Top Electronice

Cel mai bun aparat foto din 2024: Top 15 camere foto profesionale + Ghid de cumpărare

| Verificat de Raluca Sas

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cel mai bun aparat foto

Cel mai bune aparat foto pentru fotografie nu și-a uitat rădăcinile fotografice. Deși camerele din zilele noastre se concentrează din ce în ce mai mult pe video, există câțiva concurenți noi serios impresionanți, cu abilități mult îmbunătățite de focalizare automată și de fotografiere în rafală. Deci, dacă ești în căutarea unei camere foto solide, ai o mulțime de opțiuni excelente.

Fiecare cameră pentru fotografie este un compromis într-un fel, așa că este important să ai o imagine clară a ceea ce cauți. Vrei un aparat foto mirrorless sau DSLR? Este o cameră versatilă pentru fotografierea de zi cu zi de care ai nevoie? Sau cauți să te specializezi într-un anumit sub-gen? Este viteza, dimensiunea sau stilul care este mai important pentru tine? Vei avea nevoie de ceva cu lentile interschimbabile sau este o lentilă fixă mai potrivită pentru tine? Poți verifica și cum functionează un aparat foto.

Am testat majoritatea lansărilor din domeniu, petrecând nenumărate ore cu toate cele mai recente camere digitale de la cele mai mari nume din domeniul fotografiei, inclusiv Canon, Sony, Nikon, Fujifilm, Panasonic, Leica și multe altele. Și i-am adunat aici pe cei mai buni dintre ei, împărțind acest ghid în trei niveluri de calificare: entuziaști, începători și avansați. Fiecare conține selecția noastră dintre cele mai bune aparate foto și sisteme, pentru acele niveluri de experiență și bugete.

Alegerea noastră generală pentru titlul de cel mai bun aparat foto pentru fotografie este Sony A7 IV. Este un instrument multifuncțional puternic, care este acasă, înregistrând aproape orice tip de fotografie, de la portrete la animale sălbatice și nunți.

Fujifilm X-T4, pe de altă parte, rămâne o alternativă puternică pentru cei care țin cont de buget. Deși zvonurile despre un X-T5 sunt în creștere, rămâne să fie una dintre cele mai bune aparate foto ieftine de pe piață. Pasionații și shooterii stradali ar trebui să verifice cu siguranță Canon EOS R10 (alegerea noastră de top pentru începători), Nikon Zfc și Fujifilm X-S10.

Care este cel mai bun aparat foto pentru tine? Asta depinde în cele din urmă de nevoile, bugetul și preferințele tău. Din fericire, ghidul nostru detaliat de mai jos îți restrânge opțiunile, făcând să fie mai ușor să te decizi. Te va ajuta chiar și la oferta potrivită pentru cea mai bună camera foto pentru tine.

Cele mai bune aparate foto: Top 15 Modele

ProdusPreț
1. Sony Alpha A7IVVezi Prețul
2. Fujifilm X-H2Vezi Prețul
3. Canon EOS R6Vezi Prețul
4. Canon EOS R7 BodyVezi Prețul
5. Nikon Z6 IIVezi Prețul
6. Fujifilm X-S10Vezi Prețul
7. Nikon Z5Vezi Prețul
8. Canon EOS R10Vezi Prețul
9. Olympus E-M10 Mark IVVezi Prețul
10. Nikon Z FCVezi Prețul
11. Fujifilm X100VVezi Prețul
12. Nikon D3500Vezi Prețul
13. Fujifilm Instax Mini 11Vezi Prețul
14. Sony Alpha A6100Vezi Prețul
 

Cel mai bun aparat foto profesional per total

4.8/5

Urmărirea fantasticului A7 III de la Sony nu va fi niciodată ușoară, dar A7 IV este un succesor demn. Echipat cu un nou senzor de 33 MP care este solid atât pentru fotografii cât și pentru videoclipuri, este o opțiune convingătoare fără oglindă pentru shooterii hibridi. În recenzia noastră, l-am numit „un amestec genial de putere fotografică și versatilitate video”.

O creștere a prețurilor înseamnă că nu mai este o cameră full-frame entry-level ca antecedentele sale, dar un procesor Bionz XR oferă o performanță solidă care justifică în linii mari cheltuielile suplimentare.

A7 IV beneficiază, de asemenea, de abilitățile de focalizare automată de vârf ale Sony, plus upgrade-uri precum suportul video pe 10 biți și o adâncime a tamponului aparent nesfârșită cu un card CFexpress. Testele noastre au constatat că acest tampon este mai generos decât au nevoie majoritatea trăgătorilor, calitatea imaginii înclinând mai mult spre rezoluție decât performanța în condiții de lumină scăzută.

Nicio cameră hibridă nu vine fără compromis: există o trusă abundentă în filmările 4K și nu este cel mai simplu aparat foto de utilizat pentru începători. Canon EOS R6 oferă, de asemenea, viteze de explozie mai mari la un preț similar. Dar, având în vedere versatilitatea sa puternică și rezoluția mai mare, aparatul foto Sony A7 IV ocupă pe bună dreptate primul loc în topul nostru de cel mai bun aparat foto.

