| Verificat de Raluca Sas
Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi. Detalii aici.
Sudura are reputația de a necesita echipament scump și un nivel ridicat de pricepere și pregătire. În timp ce în trecut acest lucru ar fi putut fi adevărat, multe dintre aparatele de sudura MIG moderne sunt destul de accesibile și mai ușor de utilizat ca niciodată. Începătorii s-ar putea să nu obțină suduri perfecte de la prima încercare, dar utilizatorii experimentați pot ajuta novicii să învețe surprinzător de repede.
Este mai ușor decât s-ar putea crede să înființezi un atelier de sudură. Lucrările de iluminat eficiente sunt ieftine, la fel ca și stocarea pentru unelte și consumabile. Cu aparatul de sudura potrivit și uneltele corespunzătoare, cei pasionați de sudură pot începe să abordeze proiecte precum repararea caroseriilor auto sau a remorcilor, sau ar putea să-și canalizeze creativitatea pentru a realiza porți ornamentale sau piese sculptate. Și cu practică, sudura ar putea deveni chiar o sursă secundară de venit profitabilă. Avem și alte ghiduri precum polizor unghiular flex și pistoale cu aer cald.
Acest ghid se concentrează pe ce mai bun aparat de sudură pentru începători, precum și pe aparatele TIG și cu arc pentru cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile sau să ia în considerare o carieră în sudură.
Produs | Denumire | Calificativ | |
5/5 | |||
4/5 | |||
4.5/5 | |||
4/5 | |||
3.5/5 |
Produs | Preț |
---|---|
1. INTENSIV MIG-MAG 130d 53251 | Vezi Prețul |
2. Velt MIG MMA 131 | Vezi Prețul |
3. TELWIN | Vezi Prețul |
4. ALMAZ MIG-MMA 200A | Vezi Prețul |
5. WOLFSON® ATX-270 | Vezi Prețul |
Cel mai bun aparat de sudura MIG MAG cu sarma
Aparatul de sudură Intensiv MIG/MAG 130D este ideal pentru utilizarea în diverse aplicații de sudură. Cu o gamă de curent de la 40 la 130 A și tensiune în gol de 47 V, acesta oferă versatilitate și performanță. Împreună cu rola de sârmă flux de 1 kg inclusă în pachet, acesta este perfect pentru proiectele de sudură la domiciliu sau în atelier.
Specificații:
Cel mai bun aparat de sudura cu sarma, fara gaz, cu argon, fir continuu, cu electrozi
Aparatul de sudură Velt MIG/MMA 131 este o soluție convenabilă pentru sudura cu sârmă fără gaz sau cu electrozi. Cu un curent de sudare de la 40 la 130 A și accesoriile incluse în pachet, acesta este potrivit pentru diverse aplicații de sudură. Compact și ușor de utilizat, este ideal pentru începători sau pentru uzul casnic.
Specificații
cel mai bun aparat de sudura profesional
Aparatul de sudură Telwin Technomig 215 Dual Synergic este un echipament versatil pentru diverse procese de sudură. Cu capacități MIG, TIG și MMA, acesta oferă flexibilitate și performanță. Cadoul inclus, o mască de sudură cu cristale lichide Dark Blue 9-13, completează pachetul pentru o experiență de sudură completă.
Specificații
cel mai bun aparat de sudura cu plasma
Aparatul de sudură Grandepo Almaz MIG/MMA 200A este conceput pentru a satisface nevoile diverse de sudură, fie că este vorba de sudură MIG sau MMA. Cu o gamă largă de fir de sudură și electrozi suportați, acest aparat oferă versatilitate și fiabilitate. Modelul ergonomic și rola de fir de sudură inclusă completează acest pachet.
Specificații
cel mai bun aparat de sudura ieftin
Aparatul de sudură Wolfsonr ATX-270 este o opțiune excelentă pentru sudura MMA. Cu un afișaj electronic LCD și tehnologie de înaltă frecvență, acest aparat oferă o performanță fiabilă și precisă. Cu un curent de sudare de 120A, este ideal pentru o gamă variată de aplicații de sudură.
Specificații
Cu aceste oferte și promoții, cumpărătorii pot beneficia de reduceri, pachete promoționale sau alte avantaje pentru achiziționarea aparatelor de sudura la prețuri mai accesibile. Poți găsi oferte speciale pentru un aparat de sudura de calitate pe următoarele magazine:
Cele trei tipuri principale de aparate de sudură sunt MIG, TIG și cu arc.
În cadrul acestor categorii, există o varietate vastă și uneori uluitoare de opțiuni în ceea ce privește specificațiile, performanța și prețul. Atunci când iei în considerare care este cel mai bun aparat de sudură pentru nevoile tale, vei dori să arunci o privire atentă la următoarele caracteristici cheie. Menționăm că avem și un ghid pentru generatoare curent.
