Ebook Reader

Cel mai bun eBook Reader din 2023: Top 8 Ebooks Redears bune pentru toate bugetele

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
Cel mai bun eBook Reader

Cele mai bune eBook Readere sunt perfecte pentru citit și productivitate, de asemenea. Cum alegi cel mai bun ereader pentru nevoile tale? În timp ce Kindles sunt cea mai populară opțiune de pe piață, asta nu înseamnă automat că vor fi cei mai buni cititori de ebook. În schimb, trebuie să iei în considerare o serie întreagă de alte factori.

Dorești protecție împotriva apei? Preferi să ții și să folosești ereaderul cu o singură mână? Ai nevoie să împrumuți cărți de la bibliotecă, sau ai prefera un serviciu de abonament la cărți electronice sau să cumperi direct dintr-un magazin de ebook-uri? Citești multe benzi desenate și romane grafice care ar arăta mai bine pe un ecran color? Ai nevoie să iei notițe în margine sau să folosești ceva pentru cercetare și jurnalizare?

După ce ai stabilit aceste aspecte, poți folosi lista noastră cu cele mai bune ereadere de mai jos pentru a găsi ce se potrivește nevoilor tale și bugetului tău. De asemenea, avem sugestii pentru cele mai bune tablete și cele mai bune Kindles, dacă ai o idee mai specifică în minte.

Indiferent de nevoile tale, toate ereaderele utilizează tehnologia E Ink similară, care, la momentul redactării acestui text, de obicei, este ecranul Carta 1200, astfel încât toate afișează text clar și fonturi care arată mai bine pe un ecran în tonuri de gri. În timp ce există ereadere colorate, este dificil să le recomandăm din cauza tehnologiei de ecran E Ink Kaleido 3, deoarece culorile sunt estompate și arată palide. Există însă speranță, cu un nou ecran numit E Ink Gallery 3 care urmează să fie lansat pe PocketBook Viva în curând. Până atunci, mai jos sunt cele mai bune opțiuni ale noastre.

ProdusPreț
1. EBook Reader Kobo Libra IIVezi Prețul
2. Amazon Kindle 2022Vezi Prețul
3. Kobo Clara 2EVezi Prețul
4. Kindle Paperwhite Wi-FiVezi Prețul
5. Kobo ElipsaVezi Prețul
6. Amazon Kindle ScribeVezi Prețul
7. E-Ink Onyx Boox Nova AIRVezi Prețul
8. PocketBook EraVezi Prețul
5/5

Cu toate că există modele mai noi pe piață, Ebook Reader Kobo Libra 2 rămâne în continuare cel mai bun ereader în general pe care îl poți obține, deoarece oferă o calitate excelentă la prețul său. Am acordat Kobo Libra 2 punctaj maxim în recenzia noastră, ceea ce spune tot ceea ce trebuie să știi, și nu ne-am schimbat părerea de când l-am testat în 2021. Este un campion fantastic în toate privințele și ar trebui să fie prima ta opțiune atunci când cumperi un ereader.

În timp ce ecranele E Ink Carta 1200 rapide și foarte reactive sunt acum disponibile pe mai multe ereadere, Ebook Reader Libra 2 se comportă mai bine decât concurența lansată în jurul aceleiași perioade. Obții mult mai mult spațiu de stocare, 32 GB fiind configurația standard aici, ceva ce majoritatea ereaderelor obișnuite nu oferă. Ecranul se reîmprospătează foarte rapid, iar bateria uriașă ține săptămâni întregi.

De asemenea, ne place designul asimetric cu butoanele pentru întoarcerea paginilor. Aceste tipuri de ereadere sunt foarte confortabile de ținut și de utilizat cu o singură mână, făcând ca Ebook Reader Kobo Libra 2 să fie perfect pentru naveta zilnică. Și ecranul de 7 inch are dimensiunea ideală – nici prea mic, nici prea mare și perfect portabil. Rezistența la apă IPX8 completează caracteristicile sale fizice.

Un alt aspect care contribuie la raportul calitate-preț este faptul că, în mai multe piețe, poți împrumuta cărți de la o bibliotecă locală care susține OverDrive, economisindu-ți costul de a cumpăra cărți electronice noi. Sau poți să te înregistrezi la Kobo Plus, dacă te afli în Australia, Marea Britanie, SUA sau Noua Zeelandă, direct de pe dispozitiv, dacă preferi un serviciu de abonament pentru cărți electronice.

