Top Electronice

Router

Cel mai bun router wireless din 2024: Top 8 Routere Wi-fi + Ghid de cumpărare

Când cumperi prin link-uri de pe site-ul nostru, este posibil să câștigăm un comision de afiliat care ne ajuta la finanțarea activităților noastre și la testarea celor mai bune produse pe care să le achiziționezi.  Detalii aici.

Tabel de conținut
cel mai bun router wireless

În zilele noastre, cel mai bun router wireless nu numai că te conectează la internet, ci de multe ori și la locul de muncă. Iată de ce ai nevoie pentru a construi cea mai bună rețea Wi-Fi de acasă, împreună cu recenzii ale routerelor noastre de top pentru o serie de nevoi și bugete.

În epoca lucrului la distanță, routerul tău Wi-Fi acumulează ore suplimentare serioase, făcând mult mai mult decât să te ajute să difuzezi filme și să te joci. Routerele Wi-Fi de acasă mențin milioane de oameni să lucreze și, de asemenea, conectează o gamă în continuă creștere de dispozitive inteligente pentru casă. Asta înseamnă că alegerea unuia care face cea mai bună treabă atât pentru tine, cât și pentru portofelul tău este mai dificilă ca niciodată, mai ales acum că vedem că mai multe dispozitive Wi-Fi 6 devin disponibile.

Am prezentat mai jos alegerile noastre de cele mai bune routere wireless de acasă și de birou pe care le-am testat. Citește mai departe pentru favoritele noastre testate în laboratoare, urmate de noțiunile de bază pe care ar trebui să le cunoști atunci când cumperi un router. De asemenea, reține: la sfârșitul acestui articol este o prezentare detaliată a specificațiilor principale ale alegerilor noastre de cel mai bun router wireless.

ProdusPreț
1. TP-Link Archer AXE75, AX5400Vezi Prețul
2. Synology WRX560, Dual-bandVezi Prețul
3. TP-Link Archer AX50, Wi-Fi 6, AX3000Vezi Prețul
4. ASUS ROG Rapture GT-AXE16000, AXE16000Vezi Prețul
5. ASUS ROG Rapture GT-AX11000 Pro, AX11000Vezi Prețul
6. ASUS ROG Strix GS-AX5400, AX5400Vezi Prețul
7. D-Link DIR-X1550, AX1500Vezi Prețul
8. Tp-Link Deco XE75(3-pack), AXE5400, Tri-Band Gigabit, Wi-Fi 6EVezi Prețul
 
4.8/5

Cel mai bun router per total

Dyson, care este cunoscut pentru aparatele sale de uz casnic de înaltă tehnologie, a făcut o mare explozie în lumea frumuseții atunci când și-a lansat uscătorul de rufe techy în 2016. De atunci, marca a făcut valuri de frumusețe cu aparatul de îndreptat parul și acest dispozitiv polivalent. Acest aparat de stil care îți poate usca, ondula sau netezi parul. Această perie rotativa este, de asemenea, favorită colegei noastre, care spune că este cea mai bună din punct de vedere al calității și al versatilității. Toți testerii noștri au fost de acord.

Airwrap a obținut note mari la toate nivelurile: o medie de 4,8/5 pentru ușurința în utilizare și performanță de alunecare, în timp ce performanța de coafare și uscare a înregistrat o medie de 4,6/5. De asemenea, a primit puncte suplimentare în cartea noastră, deoarece vine cu șase atașamente care îl pot transforma într-un uscator de par, o baghetă de ondulare sau o perie de netezire.

Singurul lucru pe care ne-am dorit să fie diferit a fost că a venit cu o perie pentru butoi mai mare (Trebuie să achiziționați butoiul separat). Cu cilindrul mai mic (5,5 cm), toți testerii noștri au reușit să pătrundă adânc în rădăcini, în special cei cu par de lungime scurtă până la medie, pentru a crea volum, dar nu pentru o buclă mare și voluminoasă. Nu ne înțelege greșit, totuși – asta nu ne împiedică să acordăm acestuia cel mai bun titlu general.

