Top Electronice

Cum funcționează trotinetele electrice? ( Tot ce trebuie să știi )

cum functioneaza trotinetele electrice

Tabel de conținut

Cum funcționează trotinetele electrice? Trotinetele electrice sunt foarte ușor de manvrat și meținut, și de accea sunt așa de indispensabile și distractive. Pe lângă faptul că sunt niște piese moderne ale tehnologiei transportului, trotinetele electrice nu sunt foarte complexe în ceea ce privește modul de funcționare comparativ cu restul vehiculelor.

Dacă ești în căutarea unei trotinetele electrice îți sugerăm să citești acest articol pentru a fi sigur că iei cea mai bună decizie în momentul achiziționării.

Cum funcționează trotinetele electrice?

Atunci când șoferul folosește accelerația, sunt transmise semnale electrice prin cabluri către elementele de control, care transmit bateriei să ofere energie electrică la unul sau două motoare din roți. Motorul transformă energia în mișcarea roților și, astfel, trotineta merge înainte.

Dacă vrei să afli mai multe ce țin de siguranța trotinetei, sau dacă nu vrei să plătești un expert pentru orice stricăciune minusuclă pe care o întâmpini, sau dacă pur si simplu ești curios, ai posibilitatea de a afla și învăța cum funcționează o trotinetă electrică în doar câteva minute.

Componentele trotinetei electric

Trotinetele electrice sunt construite din mai multe componente majore.

  • Bateria
  • Motorul
  • Accelerație
  • Ecran
  • Frână
  • Roți
  • Cadru
  • Lumini

Bateria este inima oricărei trotinete electrice. Volatjul, încărcarea și capacitatea de stocare sunt factorii dominanți în determinarea celor mai important aspecte ale unui trotinete, adică performanța acesteia și distanța maximă pe care o poate parcurge cu o singură încărcare.

Motorul este la fel de important ca și bateria. Puterea și calitatea motorului vor determina mai multe caracteristici în ceea ce privește performanța trotinetei, precum viteza, cuplul, abilitatea de a urca dealuri și rampe și, într-o mică măsură, durabilitatea acestuia.

Motorul și bateria sunt conectate prin cabluri electrice, toate fiind controlate de către  un ecran și accelerația de pe mâner.

Șoferul emite comenzi de pe ecran și prin accelerație, frâne sau alte butoane. Ecranul este de obicei de tip LED și este situat chiar în mijlocul ghidonului, iar accelerația fiind situată în partea dreaptă. Unele ghidoane conțin de asemenea și mâner de frână în partea stângă.

Unele modele de trotinete mai vechi au motoarele plasate în față și folosesc lanțuri și viteze pentru a porni roțile. Majoritatea trotinetelor electrice moderne au motorul construit direct în roți și sunt lipsite de viteze.

Majoritatea trotinetelor puternice sunt cele cu două motoare, unul în fiecare roată.

Roțile sunt o componentă majoră a trotinetei. Acestea sunt de două tipuri – solide sau pline cu aer. Unele trotinete au încorporate și amortizoare pentru un confort mai ridicat.

Ambele roți pot avea frâne. Frânele pot fi electronice, mecanice (cu disc hidraulic), sau activate prin intervenția piciorului asupra aripii din spate.

Toate aceste componente sunt strâns integrate într-un cadru solid, adesea făcut din aluminiu industrial sau chiar fibră de carbon. Cadrul este format din partea de ghidon și partea pe care stă șoferul.

Alte materiale folosite pentru construirea trotinetei sunt plasticul și siliconul.

Cadrul trotinetei este de obicei pliabil.

Majoritatea trotinetelor electrice au cel puțin un far plasat în față și unul sau mai multe beculețe mici în partea din spate care servesc ca și stopuri de frână.

După cum putem observa cu toate că trotineta electrică este foarte utilă, aceasta nu este construită din foarte multe elemenete.

Ce e mai interesant este modul în care acestea funcționează.

Cum funcționează o trotinetă electrică?