De asemenea, dispozitivele Kobo pot citi mai multe tipuri de fișiere, inclusiv formatul popular ePub, pe care Kindle nu-l poate gestiona nativ. Și poți adăuga mai multe fonturi pe un Kobo fără probleme, inclusiv fonturile de la Amazon, precum Bookerly. Acesta este cu siguranță cel mai bun ebook reader de pe piață.

Specificații:

 • Dimensiune ecran Ebook Reader: 7 inch
 • Tip ecran: E Ink Carta 1200
 • Stocare Ebook readere: 32GB
 • Rezoluție: 300ppi
 • Greutate: 215g
 • Lumină frontală: Da
 • Ecran tactil: Da
 • Wi-Fi: Da
 • 4G: Nu
 • Durată baterie: până la șase săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

3.5/5

Cauți un ebook reader ieftin? Amazon a avut nevoie de aproximativ cinci ani pentru a actualiza modelul de bază Kindle, dar cât de fantastică este îmbunătățirea ediției din 2022! O opțiune diferită de culoare albastră față de negrul obișnuit este disponibilă și, la fel ca Ebook Reader Kobo Clara 2E, este parțial realizat din plastic reciclat.

În afară de reîmprospătarea designului, ecranul este mult mai bun acum decât modelele mai vechi de Kindle, cu tehnologia E Ink Carta 1200 oferind răspunsuri rapide, claritate și, mai important, o rezoluție de 300ppi (un salt masiv față de 167ppi-ul mai vechi) care face ca totul de pe ecran să iasă în evidență. Afișajul suportă chiar și un mod întunecat.

Cu toate acestea, nu există încă o modalitate de a schimba nuanțele de lumină aici, iar dispozitivul nu are nicio rezistență la apă. De asemenea, am observat că panoul din spate neted face ca Kindle din 2022 să fie puțin nesigur în mână, și probabil ai dori o husă pentru a obține o aderență mai bună. În plus, ecranul de 6 inch ar putea fi prea mic pentru cei care preferă dimensiunea fontului mai mare, ceea ce înseamnă că vei întoarce paginile destul de des, ceea ce va afecta durata de viață a bateriei. Cu toate acestea, dimensiunea mică îl face foarte portabil.

Deși credem că rezistența la apă și funcțiile suplimentare ale oricărui ereader Kobo fac ca Clara 2E să fie o opțiune mai valoroasă pentru un ereader de dimensiuni mici, Kindle este mai ieftin în comparație și ar fi nepotrivit să-l omitem din acest ghid de cumpărături. Acesta este cu siguranță cel mai bun ebook reader ieftin.

Specificații

 • Dimensiune ecran: 6 inch
 • Tip ecran Ebook Reader: E Ink Carta 1200
 • Capacitate de stocare: 16 GB
 • Rezoluție: 300ppi
 • Greutate: 171g
 • Lumină frontală: Da
 • Ecran tactil: Da
 • Wi-Fi: Da
 • 4G: Nu
 • Durată baterie: Până la patru săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Ebook Reader Kobo Clara 2E beneficiază de cea mai recentă tehnologie de ecran E Ink Carta 1200 și dublează spațiul intern de stocare la 16GB în comparație cu modelul mai vechi, Clara HD. În timp ce predecesorul său nu avea rezistență la apă, 2E are o clasificare IPX8, astfel încât poți citi în cadă sau la piscină fără prea multă grijă.

Kobo afirmă că corpul ereaderului este realizat din plastic reciclat, mai exact 85% din acesta, dintre care 10% provin din plasticul adunat din oceane. A fost primul ereader ecologic conștient care a ajuns pe rafturi.

Alte actualizări față de modelul mai vechi includ portul standard de încărcare USB-C și conectivitatea Bluetooth, astfel încât poți asculta audiobook-uri (însă doar cele achiziționate din Kobo Store). Toate celelalte avantaje obișnuite ale ereaderului Kobo sunt prezente aici: temperatura luminii ajustabilă, suportul OverDrive pentru cărțile din bibliotecă, suportul larg pentru fonturi și fișiere, și o interfață de utilizator foarte simplificată care facilitează navigarea prin caracteristicile dispozitivului.

Deși am constatat o ușoară neregularitate în durata bateriei, aceasta s-ar putea să fi fost doar o problemă temporară specifică dispozitivului de recenzie, sau poate fi ușor rezolvată printr-o actualizare a firmware-ului. În ansamblu, totuși, este o actualizare semnificativă față de modelul mai vechi Clara HD și merită fiecare bănuț dacă cauți un ereader foarte portabil și capabil care să nu fie limitat într-un ecosistem închis precum cel al Amazonului.

