Top Electronice

10 sfaturi pentru menținerea frigiderului intact

mentenanta frigiderului

Tabel de conținut

Te întrebi cum se face mentenanța frigiderului și care sunt motivele să faci asta? Frigiderul tău este probabil cel mai harnic dispozitiv din casa ta pentru că funcționează non stop. Acesta depozitează în siguranță diverse alimente precum: legume, fructe, lactate, ciocolată, sucuri, apă, resturi de mâncare și multe altele.

Doar o pană de curent de câteva ore poate duce la alterarea produselor tale alimentare. Nimeni nu vrea ca frigiderul său să ia o pauza de lucru în mijlocul unei veri călduroase ( sau orice alt sezon). Așadar, menținerea frigiderului în condiții optime este interesul fiecăruia din noi.

Câteva minute odată la câteva zile și întreținerea regulată va ajuta frigiderul să funcționeze eficient și va evita unele defecțiuni bruște, precum și costurile serviciilor de reparație. În acest articol, vă voi învăța zece sfaturi utile pentru întreținerea unui frigider.

Descoperă acuma care sunt cele mai bune frigidere din 2022

Cum să faci mentenanța frigiderului tău

  1. Nu uita să închizi ușa frigiderului cât mai rapid
  2. Verifică garniturile ușii frigiderului
  3. Setează mereu temperatura optimă pentru o răcire eficientă
  4. Aranjează și acoperă alimentele din frigider în mod corect
  5. Nu bloca orificiile de ventilație din interiorul frigiderului
  6. Golește gheața acumulată
  7. Evită plaseara frigiderului prea aproape de pereți
  8. Curăță frigiderul odată la câteva zile
  9. Urmează ghidul de depozitare a frigiderului
  10. Curăță componentele condensatorului

Pentru o mentenanță bună a frigiderului este important să știi și cum funcționează un frigider. Află mai multe detalii aici.

Nu uita să închizi ușa frigiderului cât mai rapid

Acest sfat pare evident, dar este și foarte important. Dacă ții ușa frigiderului deschisă pentru mult timp, frigiderul își pierde din temperatura optimă și va trebui să lucreze mai mult ca să răcească lucrurile din nou, ceea ce duce la un consum de energie mai mare și la o factură de curent mai ridicată.

Dacă te ajută, gândește-te la ce ai nevoie din interiorul frigiderului înainte de a deschide ușa pentru a lua alimentele necesare cât mai repede posibil. Odată ce ai terminat de depozitat sau scos alimentele din frigider, închide ușa cum trebuie. Acest aspect ajută frigiderul să mențină temperatura fără prea mult efort.

Verfică garniturile ușii frigiderului

Câteodată garnitura frigiderului se deteriorează ( crăpături, întăriri, deformări) și duce la scurgeri de aer chiar și cu ușa închisă, crescând din nou consumul de energie. Această formă de uzură poate apărea în descurs de câțiva ani din cauza mentenanței slabe. Prin urmare, ar trebui să verifici periodic starea garniturii ușii.

O modalitate ușoară de verificare a garniturilor este de a pune o monedă între ușă și compartiment. Închide ușa în așa fel încât jumătate de monedă să fie înauntru și cealaltă jumătate să fie vizibilă. Dacă moneda poate fi înlăturată cu ușurință, înseamnă că garnitura nu funcționează cum trebuie și este necesar să apelezi la un serviciu profesionist pentru a o repara.

Setează mereu temperatura optimă pentru o răcire eficientă

Majoritatea combinelor frigorifice oferă un mod de setare a temperaturii și acest aspect este esențial pentru a păstra o temperatură exactă pentru o răcire eficientă.

Pentru mai multe detalii despre temperatura optimă a frigiderului îți recomand să citești acest articol.

Dacă frigiderul tău nu oferă un sistem adecvat bazat pe numere pentru a seta temperatura, cel mai probabil acesta are un sistem gradat. În acest caz, de obicei este o idee bună să pastrezi temperatura la o scară medie sau normală. Cel mai indicat este să urmezi instrucțiunile din manualul de uz al frigiderului pentru mai multe detalii și alte recomandări când vine vorba de setarea temperaturii.

