Top Electronice

Laptop pentru programare

Cel mai bun laptop pentru programare din 2024: Top 8 Laptopuri + Ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cel mai bun laptop pentru programare

Cauți cel mai bun laptop pentru programare? Atunci când ai nevoie să codezi de oriunde, ai nevoie de unul dintre cele mai bune laptopuri pentru programare. Nu te lăsa intimidat, totul a fost deja făcut de noi, prin testarea și selectarea acelora care au factorii esențiali pentru a te ajuta să îți restrângi căutările și să faci cea mai bună muncă, oriunde te-ai afla.

Când rulezi și testezi codul, ai nevoie de suficientă performanță pentru ca fluxul tău de lucru să nu fie la mila limitărilor laptopului tău portabil. Caută cele mai bune procesoare și RAM rapid pentru a ține pasul cu proiectele tale. Ia-ți și un SSD rapid și cu capacitate mare. Nu vrei să aștepți prea mult timp pentru încărcarea proiectelor și fișierelor. Fiecare laptop pe care îl revizuim a trecut printr-o serie completă de teste în multe domenii, atât de benchmark-uri, cât și de utilizarea în lumea reală, pentru a te ajuta să alegi cel mai bun dispozitiv.

Indiferent dacă vrei un MacBook Pro, un laptop cu Windows 11, un Chromebook puternic sau chiar un portabil cu Linux, am adunat selecția noastră de top pentru cele mai bune laptopuri pentru programare aici. Vei găsi și câteva opțiuni accesibile din punct de vedere al prețului, care te vor ajuta să economisești mai mult decât cele mai bune laptopuri sub 2000 de lei. Continuă să citești pentru a vedea care este cel mai potrivit pentru tine și nu uita să profiți de instrumentul nostru de comparație a prețurilor inclus, pentru a obține cel mai bun preț.

Cele mai bune laptopuri pentru programare – Top 8 modele

ProdusPreț
1. Lenovo ThinkPad X1 ExtremeVezi Prețul
2. MacBook Pro 14-inchVezi Prețul
3. MacBook Pro 13-inchVezi Prețul
4. HP Spectre x360Vezi Prețul
5. HP Elite Dragonfly ChromebookVezi Prețul
6. MacBook Pro 13-inchVezi Prețul
7. LG Gram 17Vezi Prețul
8. Microsoft Surface Pro 9 5GVezi Prețul
5/5

Dacă ai resursele financiare pentru un dispozitiv de lucru de neoprit, atunci laptopul Lenovo ThinkPad X1 Extreme este cel mai bun laptop pentru programare.

Acest laptop primește votul nostru ca unul dintre cele mai bune laptopuri Lenovo din mai multe motive. Are mai multe configurații disponibile, în funcție de nevoile și bugetul tău. Totuși, chiar și în varianta sa de bază, este deja destul de puternic, fiind echipat cu o placă grafică solidă, într-o carcasă rezistentă din fibră de carbon și aluminiu care va rezista în orice birou sau teren.

Singurul aspect negativ? Obții ceea ce plătești, iar laptopul Lenovo ThinkPad X1 Extreme are un preț pe măsură puterii sale.

Există mai multe opțiuni actualizate pentru ThinkPad X1 Extreme (Gen 4 / Gen 5), acum echipate cu procesoare Intel Core de generația a 11-a – a 12-a și cu îmbunătățiri ale specificațiilor. Vom posta o recenzie actualizată după ce vom testa noile modele.

Specificații:

  • Procesor: până la procesor Intel Core i7 de generația a 8-a
  • Placa video: Nvidia GeForce GTX 1050Ti cu design Max-Q
  • Memoria RAM: până la 64 GB
  • Ecran: 15.6” FHD (1920 x 1080) – 15.6” 4K UHD HDR (3840 x 2160) cu funcție de atingere multiplă
  • Stocare: până la 1 TB SSD

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

MacBook Pro 14-inch (2023) este excelent pentru fluxurile de lucru creative, dar și extraordinar pentru programare. Aducând MacBook Pro la nivelul suprem, acest laptop alimentat de M2 Pro sau M2 Max îl întrece pe toți ceilalți cu puterea sa uluitoare, o durată de viață a bateriei la fel de uimitoare și un ecran XDR cu 1600 de nitsi de luminozitate maximă. Slotul pentru cardul SD, un port HDMI și trei porturi Thunderbolt 4 te ajută să te asiguri că ai toate perifericele necesare.