Specificații:

 • Dimensiune senzor: cadru întreg
 • Rezoluție aparat foto: 33 MP
 • Vizor: 3.690.000 puncte
 • Monitor: ecran tactil cu unghi variabil de 3,0 inchi, 1.037.000 puncte
 • Focalizare automată: AF 759 puncte
 • Rata maximă de fotografiere continuă: 10 fps
 • Filme: 4K la 60p
 • Nivel utilizator: Intermediar

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto profesional - Varianta 2

5/5

Cauți o imprimantă portabilă pe care să o poți lua cu tine în deplasare? Încearcă imprimanta portabilă cu jet de cerneală LP-H20! Cu dimensiunile sale compacte și designul ușor, această imprimantă este perfectă pentru oricine are nevoie să imprime din mers.

LP-H20 este ușor de utilizat și oferă printuri de înaltă calitate la 600 dpi. În plus, cu cartuşul său de cerneală neagră, poţi imprima cu uşurinţă documente şi grafice cu aspect profesional.

Indiferent dacă ești un călător de afaceri, un student sau doar cineva care are nevoie de o imprimantă portabilă, LP-H20 este alegerea perfectă. Deci, de ce să mai aștepți? Comand-o pe a tău astăzi și începe să imprimi oriunde te duci!

Specificații

 • Dimensiune senzor: APS-CR
 • Rezoluție aparat foto: 40MP
 • Vizor: 5.760K puncte
 • Monitor: Ecran tactil cu unghi de înclinare de 3,0 inchi, 1.620K puncte
 • Focalizare automată: AF 425 de puncte
 • Rată maximă de fotografiere continuă: 15fps (obturator mecanic), 20fps (declanșator mecanic), 20fps (nivel electronic) Avansat

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto profesional pentru funcții

4.5/5

În timp ce aparatul foto Canon EOS R5 este exagerat pentru majoritatea oamenilor, EOS R6 este o alternativă full-frame mai accesibilă, care este pur și simplu una dintre cel mai bun aparat foto pentru fotografiere din jur. Dacă deții deja una dintre primele camere Canon full-framer fără oglindă, cum ar fi EOS R, sau oricare dintre DSLR-urile sale, aceasta este o actualizare mai mult decât demnă. Pe baza recenziei noastre, EOS R6 oferă cea mai bună focalizare automată din clasă, un sistem superb de stabilizare a imaginii în interiorul corpului și puteri de fotografiere în rafală care îl desemnează ca o cameră foarte bună pentru fotografierea vieții sălbatice sau sportive. Alte aparate foto profesionale pe care le recomandăm sunt modelele Canon EOS 4000D și Canon Powershot care oferă imagini de calitate.

În ciuda capacității sale de a filma videoclipuri 4K/60p, EOS R6 nu are opțiuni precum capacitatea de DCI 4K și am constatat că are limitări de supraîncălzire în comparație cu rivalii axați pe video precum Sony A7S III sau Sony Cyber Shot, ceea ce îl face mai potrivit pentru fotografii. Dar pentru fotografie, este o opțiune excelentă (dacă costisitoare) care oferă focalizare automată, manevrabilitate și caracteristici extrem de impresionante care o fac una dintre cele mai bune opțiuni pentru oricine are nevoie de o cameră full-frame.

Specificații

 • Dimensiune senzor: cadru întreg
 • Rezoluție: 20,1 MP
 • Vizor aparat foto: 3.690.000 puncte
 • Monitor: ecran tactil cu unghi de înclinare de 3.0 inchi, 1.620.000 puncte
 • Focalizare automată: AF 6.072 puncte
 • Rata maximă de fotografiere continuă: 12 fps (obturator mecanic), 20 fps (electronic)
 • Filme: 4K la 60p
 • Nivel utilizator: Profesional

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto profesional pentru fotografii de natură sălbatică

4/5

Dacă îți place să fotografiezi subiecți în mișcare rapidă, cum ar fi fauna sălbatică, și nu te poți întinde până la un aparat foto Canon full-frame precum EOS R6, atunci aparatul foto EOS R7 este o alegere excelentă. Are un senzor APS-C mai mic, astfel încât performanța ISO ridicată nu este la fel de puternică ca frații săi cu cadru complet, dar avantajul este că poți obține o rază mai lungă de acțiune de la lentile mai mici. Aparatul foto EOS R7 are, de asemenea, viteze mari de rafală, testele noastre susțin afirmațiile sale de fotografiere continuă de 15 fps (cu obturatorul mecanic) sau 30 fps dacă comutați la obturatorul electronic. Nu poți susține acele viteze atât de mult ca o cameră precum EOS R6, dar câteva secunde sunt suficiente pentru a captura majoritatea subiecților sălbatici.

