Top Electronice

9 lucruri pe care ar trebui să le eviți să le aspiri, dar probabil că o faci

9 lucruri pe care ar trebui să le eviți să le aspiri, dar probabil că o faci

Nici măcar nu te gândi să aspiri aceste lucruri…Când vine vorba de gestionarea mizeriei din gospodărie, avem mereu la îndemână unul dintre cele mai bune aspiratoare pentru a rezolva rapid treaba. Însă, în timp ce aceste mașini puternice fac treaba ușoară la acele treburi epuizante, există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le aspire deloc.

Dacă o faci, s-ar putea să îți deteriorezi aparatul sau, mai rău, să cauzezi un pericol potențial. Și ultimul lucru pe care ți-l dorești este să cheltuiești bani pe reparații sau chiar pe un aspirator sau aspirator robot nou.

De fapt, probabil că ai aspirat cel puțin una dintre aceste lucruri! Așadar, înainte să iei aspiratorul de încredere pentru a-ți gestiona curățenia, evită aceste nouă lucruri pe care ar trebui să le eviți să le aspiri, dar probabil că o faci.

1. Deșeuri de sol

Fie că ai pete murdare de la replantarea unei plante sau ai adus sol sau murdărie în casă de pe pantofi, nu folosi niciodată aspiratorul pentru a curăța asta.

Acest lucru se datorează faptului că textura solului și a resturilor de plante poate bloca ușor un aspirator, iar solul umed sau ud ar putea deteriora potențial motorul. Mai mult, ai putea încorpora particulele de murdărie și sol mai adânc în covorul tău, cauzând pete persistente.

Este întotdeauna mai bine să folosești o mătură pentru a mătura murdăria sau solul și să ștergi cu o cârpă umedă.

S-ar putea să vrei să afli și cea mai bună modalitate de a curăța covoarele cu sau fără un aparat de curățat covoare.

2. Cenusa de la șemineu

Cenușa poate deveni murdară în cele mai bune momente, totuși, aceasta nu ar trebui aspirată niciodată. Particulele sunt atât de fine încât ar fi aruncate doar din aparat și înapoi în aerul pe care îl respiri – anulând cu totul scopul curățeniei! De asemenea, praful rezultat în urma golirii recipientului ar însemna că probabil va trebui să investești în unul dintre cele mai bune purificatoare de aer.

În schimb, experții recomandă să folosești o lopată pentru șemineu pentru a aduna cu grijă orice cenușă într-un recipient metalic. Acest lucru ar trebui să prevină dispersarea cenușii în întreaga cameră și să-ți salveze multă bătaie de cap.

3. Resturi de construcție

Dacă tocmai ai terminat o renovare la domiciliu, niciodată să nu aspiri particule fine precum praful de gips-carton, șlefuirea, tencuiala uscată și alte resturi de construcție în cantități mari. În mod similar cu cenușa de la șemineu, acestea pot afecta funcționarea aspiratorului tău, putând cauza arderea motorului.

Asemenea particule fine pot fi eliberate și înapoi în aer, făcând respirația neplăcută. Măturează întotdeauna orice resturi de construcție cu o mătură mare și o perie, apoi golește cu grijă într-un coș de gunoi sigilat.

4. Hârtie fărâmițată

Fie că faci curățenie și distrugi documente sau lucrezi la proiecte de artă și meserii, niciodată să nu aspireți cantități mari de hârtie fărâmițată.

Ghemurile mari pot bloca mașina și pot deteriora sau arde motorul. În acest caz, este mult mai bine să aduni hârtia cu mâinile sau să folosești o mătură pentru a o mătura rapid.

5. Sticlă spartă

Cu toții am spart accidental o sticlă la un moment dat. Și atunci când există bucăți mici pe podea pe care nu le putem vedea, poate fi tentant să scoatem aspiratorul pentru a le gestiona. Cu toate acestea, aceasta este cel mai rău lucru pe care îl poți face!

Bucățile ascuțite ar putea deteriora sau chiar perfora mecanismul intern al aspiratorului. La curățarea sticlei sparte, întotdeauna ia o mătură pentru a mătura într-o lopată înainte de a golește cu grijă în coșul de gunoi.

6. Mizerie umedă

Un alt lucru pe care avem tendința să-l aspirăm sunt mizeriile sau șuvoaiele umede. Fie că sunt bucăți de cereale vărsate pe podea, alimente proaspete, resturi de cafea sau chiar smocuri de frunze din curte în casă, nu folosi niciodată un aspirator pentru a aspira mizeriile umede.

În primul rând, lichidul și electricitatea nu se împacă, iar în al doilea rând, mizeriile umede sau vărsările pot bloca aspiratorul în funcție de dimensiunea lor și pot cauza daune motorului. Mai mult, dacă rămâne ceva umed în sac sau în recipient, acest lucru ar putea cauza mucegai în timp.

Este întotdeauna mai rapid să abordezi mizeriile umede cu o mătură și un găleată tradițională sau un aparat de curățat covoare bun.

7. Orice lipicios

În mod similar, mizeriile lipicioase pot fi o adevărată neplăcere de curățat. Lucruri comune precum lipici de uz casnic, plastilină adezivă sau chiar miere sau alte alimente vor bloca aspiratorul și se vor lipi de fiecare parte a acestuia, inclusiv de peria rolei.

Nu numai că acest lucru va afecta capacitatea aspiratorului de a funcționa corect, dar va lăsa probabil o mizerie mult mai rea pe podea de curățat. Folosește întotdeauna o mătură și un găleată pentru a curăța mizeriile lipicioase sau o cârpă umedă din microfibră pentru zonele mai mici. Sau previno asta punând lipici pe o bucată de carton sau o suprafață de protecție veche.

8. Ghemuri de păr

Chiar dacă cele mai bune aspiratoare sunt proiectate pentru a aspira fire de păr, nu sunt atât de eficiente în a colecta cantități mari de păr odată. Ghemurile de păr de la animalele de companie (sau de la o tunsoră!) pot bloca ușor aspiratorul, în timp ce firele lungi se pot încurca în jurul barei de bătător.

Și chiar dacă există aspiratoare puternice, precum cele de la Dyson, proiectate cu o perie antitangle, este totuși mult mai sigur să iei mătura și lopata pentru a mătura ghemurile de păr.

 

Dacă ai animale de companie însă, s-ar putea să vrei să investești în unul dintre cele mai bune aspiratoare pentru părul de animale de companie.

9. Legouri și jucării mici

Oricine are copii mici sau vizitatori mici a întâlnit probabil temutele Legouri răspândite pe podea. Problema este că, odată ce orice jucărie sau obiect mic este aspirat de aspiratorul tău puternic, acesta ar putea deteriora cu ușurință mecanismul. Ca să nu mai vorbim că va produce zgomotul dureros, răsunător odată ce sunt aspirate!

Același lucru se aplică pentru monede care stau pe podea. Încă o dată, acestea ar putea provoca blocări sau zgârieturi pe motor. Adună întotdeauna Legouri, jucării sau monede cu mâna sau, chiar mai bine, implică copiii într-o sarcină “amuzantă”!

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.