Top Electronice

Cum se montează un televizor pe perete?

televizor de perete

Tabel de conținut

Așadar, vrei să montezi un televizor pe perete fără a mai fi nevoie să apelezi la un profesionist. Ghidul nostru te va îndruma cu toate detaliile pentru a fi sigur că procedezi corect.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale televizoarelor moderne este că le poți monta pe perete, permițând o experiență de vizionare mai cinematografică și economisind spațiu. Indiferent dacă vrei să obții o montură universală pentru a actualiza televizorul la o poziție de perete, fie că televizorul tău a venit cu un suport pe care dorești să îl utilizezi, există o mulțime de opțiuni!

Dar înainte de a băga burghiului în priză, vei dori să citești acest ghid de instrucțiuni pe care l-am creat, mai ales dacă este prima dată când montezi un televizor nou pe un perete.

Montarea unui televizor pe perete nu este știință avansată, dar necesită un pic de precizie, grijă și răbdare. La urma urmei, ultimul lucru pe care vrei să-l experimentezi este noul tău set care stă crăpat pe podeaua din lemn de esență tare, într-o grămadă de gips-carton prăbușit. Acordă câteva minute pentru a citi și a absorbi sfaturile, trucurile și expertiza noastră.

La ce înălțime ar trebui să fie un televizor pe perete?

Vei sta multe ore cu ochii lipiți de acest televizor, așa că înălțimea la care îl montezi ar putea fi cea mai importantă decizie pe care o iei. Deși există o dezbatere cu privire la această temă, cea mai bună poziție pentru majoritatea oamenilor este la nivelul ochilor.

Gândește-te: nimeni nu stă în rândurile din față ale unui cinematograf, deoarece privirea în sus la ecran este o încordare a gâtului și a ochilor. Totuși, este întelept să determini ce înseamnă așezat în camera în care se află televizorul și cum va fi modul în care te vei uita la ecran.

De exemplu, dacă vei urmări meciul stând pe scaune de bar sau în timp ce joci darts sau biliard, vei dori să montezi televizorul mai sus decât ai face dacă ai fi ghemuit pe canapea.

Pentru a îți monta televizorul la nivelul ochilor, așează-te așa cum o faci de obicei pe foloiul, scaunul sau canapeaua preferată și cere-i unui prieten sau unui membru al familiei să măsoare de la podea până la nivelul ochilor, ținând cont de ceilalți care ar putea să vizioneze televizorul. (câțiva centimetri în înălțime nu va face o diferență uriașă).

Această înălțime va fi acolo unde ar trebui să fie centrul televizorului, nu marginile de sus sau de jos. În mod alternativ, o înălțime generală bună, conform Samsung, este de 106 cm de la podea, ceea ce este aproximativ la nivelul ochilor pentru cineva care are o înălțime de 170 cm.

Oricare ar fi înălțimea pentru care te decizi, ia o bucată de bandă și lipește-o de perete în locul în care va fi centrul. Apoi, ia loc și privește timp de un minut sau 10. Dacă te simți confortabil, atunci ești bine.

Dimensiunea televizorului tău va fi un factor secundar, deoarece înălțimea televizorului (măsurată de la marginea de sus până în jos) împărțită la jumătate va fi centrul. Dacă montezi pe perete deasupra unei piese de mobilier, cum ar fi un dulap, trebuie doar să te asiguri că setezi centrul pentru a îți oferi suficient spațiu deasupra mobilierului.

De exemplu, dacă înălțimea ideală la nivelul ochilor este de 100 cm și ai un dulap de 50 cm, trebuie să scazo înălțimea dulapului din înălțimea la nivelul ochilor.

Apoi, ia înălțimea televizorului, să spunem 81 cm și împarte-o în jumătate (40.5 cm) pentru a obține distanța dintre centrul și marginea de jos a televizorului. Dacă se află sub spațiul de 50 cm, atunci totul este perfect.

Asigură-te că ai și cel mai bun televizor pentru perete cu ajutorul gidului nostru.

Dar distanța de vizualizare?

O caracteristică importantă din acest punct de vedere va fi de cât de mare este camera ta și dacă oferă suficient spațiu pentru a te așeza la o distanță confortabilă de ecran.