Un alt avantaj important al aparatului foto EOS R de la Canon sunt abilitățile de focalizare automată de urmărire a subiectului, iar EOS R7 le moștenește și pe acestea. Testele noastre au descoperit că acesta este un vis pentru animale sălbatice, acțiune și subiecți din sport. Am fost, de asemenea, fani ai mânerului său gros, care îl face confortabil de ținut cu lentile lungi și a includerii dublelor sloturi pentru card UHS-II, ceea ce înseamnă că este o cameră care ar putea, de asemenea, să ispitească profesioniștii care caută un al doilea corp. Singurul dezavantaj în acest moment este lipsa lentilelor native pentru senzorul APS-C al lui EOS R7, doar două fiind disponibile în momentul scrierii. Cu toate acestea, poți oricând să montezi obiectivele RF cu cadru complet de astăzi sau să adaptați obiective EF mai vechi în timp ce aștepți ca aparatul foto Canon să producă mai mult.

Specificații

 • Dimensiune senzor: APS-CR
 • Rezoluție: 32,5 MP Vizor: 2.360.000 puncte
 • Monitor: ecran tactil cu unghi de înclinare de 3.0 inchi, 1.620.000 puncte
 • Focalizare automată: AF 5.915 puncte
 • Rată maximă de fotografiere continuă: 15fps (obturator mecanic), 30fps (obturator mecanic), 30fps (electronic)
 • Filme: 4K la 60p
 • Nivel utilizator: Hobbyist / profesionist

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto profesional mirrorless

4.7/5

Aparatul foto Nikon Z6 a domnit ca regele acestei liste pentru o lungă perioadă de timp – și, în timp ce Z6 II este doar un succesor modest, ar trebui să fie cu siguranță pe lista scurtă a oricui caută o cameră full-frame. Z6 continuă să ofere o valoare excelentă, dar credem că Z6 II merită costul suplimentar dacă îți poți permite – este unul dintre preferatele noastre din experiența noastră de recenzii.

Procesorul său suplimentar Expeed 6 aduce o serie de îmbunătățiri, inclusiv noul mod de rafală de 14 fps (de la 12 fps la Z6) și câteva îmbunătățiri utile de focalizare automată (în special pentru detectarea ochilor/feței animalelor). Primești, de asemenea, un slot suplimentar pentru card UHS-II, care se alătură slotului XQD/CFexpress existent, iar o actualizare de firmware a oferit un nou mod video 4K/60p.

Testele noastre găsite într-o serie de scenarii au constatat că senzorul CMOS BSI full-frame de 24 MP are rezultate bune la ISO ridicate. Z6 II are, de asemenea, o calitate de construcție de vârf, care se simte mai substanțială în mână decât rivalii săi.

Specificații

 • Dimensiune senzor: cadru întreg
 • Rezoluție: 24,5 MP
 • Vizor: 3.690.000 puncte
 • Monitor: ecran tactil cu unghi de înclinare de 3.2 inchi, 2.100.000 puncte
 • Focalizare automată: AF hibrid în 273 de puncte
 • Rată maximă de fotografiere continuă: 14fps
 • Filme: 4K la 30p
 • Nivel utilizator: Intermediar/expert

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto pentru hobby

4.4/5

Este greu să te gândești la o altă cameră care să ofere același amestec de dimensiune, performanță, accesibilitate și farmec ca și Fujifilm X-S10. Atât pentru pasionați, cât și pentru profesioniști care caută o cameră mică fără oglindă, este o alegere excelentă care acoperă toate bazele atât pentru fotografii cât și pentru videoclipuri. După cum a descoperit recenzia noastră, obții un senzor APS-C de 26,1 MP (același cu cel din Fujifilm X-T4, vezi mai sus) și, impresionant pentru o cameră, această stabilizare a imaginii în interiorul corpului ( IBIS).

Această caracteristică, care te ajută să păstrezi calitatea imaginii în timp ce fotografiezi cu dispozitivul portabil, poate fi găsită și în unele camere mici Sony și Olympus, dar niciuna dintre acestea nu oferă manevrabilitate excelentă sau gama de funcții ale lui X-S10, pe baza testelor noastre. Are un ecran la îndemână cu unghi variabil, o calitate excelentă a construcției și înregistrează și videoclipuri 4K impresionante. Asociază-l cu un obiectiv principal și ai o cameră foto bună de călătorie sau de stradă – datorită prinderii mari a X-S10, se va potrivi frumos și cu obiectivele mai lungi.

Specificații

 • Dimensiune senzor: APS-C
 • Rozoluție: 26,1 MP
 • Vizor: 2,36 m puncte
 • Monitor: ecran tactil articulat de 3 inchi, 1,04 m puncte
 • Focalizare automată: AF hibrid în 425 de puncte
 • Rată maximă de fotografiere continuă: 8 fps (mecanic), 20 fps (obturator electronic)
 • Filme: 4K la 30p Full HD
 • Nivel utilizator: Începător/intermediar

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto profesional entry-level

4/5

În ciuda faptului că nu este perfect, Nikon Z5 este cel mai bun model entry-level full-frame pe care îl poți cumpăra chiar acum, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru cei care doresc să treacă la senzorul mai mare pentru prima dată. Cu un 24,3 MP care produce în mod fiabil imagini vibrante, clare și curate, un sistem de focalizare automată fiabil și un corp confortabil și bine construit, sunt multe care ne-au plăcut la Nikon Z5 în timpul testării noastre.