MacBook Pro 14-inch (2023) este un laptop incredibil de puternic, cu o durată de viață a bateriei excepțională. Împreună cu un ecran uimitor, difuzoare excelente și un microfon încorporat, acesta este o stație de lucru la care nu ai nevoie să conectezi nimic altceva.

Specificatiile îmbunătățite ale MacBook Pro 14-inch (2023) fac din acesta un laptop extraordinar, iar după ce a rămas în urmă, Apple se află acum în top când vine vorba de display, cu ecranul MacBook Pro de 14 inch fiind cel mai bun pe care îl vei găsi pe un laptop în acest moment.

Cu toate acestea, MacBook-ul Pro 14-inch este probabil excesiv pentru mulți oameni. Dacă nu folosești sarcini de lucru complexe, MacBook Air (M1 sau M2) rămâne cel mai bun laptop pentru tine.

Specificații

  • Procesor: Apple M2 Pro cu 10 nuclee – M2 Max cu 12 nuclee
  • Placa video: Integrată cu 16 nuclee – 30 nuclee GPU
  • Memorie RAM: Până la 96 GB ram
  • Ecran: Display Liquid Retina XDR de 14,2 inci
  • Stocare: Până la 8 TB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

În ciuda lipsei de actualizări de design, Apple MacBook Pro 13-inch (M2, 2022) aduce îmbunătățiri binevenite la cel mai accesibil MacBook Pro de la Apple. Datorită noului chip M2 de la Apple, acesta oferă o performanță și o durată de viață a bateriei mai bune decât predecesorul său. Testele noastre au arătat că se comportă mai bine în teste CPU cu un singur nucleu și cu mai multe nuclee decât modelul M1 și Surface Laptop 4 de la Microsoft.

Cu putere suficientă pentru sarcini intensive precum editarea video, cu siguranță va satisface cerințele zilnice ale programatorilor. Ceea ce este impresionant și cu atât de multă putere este modul în care menține temperaturile scăzute și funcționează aproape silențios – am constatat că ventilatoarele intră rar în funcțiune chiar și atunci când desfășură sarcini solicitante, cu o durată de viață a bateriei de peste 15 ore și la același preț ca predecesorul său. Dacă cauți un MacBook Pro mai accesibil pentru nevoile tale de programare, acesta este greu de egalat.

Specificații

  • Procesor: Apple M2 cu 8 nuclee
  • Grafică: Integrată cu 10 nuclee
  • RAM: 8 GB ram – 24 GB ram
  • Ecran: Display de 13.3 inch cu rezoluția 2560 x 1600, tehnologie P3 și True Tone
  • Stocare: 256 GB – 2 TB SSD
  • Dimensiuni (H x L x A): 30.41 x 21.24 x 1.56 cm

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Laptopul 2 în 1 HP Spectre x360 (2021) a primit o actualizare semnificativă față de anii precedenți și un impuls în specificații, cu procesoare Intel Core de generația a 11-a și grafică Intel Iris Xe, împreună cu designul 2 în 1 impecabil și un nou șasiu cu tăietură de bijuterie, ceea ce înseamnă că această versiune se află în fruntea listei noastre de cele mai bune laptopuri pentru programatori.

Linia de laptop HP Spectre a constat întotdeauna în dispozitive uimitoare. Așadar, atunci când spunem că Spectre x360 duce lucrurile la un alt nivel, asta ar trebui să însemne ceva. Nu numai că acesta este unul dintre cele mai frumoase laptopuri de pe piață în acest moment – cu designul său cu tăietură de bijuterie și profilul său elegant, dar este și puternic în interior.

HP a dotat acesta cu o durată de viață impresionant de lungă a bateriei, ceea ce înseamnă că ai în față unul dintre cele mai bune laptopuri de pe piață. De aceea, este și cel mai bun laptop pentru programare în acest moment.

HP a lansat recent HP Spectre X360 (2022). Cu toate acestea, din cauza unor probleme cu touchpad-ul și cu ecranul OLED costisitor, care nu merită actualizarea pentru programatori, am ales să păstrăm modelul din 2021 în acest ghid și să rămânem în frunte.