Când se apasă accelerația, se trimit semnale bateriei pentru a emite putere. Bateria trimite puterea către motor (sau motoare) prin fire. Motorul produce o mișcare în roți care fac ca trotineta să înainteze.

Trotinetele electrice nu pot să meargă cu spatele, singurul mod de deplasare este cu față, prin accelerație. Trotinetele au una sau mai multe frâne care încetinesc sau opresc trotineta.

Aceasta este esența trotinetei. Detaliile sunt simple, dar apar diferite variații în joc.

Cum funcționează motorul trotinetelor?

Dupa cum am menționat înainte, trotinetele pot avea motorul amplasat în față, care necesită conectarea lor la roți prin lanțuri și viteze.

Totuși, trotinetele noi au motorul integrat în roți, care oferă un concept mult mai sigur și robust.

Bateriile asigură curent continuu, prin urmare toate motoarele trotinetelor au curent continuu.

Aceste motoare vin în două tipuri de bază – periate sau neperiate.

Motoarele periate generează putere prin două seturi de electromagneți. Unul este de formă cilindră, și celălalt este un magnet mai mic înauntrul cilindrului. Când interiorul este întors, acesta generează un câmp magnetic care cauzează ca interiorul să se întoarcă continuu și să genereze putere.

Puteți urmări întreg procesul în videoul de mai jos.

Cum funcționează motorul trotinetelor?

Desigur, detaliile despre cum funcționează un motor periat sunt puțin mai complexe.

Motoarele neperiate sunt mult mai moderne din punct de vedere al tehnologiei și sunt precedesoarele motoarelor periate. Motoarele periate au o eficiență de 75-80%, iar cele neperiate au o eficiență de 85-90%.

Modul în care motoarele neperiate funcționează este aproape ca inversul unui motor periat. Magneții care se mișcă în motoarele periate sunt părțile care nu se mișcă în motoarele neperiate.

După cum spuneam, detaliile despre cum funcționează un motor neperiate sunt mult mai complexe. Este foarte util să cunoști ce fel de tip de motor ai pe trotineta ta.

Motoarele periate necesită mai multă îngrijire și mentenanță deoarece periile se uzează în timp. Pe de altă parte, unele motoare cu perii oferă capabilități de frânare regenerativă, ceea ce este o caracteristică bună.

Cele mai mari șanse sunt ca trotineta pe  care o vei cumpăra să aibă motor neperiat.

Cantitatea de putere pe care motorul o va genera va fi exprimată în Watts (W). Trotinetele comune au între 200 și 600 de Watts, dar sunt și trotinete care pot avea mai mult. Mult mai mult.

Ai grijă în alegerea trotinetei, dacă acesta are mai puțin de 300 Watts, mai mult ca sigur va avea probleme în urcarea unei rampe sau a unui deal.

Viteza maximă a trotinetei va depinde de puterea motorului. În timp ce acest aspect nu este o formula neapărată, și vor fi implicați și mulți alți factori care să determine viteza maximă pe care o poți atinge cu trotineta. Te poți aștepta la 1km/h pentru fiecare 10-20 W din puterea motorului.

Aceasta idee nu se aplică la cele mai puternice trotinete, dar este un bun mod de a estima pentru cele de grad de consumator.

Un alt aspect de care trebuie să fii conștient este că puterea motorului variază de-a lungul timpului.

În majoritatea timpului este în jurul unei anumite linii de bază, și aceasta este ceea ce se numește puterea reală. Acesta este nivelul de putere de care vei avea parte în marea majoritate a timpului.

Totuși, în unele situații, motorul poate depăși acel nivel de putere și poate ajunge la altele mult mai mari. Nivelul maxim de putere la care motorul poate ajunge se numește putere de vârf.

Producătorii uneori pot utiliza un truct ieftin și să raporteze puterea de vârf drept puterea reală. Asigură-te ca verifici de două ori înainte de a achiziționa o trotinetă.

