Top Electronice

Aspirator cu sac vs. aspirator fără sac: Care ar trebui să alegi?

Aspirator cu sac vs. aspirator fără sac: Care ar trebui să alegi?

Întrebarea referitoare la aspiratorul cu sac versus aspiratorul fără sac este una pe care mulți proprietari de case au pus-o de-a lungul anilor. Realitatea este că unii nu sunt conștienți de diferențele dintre cele două, iar totuși acesta este, probabil, unul dintre cele mai importante aspecte ale designului — afectează atât funcționalitatea, cât și cheltuielile.

Chiar dacă deții unul dintre cele mai bune aspiratoare, s-ar putea să nu fie potrivit pentru tine, în funcție de faptul dacă este cu sac sau fără sac. Pentru a te ajuta să decizi care este mai potrivit pentru tine și casa ta, am detaliat avantajele și dezavantajele fiecărui tip de aspirator. Astfel, poți pune în sfârșit capăt întrebării cu privire la care este mai bun pentru tine — aspirator cu sac sau aspirator fără sac?

Oricare tip de aspirator alegi, amintește-ți doar să nu faci aceste greșeli comune în timpul aspirării.

Aspiratoare cu sac vs. fără sac: Fundamentele

În primul rând, să descompunem diferențele fundamentale dintre aceste două tipuri de aspirator. După cum ai putea bănui după nume, un aspirator cu sac este echipat cu un sac pentru a conține praful pe care îl colectează, în timp ce un aspirator fără sac reține particulele într-un recipient.

Asta înseamnă că atunci când aspiratorul tău trebuie golit, un design cu sac va necesita un sac nou pentru a înlocui cel plin, în timp ce un aspirator fără sac poate fi deschis și golit direct în coșul de gunoi. Sacul acționează ca un sistem de filtrare, capturând orice praf care intră și eliberând în același timp aerul, în timp ce un design fără sac va avea un atașament separat pentru filtrare. În afara acestor aspecte, aspiratoarele funcționează în mare parte în același mod.

Aspiratoare cu sac: Puncte forte și slăbiciuni

Puncte forte:

 • Bun pentru alergii — Un sac de aspirator se va sigila de obicei singur după ce îl îndepărtezi, ceea ce înseamnă că nu trebuie să-ți faci griji că vei elibera din nou orice debris. Acesta este o soluție excelentă dacă suferi în mod deosebit de alergii.
 • Nu este murdar de golit — Această aplicație autoetanșantă înseamnă și faptul că un aspirator cu sac este foarte curat la golire, spre deosebire de un design fără sac, care poate elibera mult praf și debris înapoi în atmosferă.
 • Menține aspiratorul curat — S-ar putea să sune ciudat, dar un design cu sac va arăta mult mai curat din exterior în comparație cu unul fără sac. Asta pentru că praful și murdăria sunt conținute, în loc să stea liber în recipientul de praf. Nu va trebui să-ți faci atâtea griji cu privire la curățarea aspiratorului din cauza acestui aspect.
 • Nu trebuie să atingi murdăria — Trista realitate este că praful și murdăria tind să se prindă în recipientul oricărui aspirator fără sac. Asta înseamnă că, atunci când vine vorba să-l golești, va trebui să introduci mâna și să dezlocești orice debrisuri tu însuți. Acest lucru nu este o problemă cu un design cu sac, însă — va trebui să atingi doar exteriorul sacului în sine.
 • Golire mai puțin frecventă — Sacii au tendința de a ține mult mai mult decât recipientele fără sac, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îl golești la fel de des. De fapt, unii saci pot dura luni întregi înainte de a fi schimbați, în timp ce aspiratoarele cu design fără sac pot necesita golire după fiecare utilizare.