Specificații

  • CPU: Intel Core i5 de generația a 11-a – i7
  • Grafică: Intel Iris Xe Graphics
  • RAM: 8 GB – 16 GB
  • Ecran: 13.3″ FHD (1920 x 1080) IPS BrightView micro-edge WLED-backlit multitouch – 13.3″ diagonal 4K (3840 x 2160) UWVA BrightView micro-edge AMOLED multitouch
  • Stocare: 256 GB, 512 GB SSD – 2 TB SSD

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cel mai bun Chromebook pentru afaceri în acest moment este HP Elite Dragonfly. Acesta oferă o performanță uimitoare, un design frumos și o durată rezonabilă a bateriei. Capabilitățile de securitate Intel vPro, care depășesc ceea ce vei găsi pe piața de consum, sunt unice pentru acest Chromebook.

Măsuri suplimentare de securitate în configurația de bază îl fac suficient de capabil ca laptop pentru programatori, indiferent de sarcină. Datorită puterii sale brute, acest Chromebook este fenomenal pentru programare. În plus, tastatura confortabilă este excelentă pentru utilizarea pe tot parcursul zilei.

Elite Dragonfly Chromebook are opțiunea de conectivitate 5G/LTE, acum relevantă în contextul implementării tehnologiei 5G.

Elite Dragonfly Chromebook este superb atât pe interior, cât și pe exterior, iar datorită caracteristicilor de securitate, performanței și opțiunilor de conectivitate, va fi greu de găsit un Chromebook mai bun pentru afacerea ta.

Cu toate acestea, acest Chromebook începe de la peste un mii de lei, fiind cel mai scump.

Specificații

  • Procesor: Intel Core i5-1245U cu vPro
  • Grafică: Intel Iris Xe
  • RAM: 8GB LPDDR4x-4266
  • Ecran: Display QHD+ de 13.5 inch
  • Stocare: 128 GB – 512 GB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

MacBook Pro 13-inch (M1, 2020) poate că nu a primit o schimbare majoră de design, dar ceea ce lipsește în această privință, compensează prin performanță și durată a bateriei, datorită cipului revoluționar M1 de la Apple.

Acest MacBook Pro are cea mai lungă durată de viață a bateriei dintre toate MacBook-urile, permițându-ți să îl utilizezi pentru programare ore în șir fără să te îngrijorezi de căutarea unui încărcător.

Cipul M1 nu se lasă mai prejos în ceea ce privește performanța, astfel încât compilarea și testarea codului sunt extrem de rapide. Dacă ai bugetul necesar, acesta este un laptop pentru programare care îți va dura ani de zile.

Specificații

  • CPU: Cip Apple M1 cu CPU de 8 nuclee
  • Grafică: GPU integrat cu 8 nuclee
  • RAM: 8GB – 16GB memorie unificată
  • Ecran: Display Retina retroiluminat LED de 13.3 inch, 2560 x 1600
  • Stocare: SSD de la 256GB până la 2TB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

LG Gram 17 (2021) este cea mai recentă variantă de 17 inch din excelenta gamă de laptopuri orientate spre productivitate, care se concentrează pe greutatea cât mai redusă posibilă.

Acest lucru înseamnă că poți obține un ecran superb de 17 inch, 1600p, într-un laptop care cântărește doar 2.98 lbs (1.35kg). Așadar, pentru programatorii care au nevoie de ecrane mari și frumoase pentru a lucra, aceasta este o alegere fantastică, pe care o poți purta cu ușurință oriunde mergi.

Combinația dintre designul ușor și faptul că bateria a durat aproape 14 ore în teste, face din acesta laptopul perfect pentru programare.

Specificații

  • CPU: Intel Core i7-1165G7 (2.8 GHz, Turbo până la 4.7 GHz)
  • Grafică: Intel Iris Plus
  • RAM: 16GB LPDDR4X
  • Ecran: Display de 17 inch, 1600p (2560 x 1600)
  • Stocare: SSD de 1TB

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Tehnologia ARM poate introduce probleme de compatibilitate și stabilitate a sistemului

Va trebui să plătești în plus pentru tastatura și stiloul pe care îi dorești și probabil ai nevoie de ei

Surface Pro 9 5G de la Microsoft se bazează pe modificările de design introduse de Surface Pro 8, oferind o experiență și mai puternică și portabilă.