Cum funcționează bateriile unei trotinete elecrtice?

Majoritatea trotinetelor electrice vor avea baterii litiu-ion. Cele mai bune trotinete vor avea încoroporate baterie Samsung sau LG.

Cele mai importante aspecte ale bateriei sunt:

  • Voltajul, care e exprimat în Volți (V)
  • Modul de încărcare, care e exprimat în Amperi-oră (Ah)

Cu cât voltajul este mai mare, cu atât de mult crește puterea bateriei și posibilitatea de a suplimenta motorul.

Cu cât sunt mai mari amândouă aspectele, cu atât mai multă capacitatea de stocare a energiei va avea bateria. Exprimăm capacitatea de stocare a energiei în Watt-oră ( Wh), și o obținem înmulțind volții cu amperii-oră. Formula – 1Wh = 1V x 1 Ah

Cu cât este mai mare capacitatea, cu atât mai multă autonomie va avea trotineta ta. Desigur, nu este singurul factor, dar este cel mai important.

O formulă nu chiar exactă poate fi aceasta: fiecare 10-20 Wh va oferi trotinetei 1 km de autonomie.

Bateriile se degradează de-a lungul timpului, și vei fi nevoit să le înlocuiești de fiecare dată când se uzează. Durata unei baterii este cam de 3 ani.

Este posibil și să îți schimbi bateria cu una mai puternică, sau să adaugi o baterie externă (sau două). Datorită acestei îmbunătățiri autonomia trotinetei va crește și se vor putea vedea evoluții și la viteza și performanțele generale ale vehiculului.

Cum funcționează comenzile unei trotinete electrice?

Comentzile unei trotinete electrice sunt lipiciul dintre accelerație și controlul frânei, a bateriei și a motorului.

Ori de câte ori apeși accelerația, semnalul merge prin firele de curent și prin comenzi, care transmit bateriei să elibereze mai multă sau mai puțină energie căte motor. Dacă trotineta are frâne electrice, aceasta oprește fluidul din baterie și îi dictează motorului să se oprească.

Cum funcționează frânele unei trotinete electrice?

Există trei tipuri de frâne la trotinetele electrice.

Cea mai comună este frână de picior din spate, unde doar apeși pe aripa din spate cu piciorul pentru a crea frecare. Este cea mai puțin practicată modalitate de a frâna, din moment ce necesită să folosești piciorul, de preferabil fără să te uiți în spate. Totuși, nu multe trotinete au acest sistem de frânare.

O altă modalitate de frânare este de a utiliza vechea și sigura frână mecanică, care este de obicei ori disc sau hidraulică. Trotinetele cu acest tip de frână au în general o pârghie pe partea stângă a mânerelor, care atunci când sunt apăsate activează discul de frână, fie pentru roata din față, fie spate, sau pentru ambele.

A treia și cea mai avansată metoda de frânare este frâna electrică. Aceasta este cea mai comună, și funcționează aproape invers decât procesul de accelerație, adică opresc motorul din a produce mișcare.

Trotinetele cu acest timp de frână folosesc frânarea regenerativă. Această metodă alimentează câte puțin bateria de fiecare dată când este activată.

În mod evident, cu cât mai multe frâne are o trotinetă, cu atât e mai bine, dar foarte puține dintre ele au toate cele trei tipuri de frâne. O combinație bună este cea cu frână cu disc și una cu frână electrică.

Cum funcționează roțile unei trotinete electrice?

Există două tipuri de roți care pot fi întâlnite când vine vorba de o trotinetă eletrică – solide și umplute cu aer (pneumatice).

Roțile solide nu sunt foarte populare.

Avantajul la cele solide este că nu pot fi perforate și nu dispun de cauciucuri. Dezavantajul acestor tipuri de roți este că șoferul va avea parte de senzații de tremurare și zguduire. De aceea este recomandat pentru trotinetele cu roți solide să aibă o suspensie bună.