Pentru a te ajuta să decizi care este varianta cea mai potrivită pentru tine există o regulă generală care spune să măsori distanța de la scaun la televizor și să o înmulțești cu 0,84 (de exemplu, 78 cm x 0,84).  Acest lucru ar trebui să îți ofere cea mai bună gamă de dimensiuni a ecranului.

Dacă ai deja inima fixată pe o dimensiune a ecranului, totuși, există mai multe calculatoare pentru a măsura distanța de vizionare care îți va arăta distanța ideală de care ai nevoie în funcție de dimensiunea televizorului.

Alegerea unui suport de televizor pentru perete

Dacă televizorul tău nu a venit cu suport de perete sau nu îl mai ai, poate te întrebi de unde să obții un suport și dacă acesta contează. Există o varietate de opțiuni, în funcție de modul în care dorești să funcționeze montura.

Poți obține un model cu profil redus, cu un design de înclinare de bază, dacă nu ai mult spațiu de care dipui sau daca dorești ca televizorul să se așeze cât mai aproape de perete.

Dacă televizorul va fi mutat în unghiuri diferite (situație întâlnită mai frevent într-o sală de clasă sau într-o sală de ședințe), este posibil să ai nevoie de un suport de perete cu mișcare completă.

Vestea bună este că majoritatea suporturilor de genul sunt accesibile, iar aceștia costă între 200 și 800 de lei, și sunt concepute pentru a se potrivi cu o mare varietate de dimensiuni de televizor, așa că ar trebui să poți găsi un model compatibil.

Ascunde toate cablurile din perete

Nimic nu strică mai repede aspectul unui televizor drăguț montat pe perete decât o încurcătură de fire expuse. Din fericire, ascunderea cablurilor în interiorul peretelui este destul de ieftină și ușoară. Cel mai simplu mod de a realiza acest lucru este cu un IWPE (extensie de alimentare în perete) sau un kit de relocare a energiei.

Aceste kit-uri vin cu tot ce ai nevoie pentru a alimenta televizorul tău în timp ce îți ascunzi toate firele de semnal (unele vin chiar și cu un instrument de tăiere). 

Este posibil să nu ai nevoie acum de porturile HDMI suplimentare de pe televizor, dar poate dorești să adăugi componente la sistemul tău home theater în viitor. Pune cabluri HDMI suplimentare și trece-le prin perete acum, astfel încât să dispui de ele atunci când vei avea nevoie.

Înainte de a începe instalarea, asigură-te că și cablurile tale de joasă tensiune sunt clasificate pentru utilizare în perete. Următorul lucru de știut despre aceste kit-uri este că acestea vin cu o lungime predeterminată a firului electric, de obicei de aproximativ 200 cm.

De asemenea, reține faptul că acestea ar trebui să fie utilizate numai într-un singur loc și nu sunt proiectate pentru a fi utilizate deasupra unui șemineu. Aceste limitări pot fi depășite sau ignorate, dar nu recomandăm să încalci regulile.

Dacă dorești să montezi un televizor deasupra unui șemineu și nu există nicio priză electrică deasupra mantalei, îți recomandăm să angajezi un electrician autorizat pentru această lucrare. Dacă există o priză în apropiere (la nivelul podelei), este posibil să poată atinge priza existentă pentru a alimenta șemineul tău.

De asemenea, te sfătuim să soliciți electricianului să aducă cabluri A/V suplimentare pentru tine. Cablul HDMI, coaxial și al difuzorului nu sunt niciodată distractive de rulat după o lucrare finalizată de montare pe perete, mai ales când este deasupra unui șemineu.

Dacă nu poți ascunde cablurile în interiorul peretelui, încearcă să instalezi un canal de fire care poate fi vopsit. Cele mai multe dintre acestea pur și simplu se lipesc de perete și îți permit să ascunzi toate cablurile în interior, oferind un aspect curat. De menționat doar faptul că atunci când îndepărtezi canalul de fire, probabil că vei îndepărta și vopseaua.

Alegerea lungimii corecte a cablului

Nu contează dacă televizorul tău merge pe un perete sau stă pe un suport – cumpără cabluri mai lungi decât crezi că ai nevoie. Firele suplimentare pot fi înfășurate, îndesate într-un perete sau ascunse în alt mod. Dacă cablurile sunt prea scurte, riști să cadă, pur și simplu să nu ajungă, să se rupă sau, mai rău, să îți deterioreze echipamentul.

