Top Electronice

Temperatura frigiderului și a congelatorul tău ( Câteva grade fac diferența)

temperatura frigiderului

Tabel de conținut

Temperatura frigiderului este foarte importantă. Păstrarea alimentelor la rece corespunzător fac ca acestea să se conserve pe o durată mai lungă și să fie mai proaspete.

De asemenea, păstrând o temperatură a frigiderului optimă te poate ajuta să eviți și potențiale boli alimentare. 

Frigiderul este un miracol a conservării moderne a alimentelor. La o temperatură optimă a frigiderului, acesta poate menține alimentele reci și sigure pentru a putea fi consumate zile sau săptămâni, încetinind creșterea bacteriilor.

Alternativ, congelatoarele pot menține alimente proaspete și pot împiedica creșterea bacteriilor timp de luni de zile, sau uneori chiar pe termen nelimitat.

Când temperatura mâncării începe să crească de un anumit punct, bacteriile încep să se înmulțească exponențial. Nu toate bacteriile sunt rele, la fel cum nici orice germen.

Pentru ca mâncarea să fie de calitate și pentru a reduce orice risc de toxinfecție, cea mai bună decizie este să îți menții frigiderul la o temperatură recomandată și să urmezi ghidurile de mentenanță ale acestuia.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează un frigider îți recomandăm să citești acest articol.

Ce temperatură trebuie să fie în frigider?

Experții recomandă ca temperatura frigiderului să fie egală sau mai mică de 4,5 grade Celsius, iar temperatura congelatorului să fie egală sau mai mică de -17 grade Celsius.

Totuși, temperatura ideală a frigiderului este defapt mai joasă. Urmărește să fie între 1,7 și 3,3 °C. Aceast interval este cât mai apropiată de îngheț fără a fi prea rece pentru a îngheța mâncarea.

Este, de asemenea, cât de aproape ar trebui să ajungă temperatura frigiderului de pragul de 4,5 grade Celsius, moment în care bacteriile încep să se înmulțească rapid.

Temperaturile peste zonele de  1,6 – 3,3 °C ar putea fi prea ridicate, mai ales dacă indicatorul de temperatură încorporat al frigiderului tău nu este exact. Mâncarea se poate strica rapid și poți ajunge să ai unele probleme de stomac din cauza bacteriile, precum Salmonella și E. Coli

Ce temperatură trebuie să fie în congelator?

În general, ar fi indicat să îți ții congelatorul la o temperatură cât mai apropiată de -17 grade Celsius, mai puțin atunci când adaugi multă mâncare nouă care este mai caldă. Unele congelatoare au opțiunea de înghețare rapidă, care va scădea temperatura congelatorului timp de 24 de ore pentru a evita arderea congelatorului din cauza variației de temperatură.

Poți opta să scazi temperarura congelatorului manual pentru câteva ore, dar nu uita să o schimbi înapoi ulterior. Menținând congelatorul la o temperatură rece poate duce la o creștere a facturii de curent și poate cauza ca pierderea umidității și a aromelor alimentelor. Dacă congelatorul are multă gheață acumulată, acesta este un semn sigur că temperatura congelatorului este prea rece.

Cum se măsoară temperatura frigiderului pentru a fi potrivită

Din păcate, nu toate termometrele frigiderelor sunt exacte. Poți avea frigiderul setat pe 3 grade Celsius, iar temperatura reală să fie defapt în jur de 0,5 sau chiar 5 grade C. Nu este ieșit din comun ca frigiderele să aibă o marjă de eroare de câteva grade.

Unele frigidere nu arată temperatură deloc. Acestea au doar opțiunea să ajustezi frigiderul pe o scară de la 1 la 5, unde 5 fiind cea mai caldă opțiune. Fără un termometru, nu poți să știi cum se traduc acele repere în grade reale.

Poți achiziționa un termometru pentru aparate de sine stătăoare, ieftin, online sau la orice magazin cu produse respective. Plasează temometrul în frigider sau congelator și lasă-l acolo pentru 20 de minute. Verifică apoi semnificațiile acestuia. Este frigiderul tău aproape de temperatura ideală?

Dacă nu, ajustează temperatura combinei frigorifice în concordanță pentru a menține temperatura în zone sigure, între 1,6 și 3,3 °C, folosind panoul de control. Poți face aceleași modificări și pentru congelator, scopul fiind ca temperatura să fie cât mai apropiată de -17 °C.

Cum să îți menții temperatura fridigerul și a congelatorului rece

Dacă descoperi că temperatura frigiderului jonglează cu marcajul de 4,4 °C sau congelatorul este prea cald în ciuda setărilor de temperatură ajustate, poți face câțiva pași pentru a te ajuta să menții o temperatură ideală.

Pe lângă aceste sfaturi, frigiderul tău are nevoie și de o mentenanță bună. Citește aici câteva sfaturi utile pentru ca un frigider să aibă o durată de viață mai lungă.

1. Lasă mâncarea să se răcească înainte să o depozitezi

Bolurile fierbinți de supă rămasă sau puiul fript pot încălzi rapid spațiul mic din frigider sau congelator, punând alimentele în pericol de răspândirea rapidă a bacteriilor. Pentru a proteja tot ce este în interior, lasă mâncarea să se răceacă un pic (dar nu la temperatura camerei, pentru că va dura prea mult) înainte de a le acoperi și depozita.

2. Verifică garniturile ușii

Garniturile din jurul marginii ușii frigiderului mențin temperaturile reci și cele mai calde afară. Dacă există o scurgere într-una dintre aceste garnituri, este posibil să iasă aerul rece. Acest lucru poate face mai dificilă răcirea corectă a aparatului (și poate consuma mai multă energie electrică, sporind factura lunară de electricitate).

3. Oprește-te din a mai deschide ușa frigiderului așa de des

De fiecare dată când deschizi ușile combinei frigorifice, lași aerul rece să iasă și cel cald să intre. Rezistă tentației de a sta pe langă frigider când îți este foame. În schimb, ia doar ce ai nevoie și închide ușa repede.

4. Păstrează frigiderul și congelatorul pline

Un frigider plin este un frigider fericit. La fel se aplică și pentru congelator. Temperatura congelatorului poate să rămână mai rece pentru mult timp și poate să mențină alimentele cel mai bine răcite dacă rafturile și sertarele sunt plin în mare parte.

Asigură-te doar că nu suprasoliciți spațiul și, astfel, să se reducă fluxul de aer. Acest aspect poate face dicilă mișcarea aerului răcit și crește riscul apariției unor spații cu aer cald. În mod ideal, lasă aproximativ 20% din spațiu deschis. O mică organizare a frigiderului poate însemna mult.

Descoperă și care sunt cele mai bune frigidere din 2022

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.