Echiparea acestuia cu același vizor de înaltă rezoluție ca și frații săi mai avansati Z6/Z7 este o atingere plăcută care adaugă o notă de calitate premium procedurilor. Ceea ce dezamăgește Z5-ul sunt lucruri despre care unii s-ar putea să nu fie prea deranjați – rata maximă de cadre de 4,5 fps este dezamăgitoare pentru shooterii de acțiune, iar decuparea aplicată videoclipurilor 4K fiind frustrantă pentru vloggeri. Nu te deranjează niciunul dintre aceste lucruri? Este una dintre cele mai bune aparate foto pentru fotografie și o alegere bună pentru cei care doresc cadru întreg cu un buget redus.

Specificații

 • Tip: fără oglindă
 • Dimensiune senzor: cadru întreg
 • Rezoluție: 24,3 MP Vizor: 3,69 milioane de puncte
 • Tip ecran: ecran tactil înclinat de 3,2 inchi, 1,04 m puncte
 • Viteză maximă de fotografiere continuă: 4,5 fps
 • Filme: 4K/30p Full HD
 • Nivel utilizator: Începător

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto pentru începători

4/5

Nu este cea mai ieftină camera foto pentru începători, dar credem că Canon EOS R10 este acum cea mai bună pentru cei care încep călătoria lor fotografică. Succesorul spiritual al popularului aparat foto DSLR de gamă medie de la Canon, EOS R10 are două abilități remarcabile: focalizare automată impresionantă, de urmărire a subiectului și fotografiere rapidă în rafală de 15 fps, ceea ce nu se mai făcea până acum la acest preț.

Ambele se combină frumos pentru a face din EOS R10 o cameră mică și versatilă pentru fotografierea tuturor tipurilor de subiecte, de la portrete la animale de companie și copii cu viteză. În timpul testării noastre de focalizare automată, pe care le-am efectuat pe pisici, căprioare și un cockapoodle rapid, R10 a găsit și urmărit foarte bine ochii subiectului, vitezele de rafală de 15 fps producând o rată decentă de lovituri.

Deși nu este un aparat foto compact, EOS R10 este foarte ușoară la 429 g și are o prindere adâncă care o face să se simtă bine echilibrată în mână cu tot felul de lentile. Din păcate, EOS R10 nu are încă multe obiective native (doar două la momentul scrierii) și nu are stabilizarea imaginii în interiorul corpului. Dar dacă ești bucuros să cumperi unele dintre numeroasele obiective RF cu cadru complet care funcționează bine cu camera sau să le adaptezi pe cele vechi utilizând un adaptor EF-EOS R, atunci este un mic totuși versatil, ideal pentru snappers în vârstă.

Specificații

 • Dimensiune senzor: APS-CR
 • Rezoluție: 24,2 MP
 • Vizorul optic: 2.360.000 puncte
 • Monitor: ecran tactil articulat de 2.95 inch, 1.040.040.000 puncte
 • Focalizare automată: AFMF de 651 zone
 • Rată maximă de fotografiere continuă: 15fps (mecanic), 25fps (electronic)
 • Video: 4K la 60p Full HD
 • Nivel utilizator: Începător

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto pentru începători - Varianta 2

4/5

Cauți aparate foto compacte mirroless pentru a te ajuta să îți dezvolți abilitățile fotografice? OM-D E-M10 Mark IV este una dintre cele mai bune opțiuni din jur și oferă o mare valoare având în vedere setul de caracteristici. Un ecran tactil rabatabil util și o ergonomie bună îl fac o opțiune excelentă pentru începătorii care trec de la un smartphone sau un aparat foto compact. Și pentru că E-M10 Mark IV este o cameră Micro Four Thirds, are una dintre cele mai mari selecții de lentile din jur, ceea ce înseamnă că este un model care poate crește cu adevărat cu tine.

În dezavantaj, îi lipsesc un microfon sau porturi USB-C, iar autofocus-ul rămâne puțin în urma rivalilor precum Sony A6100 (vezi mai jos). Deci, în timp ce acesta din urmă este un pariu mai bun pentru fotografierea sportivă sau de acțiune, am simțit că E-M10 Mark IV este o cameră mai distractivă de folosit în recenzia noastră și este una dintre puținele la acest preț care aduce stabilizarea imaginii în interior, un bonus foarte la îndemână pentru fotografierea în mână.

