Top Electronice

Ce este un televizor smart? Tot ce trebuie să știi

televizor smart

Tabel de conținut

În zilele noastre majoritatea oamenilor au un televizor smart acasă. Aceste fiind foarte utile pentru diverse activități și ne ușureaza viața de zi cu zi.

Televizoare smart sunt făcute de către o varietate mare de producători. Cei mai importanți dintre aceștia sunt LG, Samsung, Panasonic, Sony și Vizio.

Ce este un televizor smart?

Pe scurt, un televizor smart se conectează direct la internet și incorporează un sistem care permite accesul, gestionarea și vizualizarea conținutului online bazat pe rețea, precum Netflix, HBO Max și YouTube, fără a fi nevoie să utilizezi un dispozitiv suplimentar.

Dacă ai ajuns pe pagina asta s-ar putea să te intereseze și ce este un televizor 4k.

Cum funcționează un televizor smart?

Televizoarele smart accesează conținut online conectându-se la același router de bandă și rețea de internet sau WI-FI pe care o utilizezi pentru a-ți conecta calculatorul la internet. Internetul prin cablu oferă cea mai stabilă conexiune, dar dacă televizorul se află într-o cameră diferită sau la distanță mare de router, Wi-Fi-ul ar putea fi mai convenabil.

Odată ce ai contectat televizorul la internet, ți se va solicita sa introduci informațiile de conectare oferite de furnizorul tău de servicii de internet.

Smart TV-ul va afișa un meniu pe ecran care include o listă de canale de internet disponibile furnizate ca aplicații (similar cu aplicațiile de pe un smartphone). Unele aplicații sunt preîncărcate și vei putea descărca mai multe pentru a le adăuga la biblioteca de aplicații a televizorului.

Când vei face clic pe pictograma pentru un anumit canal/aplicație, vei fi direcționat către ofertele sale de conținut, pe care le poți selecta și vizualiza.

Modul exact în care navighezi prin meniul televizorului tău smart și modul în care gestionezi aplicațiile diferă în funcție de marcă și model.

Beneficiile unui televizor smart

Principalul beneficiu al unui televizor smart este accesul la multe canale care oferă programe TV, filme și muzică fără a fi nevoie să conectezi o antenă TV sau să te abonezi la un serviciu prin cablu sau satelit. De asemenea, unele televizoare smart oferă navigare pe web, jocuri și acces la conținut media compatibil care este stocat pe calculatorul personal.

Deși televizoarele smart pot primi programele TV prin antenă sau prin cablu, Vizio a făcut pasul cel mare de a elimina tunerele încorporate și conexiunile de antenă/cablu de pe majoritatea televizoarelor sale în favoarea platformei sale de streaming încorporate ca o soluție completă.

Opțiuni suplimentare ale televizoarelor smart

Pe lângă streaming pe internet, unele televizoare inteligente oferă mai multe capabilități, cum ar fi Miracast și Screen Sharing, care permit utilizatorilor să vizualizeze conținut de pe smartphone-uri și tablete compatibile pe ecranul televizorului. Alte etichete pentru această caracteristică includ SmartShare (LG) și SmartView (Samsung).

Unele televizoare inteligente pot face chiar și invers:  pot trimite conținut de pe televizor către un smartphone compatibil. După trimitere, utilizatorul poate continua să vizualizeze acel conținut pe smartphone, departe de televizor.

Opțiunile oferite de un televizor smart sunt foarte impresionante, dar există și câteva considerații care trebuie să fie luate în considerare când vine vorba de prețul și limitările acestora.

Deși platformele smart TV oferă acces la multe canale și servicii gratuite, multe necesită fie un abonament lunar, fie o taxă pay-per-view. Când începi să aduni aceste costuri, poți ajunge să cheltui la fel de mult sau mai mult ca și o factură lunară prin cablu/satelit. Pe de altă parte, vei plăti doar pentru canalele și conținutul dorit.

Este important de reținut faptul că marca și modelul televizorului smart determină serviciile și caracteristicile pe care le poți accesa.

Deși toate televizoarele inteligente accesează multe dintre aceleași servicii de bază (Netflix, HBO Max, Amazon, Pandora), multe canale suplimentare și de nișă ar putea să nu fie accesibile pe unele platforme smart TV.

Poate un televizor smart să te spioneze?

Utilizarea unui televizor smart poate duce la probleme de confidențialitate. Televizoarele inteligente și furnizorii de aplicații de conținut urmăresc adesea obiceiurile de vizionare pentru a îți oferi sugestii de vizionare.

De exemplu, de fiecare dată când te conectezi la Netflix, meniul arată ceea ce ai vizionat recent, precum și sugestii actualizate pentru filme sau programe similare care ar putea șă-ți placă pe baza listei tale de „vizionate recent”.

Ai putea crede că acest tip de urmărire este un lucru bun, deoarece reduce timpul de căutare pentru filme sau programe de vizionat, dar un televizor inteligent ar putea face mai mult decât să îți urmărească obiceiurile de vizionare. Dacă televizorul tău inteligent are o cameră web sau un control vocal, există posibilitatea ca cineva să te poată accesa și să te vadă sau audă.

De asemenea, orice achiziție cu cardul de credit pe care o faci folosind televizorul poate fi urmărită de terți. Dacă controlul vocal sau camera web sunt activate, nu spune și nu face nimic din ceea ce nu ai face sau nu ai spune în public și e bine să fii precaut la achizițiile online cu cardul de credit.