Ca sistem 5G, Surface Pro 9 5G este pregătit să te mențină conectat acasă și în mișcare, fără a avea nevoie de o conexiune Wi-Fi, ceea ce face acesta o soluție ideală pentru programatori în mișcare. De asemenea, vine cu noul sistem de operare Windows 11 preinstalat și una dintre cele mai bune camere web pe care le-am utilizat pe un laptop.

Cu ecranul său mai mare, stiloul integrat și durata mare a bateriei, Surface Pro 9 5G împinge gama Surface a Microsoft în direcția corectă, dar cipul ARM personalizat aduce și unele probleme. În orice caz acesta este un laptop bun pentru programare.

Specificații

  • CPU: Intel Core i5 de generația a 12-a – Microsoft SQ 3
  • Grafică: Intel Xe Graphics – Microsoft SQ 3 Adreno 8CX Gen 3 
  • RAM: 8 GB – 32 GB ram
  • Ecran: Display PixelSense Flow de 13 inch, 2880 x 1920 Full HD
  • Stocare: SSD removibil de la 128 GB până la 1 TB

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum alegi cel mai bun laptop pentru programare pentru tine

După cum am menționat, există mai multe variabile de luat în considerare atunci când cauți un laptop pentru programare. În primul rând, unde ai de gând să folosești acest dispozitiv? Dacă utilizarea principală va fi la birou, conectat la un setup complet cu un monitor extern, tastatură și mouse, lucruri precum dimensiunea ecranului și tastatura contează mai puțin. Cu toate acestea, aceste elemente devin mai importante dacă folosești acest laptop la o cafenea, în tren, la mai multe spații de lucru sau chiar pe canapea. Să le analizăm puțin mai în detaliu:

Pentru laptopurile care vor fi utilizate cu periferice, concentrează-te pe componentele interne ale laptopului. Acestea includ procesorul, RAM-ul și stocarea internă. Restul poate fi îmbunătățit cu ajutorul perifericelor de birou, cum ar fi o tastatură bună, unități de stocare externe, un ecran de calitate, etc.

Pentru laptopurile care vor fi utilizate în mod frecvent în deplasare, elementele precum tastatura, ecranul, trackpad-ul și stocarea devin foarte importante, deoarece acestea vor constitui spațiul tău de lucru complet.

Care este cel mai bun laptop pentru programare pentru tine?

Atunci când alegi cel mai bun laptop pentru programare, începe prin a-ți lua în considerare cerințele de bază. Va trebui să iei în considerare durata de viață a bateriei laptopului. O baterie care ține pe tot parcursul zilei înseamnă că nu va trebui să cari încărcătorul după tine peste tot. Dar dacă majoritatea timpului îți petreci la birou, atunci o capacitate mai mică a bateriei va fi suficientă. Dacă lucrezi cu fișiere care ocupă mult spațiu de stocare, optează pentru un laptop cu o capacitate mare de stocare. În caz contrar, va trebui să cari cu tine și un hard disk extern. În cele din urmă, caută porturile de conectivitate, caracteristicile de securitate, afișajul și prețul.

Cum am testat cele mai bune laptopuri pentru programare?

Pentru a testa cele mai bune laptopuri pentru programare, am analizat diferite aspecte, precum CPU-ul, GPU-ul, portabilitatea, stocarea și designul. Am evaluat performanța lor generală și pentru ce fel de utilizatori sunt cele mai potrivite. Am analizat durata de viață a bateriei, caracteristicile de securitate și afișajul și am verificat dacă includ accesorii suplimentare. Am luat în considerare și porturile de conectivitate, greutatea și prețul, printre alte aspecte.

De-a lungul anilor, am testat laptopuri folosind o combinație de sarcini pentru a vedea cum se compară fiecare laptop. Aceste teste sunt o combinație între benchmark-uri și aplicații din viața reală, care ne permit să observăm în ce domenii se evidențiază anumite laptopuri față de altele și să obținem informații pentru evaluarea și recenzia noastră generală a unui anumit laptop. Câteva dintre aceste teste, într-o ordine oarecare, includ:

  • BatteryBar
  • Redarea YouTube
  • GeekBench
  • CrystalDiskMark
  • Novabench
  • 3DM Timespy
  • Browserbench Speedometer 2.0
  • Passmark

Luăm în considerare și ușurința de utilizare în general, experiența noastră din viața reală în utilizarea acestor laptopuri ca dispozitive principale în timpul testării și impactul general al acestor elemente care se combină pentru a crea un laptop pentru programare.