Specificații

 • Dimensiune ecran: 6 inch
 • Tip ecran: E Ink Carta 1200
 • Memorie interna: 16 GB
 • Rezoluție: 300ppi
 • Greutate Ebook Reader: 171g
 • Lumină frontală: Da
 • Ecran tactil: Da
 • Wi-Fi: Da
 • 4G: Nu
 • Durată baterie: Până la patru săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

3.5/5

În continuare considerăm că Ebook Reader Kindle Paperwhite este cel mai bun Kindle pe care îl poți achiziționa, datorită designului rezistent la apă și ecranului E Ink clar și luminos. Kindle 2022 de bază își recuperează rapid terenul, dar ecranul de 6.8 inch al Paperwhite-ului este o mărime excelentă pentru citit în comparație cu o tabletă de 6 inch. Primul model a fost Ebook Reader kindle paperwhite 2018.

Ne place lumina caldă ajustabilă pentru citit în întuneric și designul subțire cu o față plată este atrăgător și ușor de citit.

La lansare, acesta avea doar 8 GB de stocare, dar în 2022 Amazon a adăugat un model de 16GB în mix, făcându-l și mai dorit. Sau poți investi în varianta Paperwhite Signature Edition de 32GB, dacă ai bani în plus. Signature Edition adaugă, de asemenea, încărcare wireless, o caracteristică unică pentru un ereader. Totuși, nu considerăm că este absolut necesar, așa că evaluăm Paperwhite-ul standard mai sus când iei în considerare prețul.

Chiar și Paperwhite-ul standard este puțin cam scump pentru un Kindle, dar poate că un model actualizat va adăuga mai multe funcții fără a crește prețul, astfel aducând mai multă valoare pentru bani. Chiar și așa, Ebook Reader Paperwhite este un excelent ereader și alegerea noastră pentru cel mai bun Kindle, în special dacă deja folosești ecosistemul Amazon (adică dacă ești deja abonat la Kindle Unlimited și Audible). Dacă cauți un book reader ieftin si bun, aceasta este soluția, avand si peste 6 inchi

Serie de caracteristici

 • Dimensiune ecran: 6.8 inch
 • Tip ecran: E ink
 • Spatiu de Stocare: 8 GB / 16 GB
 • Rezoluție: 300ppi
 • Greutate: 205g
 • Iluminare: da
 • Ecran tactil: da
 • Wi-Fi: da
 • 4G: nu
 • Durată baterie Ebook Reader: Până la zece săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Dacă nu poți decide între o tabletă sau un ereader, Ebook Reader Amazon Kindle Scribe ar putea fi o opțiune tentantă, dar Kobo Elipsa câștigă aici din câteva motive simple.

Oferă un ecosistem puțin mai deschis decât un Kindle, cu mult suport pentru fișiere și fonturi, plus avantajele obișnuite Kobo: conectivitatea cu Dropbox (pentru transferul notelor și cărților electronice în mod wireless), suport pentru OverDrive (pentru împrumutul de cărți electronice din bibliotecă) și aplicația Pocket încorporată pentru citirea articolelor web în format lung offline.

Și, dacă vei folosi pe deplin instrumentele sale extinse de scriere, vei obține o valoare mult mai bună aici decât cu Ebook Reader Kindle Scribe sau tabletele din seria Onyx Boox Note Air.

Ecranul său de 10.3 inch este excelent pentru citire, mai ales dacă îți plac benzile desenate și romanele grafice (deși afișate în alb și negru), iar un procesor îmbunătățit înseamnă că este mult mai rapid și mai responsiv decât predecesorul său (motiv pentru care înlocuim modelul original Kobo Elipsa cu noul model în lista noastră cu cele mai bune ereadere).

Singurul nostru dezavantaj cu Elipsa este că nu mai vine cu o husă de protecție ca modelul mai vechi, ceea ce înseamnă că va trebui să cheltui un pic în plus pentru a te asigura că noul Kobo Stylus 2 – care este și mai bun decât stiloul mai vechi produs de Kobo – este păstrat în siguranță în permanență. Acesta este cu siguranță cel mai bun ebook reader cu ecran mare.

Specificații

 • Dimensiune ecran: 10.3 inch
 • Tip ecran: E Ink Carta 1200
 • Stocare: 32GB
 • Rezoluție Ebook Reader: 227ppi
 • Greutate: 390g
 • Lumină frontală: Da
 • Ecran tactil: Da
 • Wi-Fi: Da
 • 4G: Nu
 • Durată baterie: Până la patru săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Dacă banii nu sunt o problemă și dorești cea mai luxoasă experiență de citire pe care ți-o poate oferi un ebook reader digital, atunci Ebook Reader Amazon Kindle Scribe preia ștafeta de la Kindle Oasis. Asta pentru că Oasis-ul îmbătrânește acum, lipsind viteza și claritatea noului model mai mare și mai nou.

