Top Electronice

Ce este 4K și ultra HD? Beneficiile televizorelor 4k

Ce este înseamnă televizor 4K și ultra HD?

Tabel de conținut

Suntem deja în era în care televizoarelor 4K sunt pe piață. Televizoarele HDTV cu rezoluția de 1,920 x 1,080 au fost efectiv înlocuite cu televizoarele 4K care sunt mai mari, mai luminoase și au de 4 ori mai mulți pixeli. 4K a trecut prin pașii de început și prin diferitele probleme de creștere, iar în ziua de azi este o tehnologie bine dezvoltată și este tipul standard de televizor pe care îl poți cumpăra.

Poți găsi televizoare 4K de toate dimensiunile și de toate prețurile, inclusiv modele de 165 cm diagonala, cu mult peste 4000 lei. Dacă nu ai făcut încă saltul la tehnologia 4K, acum este cel mai bun moment pentru a o face. Iată ce trebuie să știi.

Ce este 4K?

Un afișas 4K este unul cu cel puțin 8 milioane de pixeli activi. Pentru televizoare, această rezoluție a fost standardizată la 3.840 x 2.160 pixeli. Cinematograful digital 4K este puțin mai mare, având 4.096 x 2.160 pixeli.

Oricum l-ai defini, este de patru ori numărul de pixeli față de un afișaj de 1080p și de peste 23 de ori rezoluția unui televizor cu definiție standard.

Acest lucru înseamnă că 4K este evident mult mai clar decât 1080p. În spațiul în care un televizor 1080p deține un pixel, un televizor 4K de aceeași dimensiuni poate ține patru.

Acest aspect face un salt semnificativ în claritate, presupunând că dispui de un material corespunzător 4K de urmărit în acea rezoluție. Chiar și dacă nu aveți materiale pentru 4K,  companii precum LG, Samsung și Sony au dezvoltat tehnologii impresionante de conversie ascendentă care scalează 1080p și conținut cu rezoluție mică la 4K, cu diverse îmbunătățiri ale imaginii.

Totusi, nu este la fel de bun ca și conținutul nativ 4K, deoarece nu puteți sintetiza pur și simplu detalii suplimentare din nimic, dar este o copie de rezervă bună.

Deoarece rezoluția este mult mai mare, este nevoie de mai multă lățime de bandă pentru a transmite. Standardul HDMI 2.0 a fost dezvoltat pentru a suporta 4K și permite afișarea video 2160p la 60 de cadre pe secundă.

Aceasta a fost inițial o problemă, deoarece HDMI 2.0 trebuia să devină din ce în ce mai uzual, dar în acest moment te poți baza pe aproape orice dispozitiv de divertisment pentru acasă pe care îl cumperi pentru că acceptă HDMI 2.0 și, pe baza testelor noastre, nu va trebui să mergi la cumpărături nedorite pentru a găsi un HDMI. Cablu care nu poate transmite o imagine 4K60 HDR.

De asemenea, poți transmite videoclipuri 4K prin internet, care necesită, în mod similar, o conexiune rapidă; Netflix recomandă o viteză constantă în aval de 25 Mbps pentru a viziona conținut 4K prin serviciul său.

În timp ce telespectatorii obișnuiți s-au chinuit să vadă diferența dintre 1080p și 720p la televizoarele mai mici, aceasta este mult mai evidentă la televizoarele de peste 100 cm diagonala.

4K este încă un pas mare pentru clarificarea detaliilor, în special pe măsură ce oamenii devin din ce în ce mai obișnuiți cu pixelii încredibil de mici afișați pe ecranele de înaltă rezoluție de pe telefoanele lor.

Acesta este un factor major și pentru televizoarele mari, mai ales că modelele cu o diagonală de 165 cm sunt la fel de accesibile ca și televizoarele de 140 cm diagonală din urmă cu câțiva ani și chiar și televizoarele de 190 cm pot fi găsite la prețuri rezonabile. De la cele cu 200 cm diagonală prețurile cresc mult.

Află aici ce înseamnă un smart TV și care sunt beneficiile de avea un televizor smart.

Dar nu apare tehnologia 8K în curând?

Răspunsul cel mai scurt este nu. Răspunsul mai detaliat este acela că 8K este deja aici pentru câteva televizoare de ultimă generație, dar nu este un factor important pentru câțiva ani buni.

Vom intra în detaliu despre ce înseamnă tehnologia 8K și la ce trebuie să te aștepți. Unele televizoare ating rezoluția de 8K (7,680 x 4,320 pixeli, de 4 ori mai mare decât 4K), dar în momentul actual nu există conținut pentru consumatori la acest nivel și nici nu va fi nici în viitorul apropiat.

De asemnea, nu există fomate standardizate de steaming 8K sau medii fizice. Dacă cheltui banii suplimentari pe un televizor 8K, te vei baza în întregime pe procesul de conversie ascendentă a televizorului, a suportului 4K sau a rezoluției mai mici, iar asta nu poate fi la fel de bună ca și un conținut produs special pentru 8K.