Roțile pneumatice sunt opusul. Ocazional vei da de situația în care va trebui să repari roata, dar sunt mult mai comode și confortabile pe durata șofatului. De aceea suspensia este mai rar întâlnită pentru aceste trotinete.

De asemenea, roțile pneumatice sunt de obicei mai puțin alunecoase din moment ce cauciucul oferă mai multă frecare în combinație cu asfaltul. Roțile acestea permit și umflarea și desumflarea lor pentru a ajusta viteza vs controlul.

Roțile se întâlnesc în diferite modele și mărimi.

Roțile de zi cu zi sunt mai netede și oferă o viteză mai mare, pe când cele de off-road au perforații și găuri în ele pentru a le îmbunătății manipularea pe teren accidentant sau denivelat.

Mărimea roților va determina câteva aspecte referitoare la trotinetă.

Dacă îți cumperi o trotinetă cu roți mai largi, vei avea un control mai mare, o accelerație crescută, și o distanță de frânare redusă. Dezavantajul va fi un nivel de confort redus, un consum de baterie ridicat și o uzura a roților mai rapidă.

Trotineta va veni echipată cu roți care se potrivesc caracteristicilor prevăzute.

Unele trotinete au o combinație de roți, una solidă, repectiv una preumatică, dar nu este comun așa ceva. Puține trotinete oferă ambele variante de roți.

Cum funcționează suspensia unei trotinete electrice?

Unele trotinete au un sistem de suspensie în roată pentru a ridica nivelul de confort și a reduce scuturarea. Este întâlnit adesea la trotinetele electrice cu roți solide, pentru a compensa pentru stabilitatea scăzută și confortul pe care roțile solide îl oferă.

De obicei, trotinetele au braț de arc sau suspensie hidraulică. Brațele cu arc sunt simple, dar funcționează pe multe modele. Sistemul de supsensie hidraulică este mult mai complex și chiar implică amortizoare cu lichid hidraulic, dar mecanismul este de rang înalt și doar trotinetele de calitate superioară îl includ.

Cum funcționează ecranele trotinetelor electrice și cum le controlezi?

Majoritatea trotinetelor electrice au un ecran LCD pe mijlocul ghidonului, și de obicei au un singur buton, acela de pornire. Alte trotinete dispun de un ecran circular în partea dreaptă.

Vei folosi ecranul pentru diferite funcții. În funcție de numărul de apăsări și durata apăsării, vei putea folosi următoarele funcții:

  • Pornirea și oprirea trotinetei
  • Schimbarea modului de condus
  • Afișarea informațiilor legate de funcționare, spre exemplu puterea bateriei.

Butonul de pornire și accelerația sunt câteodată singurele funcții ale trotinetei, numai dacă acesta nu are un buton de frână.

Unele trotinete se pornesc cu cheie și nu folosesc ecranul pentru pornire.

Opțional, trotineta poate fi dotată cu claxon sau clopoțel pentru a alerta ceilalți participanți ai traficului.

Puntea trotinetei

Puntea poate avea mai multe funcții.

Mărimea punții este importantă pentru confort și viteză. Este important acest aspect pentru persoanele mai înalte, sau persoanele cu picioare de mărime mai mare. Aceștia de obicei întâlnesc probleme legate de puntea trotinetei.

Un alt aspect important al punții este înălțimea, sau distanța dintre fundul punții și pământ. Această distanța este importantă pentru balans și stabilitate.

Unele trotinete dispun de o punte mult mai aderentă care ajută la o stabilitate și siguranța a picioarelor. Este o opțiune foarte bună și adesea conține cauciuc și, în felul acesta, puntea este mult mai puțin alunecoasă.

Ghidonul trotinetelor electrice

Ghidonul este volanul trotinetelor electrice. Îl folosești pentru a schimba direcția.

Trotinetele de calitate oferă posibilitatea de a ajusta înălțimea ghidonului. Multe trotinete dispun de capace pe marginea ghidonului, făcute din cauciuc sau silicon. Este important să nu fie alunecoase pentru a asigura siguranța.