Corpul metalic al Ebook Reader Kindle Scribe amintește de Oasis, dar nu are cele două butoane de întoarcere a paginii de pe rama mai mare, însă ecranul de 10.3 inch este pur și simplu frumos pentru citit. E drept, nu este la fel de portabil și poate fi greoi când este ținut într-o singură mână, dar totuși este minunat de utilizat.

Deși Kindle Scribe excellează ca ereader, instrumentele sale de scriere – care au fost extinse de la lansare – tot nu se potrivesc cu ceea ce poate face Kobo Elipsa 2E. Asta nu înseamnă că nu sunt utile, doar că nu le folosim la fel de mult ca Notebooks Advanced de la Kobo. Cu toate acestea, Kindle Scribe este cel mai bun dispozitiv E Ink pentru a scrie, deoarece stiloul alunecă ușor pe ecran. Dacă ar avea mai multe de oferit ca un caiet digital…

În schimb, ca ereader, indiferent cât de minunată este experiența, este costisitor. Așa că poți alege în continuare Ebook ReaderKindle Oasis pentru o experiență premium de citire, dar nu poți nega faptul că ecranul mare are o putere serioasă.

Specificații

 • Dimensiune ecran Ebook Reader: 10.3 inch
 • Tip ecran: E Ink Carta 1200
 • Stocare: 16GB/32GB/64GB
 • Rezoluție: 300ppi
 • Greutate: 433g
 • Lumină frontală: Da
 • Ecran tactil: Da
 • Wi-Fi: Da
 • 4G: Da
 • Durată baterie: Până la șase săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

4.5/5

Când vine vorba de ereader-e cu ecran color, este dificil să recomandăm vreunul în mod particular, deoarece culorile afișate pe toate par destul de estompate. Asta nu este o greșeală a ereader-ului; este doar tehnologia. Cu toate acestea, dacă ne întrebi pe noi, am alege Ebook Reader Onyx Boox Nova Air C în loc de, să spunem, PocketBook InkPad Color, datorită dimensiunii ecranului și sistemului de operare.

Afișajul de 7.8 inch este o mărime potrivită pentru benzi desenate și romane grafice, în timp ce Android 11 îți oferă acces la Google Play Store. Așa că, chiar dacă nu ai acces la o librărie de cărți pe Onyx, poți descărca aplicația Kindle sau Kobo și te poți conecta la contul tău sau poți să-ți faci unul nou. Și uite, acces la o mulțime de ebook-uri chiar acolo!

Ebook Reader Nova 3 Color vine și cu un stilou, astfel încât poți face note sau desene în voie, doar să nu uiți că nu poți adăuga note la orice ebook-uri pe care le ai salvate în fila ‘bibliotecă’ a dispozitivului.

Deși Nova Air C este un E Ink tablet foarte bun, este destul de costisitor și nu este foarte răspândit, ceea ce este o adevărată păcat. Deci, dacă ești interesat de un ereader cu ecran color, sugerez să mai aștepți puțin deoarece E Ink, compania care produce ecranele cu hârtie electronică pentru ereader-e, are o nouă tehnologie numită Gallery 3 care promite să ofere o rezoluție de 300ppi pentru culori și suport pentru aproximativ 50.000 de nuanțe. Este un ecran mult îmbunătățit care promite culori saturate, așa că sperăm că vom vedea mai multe ereader-e obișnuite (ne uităm la tine, Amazon și Kobo) care vor adopta curând această tehnologie. Acesta este cu siguranță cel mai bun ebook reader cu ecran color.

Specificații

 • Dimensiune ecran: 8 inchi
 • Tip ecran: E Ink Kaleido Plus
 • Stocare: 32GB
 • Rezoluție: 100ppi color; 300ppi grayscale
 • Greutate: 235g
 • Lumină frontală: Da
 • Bluetooth: Da
 • 4G: Nu
 • Durată baterie: Până la două săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Ebook Reader PocketBook Era este cel mai bun PocketBook până acum. Arată minunat și mult mai frumos decât alte ereader-e. Și chiar dacă se simte mai greu decât alte ereader-e de 7 inch, greutatea este bine distribuită. Ecranul arată bine, cu un strat suplimentar pe ecranul E Ink Carta 1200, care adaugă și rezistență la zgârieturi la impermeabilizarea sa IPX8. Contrastul scăzut pe ecran este un dezavantaj, dar vei învăța să trăiești cu el și, sincer, în cea mai mare parte nu te va deranja.