Specificații:

 • Porturi LAN: 4 porturi lan
 • Porturi WAN: 1
 • Rata de transfer Ethernet (Mbps): 1000
 • Antena: 6 antene externe
 • Standard Wi-Fi: 802.11 ax ,802.11 ax/ac/n/a ,802.11 ax/n/b/g
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 547 + 2402

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cel mai bun router wireless per total – Varianta 2

Synology WRX560 a oferit scoruri foarte bune la testele noastre de debit, oferind un randament superior în ambele benzi. De asemenea, a funcționat bine la testele noastre de putere a semnalului Wi-Fi, oferind Wi-Fi puternic de 2,4 GHz și 5 GHz în toate colțurile casei noastre de testare, cu excepția garajului. În plus, routerul ar putea trece chiar și pentru decorul casei, datorită unei carcase negre unice care stă pe verticală, cu margini teșite și grilaje care îi conferă un aspect futurist, minimalist. WRX560 este un router mainstream excelent, bogat în funcții.

Pentru aproximativ 200 USD primești cele mai recente tehnologii Wi-Fi 6, performanțe solide și acoperire largă a semnalului Wi-Fi. Synology WRX560 este ușor de instalat și gestionat și te introduce într-o rețea Wi-Fi 6 fără a cheltui un pachet. Dacă ai nevoie de porturi multi-gig și software de control parental, fii pregătit să cheltui mult mai mulți bani pentru un router precum TP-Link Archer AX11000. Așadar, dacă cauți cel mai bun router wireless, poți opta pentru aceste modele de routere wireless ac.

Specificații

 • Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax
 • Porturi LAN: 4 porturi LAN gigabit ethernet
 • Porturi WAN: 1
 • Altele: Buton Wi-Fi on/off, IPv6, Reset button, WPS button, Procesor Quad Core 1.4 GHz 512 MB DDR4
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 600 + 2400
 • Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000/2500

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cel mai bun router wireless ieftin

TP-Link Archer AX50 este dovada că nu trebuie să cheltui sute de lei pentru a îți actualiza rețeaua cu tehnologia Wi-Fi 6. Acest router ieftin cu bandă dublă la preț rezonabil a furnizat un randament solid și o gamă bună de semnal în testele noastre de performanță și oferă câteva caracteristici care se găsesc de obicei pe modelele mai scumpe, inclusiv agregarea de legături și conectivitate USB.

Dacă vrei să profiți de vitezele mai mari de conectare, latența redusă și durata de viață mai eficientă a bateriei clientului pe care le obții cu Wi-Fi 6, dar trebuie să menții costurile la un nivel scăzut, atunci TP-Link Archer AX50 este o alegere excelentă. Este ușor de instalat și vine cu suita TP-Link Homecare, care include controale parentale robuste, software anti-malware și mai multe presetări QoS care facilitează acordarea priorității lățimii de bandă bazate pe aplicații atunci când este necesar. Așadar, dacă te încadrezi într-un anumit buget, acesta este cel mai bun router wireless ieftin pentru tine!

Specificații

 • Standard Wi-Fi: IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
 • Porturi LAN: 4
 • Port WAN: 1
 • Antena: 4 antene externe
 • Frecventa (GHz): 2.4 – 5
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 574 – 2402

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cel mai bun router wireless premium Wi-Fi 6E

Asus ROG Rapture GT-AXE16000 este unul dintre cele mai avansate routere pe care le-am văzut și, cu siguranță, este unul dintre cele mai scumpe. Folosind cele mai recente tehnologii Wi-Fi 6E, oferă acces la patru benzi radio — inclusiv noua eliberată bandă de 6 GHz — și este echipat cu numeroase porturi de rețea de mare viteză, inclusiv două porturi de 10 GbE și un port de 2,5 GbE. A oferit rate de date rapide în testele noastre de performanță, dar intervalul de semnal de 5 GHz ar putea fi mai bun.

Jucătorii serioși cu buzunare adânci ar trebui să-l pună pe listele scurte de echipamente de rețea. La o sumă destul de mare, Rapture GT-AXE16000 nu vine ieftin, dar dacă vrei cel mai recent și mai bun Wi-Fi acasă, acesta este routerul pe care trebuie să îl obții. Nu numai că folosește banda de radio de 6GHz relativ nouă și neaglomerată și vine cu software de securitate de rețea și de control parental pe viață, dar este gata pentru rețea și oferă o mulțime de setări de îmbunătățire a jocului. Dacă pentru tine banii nu sunt o problemă și vrei să ai cel mai bun router wireless premium, acesta este modelul de router wireless pe care trebuie să îl alegi!