De obicei, accelerația va fi în dreapta, iar frâna în stânga, dacă este prezentă. Ecranul este în mijlocul ghidonului.

Nu există așa multe modele pentru stângaci care să aibă accelerația pe stânga, iar frâna pe dreapta.

Luminile trotinetelor electrice

Aproape orice trotinetă vine însoțită cu cel puțin un far LED, iar unele vin însoțite cu un stop în spate pentru atunci când este accesată frână.

Luminile consumă multă energie din baterie și probabil acesta este motivul pentru care unele trotinete vor avea lumini slabe.

Unele trotinete pot fi echipate cu lumini LED pe ambele părți.

Componente opțonale pentru trotinete

Pe lângă componentele de bază ale trotinetelor, unele dintre acestea pot avea opțiuni extra care pot aduce mai multă utilitate trotinetei.

Scaune

Pentru majoritatea trotinetelor, scaunul este opțional. De obicei se plătește extra, dar trotineta poate deveni mult mai utilă. Multe trotinete cu scaune vin cu posibilitatea de scaun detașabil.

Coș și portbagaj

Abilitatea de a folosi trotineta mai mult decât deplasarea personală poate adăuga o mare valoare în ceea ce privește activitățile de zi cu zi.

Totuși, puține trotinete vin cu această opțiune de a instala un coș sau un portbagaj. Deși este posibil, procesul implică câteva modificări, iar pentru unele modele, infrastructura acestora nu va permite instalarea unei asemenea opțiuni, datorită problemelor de balans.

Cum se încarcă o trotinetă electrică?

Încărcarea unei trotinete electrice este simplă, dar trebuie urmați câțiva pași pentru a fi o încărcare cât mai optimă și pentru a crește potențialul de viață a bateriei, cât și a trotinetei. Iată care sunt pașii:

  • Lasă trotineta să se răcească înainte de încărcare
  • Folosește doar cablul de încărcare original
  • Încarcă trotineta într-o cameră rece și uscată
  • Încarcă bateria pană la maxim cât mai des posibil
  • Nu lăsa bateria să se descarce de tot

Sunt trotinetele electrice pliabile?

Majoritatea trotinetelor din ziua de azi sunt pliabile. Unele modele mai vechi, sau trotinete nu sunt concepute pentru așa ceva (spre exemplu modelele grele), fiind un mare dezavantaj.

Există diferite mecanisme de pliere, dar cel mai popular este cel ce include un zăvor sau un mecanism pe tijă care permite plierea sau atașarea punții. Această metodă oferă trotinetei o posibilitate de pliere mai bună și mai practică, care de asemenea ocupă și mai puțin spațiu.

Deși pare o opțiune banală, de multe ori duce la frustrarea proprietarilor de trotinete electrice. De multe ori se poate desprinde sau chiar strica de tot.

Unele modele vin cu ghidon pliabil. Această opțiune este mult mai utilă și reduce volumul cu mult mai mult.

Din ce sunt făcute trotinetele electrice?

Majoritatea trotinetelor electrice sunt făcute din aluminiu, unele din fibră de carbon, sau chiar o combinație între acestea. Motorul este făcut din cupru, oțel sau alte metale. Alte materiale folosite pentru producerea trotinetelor electrice sunt cauciuc, silicon și alte metale pentru unele componente.

Cum executăm mentenanța trotinetelor electrice?

Trotineta electrică nu necesită multă mentenanță. Asigură-te că încarci regulat bateria și nu o lași să se descarce complet. Acesta este singurul lucru pentru care trebuie să îți faci griji.

Dacă ai un defect mai serios, precum faptul că trotineta nu pornește, nu se încarcă, nu se deplasează, va fi nevoie să contactezi un reparator. Poți să o repari si tu, dar cel mai sigur este de a contacta un expert în domeniu.

Pentru mai multe detalii despre mentenanța trotinetei electrice îți recomandăm să citești ghidul nostru despre mentenanța trotinetelor electrice.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.