Specificații

 • Dimensiune senzor: Micro Four Thirds
 • Rezoluție: 20,3 MP Vizor: 2.360.000 puncte
 • Monitor: Ecran tactil cu înclinare de 3 inchi, 1.037.000 puncte
 • Focalizare automată: Detectare contrast în 121 de puncte AF
 • Rata maximă de fotografiere continuă: 15 fps
 • Filme: 4K la 30 p Full HD
 • Nivel de utilizator: Începători

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto în raport calitate/preț

4/5

În recenzia noastră, am numit Nikon Z fc „o cameră frumoasă, ocazională, cu o specificație capabilă”. Sub aspectul său retro uimitor, Nikon Z fc este în esență identic cu Nikon Z50. Aceasta nu este o plângere, având în vedere că Z50 este o minune fără oglindă de gamă medie. Împărtășește același senzor APS-C de 20,9 MP, sistem hibrid de autofocus și statistici de performanță. Aceasta înseamnă fotografiere în rafală de 11 fps, fotografii detaliate și imagini solide 4K la 30 fps. Ceea ce este nou este construcția fizică. Un omagiu adus Nikon FM2, Nikon Z fc are în mare aceleași dimensiuni ca strămoșul său analog – și o carcasă la fel de captivantă. De la cadrane la tipografie, există nenumărate repere de întoarcere.

Cu toate acestea, îmbunătățirile sunt mai mult decât adânci: spre deosebire de ecranul tactil basculant al lui Z50, Nikon Z fc are un afișaj cu unghi variabil. Acest lucru deblochează o mulțime de opțiuni de încadrare flexibile, plus că poate fi folosit cu un trepied sau poate fi răsturnat pentru o experiență completă din anii optzeci. Ceea ce lipsește este prinderea profundă, asemănătoare cu un aparat foto DSLR-ului, a lui Z50, așa că fanii care se ocupă de manevrare pot prefera în continuare predecesorul său. Dar împreună cu noul obiectiv Nikkor Z 28mm f/2.8 SE prime, Nikon Z fc reprezintă o propunere convingătoare de creație. În plus, este surprinzător de accesibil pentru o cameră cu expunere dedicată, ISO și selectarea vitezei de expunere.

Specificații

 • Tip camera foto profesionale: Aparat Mirrorless
 • Dimensiune senzor: APS-CR
 • Rezoluție: 20,9 MP
 • Lentilă: Z-mount
 • Tip ecran: Ecran tactil cu înclinare de 3,2 inchi, 1.036.080 puncte
 • Vizorul optic: EVFM
 • Rata maximă de fotografiere continuă: 11fps
 • Filme: 4KUS Full HD
 • Nivel utilizator: Entry level
 • Monitor: ecran tactil cu unghi variabil de 3,0 inchi, 1.040.040 de puncte
 • Focalizare automată: AF 209 puncte de focalizare

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bun aparat foto pentru fotografii de stradă

4/5

Pe hârtie, Fujifilm X100V nu ar trebui să aibă sens: o cameră compactă cu un stil din anii 1950, cu un obiectiv fix de 23 mm f/2 și un preț premium. Cu toate acestea, predecesorii modelului au devenit iconici în rândul fotografilor stradali – iar X100V urmează spiritul lor. Subestimat și atemporal, există ceva foarte special în acel corp retro compact pe care ne-a plăcut în recenzia noastră.

X100V păstrează ceea ce funcționează, modificând doar ceea ce trebuie: acum există un ecran tactil înclinabil foarte la îndemână și un corp rezistent la intemperii (deși trebuie să adaugi un filtru la obiectiv pentru a obține o etanșare completă la intemperii). Configurarea obiectivului cu deschidere fixă a seriei a fost întotdeauna fantastică pentru fotografia de stradă și portret, iar rezultatele sunt mai bune doar acum că Fujifilm a adăugat un nou senzor APS-C de 26,1 MP asociat cu cel mai recent X-Processor 4. Focalizarea automată este mai rapidă, controlul zgomotului mai bună și calitatea imaginii îmbunătățită. Sigur, este de nișă și cu siguranță nu ieftin, dar nu există nimic altceva asemănător.

Specificații

 • Tip: Premium compact
 • Senzor: APS-C X-Trans CMOS
 • Rezoluție: 26,1 MP
 • Lentilă: 23 mm, f/2
 • Vizor: EVF hibrid (vizor electronic)
 • Tip ecran: Ecran tactil cu unghi de înclinare de 3,0 inchi, 1,62 m puncte
 • Viteza maximă de fotografiere continuă: 11 fps
 • Filme: 4K
 • Nivel utilizator: Începător/entuziast

Avantaje:

Dezavantaje:

Cel mai bune aparate foto DSLR pentru începători

4/5

Această listă este dominată de aparate foto mirrorless, dar dacă încă preferi beneficiile DSLRS – și anume manevrarea lor, durata de viață superioară a bateriei și valoarea – atunci Nikon D3500 este cea mai bună cameră foto pentru începători. Luând ștafeta de la Nikon D3400 de mare succes, acesta aduce un senzor APS-C de 24 MP și o autonomie incredibilă a bateriei de 1.550 de fotografii care bate rezistența celor mai multe aparate foto mirrorless de aproximativ trei ori.