Aparatele de sudură MIG (gaz inactiv metalic), TIG (gaz inactiv de wolfram), și cu arc (numit și sudură cu arc electric) utilizează toate un curent electric pentru a crea suficientă căldură pentru a topi metalul și, astfel, a crea o sudură. Curentul rulează de-a lungul unui electroz care este realizat fie din sârmă flexibilă, fie dintr-o baghetă rigidă (de aici și numele comun). În sudura MIG și cu arc, electrozul se topește în sudură. În sudura TIG, acest lucru nu se întâmplă; o sârmă de umplutură separată produce sudura. Este puțin mai lent, dar în mâinile pricepute, sudura TIG produce suduri mai ordonate, mai precise, care necesită puțin sau deloc curățare.
Pentru a împiedica impuritățile să intre în sudură și să slăbească aderența sa, sudorul creează o buclă de gaz numită protecție. Aparatele de sudură MIG și TIG furnizează gazul dintr-o sticlă separată. Din păcate, acest lucru le face improprii în aer liber, deoarece orice adiere perturbă protecția.
Există două modalități de a depăși această problemă. Prima este de a utiliza un aparat MIG cu un electroz “flux core”. Acest miez produce propria sa protecție atunci când electrozul se topește, astfel încât sudorul nu necesită gaz. Sudura cu arc electric creează, de asemenea, o protecție în mod similar. Cu toate acestea, sudura cu miez de flux și sudura cu arc produc mai mult “scorie” – stropi de metal topit – care necesită muncă suplimentară pentru curățare.
Oțelul slab este, probabil, cel mai popular metal folosit în sudură, iar multe task-uri de atelier implică acest material. Oțelul inoxidabil, care conține crom pentru a preveni ruginirea, poate fi folosit în sudură, cu toate că necesită mai multă atenție din cauza modului în care oțelul inoxidabil reține căldura. Ambele metale funcționează bine folosind tipurile MIG, TIG sau cu arc, fiind considerate aparate de sudura profesionale.
Aluminiul este un alt material popular în ateliere. Rareori este pur, de obicei o aliaj de zinc sau cupru. Punctul său de topire este mai mic decât cel al oțelului, așa că, deși multe aparate MIG pot lucra cu aluminiu, sudura TIG este recomandată pentru că permite un control mai mare.
Există electrozi speciali pentru aluminiu disponibili pentru sudura cu arc, deși nu este practică obișnuită să folosiți acest tip cu aluminiu. TIG este, de asemenea, recomandat ca cel mai bun aparat de sudură pentru cupru și aliaje de cupru, și pentru materiale mai exotice precum titanul.
Cele două tipuri principale de sârmă de sudare sunt sârma de otel aliat si nealiat obișnuită folosită în procesul de sudare cu gaz și sârma goală umplută cu miez de flux pentru sudarea fără gaz. Când apeși pe declanșatorul unei mașini de sudare MIG, firul care este alimentat devine un electrod de sudare cu sârmă, completând un circuit electric care creează o căldură suficient de mare pentru a-l topi acolo unde dorești un strat de metal.
Sârma de sudare este disponibilă în diferite grosimi, în funcție de dimensiunea sudurii pe care vrei să o creezi. Cele mai multe sarcini ușoare de fabricație cu care se va ocupa sudorul DIYer nu necesită o sârmă mai groasă de 0,6 – 0,8 mm. Pentru sudarea metalelor mai groase, o sârmă mai groasă de până la 1,2 mm este utilă pentru aceste procese de sudare grele, dar necesită mai multă putere decât este disponibilă într-un mediu casnic.
Nu surprinzător, aparatele de sudură se încălzesc destul de mult. În termeni practici, acest lucru limitează frecvent cât de mult timp poate funcționa continuu o mașină; au nevoie de pauze regulate pentru a permite răcirii lor. Durata pentru care pot funcționa fără o pauză se numește ciclu de funcționare, care variază în funcție de cerințele de ieșire. Atunci când se sudă metal subțire, mașina necesită mai puțină putere, astfel că ciclul de funcționare este mai lung decât atunci când se sudă metal gros.
Acest lucru poate fi confuz. Pentru a oferi un punct de referință standard: Ciclul de funcționare este, în general, dat pentru o perioadă de 10 minute (uneori în perioade de 5 minute, așa că e bine să verificați). Cifra reprezintă un procent din ieșire la o anumită amperaj. Așadar, de exemplu, un aparat de sudură pentru hobby ar putea avea un ciclu de funcționare de 30% la 90 de amperi. Un aparat de sudură greu ar putea indica 60% la 200 de amperi. Acesta nu numai că funcționează mai mult timp, ci și generează mult mai multă putere.