Aranjează și acoperă alimentele din frigider în mod corect

Este indicat să acoperi alimentele din interiorul frigiderului și să le aranjezi corespunzător. Încearcă să depozitezi mâncarea în caserole de plastic cu capace securizate. Acest lucru ajută la minimizarea umidității din interiorul frigiderului și previne mirosurile să se răspândească în tot compartimentul, evitând astfel să se creeze un miros neplăcut.

Aranjarea adecvată a produselor în frigier te ajută și să le depozitezi și să le scoți într-un mod mai rapid, ceea ce înseamnă ca nu vei ține deschisă ușa pentru mai mult timp.

Nu bloca orificiile de ventilație din interiorul frigiderului

Trebuie să fie suficient spațiu între orificiile de ventilație a frigiderului și alte obiecte depozitate în compartiment. Acest lucru ajută aerul rece să treacă după cum este conceput sistemul. Dacă un obiect blochează ventilația, se creează un mediu ineficient înauntrul frigiderului, iar acest fapt va face ca răcirea să devină mai greu de realizat.

Golește gheața acumulată, dezgheață congelatorul

Dacă aveți un frigider cu o singură ușă, este posibil să se acumuleze gheață în compartimentul congelatorului din când în când. Este indicat să dezgheți regulat congelatorul căci în contrar poate genera un consum de energie ridicat.

Dezghețarea unui frigider cu o singură ușă poate dura mai mult de o oră, deci este de preferat să puneți în aplicare acest lucru în weekend-uri sau când aveți mai mult timp liber.

Evită plaseara frigiderului prea aproape de pereți

Nu este indicat să plasezi frigiderul prea aproape de pereți. Indiferent unde îți poziționezi frigiderul, asigură-te că există minim 2,5-3 cm distanță între frigider și perete. Acest spațiu ajută combina frigorifică să distribuie căldura generată în timpul procesului de refrigerare și menține dispozitivul să funcționeze eficient.

Curăță frigiderul odată la câteva zile

O mare parte din mentenanța frigiderului se reduce la păstrarea acestuia curat și ordonat. Nimănui nu ii place să aibă un frigider murdar și mirositor. Este necesar să cureți atât interiorul, cât și exteriorul frigiderului cu o cârpă moale, umedă și să folosești un agent de curățare ușor (sau oțet).

Nu uita să cureți și garnitura pentru a te asigura că se pastrează în condiții optime. Curățarea regulată a frigiderului te ajută pe tine și pe alții prin evitarea folosirii unui frigider dezordonat și plin de mirosuri neplăcute.

Urmează ghidul de depozitare a frigiderului

Un frigider trebuie să fie poziționat la același nivel din toate părțile, astfel încât ușile să se închidă și să se etanșeze corespunzător. Dacă nu este bine proporționat, lichidele și alte fluide depozitate în borcane sau pahare înauntrul frigiderului se pot vărsa când deschizi ușa. Pentru a verifica dacă frigiderul este setat cum trebuie, folosește un balastru.

Curățați componentele condensatorului

Această etapă este probabil cea mai dificilă când vine vorba de mentenanța frigiderului tău. Un condensator de frigider, care eliberează căldură în timpul procesului, este de obicei poziționat în partea inferioară din spate.

Cu timpul, mizeria poate acoperi componentele condensatorului, iar când se întamplă acest lucru, căldura nu mai este eliminată eficient, iar procesul de răcire este îngreunat. Un condensator plin cu murdărie îngreunează frigiderul de a-și face treaba la nivel optim, iar atunci când se întâmplă asta, crește factura de curent.

Pentru a curăța condensatorul, este nevoie să consulți manualul dispozitivului. De obicei, procesul de curățare implică oprirea din funcțiune a frigiderului, prin îndepărtarea cablului de alimentare din priză, iar mai apoi este necesar să muți frigiderul pentru a avea acces în spatele acestuia și a avea o vedere clară.

În final, folosește o unealtă de curățenie, precum aspiratorul, pentru a îndepărta mizerie din țevile condensatorului.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.