Slăbiciuni:

 • Costă mai mult — Va trebui să plătești pentru saci de înlocuire în final, ceea ce poate fi costisitor în funcție de marcă. Acest cost poate fi în întregime evitat dacă optezi pentru un design fără sac.
 • Nu este foarte prietenos cu mediul — În general, sacii de aspirator conțin materiale care nu sunt reciclabile. Aceasta înseamnă că fiecare sac plin poate ajunge doar la gunoi și se va afla la depozit, ceea ce nu este ideal dacă ești ecologic.
 • Trebuie să te bazezi pe disponibilitatea și producția de saci — Pe măsură ce aspiratorul tău îmbătrânește, sacii pot deveni mai greu de găsit. Asta înseamnă că depinzi de producția continuă și disponibilitatea sacilor pentru a putea continua să folosești aspiratorul. Dacă există întârzieri în a obține mai mulți saci, nu poți folosi aspiratorul între timp.

Aspiratoare fără sac: Puncte forte și slăbiciuni

Puncte forte:

 • Mai bun pentru mediu — Nu se adaugă saci în depozit cu un design fără sac. Acest lucru înseamnă că, din perspectiva durabilității, fără saci este mai bun.
 • Mai ieftin de utilizat — Nu ai nici costurile continue ale sacilor de care să-ți faci griji. Acest lucru poate salva o cheltuială semnificativă în funcție de marca pe care o folosești.
 • Convenient de utilizat — Un aspirator fără sac este gata să fie folosit ori de câte ori ai nevoie, și nu ești legat de păstrarea unui stoc de saci de rezervă pentru a-l putea folosi. Poți goli recipientul și ești pregătit să începi aspirarea imediat.
 • Poți vedea când este plin — Cu designuri de recipiente transparente, este cu adevărat util să vezi cum se acumulează praful și debrisurile. În acest fel, știi aproximativ când trebuie să fie golit pentru a putea continua să funcționeze eficient. La designurile cu saci, trebuie să fii atent la indicatorul luminos sau, dacă nu ai unul dintre acelea, să observi când performanța de colectare scade.

Slăbiciuni:

 • Murdar de golit — Ori de câte ori golești un aspirator fără sac, poate provoca multă mizerie și elibera mult praf pe care tocmai l-ai colectat înapoi în atmosferă. Acest lucru nu este ideal pentru cei care suferă de alergii. Poate face și ca treaba să pară contraproductivă, deoarece sfârșești să aspiri în jurul coșului de gunoi pentru a reculege ceea ce tocmai ai depus.
 • Trebuie să-l golești mai des — Designurile fără sac au tendința de a avea dimensiuni de recipiente mai mici. Asta înseamnă că probabil va trebui să-l golești mult mai des în comparație cu schimbarea unui aspirator cu sac.
 • Praful și debrisurile se pot bloca — Acesta este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale designurilor fără saci. Din păcate, praful și debrisurile se pot bloca în recipient în timp ce îl golești. Acest lucru înseamnă că va trebui să le tragi manual, ceea ce poate fi destul de neplăcut. Unele mărci pretind că oferă designuri care previn acest lucru, dar nu am văzut niciuna să reușească.
 • Curățare mai frecventă — Un recipient prăfuit și un filtru separat vor avea nevoie natural de curățare mai des în comparație cu un design cu sac. Ca urmare, un aspirator fără sac va necesita tehnic mai multă întreținere. Consultă ghidul nostru despre cum să cureți un aspirator Dyson pentru sfaturi.

Aspirator cu sac sau fără sac: Pe care ar trebui să îl cumperi?

În cele din urmă, răspunsul la această întrebare depinde de nevoile și preferințele tale specifice. Dacă suferi de alergii sau îți este teamă să atingi fizic murdăria, un design cu sac este probabil calea cea mai bună. Cu toate acestea, dacă ești ecologic sau vrei să economisești mai mulți bani pe termen lung, aspiratorul fără sac ar fi mai potrivit.

Dacă nu ești sigur, poate fi util să încerci modelul pe care te gândești să-l cumperi înainte de a face achiziția. Întreabă dacă poți să-l testezi în magazin și să încerci să-l golești singur pentru a vedea cum este.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.