați fotografii și videoclipuri memorabile într-un mod captivant, cu o scară la dimensiune naturală și veți putea vedea fotografii Panorama ca și cum ați fi acolo. Dar lucrurile devin mult mai interesante cu camera 3D a lui Vision Pro, care vă permite să faceți fotografii și videoclipuri spațiale.

Un clip pe care l-am vizionat a arătat o petrecere de naștere a unui copil cu tortul și lumânările chiar în fața mea. Am putut distinge textura din cireașa de pe tort și detalii fine în părul unei fete în timp ce se apleca în față.

Îmi place că ai capacitatea de a capta conținut 3D, dar simt că distrag atenția pentru toți ceilalți din jurul tău dacă purtați această cască în timp ce toată lumea cântă „La mulți ani!”

Vision Pro vă va permite, de asemenea, să rulați aplicații pentru iPhone și iPad prin noul visionOS, dar va fi nevoie de aplicații terțe convingătoare de la Disney și multe altele pentru a-i face pe oameni cu adevărat entuziasmați de calculul spațial. A fi capabil să vizionezi un meci NFL în timp ce obții statistici în timp real pe ecran sau să vezi o vedere separată de deasupra terenului este destul de mișto, la fel ca și interacțiunea cu Disney World pe o masă.

Primele aplicații sunt promițătoare

În timp ce căștile Apple Vision Pro prezintă multe aplicații în ferestrele tradiționale, aplicațiile concepute de la zero pentru realitatea mixtă sunt cele mai convingătoare.

Am încercat Mindfulness, o aplicație de meditație care te invită să te relaxezi printr-o combinație de indicații vocale și o animație calmantă care se extinde în fața ochilor tăi. Și în Encounter Dinosaurs am văzut cum un fluture a aterizat pe degetul meu înainte ca un dino mare să intre în sufrageria mea virtuală, simțindu-mă și urmărindu-mă în timp ce mă deplasam.

Apple va avea nevoie de o mulțime de aplicații de la terțe părți ca aceasta, care să exploateze adevăratul potențial al cipului M2 Apple și al cipului R1 dedicat pentru procesarea în timp real a datelor și a intrărilor. Disney este un partener timpuriu, așa că este încurajator. Sunt deosebit de încântat să văd ce jocuri și experiențe Marvel sunt create.

Puternic ca naiba, dar autonomie scurtă a bateriei

Apple Vision Pro este cu ușurință cea mai puternică cască VR/AR de până acum, datorită cipului său M2 și cipului R1 separat pentru procesarea în timp real a 12 camere, cinci senzori și șase microfoane.

Ecranele micro-OLED ale lui Vision Pro înghesuie o rezoluție mai bună decât 4K – 23 de milioane de pixeli – în două afișaje cu dimensiunea timbrului poștal. Și există un sistem audio spațial alimentat de două poduri audio de fiecare parte a setului cu cască pentru a oferi un sunet spațial personalizat.

Nu vă așteptați ca distracția să dureze foarte mult. Vision Pro necesită un acumulator extern, care durează doar aproximativ 2 ore înainte de a fi necesar să îl reîncărcați. Pachetul de baterii nu este mare – este cam de dimensiunea unui iPhone, dar cu siguranță îl observi în buzunar în timp ce te plimbi.

Perspectivă Vision Pro

Sunt entuziasmat de Apple Vision Pro, în ciuda prețului astronomic. Acest set cu cască pare extrem de puternic și este important să rețineți că acesta este un produs cu versiunea 1.0. Nici măcar nu am văzut încă ce pot face dezvoltatorii cu acest dispozitiv.

Sunt impresionat în special de experiența reală de transmitere a videoclipurilor, de interfața intuitivă, fără controler și de redarea video captivantă. Și îmi place că poți decide cât de închis (sau nu) vrei să fie experiența rotind coroana digitală.

Nu sunt vândut pentru experiența de captare a conținutului 3D din cauza felului în care te face să arăți celorlalți, a personalității Digital nu tocmai convingătoare sau a funcției oarecum înfiorătoare EyeSight. Dar prețul de 3.500 de dolari este în mod clar cel mai mare obstacol.

Cu toate acestea, Vision Pro se simte ca o descoperire pentru calculul spațial și realitatea augmentată și abia aștept să testez versiunea finală.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.