Pentru o instalare tipică cu ecran plat, cu un suport TV de perete basculant și echipament situat direct sub televizor, cablurile de 200 cm vor funcționa bine. Cablurile de 350 cm îți vor permite să faci conexiuni înainte ca televizorul să fie pe perete sau să scoți echipamentul odată ce este conectat.

Dacă montezi un televizor mai sus decât în ​​mod normal sau utilizezi un suport de mișcare completă, vei avea nevoie de cabluri de 350 cm.

Dacă acest lucru pare excesiv, ia în considerare acest lucru: pe o montură obișnuită cu mișcare completă cu un braț de 50 cm, vei folosi aproximativ 100 cm de cablu chiar înainte de a ajunge la perete – adică dacă este direcționat corespunzător pentru a permite mișcarea în siguranță a televizorului pe braț.

O notă finală despre cabluri: Încercă să eviți cablurile cu conectori voluminoși. Este posibil ca aceste tipuri de cabluri să nu se potrivească corect în spatele unui televizor subțire sau chiar să nu se conecteze la priză.

Nivelarea corectă a televizorului

montaj televizor pe perete

După ce totul este tăiat, găurit, asamblat, strâns și împachetat, tot ce trebuie să faci este un pas înapoi pentru a arunca o privire la televizorul tău nou montat pe perete. Totuși observi că ceva nu este în regulă. Televizorul nu este la nivel.

Ce faci? Trebuie să-l tragi în jos? Să faci găuri noi în perete? Plângi cu adevărat tare? Probabil niciuna din cele de mai sus. Există aproape întotdeauna o modalitate de a nivela un televizor strâmb.

Doar că uneori un televizor nu va arăta niciodată la nivel dacă tavanul, podeaua sau mantaua nu sunt la nivel (deci asigură-te că unghiul tău de vizualizare este în regulă). Verifică aceste zone înainte de a înnebuni încercând să nivelezi televizorul cu ecran plat.

  1. Mergi până la televizor în timp ce acesta atârnă de perete, apucă de părțile laterale și apoi încearcă să-l forțezi să fie la nivel. Nu chiar. Succesul tău aici depinde de cât de strânse sunt șuruburile care țin brațele de montare pe perete de pe spatele televizorului. Dacă nu sunt strânse excesiv, ar trebui să ai puțin spațiu pentru a te ajuta să îndrepți televizorul. Ca o notă secundară, dacă faci asta și televizorul se desprinde de pe perete, ai greșit ceva – așa că fii atent.
  2. Ia televizorul de pe perete, slăbește șuruburile care țin brațele din spatele televizorului, apoi împinge în sus/jos în timp ce le strângi înapoi. Pune televizorul înapoi pe perete și vezi dacă este la nivel. Dacă nu este, atunci fă același lucru cu placa de perete.
  3. Dacă ai folosit tot spațiul de mișcare disponibil și încă nu este la nivel, fă mai mult spațiu de mișcare. Poți folosi burghiul despre care am vorbit mai devreme pentru a rotunji găurile din brațe sau din placa de perete. Acest lucru îți poate oferi puțin spațiu suplimentar necesar. Dacă din greșeală faci găurile atât de mari încât șuruburile se strecoară, poți cumpăra oricând șaibe mai mari.

Toate sfaturile enumerate provin din anii de experiență de primă mână în montarea televizoarelor pe știfturi de lemn, știfturi de oțel, tencuială, cărămidă, de pe tavan, sau oricare altă situație. Unele dintre ele sunt evidente, dar aproape niciun sfat nu va fi găsit într-un manual de instrucțiuni.

Dacă ai instrumentele potrivite, câteva ore și răbdare, atunci îți poți monta propriul televizor. Totuși, asigură-te că ai timpul corespunzător. Un simplu suport de perete (montaj basculant, gips-carton, cablare expusă) poate dura doar 20 de minute de la dezambalare până la instalarea finală.

Un începător ar trebui să plănuiască să citească instrucțiunile, să procedeze cu prudență și să-și elibereze o după-amiază pentru că, să recunoaștem: a sparge un televizor nu este niciodată distractiv.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.