Crearea scutului necesar în timpul sudării MIG și TIG necesită un alimentare cu gaz. Sticlele variază de la 20 de picioare cubice (CF) la 300 de CF și pot fi fie cumpărate, fie închiriate. Sticlele mai mari sunt în mod tipic mai economice pentru cei care sudă frecvent.
Gazele reale pe care le folosesc sudorii pot varia considerabil. Dioxidul de carbon este popular pentru sudura MIG și adesea cel mai potrivit pentru începători. Sudorii TIG folosesc frecvent argon. Oxigenul, heliul și azotul pot fi de asemenea adăugate. Compoziția chimică poate afecta sudura formată. Dioxidul de carbon, de exemplu, este relativ ieftin și permite o bună penetrare. Argonul poate îmbunătăți aspectul sudurii și este adesea amestecat cu dioxid de carbon. Enthusiaștii sudurii ar putea dori să experimenteze cu mai multe amestecuri diferite pentru a înțelege mai bine proprietățile lor.
După cum s-a menționat mai sus, sudura cu flux și sudura cu arc creează propriul lor scut din materialul de umplutură pe măsură ce se topește și, prin urmare, nu necesită o alimentare cu gaz.
Utilizarea unui electrod consumabil care este alimentat automat la o viteză presetată ajută la facerea sudurii MIG cea mai ușoară pentru învățare. Operatorul are nevoie doar de o mână și poate să-și concentreze mai bine atenția asupra sudurii.
Sudura TIG necesită ambele mâini, alimentând manual sârma cu una în timp ce controlează torța cu cealaltă. Sudura cu arc, la fel ca MIG, necesită doar o mână, dar sârma rigidă înseamnă că mânerul este mai departe de sudură. Nu este ușor să-l poziționezi exact, iar acest lucru poate duce la suduri murdare în timpul învățării.
Pentru diverse proiecte, este util să poți muta un aparat de sudură în jurul atelierului, iar majoritatea vin echipate cu un mâner de transport de un fel. Cu toate acestea, greutatea poate fi o problemă atunci când se folosește un aparat de sudură în diferite locații sau pe șantiere. Aparatele de sudură concepute pentru a fi portabile ar putea cântări doar 20 de lire sterline, dar altele destinate atelierului pot cântări 30 kg sau 35 de kg.
Cu MIG și TIG, există și o sticlă de gaz de transportat. Cilindrii standard de înaltă presiune variază de la 5 kg până la aproape 70 kg. Aparatele portabile de sudură cu arc pot cântări mai puțin de 10 kg și, desigur, nu necesită gaz. Acestea sunt, de asemenea, cele mai ușoare pentru sudură în aer liber.
Lista noastră de recomandări acoperă o gamă de puncte de preț pentru a satisface cumpărătorii în căutarea unei unelte de calitate comercială pentru muncă profesională, precum și pentru cei pasionați de proiecte de bricolaj acasă, care caută un aparat de sudură la un preț mai accesibil.
Toate alegerile noastre de top au evaluări impresionante de amperaj pentru a asigura lucrări de sudură de calitate superioară. Ne-am asigurat să includem mai multe opțiuni care vin cu accesorii multiple, cum ar fi cleme, adaptoare de putere, furtunuri, contoare de debit, vârfuri de contact și pedale de picior.
În timpul cercetării produselor pentru alegerile noastre de top, ne-am asigurat că toți concurenții provin de la branduri de încredere care utilizează materiale și procese de înaltă calitate în fabricarea lor.
Sudura MIG este cea mai ușoară de învățat și va realiza o varietate largă de sarcini; este locul unde majoritatea oamenilor încep. Sudura TIG oferă mai multă precizie și control, iar sudura cu arc este cea mai potrivită pentru exterior. Câteva aparate de sudură multiproces oferă toate cele trei.
După cum s-a discutat mai sus, tipul de sarcină și ciclul de funcționare vor fi principalele considerații în determinarea cerințelor de putere. Ai grijă să nu subestimezi. Operatorii pot reduce puterea unui aparat de sudură mai puternic, dar un model subdimensionat va duce la suduri inferioare.
Aparatele de sudură proiectate pentru sudura de hobby și industrie ușoară pot funcționa pe prize obișnuite din gospodărie. Aparatele de sudură cu tensiune înaltă (220 până la 240 de volți) vor avea nevoie de o siguranță îmbunătățită și, poate, un cablu de diametru mai mare. În caz de îndoială, consultați un contractor electric calificat.
Marcel Popa
Blogger
Marcel Popa este editorul șef al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.
Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.
Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.
Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!
Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.