În alte aspecte, Ebook Reader PocketBook Era are un difuzor încorporat pe care probabil că-l vei utiliza rar, deși conectivitatea Bluetooth îți va permite să conectezi căști wireless dacă asculți audiobooks (sau muzică – da, poți încărca fișiere MP3, dar aceasta ocupă mult spațiu de stocare). Suntem mari fani ai duratei lungi de viață a bateriei sale, cu toate că performanța decentă este ușor îngreunată de o interfață încurcată.

Dispozitivul are patru butoane fizice, amplasate chiar la marginea ramei mai mari, și sunt suficient de rapide pentru a funcționa bine. Cu toate acestea, poziționarea butoanelor poate fi puțin obositoare pentru degete când este utilizat cu o singură mână.

Forma sa unică și decorațiunile metalice fac din Ebook Reader PocketBook Era un ereader atractiv, chiar dacă are defectele sale, și ar fi o neglijență din partea noastră să nu-l includem aici ca alternativă la modelele precum Kobo Libra 2 sau Kindle Oasis. Acesta este cu siguranță cel mai bun ebook reader în raport calitate/preț.

Specificații

 • Dimensiune ecran: 7 inch
 • Tip ecran: Carta 1200
 • Stocare: 16/64GB
 • Rezoluție: 300ppi
 • Greutate: 228g
 • Lumină frontală: Da
 • Ecran tactil: Da
 • Wi-Fi: Da
 • 4G: Nu
 • Durată baterie: Până la opt săptămâni

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum alegi cel mai bun eBook Reader de citit carti electronice

Mai jos îți vom explica cum alegi cel mai bun eBook reader pentru nevoile tale. Știm cât de greu este sa alegi un produs când există atâtea opțiuni pe piață. Nu îți face griji, găsești soluția mai jos.

Criterii de alegere a unui ebook reader de calitate

Atunci când alegi un eBook reader de calitate, iată câteva criterii importante pe care ar trebui să le iei în considerare la ebook readearele tale:

 • Calitatea afișajului
 • Dimensiunea și greutatea Ebook-ului
 • Iluminare frontală
 • Baterie de lungă durată
 • Capacitate de stocare
 • Compatibilitatea formatelor
 • Conectivitatea
 • Suportul pentru biblioteci online și servicii de împrumut
 • Caracteristici suplimentare
 • Recenzii și evaluări la ebook readearul din magazin

Ebook Reader Kindle sau Kobo: care este diferența?

Decizia de a cumpăra un Kindle sau un Kobo poate fi în mare măsură regională. Dispozitivele Kobo sunt acum vândute prin intermediul Emag. Este important de menționat că Kobo Plus este în sfârșit disponibil în România. Cu toate acestea, în țări precum Australia și Singapore, un Kobo are mult sens, deoarece sunt disponibile într-un număr mai mare și mai multe biblioteci publice au adoptat suportul OverDrive pentru a permite utilizatorilor (sau membrilor) să împrumute ebook-uri direct de pe dispozitivul lor.

Pe de altă parte, tabletele Amazon Kindle funcționează global, iar serviciul de abonament pentru cărți Kindle Unlimited este disponibil în Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Franța, Italia, Spania, India, China, Japonia, Brazilia, Mexic, Canada și Australia.

Amazon are propriul său magazin pentru cărți și deține Audible, un distribuitor de audiobook-uri care oferă un plan bun de abonament. Cu toate acestea, cărțile Amazon și conținutul Audible funcționează doar cu Kindle. În timp ce Kobo Store îți oferă, de asemenea, acces la o multitudine de ebook-uri și audiobook-uri (și Kobo Plus este disponibil în Statele Unite, Regatul Unit, Australia și Noua Zeelandă), titlurile pot fi puțin mai scumpe în comparație cu Kobo Store.

eBook reader bun Amazon Kindle Paperwhite, PocketBook, Huawei, Kobo

Pot să împrumut cărți electronice?

Există o varietate largă de cărți electronice (eBooks) disponibile pentru eBook reader-e. Acestea pot fi achiziționate și descărcate din diferite surse, iar majoritatea eBook reader-elor au propriile lor magazine integrate de cărți electronice. Iată câteva dintre cele mai populare surse de cărți electronice:

 • Amazon Kindle Store
 • Kobo Store
 • Proiectul Gutenberg
 • Librivox
 • Alte magazine și platforme online

Carti electronice pentru eBook reader

Atât ereader-ele Kindle, cât și cele Kobo îți permit să împrumuți cărți de la biblioteca locală. În prezent, dispozitivele Kindle suportă doar împrumutul de cărți din bibliotecile americane, deci dacă aceasta este sursa ta principală de lectură, alege cu înțelepciune.