Sfaturi în achiziționarea unui televizor smart

În momentul când cumperi un televizor, majoritatea mărcilor oferă un anumit nivel de funcționalitate inteligentă care extinde opțiunile de vizionare.

Fii conștient de accesul pentru variațiile de conținut, de costurile suplimentare, de abonament, de posibilele probleme de confidențialitate, dar și de restul de atracții ale unui televizor, precum calitatea imaginii, a sunetului și combatibilitatea televizorului cu a altor dispozitive.

Iată câteva recomandări de care să ții cont:

 • dacă cumperi un televizor nou și nu ai alte dispozitive care oferă acces la conținut de streaming pe internet, atunci achiziționarea unui televizor inteligent este o alegere bună
 • dacă deja ai un televizor smart care nu oferă acces la numărul sau tipul de canale de streaming pe care le dorești, este indicat să adaugi un dispozitiv media extern, un stick sau un player compatibil cu internetul, în loc să cumperi un televizor nou
 • dacă deții deja un televizor fără funcții inteligente, dar ești mulțumit de calitatea imaginii și de alte caracteristici, nu trebuie să cumperi un televizor inteligent. Doar adăuga un streamer media, un stick de streaming sau un player compatibil cu internetul la configurația ta curentă.
 • Dacă ești îngrijorat de problemele de confidențialitate, poți lua în considerare un dispozitiv de streaming media extern. Nu va împiedica urmărirea obiceiurilor de achiziție sau de vizionare, dar împiedică spionajul direct audio/video.
 • Dacă ești interesat de streaming doar audio, un receptor stereo sau home theater activat în rețea, acesta va oferi o calitate mai bună a sunetului pentru ascultarea muzicii decât un televizor inteligent.

Un televizor smart este doar o modalitate de a adăuga streaming pe internet și funcții conexe experienței tale de vizionare la televizor. Utilizează instrucțiunile de mai sus pentru a decide dacă este cea mai bună alegere pentru tine.

Ghiul nostru te poate îndruma pentru a achiziționa cel mai bun televizor pentru tine.

Ai un buget limitat? Încearcă alternativele unui televizor smart

Dacă ai achiziționat recent sau ai în prezent un televizor fără funcții inteligente sau un televizor inteligent mai vechi cu opțiuni limitate, nu trebuie să cumperi un televizor inteligent nou dacă televizorul încă funcționează bine și îți satisface nevoile de calitate a imaginii. Poți adăuga funcții inteligente experienței tale  actuale de vizionare la televizor la un cost minim.

Streaming Media

Un streamer media este de obicei o cutie mică care se conectează la portul HDMI al televizorului și se conectează la routerul de internet prin Wi-Fi. Dacă ai un televizor mai vechi fără intrare HDMI, opțiunile sunt mai limitate.

Unele modele mai vechi de transmisii media oferă conexiuni audio video analogice pentru aceste cazuri.

Un alt tip de streamer media este un stick care este puțin mai mare decât o unitate flash USB și se conectează la o intrare HDMI disponibilă. Streamer-ul media de tip stick oferă acces Wi-Fi la televizorul tău, așa că asigură-te că dispui de un router de internet wireless. Stick-ul trebuie, de asemenea, să se conecteze la o sursă de alimentare USB sau AC.

Playere Blu-ray Disc

Pe lângă redarea media fizică, cum ar fi discuri Blu-ray, DVD-uri și CD-uri, aproape toate playerele Blu-ray Disc oferă acces la multe canale de streaming pe internet (în funcție de marcă și model).

De obicei, selecția canalelor de internet nu este la fel de extinsă ca în cazul unei casete de streaming media sau stick. Cu toate acestea, este, fără îndoială, convenabil: nu trebuie să conectezi atât un streamer media, cât și un player de disc Blu-ray la televizor, ceea ce reduce neplăcerile oferite prin cablu.

Dacă ești un fan al DVD-urilor, al discurilor Blu-ray și al CD-urilor, dar dorești să adaugi streaming ca sursă suplimentară de conținut, un player de disc Blu-ray ar putea fi soluția pentru tine.

Receptoare stereo și home theater (numai audio)

Deși televizoarele smart și streamerele media includ unele canale de muzică online, fanii muzicii apreciază capacitățile receptoarelor stereo sau home theater activate în rețea.

Această opțiune oferă acces la mai multe servicii de muzică în flux și redă muzica respectivă prin configurarea difuzoarelor stereo sau home theater. Rezultatul este o experiență de ascultare de calitate mult mai bună decât pot oferi difuzoarele TV încorporate sau chiar un televizor combinat cu o bară de sunet.

Platformele și aplicațiile de către mărcile televizoarelor smart

Marile Brand-uri TV încorporează una sau mai multe platforme prin care oferă aplicații. (Această platformă integrată este ceea ce face un televizor inteligent.) Iată câteva dintre mărcile și platformele pe care probabil le vei găsi:

 • Element, Toshiba, Westinghouse: Amazon Fire TV
 • Insignia, Hisense/Sharp, Hitachi, TCL, Philips, Element: Roku TV
 • LG: WebOS
 • Samsung: Tizen, Smart Hub
 • Element, LeECO, Sharp, Sony, Toshiba, Westinghouse: Android TV
 • Haier, JVC, LeECO, Philips, Polaroid, Sharp, Skyworth, Soniq, Sony, Toshiba: Chromecast
 • Philips: NetTV
 • Sharp: VEWD
 • Vizio: SmartCast or Internet Apps Plus

Televizorul tău poate fi montant și pe perete pentru un aspect mai plăcut și spațiu mai redus. Vezi ghidul nostru aici.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.