Modul Ghid util este acolo pentru a ghida începătorii prin crearea de efecte precum un fundal neclar, în timp ce sistemul Nikon DX are o gamă largă de obiective. Dacă ești la început, îți recomandăm să cumperi aceste aparate foto profesionale D3500 cu obiectivul AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR, deoarece aduce o reducere utilă a vibrațiilor pentru un cost suplimentar foarte mic. Cei care caută o cameră prietenoasă pentru călătorii ar trebui să ia în considerare alternativele aparelor foto mirrorless, cum ar fi Fujifilm X-T200 și Canon EOS M50 Mark II, dar, altfel, aceasta rămâne o modalitate genială de a învăța elementele de bază ale fotografiei și de a începe noul tău hobby.

Specificații

 • Tip: DSLR
 • Senzor: APS-C CMOS, 24.2MP
 • Montura pentru obiectiv: Nikon FS
 • Ecran: 3 inchi, 921K puncte
 • Vizor: Optic
 • Fotografiere continuă: 5fps
 • Filme: 1080p
 • Nivel utilizator: Începător

Avantaje:

Dezavantaje:

Cele mai bune aparate foto ieftine

3.5/5

Instax Mini 11 cu siguranță nu concurează cu compania sa mai apreciată de aici când vine vorba de calitatea pură a fotografiilor. Dar este una dintre cele mai accesibile și distractive modalități de a intra în fotografia instantanee? Categoric. Nu are controale sau moduri mai avansate ale camerelor instantanee mai scumpe, dar asta face și parte din atractia sa – datorită sistemului său de auto-expunere, poți doar să îndrepți și să fotografiezi pentru a obține printuri minunate, de dimensiunea unui card de credit.

Desigur, este o opțiune grozavă pentru copii și petreceri, iar filmul relativ accesibil înseamnă că nu vei regreta că l-ai văzut petrecut printre familie și prieteni. Butoiul lentilei de tip pop-out și oglinda mică încorporate în partea din față a camerei înseamnă că este bună pentru serviciul selfie-urilor și este disponibilă și într-o gamă de culori distractive. Dacă ai nevoie de un cadou pentru un fan al fotografiei, aceasta camera foto este soluția.

Specificații

 • Obiectiv: 60 mm
 • Focalizare: Normal și macro
 • Bliț: încorporat
 • Self-Timer: niciunul

Avantaje:

Dezavantaje:

Cele mai bune aparate foto pentru pasionați începători

4/5

De la lansarea sa în urmă cu cinci ani, Sony A6000 entry-level s-a dovedit a fi niște modele de aparate foto mirrorless extrem de populare. Succesorul său, A6100, își ia rețeta și adaugă câteva modificări utile. Compact, dar capabil, pe baza recenziei noastre, A6100 îmbină o construcție prietenoasă pentru începători cu un set de funcții care nu îi va dezamăgi pe cei mai aventuroși. Poate dura timp pentru a înțelege potențialul camerei, dar există o mulțime de el: senzorul APS-C este același cip de 24,2 MP care se găsește în camerele mai premium de la Sony, în timp ce sistemul de focalizare automată este partajat cu flagship-ul Sony A6600.

Rezultatul este o putere excelentă de urmărire continuă a subiectului și, împreună cu un obiectiv bun, imagini cu o mulțime de detalii și culori precise. Durata de viață a bateriei este, de asemenea, decentă, iar ecranul înclinat este acum sensibil la atingere, deși funcționalitatea sa este destul de limitată. Anumite trăsături de performanță și manevrabilitate sunt împărtășite cu frații săi mai scumpi – ISO automat nu se potrivește subiecților care se mișcă rapid, de exemplu – dar acestea sunt mai iertabile la un model de nivel de bază, în special la un model atât de solid ca A6100. Merită să fie la fel de popular ca și predecesorul său.

Specificații

 • Tip: Mirrorless
 • Dimensiune senzor: APS-CR
 • Rezoluție: 24,2 MP
 • Lentilă: Sony E-mount
 • Vizor: EVFS
 • Tip ecran: Ecran tactil basculant de 2,95 inchi, 921.600 puncte
 • Viteză maximă de fotografiere continuă: 11fps (mecanic)
 • Filme: 4K
 • Nivel utilizator: Începător

Avantaje:

Dezavantaje:

Oferte și Promoții

Cu aceste oferte și promoții, cumpărătorii pot beneficia de reduceri, pachete promoționale sau alte avantaje pentru a achiziționa aparate foto la prețuri mai accesibile. Poți găsi oferte speciale pentru aparatele foto pe următoarele magazine:

Ghid de cumpărare: Cum să alegi cele mai bune aparate foto profesionale sau standard pentru tine

Dacă ești în căutarea unei noi modalități de realiza fotografii în 2023, acest ghid de cumpărare a camerei foto ar trebui citit! Alegerea aparatelor foto noi era atât de ușoară. Cu o selecție limitată, decizia ta se învârtea de obicei în jurul prețului. În zilele noastre, există sute de modele de aparate foto din care să alegi și, pentru a face lucrurile și mai confuze, smartphone-ul tău face deja fotografii destul de bune!