CE ESTE UN LAPTOP PENTRU PROGRAMARE?

Un laptop pentru programare este conceput pentru testarea rapidă și constantă a codului și dispune de procesoare și RAM impresionante. La fel de important ca și componentele interne, laptopul trebuie să fie ușor și confortabil. O tastatură de calitate este necesară pentru tastarea întregului cod. De asemenea, un ecran care să nu obosească ochii după ore de utilizare este esențial. Și dacă îți petreci majoritatea timpului călătorind, ia în considerare un dispozitiv subțire și ușor pentru o portabilitate mai bună, cum ar fi unul dintre cele mai bune Ultrabook-uri.

În concluzie, laptopurile pentru programare se concentrează pe câteva aspecte principale:

  • Procesoare
  • RAM
  • Tastatură
  • Viteză de stocare

Indiferent de brandul laptopului, dacă aceste patru elemente sunt ridicate, există o șansă mare ca laptopul să funcționeze bine pentru programare.

Întrebări frecvente despre cel mai bun laptop pentru progamare

Programarea este una dintre acele sarcini care nu necesită dispozitive de înaltă performanță. Cu toate acestea, un programator poate beneficia în mod semnificativ de pe urma unui calculator puternic. Prin urmare, răspunsul la această întrebare nu poate fi simplu da sau nu. Programarea este posibilă pe dispozitive medii sau mai lente, dar problema constă în încărcarea și editarea proiectelor. Dacă lucrezi la programe mari sau complexe sau nu ai timp să aștepți ca calculatorul să proceseze proiectele, îți recomandăm un laptop mai puternic.

Dacă optezi pentru un dispozitiv mai puternic, vei putea rula fluxul de lucru mai lin și mai rapid și vei putea testa proiectele în timp real mult mai rapid.

Am discutat puțin despre asta în recenzia de mai sus, dar pentru a rezuma pe scurt, cele mai noi și cele mai bune procesoare vor funcționa întotdeauna bine pentru programatori. Cu toate acestea, dacă vrei să economisești puțin, orice procesor de generația a 8-a Intel sau ulterior ar trebui să funcționeze pentru tine. Dacă ești fan Apple, am observat că atât procesoarele Intel, cât și cele Apple Silicon funcționează bine pentru programare. Poți încerca și laptopul Asus Vivobook cu procesor AMD Ryzen.

După cum am menționat mai sus, această întrebare este dificil de răspuns fără a cunoaște mai multe detalii. În principiu, depinde de preferințele personale. Avem membri în echipa noastră care jură pe ecrane de diferite dimensiuni din mai multe motive. Acest lucru poate varia și în funcție de faptul dacă folosești un monitor extern ca afișaj principal. Varianta portabilă ar fi să optezi pentru un ecran cu o diagonală de 11 – 14 inch. Acest lucru face ca dispozitivul să fie ușor de manevrat în tren, într-o cafenea sau în timpul deplasărilor, oferind totuși suficient spațiu de lucru pe ecran. Un ecran de 15 inch sau mai mare devine destul de incomod, dar, în același timp, oferă mult mai mult spațiu pentru a-ți vedea lucrarea.

În funcție de nivelul de programare pe care îl desfășori, vei avea nevoie de diferite cantități de RAM. Pentru programarea de bază, 4GB de RAM este suficient. Pe măsură ce dimensiunile fișierelor devin mai complexe sau mai mari, un laptop cu doar 4GB de RAM poate avea nevoie de mai mult timp pentru a procesa. Cu toate acestea, poate realiza în continuare munca în majoritatea activităților de bază.

Pe măsură ce proiectele devin mai complexe și implica utilizarea de emulatoare și mașini virtuale, sau proiecte masive în general, este de obicei mai bine să optezi pentru un laptop cu 8 – 16GB de RAM sau mai mult. Când vine vorba de laptop-urile 2-in-i este important să te orientezi pentru acest aspect.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.