Specificații

 • Standard Wi-Fi: 802.11 n/b/g/a/ac/ax
 • Porturi LAN: 4
 • Frecventa (GHz): 2.4 – 5 – 6
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 1148 + 4804 + 4804 + 4804
 • Altele: 2GB DDR4 RAM, 256MB NAND flash

Avantaje:

Dezavantaje:

4.7/5

Cel mai bun router wireless pentru gaming

Rapture GT-AX11000 Pro nu este doar unul dintre cele mai rapide routere Wi-Fi 6 pe care le-am testat, dar este incredibil de bine echipat. Acest router este imens din punct de vedere fizic, dar din motive întemeiate: este echipat cu o mulțime de opțiuni de conectivitate, inclusiv porturi de rețea de 10 Gbps și 2,5 Gbps. Routerul acceptă, de asemenea, agregarea legăturilor, oferind potențialul pentru o lățime de bandă cu adevărat masivă și pentru viitor. De asemenea, oferă o interfață de utilizator prietenoasă pentru jucători și o mulțime de setări concepute pentru a vă optimiza experiența de joc.

Indiferent dacă ești un pasionat de jocuri sau pur și simplu ai nevoie de un router de ultimă generație pentru a-ți alimenta rețeaua de acasă, Rapture GT-AX11000 Pro te acoperă. Folosește cea mai recentă tehnologie 802.11ax (Wi-Fi 6) pentru a oferi cea mai bună performanță din clasă și vine cu utilități gratuite anti-malware și de control parental care te ajută să îți păstrezi rețeaua și toți cei conectați la ea în siguranță de viruși și site-uri web nefavorabile. Poate că singurul motiv pentru care nu l-ai dori este dacă ai nevoie de suport Wi-Fi 6E. În acest caz, veți dori să verificați Asus ROG Rapture GT-AXE16000 menționat mai sus. Așadar, dacă ești un gamer înrăit, acesta este cel mai bun router wireless pentru tine!

Specificații

 • Standard Wi-Fi: 802.11 ax
 • Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000/2500/10000 (WAN)
 • Frecventa (GHz): 2.4 – 5
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 1148 + 4804

Avantaje:

Dezavantaje:

4.4/5

Cel mai bun router wireless de gaming – Varianta 2

Asus ROG Strix GS-AX5400 este mai mult decât un simplu router dual-band cu aspect cool. Proiectat pentru jucători, oferă o interfață de utilizator elegantă, cu o mulțime de setări de a începe jocului și oferă un proces rapid. Nu are porturi Ethernet multi-gig, dar are un port LAN dedicat pentru jocuri, se acordă automat prioritate de lățime de bandă și acceptă agregarea legii.

Dacă întârzierea rețelei vă afectează jocul, Strix GS-AX5400 te poate ajuta să te pui din nou în top. Acceptă toate cele mai recente tehnologii Wi-Fi și vine cu control parental pe viață și protecție anti-malware. De asemenea, oferă funcții precum Game Boost, Gear Accelera și Mobile Boost pentru a îți optimiza rețeaua pentru cea mai bună experiență de joc posibilă. În plus, Strix este gata pentru rețea dacă poți crea un sistem Wi-Fi fără întreruperi pentru toată casa.

Specificații

 • Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax
 • Porturi LAN: 4
 • Porturi WAN: 1
 • Antena: 4 Antene externe
 • Frecventa (GHz): 2.4 – 5
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 574 + 4804

Avantaje:

Dezavantaje:

4/5

Cel mai bun router wireless în raport calitate/preț

Am avut recent ocazia să testăm D-Link DIR-X1550 și trebuie să spunem că am fost impresionați de performanța acestuia. Știm importanța de a avea o conexiune la internet fiabilă și rapidă, iar acest router wireless este cu siguranță livrat pe ambele fronturi.

Tehnologia AX1500 înseamnă că acest router wireless este capabil să ofere viteze incredibil de rapide, chiar și atunci când mai multe dispozitive sunt conectate în același timp. Am reușit să redăm videoclipuri în flux, să răsfoim pe web și să ne jucăm online fără întârziere sau tamponare. În plus, intervalul de acoperire este excelent, așa că am putut să rămânem conectați chiar și în zonele casei care sunt de obicei zone moarte.