Cu tot jargonul tehnic care înconjoară termenii de fotografie și părțile unei camere, luarea unei decizii poate fi intimidantă atunci când vine vorba de aparatele foto. Cu siguranță te putem ajuta să găsește aparatele foto de care ai nevoie.

Tipuri de aparate foto

Camere DSLR

DSLR înseamnă „Digital Single Lens Reflex”, ceea ce înseamnă, practic, că aparatul foto folosește același obiectiv pentru încadrarea, focalizarea și realizarea unei fotografii. Aparatele foto DSLR mirrorless sunt foarte populare. Tot acestea dispun de un ecran LCD.

Nimic din toate acestea nu este cu adevărat relevant pentru tine, în calitate de cumpărător de aparate foto pentru prima dată – ceea ce este important este că camerele DSLR sunt încă cea mai populară cameră pentru amatori și fotografi profesioniști aici în 2023.

DSLR-urile sunt versatile, au o ergonomie bună, o autonomie excelentă a bateriei și, cel mai important, funcționează cu o mare varietate de obiective interschimbabile.

Aceste aparate foto DSLR entry-level sunt disponibile la prețuri bugetare și poți obține niște chilipiruri grozave și pe piața second-hand. Pe partea minus, sunt mai mari, mai grele și nu oferă cele mai bune tehnologii de focalizare automată (și diverse alte), precum celelalte tipuri de camere de mai jos. Camerele DSLR dispun de APS-C sau „senzori full frame” – mai multe despre asta mai jos.

Camere foto mirrorless

O cameră mirrorless nu are oglinda care se găsește în interiorul unei camere DSLR, ceea ce îi oferă diverse avantaje. Pot avea lentile fixe sau interschimbabile.

Camerele fără oglindă oferă o tehnologie mai utilă, făcând experiența de fotografiere mai simplă decât DSLR-urile. De asemenea, au un raport calitate-preț mai bun.

De obicei, sunt mai mici și mai ușoare decât DSLR-urile, ceea ce le face o alegere excelentă dacă călătorești mult. Consensul general este că camerele fără oglindă sunt viitorul, iar DSLR-urile sunt o specie pe moarte… dar asta nu înseamnă că tehnologia este încă perfectă.

Camere Micro Four Thirds

Aparatele foto Micro Four Thirds (alias Micro 4/3, MFT sau M4/3) sunt un tip de cameră fără oglindă care acoperă o mare varietate de stiluri și opțiuni, dar caracteristica lor comună este dimensiunea senzorului.

Vom discuta de ce dimensiunea senzorului aparatelor foto este importantă mai jos, dar tot ce trebuie să știi în acest moment este că un apara foto Micro Four Thirds este ca o cameră „mini” cu lentile interschimbabile. Din punct de vedere ergonomic, aparatele foto cu senzor Micro Four Thirds arată ca niște DSLR sau aparatele foto mirrorless, iar obiectivele lor sunt mai mici, mai ușoare și mai ieftine.

Un lucru de remarcat: a avea un sistem de cameră mai mic nu este întotdeauna bun pentru toată lumea, cu comenzi înghesuite și o aderență mai puțin pronunțată care îi împiedică adesea pe cei cu mâini mai mari. Aparatele foto MFT au doar senzori MFT, ceea ce le limitează abilitățile, așa cum vom afla mai jos. Cu toate acestea, aparatele foto Micro Four Thirds sunt încă o alegere populară pentru începători până la fotografi profesioniști.

Aparatele foto compacte (cunoscute și sub numele de Camere Point-and-Shoot)

Camerele foto compacte sunt extrem de populare și pentru un motiv întemeiat – dimensiunile lor diminuate le fac portabile și convenabile de purtat cu tine în fiecare zi, la fel ca telefonul cu aparat foto.

Deoarece smartphone-urile moderne pot face fotografii de o calitate atât de bună, este important să selectezi o cameră compactă cu o calitate mai bună a imaginii sau caracteristici pe care telefonul tău nu le posedă.

Aceste caracteristici ar putea fi un obiectiv cu zoom optic, capacități mai bune de fotografiere în lumină scăzută, fotografiere în rafală mai rapidă, captura RAW etc. Unii oameni preferă pur și simplu să țină un aparat foto „adevărat” pentru a face fotografii, mai degrabă decât un telefon, iar un aparat foto mic înseamnă, de obicei, că este mai probabil să o ai cu tine în buzunar sau în geantă.

Linia dintre camerele foto compacte și micile camere mirroless este neclară, dar definiția strictă a unei „aparate foto îndreptați și fotografiați” este una cu un obiectiv fix (adică nu o poți schimba cu un alt obiectiv.)