Totodată, în acest moment televizoarele 8K sunt scumpe, iar cumpărănd unul ca acesta poate fi o risipă de bani, deoarece nu se poate folosi la nivelul său ridicat de tehnologie.

Dar televizoarele HDR?

High dynamic range (HDR) este un termen care poate induce în eroare și se poate confunda foarte ușor cu 4K sau să crezi că e aceeași chestie. Ei bine, nu sunt, iar ghidul noastră oferă o explicație mai detaliată.

HDR este un tip de conținut, mult mai des întâlnit în 4K, care extinde gama de culori și lumină care pot și afișate.

Conținutul HDR stochează valori mai largi și mai granulare ale nivelurilor de luminozitate, întuneric și culoare decât conținutul standard din gama dinamică. Acest aspect permite televizoarelor care acceptă HDR să afișeze imagini luminoase, mai întunecare și mai colorate.

Gândește-te la asta astfel: 4K determină numărul de pixeli din videoclip, în timp de HDR determină câtă lumină și culoare poate afișa fiecare pixel. Nu tot conținutul 4K este HDR, dar atunci când este, iar televizorul tău suportă tehnologia, arată mult mai bine datorită acestei acoperiri mai largi de lumină și culoare.

Pentru a viziona conținut HDR ai nevoide de un televizor care acceptă HDR. În mod ideal, acesta vine la pachet cu un panou care poate afișa cu fidelitate întreaga gamă pe care HDR-ul o necesită.

Unele televizoare cu buget redus pot decoda conținut HDR și îl pot afișa, dar panourile lor nu devin suficient de întunecate, luminoase sau suficient de colorate pentru a face o mare diferență față de conținutul standard din gama dinamică.

Ce televizor 4K ar trebui să îmi cumpăr?

Televizoarele 4K au apărut pe piață de câțiva ani și au devenit în sfârșit atât accesibile, cât și funcționale. 4K nu mai are prețul premium la fel ca și în anii ce au trecut. Poți găsi o gamă completă de televizoare 4K pentru a se potrivi bugetului tău.

Ghidul nostru pentru cele mai bune televizoare este un loc bun de început. Samsung a produs niște televizoare impresionante cu un preț rezonabil, iar la gama superioară televizoarele OLED de la LG, Sony și Vizio oferă un contrast fantastic în designuri incredibil de subțiri.

Ce conținut 4K pot viziona?

ce este 4k televizor

Dacă ai o conexiune rapidă la internet, poți reda conținut video 4K HDR de la majoritatea serviciilor de streaming video majore. Amazon, Google Play, iTunes, HBO Max și Netflix oferă o mare varitate de filme și emisiuni 4K.

Dacă aceste opțiuni nu sunt suficiente pentru tine, YouTube acceptă videoclipuri 4K pentru oricine, de la studiouri până la GoPro. Multe dintre aceste canale media au opțiuni și pentru conținut de ultra-înaltă definiție. (ultra HD)

Pe lângă streaming, poți cumpăra și filme 4K pe medii fizice. Discurile Blu-ray Ultra HD oferă videoclipuri 4K HDR pe un disc optic, dar vei avea nevoie de un player nou pentru a le reda.

Playerele Blu-ray Ultra HD sunt încă rare și scumpe în comparație cu un player Blu-ray standard, dar PlayStation 5, Xbox Series X, Xbox One S și Xbox One X sunt, de asemenea, capabile să redea discuri Blu-ray Ultra HD.

În ceea ce privește jocurile, PS5, PS4 Pro, Xbox One X și Xbox Series X oferă toate jocurile 4K în grade diferite, cele mai noi sisteme (PS5 și XSX) capabile să proceseze în mod constant rezoluțiile 4K pentru majoritatea jocurilor. Dacă dispui de un calculator bun pentru jocuri, ar trebui să te poți bucura și de jocuri la rezoluție 4K pe el.

Concluzie: Ai nevoie de un televizor 4K?

Sperăm că articolul nostru te-a lămurit în legătură cu ce este 4k. 

Dacă ești în căutarea unui televizor nou și nu ai făcut încă saltul la 4K, acum este momentul. Toate alegerile noastre de televizoare de top sunt modele 4K, care acceptă HDR.

Tehnologia a devenit standardizată până la punctul în care poți fi sigur că un televizor 4K pe care îl achiziționezi acum va fi apt și pentru viitor și este suficient de accesibil pentru a fi comparat direct cu televizoarele 1080p din punct de vedere al prețului. Indiferent de bugetul tău, probabil că poți găsi un televizor 4K, să fie și compatibil cu HDR și să se potrivească și nevoilor tale.

Ghidul nostru pentru montarea televizorului pe perete te poate ajuta să economisești bani.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.