Top Electronice

Cum să-ți repari singur trotineta electrică: Mentenanța trotinetei electrice

mentenanta trotinetei electrice

Tabel de conținut

Lasă-mă să ghicesc, ai o defecțiune la trotineta electrică și vrei să vezi dacă o poți rezolva de unul singur, ori dorești să afli cum se face mentenanța trotinetei electrice. Sau poate ești în căutarea achiziționării unei trotinetele electrice și vrei să afli care ar fi probleme și soluțiile în ceea ce privește mentenanța și repararea acestora.

Dacă vrei să afli cum să îți reduci costurile reparației și pentru mentenanța trotinetei electrice, ai nimerit în locul potrivit!

Pentru a întelege mai bine cum funcționează o trotinetă electrică vezi acest articol.

Mai jos poți urmări un tutorial în care îți sunt descriși în detaliu pașii pentru realizearea mentenanței trotinetei tale!

Despre reparația și mentenanța trotinetei electrice

Termenii de mentenanță și reparație sunt adesea întâlniți în același context când vine vorba despre trotinetele electrice.

Diferența dintre acești termeni este faptul că în general reparația se referă la o revizuire oferită de către un specialist, pe când mentenanța este ceea ce toți proprietarii de trotinete eletrice trebuie să o facă mereu pentru a maximiza durata vieții și a siguranței trotinetei.

Chiar dacă este o diferență între termeni, aceștia în combinație pot forma un set de acțiuni care ajută trotinetele electrice. Aceste acțiuni sunt cunoscute drept mentenanță preventivă, care dacă este facută corect ajuta la:

 • Familiarizarea cu trotineta
 • Reducerea pericolelor
 • Reducerea costurilor
 • Un mod de șofat mai plăcut

Pe de altă parte, întreținerea incorectă este amânarea unei probleme până ce ajunge imposibil de ignorat, iar ceea ce rezultă în ridicarea costurilor reparației. Acest aspect poate fi costisitor, frustrant, periculos și poate să ocupe mult timp.

Cele mai importante părți ale trotinetei care trebuie să fie verificate constant sunt bateriile, frânele și roțile. Îți sugerăm să îți creezi o rutină de mentenanță, care să fie suplimentată și de un serviciu profesional.

Verificarea bateriilor trotinetei

Bateriile trotinetelor electrice trebuie verificate în profunziume pentru a funcționa optim și pentru o durabilitate cât mai lungă. Bateriile sunt părți complexe și sunt sensibile la mediul înconjurător. Acestea trebuie păstrate într-un spațiu uscat și la temperaturi potrivite.

Întreținerea bateriei se realizează prin întelegerea obiceiurilor de încărcare și de condus. Spre exemplu:

 • Nu lăsa bateria să se descarce de tot
 • Folosește mereu încărcătorul și accesoriile originale
 • Pune bateria la încărcat chiar dacă nu folosești trotineta pe o durată mai lungă de timp
 • Evită să parchezi trotineta într-un spațiu umed sau foarte cald

Din păcate bateriile nu pot fi deschise și ajustate dacă ceva nu e înregulă cu ele. Cel mai bun lucru pe care șoferii de trotinete electrice îl pot face cu bateriile este de a învăța desore modul lor de utilizare și încărcare și de a maximiza durata de viața a acesteia.

Dacă ceva nu e în regula cu bateria cel mai probabil va fi nevoie să contactezi un profesionist pentru a constata dacă trebuie schimbată sau nu.

Verificarea roților unei trotinete electrice

Roțile sunt componentele pe care majoritatea oamenilor le pot schimba sau inspecta fără a avea nevoie de prea multă asistență. Roțile sunt elementele cheie în ceea ce privește inspecția periodică pentru a preveni pericolele.

Pentru început poți verifica presiunea roților. Dacă anvelopele sunt dezumflate se pot strica mai ușor și nu au o aderența bună. Verifică manualul trotinetei pentru a afla care este nivelul optim de aer pentru roțile trotinetei tale.

Când verifici presiunea roților poți verifica si semnele de uzură și de pană. Pe măsură ce roata este folosită, ea se va uza, și într-un final va fi nevoie să fie înlocuită.

De asemenea, este recomandat să se folosească fluid de protecție pentru evitarea apariției unei pene la roată. Acesta poate fi aplicat de către proprietarii trotinetelor sau de către un specialist și este o modalitate bună de a crește durata de viață a roților.

Verificarea frânelor unei trotinete electrice

Este foarte important ca frânele să funționeze mereu la capacitatea care trebuie. Frânele ar trebui verificate înaintea fiecărei curse. O inspecție mai amănunțită poate fi făcută o dată la o lună care să implice:

 • Inspecție vizuală, verificarea părților expuse înafară pentru a constata dacă sunt urme de stricăciuni
 • Aplicarea frânei unei roți care se învârte. Ar trebui să se oprească într-un timp scurt, fără a emite sunete neobișnuite.

Există diferite tipuri de frâne, cu diferite probleme pentru fiecare. De exemplu, frânele pe disc care emit un sunet de șuierat ascuțit ar putea fi afectate de substanțe străine pe tampoane sau pe suprafața discului, iar acestea trebuie curățate.

Crearea unei rutine pentru mentenanța trotinetei electrice

Modul în care părțile specifice ale trotinetei tale electrice sunt menținute depind de cât de des este folosită și de recomandăile producătorului.

Totuși, acest aspect nu ar trebui să oprească pe nimeni din a forma un serviciu de rutină care constă în verificări simple care pot fi făcută de către orice deținător al unei trotinete.

Verificările înainte de drum nu trebuie să dureze mult și nu sunt complicate. Un ghid de verificare pre-drum constă în:

 • Frâne – opresc o roată în mișcare fără nicio problemă?
 • Roțile – arată în regulă? Presiunea este adecvată?
 • Luminile – funcționează toate luminile trotinetei?

Majoritatea șoferilor de trotinete cu experiență vor executa o verificare mai amânunțită a vehicului o dată pe lună. Aceasta include:

 • Inspectarea roților pentru mișările laterale și o rotație uniformă
 • Curățarea interioară a mecanismului de pliere
 • Verificarea particulelor de praf și reziduri în portul de încărcare
 • Verificarea sănătății bateriei

Manualul de utilizator al trotinetei tale electrice conține informații de siguranță și de înlocuire a părților consumabile.

Pentru o mentenanță efectivă este esențial să fii familiar cu ghidul primit de la producător, în concordanță cu sfaturile generale.

Pentru a fi sigur că îți achiziționezi cea mai bună trotinetă electrică, îți sugerăm să citești acest articol.

Totodată, siguranța trotinetei tale electrice nu trebuie neglijată. Află de aici cum îți poți securiza trotineta.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.