Aparate foto Bridge

Mai mici decât DSLR-urile, dar mai mari decât camerele compacte, ele umple golul frumos, oferind lentile cu zoom optic cu mărire mare (fixe, nu interschimbabile) și comenzi manuale, dar fără cea mai mare parte a unui DSLR cu drepturi depline.

Camerele Bridge sunt o opțiune all-in-one grozavă și sunt populare în rândul fotografilor entuziaști care nu vor să-și facă griji cu privire la schimbarea obiectivelor, dar doresc totuși flexibilitatea unui zoom cu rază lungă.

De obicei, au senzori de imagine mici, similari camerelor compacte și rareori au un vizor optic (OVF), optând în schimb pentru un vizor electronic (EVF) și ecranul LCD din spate pentru a face fotografii.

Aparat de foto de acțiune

Acestea sunt de obicei mici, rezistente la apă și robuste, având ca obiectiv principal captura video. Nu aș recomanda să cumperi un aparat foto de acțiune doar pentru fotografie, deoarece calitatea imaginii este de obicei mai slabă decât un telefon inteligent obișnuit, iar imaginile par adesea distorsionate din cauza unghiului de vedere „ochi de pește”.

Frumusețea aparatelor foto de acțiune mai mici de tip GoPro este că pot fi montate pe corp sau pe cască, oferind o perspectivă unică la persoana întâi. De asemenea, poți obține camere compacte robuste și rezistente la apă, dar acestea oferă de obicei doar o calitate a imaginii comparabilă cu smartphone-urile moderne.

Dimensiune și ergonomie

Dimensiunea aparatului foto și modul în care se simte în mâinile tale este un factor rar discutat… dar este de fapt foarte important. Cele mai mici aparate foto compacte nu sunt potrivite pentru mâini mari sau degete mai în vârstă, lipsite de dexteritate. La celălalt capăt al scalei, nu vei dori să-ți scoți camera cu tine dacă este prea mare și voluminoasă.

Mărimea este mai mult o preferință personală și, de asemenea, foarte subiectivă. Ceea ce este considerat mare pentru un începător, probabil că va părea mic pentru un profesionist!

Personal, ne plac aceste aparate foto compacte puțin mai mari, care se potrivesc mâinilor mele mari. Prefer și modelele mirrorless cu o aderență mai pronunțată, ceea ce le face de obicei ceva mai mari. Ergonomia unui aparat foto se referă nu numai la felul în care se simte în mână, ci și la plasarea butoanelor.

Unele camere mici se pot simți în regulă pentru a ține, dar butoanele lor sunt prea apropiate unul de celălalt, ceea ce le face dificil de utilizat. Dacă nu poți ajunge personal la un magazin de aparate foto, îți recomandăm să citești recenzii și să judeci dimensiunea unui aparat foto după dimensiunile sale în comparație cu smartphone-ul tău.

Dimensiunea senzorului

Camerele digitale folosesc un senzor pentru a „înregistra” imagini. Există diferite tipuri de senzori disponibile pentru fiecare tip de cameră, ceea ce îl face un subiect destul de confuz.

Dacă abia începi cu fotografia, nu este nevoie să fii obsedat de dimensiunea senzorului – folosește ceilalți factori enumerați în acest ghid ca referință pentru a-ți cumpăra prima cameră.

Pentru toți ceilalți, iată ce trebuie să știi: cu cât senzorul este mai mare, cu atât calitatea imaginii este mai bună, mai ales în condiții de lumină scăzută. De asemenea, cu cât senzorul este mai mare, cu atât este mai mare capacitatea ta de a „încețoșa fundalul” (neclaritatea poate fi adăugată și în Lightroom), dar aceasta depinde și de obiectivul pe care îl atașezi la aparatul foto. De asemenea este indicat să te orientezi după sensibilitate ISO, senzor CMOS și un senzor de imagine bun. Sensibilitatea ISO este o caracteristica a filmului foto.

Vezi și ghidurile noastre pentru: 

Întrebări frecvente despre camere foto

Cea mai bună cameră foto pentru fotografierea de peisaje depinde de nevoile și preferințele fiecărui utilizator. În general, camerele DSLR și mirrorless cu senzori de dimensiuni mari și obiective de calitate superioară sunt recomandate pentru această categorie de fotografii.

Pentru fotografierea de portrete, este important să ai o cameră cu un senzor de dimensiuni mari și o diafragmă largă pentru a obține un efect de bokeh plăcut. De asemenea, este important să ai un sistem de focalizare rapid și precis și o gamă largă de obiective disponibile pentru a îți permite să te adaptezi la diferite situații.

Dacă ești interesat de filmare, este important să ai o cameră cu un senzor mare și un sistem de stabilizare a imaginii puternic pentru a obține imagini clare și stabile. De asemenea, trebuie să ai un sistem de focalizare rapid și precis și să te asiguri că aparatul poate înregistra în formatul dorit (de exemplu, 4K sau 1080p).

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.