Dispozitivele Kobo funcționează cu serviciul OverDrive care îți permite să împrumuți cărți în regiuni precum Statele Unite, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă și Singapore (printre altele). Dacă dorești să deții propriile cărți, piața Amazon este mult mai mare decât Kobo și are o componentă uriașă de auto-publicare pentru a găsi autori independenți.

Ce tipuri de fișiere pot folosi?

Majoritatea eBook reader-elor moderne sunt capabile să citească fișiere PDF. Aceasta este o caracteristică comună și populară a acestor dispozitive, deoarece mulți utilizatori doresc să aibă acces la conținutul în format PDF.

Dacă nu ai în plan să obții cărțile de la serviciul producătorului, ar trebui să ții cont de tipurile de fișiere suportate. Unii autori vor vinde cărți independent în format .epub, iar dispozitivele Kindle Amazon nu suportă acest format în mod nativ, deși poți utiliza un software pentru a converti fișierele sau poți încărca fișiere folosind aplicația Send To Kindle pe un PC.

Ambele producătoare de dispozitive îți permit să trimiți fișiere pe ereader-ul tău. Cu Amazon, poți configura o adresă de e-mail Kindle și trimite fișiere direct pe tableta ta. Acestea vor apărea în biblioteca ta. Kobo-urile premium au suport pentru Dropbox pentru a transfera fișiere fără fir, iar ecosistemul deschis înseamnă că există mult mai multe formate suportate aici decât pe un Kindle, inclusiv formatul .epub mai popular. Marea majoritatea vor fi carti in format jpeg, gif, png, bmp, doc, docx.

Ușurința de citire a textului

Ușurința de citire a textului este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui dispozitiv de citit cărți electronice (ebook). Iată câteva caracteristici și factori care influențează ușurința de citire a textului:

 • Ecran E Ink
 • Rezoluție și densitatea de pixeli
 • Iluminare frontală (front light
 • Dimensiunea ecranului
 • Opțiuni de personalizare

Fonturi

Vei găsi că Kindles au câteva fonturi personalizate proiectate de Amazon, cele mai populare fiind Bookerly și Ember. Am constatat că lista de fonturi de pe Kindles este suficient de extinsă încât nu am simțit nevoia să adaugăm mai multe, dar poți face acest lucru dacă ai nevoie.

Dispozitivele Kobo au, de asemenea, propriile lor seturi de fonturi implicite, dar nu există restricții pentru a adăuga altele, inclusiv fonturile personalizate ale Amazon, cum ar fi Bookerly. Iar adăugarea lor este la fel de ușoară ca și conectarea ereader-ului Kobo la un computer și mutarea fontului dorit în folderul de fonturi al dispozitivului.

Disponibilitatea cărților electronice

Cărțile electronice, sau ebook-urile, sunt disponibile într-o varietate mare de locații și platforme. Iată câteva dintre cele mai comune modalități prin care poți accesa și achiziționa cărți electronice:

 • Magazinul online al producătorului de ereader
 • Magazinul online al terțelor părți
 • Bibliotecile online
 • Abonamente la cărți electronice
 • Platforme de auto-publicare

Audiobooks - Carti audio

Atât dispozitivele Kobo, cât și cele Kindle sunt destul de restrânse în ceea ce privește audiobook-urile. Trebuie să obții conținutul audio direct de la producătorul dispozitivului. Odată ce ai titluri audio, toate ereader-ele preferate vin cu Bluetooth încorporat, astfel că poți asculta cu căști wireless.

Kindle sau Kobo: pe care să îl aleg?

Practic, totul legat de cele două platforme este competitiv, inclusiv prețurile, deci alegerea dispozitivului depinde în cele din urmă de locul în care trăiești și de modul în care ai de gând să obții cărțile.

Dacă ai de gând să cumperi cărți din serviciul producătorului dispozitivului, ambele sunt bune. Ne place hardware-ul și software-ul Kobo puțin mai mult, dar biblioteca Kindle de la Amazon este mult mai mare.

Dacă dorești să împrumuți cărți gratuite de la bibliotecă, Kobo este alegerea mai bună pentru mai multe regiuni. Dispozitivele Kindle pot împrumuta cărți din bibliotecile publice, dar acest serviciu funcționează doar în prezent în Statele Unite. Dispozitivele Kobo pot împrumuta cărți în Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Taiwan, Hong Kong și Singapore (asigură-te să verifici cu biblioteca aleasă în prealabil).