Ceea ce am apreciat și la acest router wireless este ușurința în utilizare. Procesul de configurare a fost simplu, iar interfața cu utilizatorul este intuitivă și ușor de navigat. În plus, există o mulțime de funcții utile care îți permit să îți personalizezi rețeaua și să îți optimizezi conexiunea.

În general, recomandăm cu căldură D-Link DIR-X1550, AX1500 oricui are nevoie de un router wireless rapid, fiabil și ușor de utilizat. Indiferent dacă ești un jucător, un streamer sau doar cineva care are nevoie de o conexiune solidă la internet pentru muncă și viața de zi cu zi, acest router te impresiona cu siguranță. Suntem încântat să promovăm un produs atât de grozav și suntem încrezători că oricine îl cumpără va fi la fel de mulțumit ca și noi.

Specificații

 • Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax
 • Porturi LAN: 3
 • Porturi WAN: 1
 • Antena: 4 Antene externe
 • Frecventa (GHz): 2.4 – 5
 • Porturi USB: Nu
 • 3G/4G: Nu
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 300 + 1200

Avantaje:

Dezavantaje:

5/5

Cel mai bun router wireless gigabit cu sistem mesh

După ce am testat sistemul Wi-Fi Mesh TP-Link Deco XE75 și am rămas uluit de performanța acestuia. Este important de a avea o conexiune la internet rapidă și fiabilă, iar acest sistem cu siguranță oferă rezultate pe ambele fronturi.

Ceea ce diferențiază acest sistem de alte routere Wi-Fi este tehnologia mesh. Designul cu trei pachete asigură distribuirea uniformă a semnalului Wi-Fi în toată casa ta, astfel încât să nu îți faci niciodată griji pentru conexiunile slabe sau neregulate. Și, deoarece sistemul este tri-band, este capabil să accepte și mai multe dispozitive simultan, ceea ce este perfect pentru familii sau gospodării cu mai multe persoane în flux și jocuri în același timp.

Configurarea sistemului Deco XE75 a fost ușoară, iar interfața cu utilizatorul este intuitivă și ușor de navigat. În plus, există o mulțime de funcții utile care îți permit să îți personalizezi rețeaua și să îți optimizezi conexiunea.

Recomandăm cu căldură sistemul Wi-Fi Mesh TP-Link Deco XE75 oricui are nevoie de o soluție Wi-Fi rapidă, fiabilă și ușor de utilizat. Indiferent dacă ești un jucător, un streamer sau doar cineva care are nevoie de o conexiune solidă la internet pentru muncă și viața de zi cu zi, acest sistem te va impresiona cu siguranță. Suntem încântați să scriem o recenzie despre un produs atât de grozav și suntem încrezători că oricine îl cumpără va fi la fel de mulțumit ca și noi.

Specificații

 • Tip produs: Sistem Mesh
 • Standard Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax
 • Porturi LAN: 3 per unitate (WAN/LAN auto-sensing)
 • Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000
 • Antena: 4 Antene High-Gain (Interne)
 • Frecventa (GHz): 2.4 – 5 – 6
 • Rata de transfer WI-FI (Mbps): 574 + 2402 + 2402
 • Port USB: Nu
 • 3G/4G: Nu

Avantaje:

Dezavantaje:

Ghid de cumpărare: Cum să alegi cel mai bun router wireless pentru tine

Când cumperi un nou router wireless, cel mai bine este să începi prin a lua în considerare dimensiunea zonei de acoperire și numărul de clienți pe care trebuie să îi susții, precum și tipurile de dispozitive pe care le vei conecta. Nu toată lumea are nevoie de performanța pe care o obții cu cele mai recente și mai bune modele și nu există niciun motiv să plătești pentru funcții pe care probabil nu le vei folosi niciodată.

Dacă ești în căutarea unui preț mai mic decât a unui pachet mare de funcții de ultimă generație, consultați această listă de routere cu buget redus. Dar dacă ai mai mulți membri ai familiei care luptă pentru lățime de bandă pentru lucruri precum streaming video Netflix și jocuri pentru computer online, un nou router cu capabilități moderne de gestionare poate face o lume de diferență și poate ajuta la păstrarea liniștii. Mai jos te îndrumăm în alegerea unui router care va face față nevoilor tale actuale și viitoare de rețea wireless și îți oferim alegerile noastre de top pentru a începe.

Ce înseamnă diferitele benzi Wi-Fi?

