Top Electronice

Ce este un smartwatch? Istoria, prezentul și viitorul ceasurilor inteligente

ce este un smartwatch

Tabel de conținut

Ce este un smartwatch? Un smartwatch este un dispozitiv de computer care poate fi purtat, care seamănă cu un ceas de mână sau alt dispozitiv de gestionare a timpului.

Pe lângă faptul că arată ora, multe smartwatch-uri sunt compatibile cu Bluetooth. Ceasul devine un adaptor wireless Bluetooth capabil să extindă capacitățile smartphone-ului purtătorului la ceas.

Purtătorul poate folosi interfața ceasului pentru a iniția și a răspunde la apeluri telefonice de pe telefonul mobil, pentru a citi e-mailuri și mesaje text, pentru a obține rapoarte meteo, pentru a asculta muzică, pentru a dicta e-mailuri și mesaje text și pentru a pune o întrebare unui asistent digital.

Alte smartwatch-uri sunt dispozitive autonome cu un scop specific. De exemplu, unele smartwatch-uri colectează date despre starea de sănătate a purtătorului, monitorizarea ritmului cardiac al purtătorului, de exemplu. Altele furnizează date ale sistemului de poziționare globală (GPS), oferind purtătorului indicații de mers pe jos sau de conducere.

Descoperă care sunt cele mai bune smartwatch-uri pentru tine.

Ce caracteristici oferă smartwatch-urile? Ce este un smartwatch?

Smartwatch-urile oferă multe funcții. Printre acestea se numără următoarele:

  • informatică de sănătate, cum ar fi ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge, tensiunea arterială și monitorizarea temperaturii;
  • aplicații de plată contactless și portofel digital;
  • funcții de mesagerie și apelare, similare celor de pe un smartphone;
  • apeluri de urgență pentru asistență dacă ceasul detectează că purtătorul a căzut;
  • social media și alte notificări din aplicațiile sincronizate pentru smartphone;
  • jocuri, muzică, fotografii și alte opțiuni de divertisment;
  • caracteristici de locație, cum ar fi hărți, o busolă și un altimetru; și
  • Urmărire GPS.

Smartwatch-urile se integrează de obicei cu smartphone-ul unui utilizator. Multe dintre aceleași caracteristici și aplicații disponibile pe telefon sunt disponibile pe ceas și se pot sincroniza cu acesta. Apple Watch necesită ca utilizatorii să aibă și un iPhone Apple.

Unele smartwatch-uri au funcții pentru utilizări speciale. De exemplu, polițiștii și pompierii ar putea folosi o aplicație smartwatch pentru a primi alerte de la expediere. Piloții din Forțele Aeriene din SUA au smartwatch-uri cu funcții speciale de navigare prin satelit.

S-ar putea să te intereseze și ghidul nostru pentru a repara un smartwatch stricat.

Istoria smartwatch-urilor

Smartwatch-urile pot fi urmărite încă de la începutul anilor 1970. Hamilton Pulsar a fost unul dintre primele ceasuri digitale, lansat în 1972. Acesta marchează momentul din istorie când calculatoarele au devenit suficient de mici pentru a încăpea într-un ceas de mână. Un alt ceas digital timpuriu a fost ceasul calculator Calcron, care avea un afișaj cu nouă cifre.

Un alt predecesor de smartwatch a fost Seiko Data 2000, care a apărut în 1983. Acesta putea stoca două memorii de câte 1.000 de caractere fiecare și putea fi atașat la o tastatură care venea împreună cu ceasul, care era folosită pentru tastarea notelor.

Seiko RC 1000 a fost lansat în 1984. Se conectează la un calculator personal. În 1990, Seiko a lansat Receptor MessageWatch, un ceas care a primit mesaje de paginare. De-a lungul anilor 1990, calculatoarele portabile aveau capacități de stocare a datelor și durate de viață a bateriei din ce în ce mai complexe.

Unele dintre primele smartwatch-uri s-au bazat pe tehnologia Smart Personal Objects Technology (SPOT) de la Microsoft. Fossil și Suunto au introdus primele ceasuri SPOT în 2004. Ceasurile au putut primi știri, actualizări meteo și stoc, precum și e-mail și mesaje instantanee folosind transmițătoare cu modulație de frecvență.

Smartwatch-urile au câștigat popularitate în anii 2010. Cele populare, cum ar fi Apple Watch — lansat în 2013 — au început să-și asume un rol pe piața de calcul mobil. Google a dezvoltat Android Wear, un sistem de operare mobil, în 2014.

Află din ghidul nostru cum funcționează un smartwatch.

Istoria smartwatch-urilor

Smartwatch-urile s-au schimbat foarte mult în ultimii 50 de ani. Acum pot urmări, stoca și transmite date complexe despre purtător.

Un domeniu pe care se concentrează mulți producători de smartwatch-uri este datele biometrice. Smartwatch-urile pot monitoriza informațiile de fitness, cum ar fi pașii făcuți în timpul zilei și compoziția corpului. De asemenea, pot monitoriza și identifica potențialele afecțiuni medicale. Producătorii se concentrează continuu pe modalități de a include mai multe tehnologii legate de sănătate în ceasurile inteligente.

Accentul asupra asistenței medicale este în parte legat de creșterea bolilor cronice care necesită monitorizare constantă. Ceasurile inteligente sunt utile în acest domeniu. În plus, cu funcțiile lor combinate GPS, sănătate și portabilitate, ceasurile inteligente sunt utile pentru identificarea expunerii la COVID-19 și urmărirea contactelor.

Cu mai multe informații în timp real asupra datelor de sănătate ale unui pacient, medicii pot oferi îngrijiri mai personalizate și pot identifica bolile înainte ca acestea să devină grave.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.