Care este diferența dintre un ereader și o tabletă?

Dacă deții deja o tabletă – fie că este un iPad sau un dispozitiv cu Android – ai cu adevărat nevoie de un alt dispozitiv pentru citit cărți digitale? Un ereader are limite, dar pentru citit poate fi mult mai performant decât o tabletă mai extensibilă.

Tipul de ecran

Funcțiunile și opțiunile suplimentare ale unui ebook sunt variate și pot varia în funcție de dispozitivul utilizat și de aplicația de citire. Mai jos sunt câteva dintre funcțiunile și opțiunile comune pe care le poți găsi într-un ebook:

 • Marcare și evidențiere: Poți marca sau evidenția cu ușurință pasaje importante sau citate care îți plac în carte. Aceste marcaje pot fi accesate și revizuite ulterior.
 • Note și adnotări: În plus față de evidențiere, poți adăuga note sau adnotări în marginea cărții, ceea ce este util pentru a înregistra gândurile sau ideile tale în timpul lecturii.
 • Dicționar integrat: Multe ereader-e și aplicații de citit cărți au un dicționar integrat care îți permite să apeși pe un cuvânt pentru a vedea definiția sa. Acest lucru facilitează înțelegerea cuvintelor necunoscute.
 • Căutare în text: Poți căuta cu ușurință cuvinte sau fraze în textul cărții pentru a găsi rapid informațiile dorite.
 • Iluminare frontală ajustabilă: Dacă dispozitivul are iluminare frontală, poți regla nivelul de lumină pentru a-ți potrivi preferințele și pentru a citi în condiții de lumină redusă sau întuneric.
 • Sincronizare între dispozitive: Dacă folosești aceeași aplicație de citit pe mai multe dispozitive, poți sincroniza progresul lecturii între ele, astfel încât să poți continua să citești de unde ai rămas pe orice dispozitiv.
 • Gestionarea bibliotecii: Poți organiza și gestiona biblioteca de cărți digitale, putând crea colecții, etichete sau liste de dorințe.
 • Moduri de citire: Unele ereader-e oferă moduri de citire personalizabile, cum ar fi modul de citire pe timp de noapte cu fond negru și text alb pentru reducerea luminii albastre.

Tehnologia Afișasj E Ink

Principala diferență dintre un ereader și un iPad o vei observa imediat. Ecranul ereader-ului este aproape întotdeauna alb-negru, folosind tehnologia specială E Ink care este foarte clară și specializată pentru fonturi și text. Se actualizează relativ lent și uneori lasă o urmă (ghosting) care trebuie actualizată.

Ecranele E-ink nu clipesc ca un ecran normal, ceea ce face cititul mai confortabil pe o perioadă mai lungă de timp.

Durata bateriei

În timp ce ai putea spera să obții o zi de utilizare dintr-un iPad, durata bateriei unui ereader se măsoară în săptămâni. Deoarece ecranul se actualizează doar când întorci pagina, acesta consumă foarte puțină energie. Ereaderele preferate au un ecran iluminat, dar aceste lumini LED nu consumă multă baterie. Dacă citești timp de 30 de minute pe zi sau mai mult, poți obține câteva luni de durată a bateriei cu cele mai bune dispozitive.

Filtru pentru lumină albastră

În timp ce modul întunecat a devenit destul de comun în ultimii ani și multe ecrane electronice moderne ajustează automat afișajul în funcție de iluminarea ambientală, nu există niciun filtru pentru a reduce lumina albastră. Cele mai bune ereadere, însă, folosesc lumini frontale cu o nuanță albă spre galben, mai bune pentru ochi (și pentru modelul tău de somn) în comparație cu telefoanele și tabletele.

Funcțiuni și opțiuni suplimentare

Funcțiunile și opțiunile suplimentare ale unui ebook sunt variate și pot varia în funcție de dispozitivul utilizat și de aplicația de citire. Mai jos sunt câteva dintre funcțiunile și opțiunile comune pe care le poți găsi într-un ebook:

 • Marcare și evidențiere: Poți marca sau evidenția cu ușurință pasaje importante sau citate care îți plac în carte. Aceste marcaje pot fi accesate și revizuite ulterior.
 • Note și adnotări: În plus față de evidențiere, poți adăuga note sau adnotări în marginea cărții, ceea ce este util pentru a înregistra gândurile sau ideile tale în timpul lecturii.
 • Dicționar integrat: Multe ereader-e și aplicații de citit cărți au un dicționar integrat care îți permite să apeși pe un cuvânt pentru a vedea definiția sa. Acest lucru facilitează înțelegerea cuvintelor necunoscute.
 • Căutare în text: Poți căuta cu ușurință cuvinte sau fraze în textul cărții pentru a găsi rapid informațiile dorite.
 • Iluminare frontală ajustabilă: Dacă dispozitivul are iluminare frontală, poți regla nivelul de lumină pentru a-ți potrivi preferințele și pentru a citi în condiții de lumină redusă sau întuneric.
 • Sincronizare între dispozitive: Dacă folosești aceeași aplicație de citit pe mai multe dispozitive, poți sincroniza progresul lecturii între ele, astfel încât să poți continua să citești de unde ai rămas pe orice dispozitiv.
 • Gestionarea bibliotecii: Poți organiza și gestiona biblioteca de cărți digitale, putând crea colecții, etichete sau liste de dorințe.
 • Moduri de citire: Unele ereader-e oferă moduri de citire personalizabile, cum ar fi modul de citire pe timp de noapte cu fond negru și text alb pentru reducerea luminii albastre.

Accesibil și convenabil - Funcțiuni și opțiuni suplimentare

Dacă citești în mare parte cărți, un ereader este o afacere mai bună decât un iPad. Modelul de bază Amazon Kindle 2022 costă o fracțiune din prețul unui iPad sau al unui Samsung Galaxy Tab, în timp ce ereader-ele cu ecran mare precum Kindle Scribe și Kobo Elipsa pot fi achiziționate la un preț echivalent sau cu puțin mai mult decât un model de bază al unui iPad (în funcție de locul în care locuiești). Dacă cărțile sunt principala ta preocupare, rămâi la un ereader și economisește bani în comparație cu o tabletă.

Portabilitate Cititor electronic

Portabilitatea unui ebook este excelentă. Ereaderele, sau dispozitivele de citit cărți electronice, sunt concepute pentru a fi ușoare și subțiri, ceea ce le face foarte ușor de transportat. Majoritatea ereaderelor au dimensiuni comparabile cu o carte de buzunar sau o carte de mână, ceea ce înseamnă că le poți lua cu ușurință oriunde mergi.

Aceste dispozitive au ecrane cu tehnologie E Ink, care nu emit lumina albastră și nu obosesc ochii așa cum o fac ecranele de tabletă sau de smartphone. Datorită acestei tehnologii, pot fi citite chiar și în lumina soarelui direct, fără a se reflecta lumina, precum ecranele obișnuite.

Afișaj Paperwhite (300 dpi)

Afișajul Paperwhite cu rezoluție de 300 dpi oferă o calitate excelentă a textului și a imaginilor. Densitatea mare de pixeli face ca textul să fie foarte clar și precis, asigurând o experiență de citire plăcută și confortabilă pentru ochi.

Rezoluția ridicată a afișajului îmbunătățește contrastul și detaliile imaginilor, oferind o reproducere mai fidelă a ilustrațiilor și copertelor cărților. Astfel, cărțile cu imagini sau ilustrații color vor arăta mai bine pe acest ecran.

Afișajul Paperwhite folosește tehnologia E Ink, ceea ce înseamnă că nu emite lumina albastră și nu provoacă oboseală vizuală, făcându-l potrivit pentru lectură îndelungată, inclusiv în medii cu lumină redusă sau în soare direct.

Cele mai bune eBook readere ieftine WIFI

Iată câteva dintre cele mai bune eBook readere ieftine cu Wi-Fi disponibile pe piață:

 1. Amazon Kindle (versiunea de bază)
 2. Kobo Nia
 3. Tolino Page 2
 4. PocketBook Basic 4

Întrebări frecvente despre ebook readers

Un ebook (carte electronică sau carte digitală) este o versiune electronică a unei cărți tipărite, care poate fi citită pe dispozitive electronice, precum ereader-e, tablete, smartphone-uri sau computere. Aceste cărți electronice sunt disponibile sub formă de fișiere digitale, cum ar fi formatul ePub sau PDF, și pot fi descărcate și stocate pe dispozitivele electronice pentru citire ulterioară.

Modul în care funcționează un ebook este relativ simplu. După ce ai descărcat fișierul cărții electronice pe dispozitivul tău, poți deschide aplicația de citit cărți sau folosi un program special pentru a accesa conținutul cărții. Dispozitivele precum ereader-ele utilizează tehnologia E Ink pentru a afișa textul și imaginile cărții, oferind o experiență similară cititului pe hârtie.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.