În zilele noastre, orice routere wireless care merită să ofere cel puțin două benzi radio, o bandă de 2,4 GHz și o bandă de 5 GHz. Banda de 2,4 GHz funcționează la o frecvență mai mică decât banda de 5 GHz și oferă o gamă mai bună, deoarece este mai abil la pătrunderea pereților și a altor structuri. Cu toate acestea, nu oferă țeava grasă și acces de mare viteză pe care le obții cu banda de 5 GHz.

În plus, banda Wi-Fi de 2,4 GHz trebuie să concureze cu alte dispozitive din casă care folosesc aceeași frecvență, cum ar fi cuptoarele cu microunde, echipamentele Bluetooth și telefoanele fără fir. Acestea fiind spuse, este perfect adecvat pentru sarcini precum navigarea pe web și conectarea la servicii de social media precum Facebook și Twitter. Dacă unul sau mai multe dintre dispozitivele tale vor transmite în flux video de la un serviciu precum Netflix sau se vor conecta la un serviciu de jocuri online, banda de 5GHz mai puțin aglomerată oferă un debit semnificativ mai mare cu interferențe de semnal minime. Cele mai multe routere cu bandă dublă îți permit să atribui o bandă anumitor aplicații și clienți, ușurând astfel sarcina pe ambele benzi.

Dacă ai o rețea ocupată cu numeroși clienți care luptă pentru lățime de bandă, un router tri-band este calea de urmat. Ei folosesc trei radiouri – unul care funcționează la 2,4 GHz și două care funcționează la 5 GHz, pentru echilibrarea sarcinii. De exemplu, poți dedica una dintre benzile de 5GHz pentru a gestiona sarcini precum streaming video și descărcarea torrentului și puteți rezerva cealaltă bandă de 5GHz pentru jocuri online, lăsând banda de 2,4GHz liberă pentru aplicațiile care nu necesită multă lățime de bandă. Dacă ai o casă plină de jucători, avem în lista noastră de mai sus opțiunea pentru cele mai bune routere wireless de gaming.

În cele din urmă, există noul spectru de 6GHz, recent pus la dispoziție de către FCC. În timp ce acest nou spectru promite o creștere semnificativă a performanței generale a rețelei wireless, puține dispozitive îl acceptă încă, așa că ia în considerare afirmațiile de performanță cu un grăunte de sare.

Ce protocoale wireless ar trebui să caut?

Rețelele Ethernet wireless utilizează protocoale 802.11 pentru a trimite și a primi date. Cel mai utilizat protocol Wi-Fi, 802.11ac, permite rate maxime (teoretice) de date de până la 5.400 Mbps și funcționează atât pe benzile de 2,4 GHz, cât și pe cele de 5 GHz. Utilizează tehnologia Multiple Input Multiple Output (MIMO), care utilizează mai multe antene pentru a trimite și primi până la opt fluxuri spațiale, rezultând performanțe îmbunătățite. De asemenea, acceptă beamforming, o tehnologie care trimite semnale Wi-Fi direct către un client, mai degrabă decât difuzarea în toate direcțiile, și direcționarea automată a benzii, care permite routerului să selecteze cea mai eficientă bandă radio în funcție de traficul de rețea, disponibilitatea benzii și raza de acțiune.

Protocolul 802.11ac oferă, de asemenea, tehnologia MIMO Multi-User (MU-MIMO) în aval, care este concepută pentru a oferi lățime de bandă mai multor dispozitive simultan, mai degrabă decât secvenţial.

Aceasta înseamnă că până la patru clienți pot avea propriile fluxuri de date în loc să aștepte pe rând să primească date de la router. Pentru ca MU-MIMO să funcționeze, routerul și dispozitivele client trebuie să conțină circuite Wi-Fi MU-MIMO. Routerele care acceptă MU-MIMO sunt disponibile pe scară largă, dar faptul că consumatorii au întârziat să înțeleagă exact care sunt beneficiile MU-MIMO a menținut numărul de dispozitive client oarecum limitat.

Vei vedea routere 802.11ac cu etichete precum AC1200, AC1750, AC3200 și așa mai departe, precum Asus RT. Aceasta desemnează viteza maximă teoretică a routerului. De exemplu, un router care poate atinge o rată maximă de legătură de 450 Mbps pe banda de 2,4 GHz și 1300 Mbps pe banda de 5 GHz este considerat un router AC1750.

Un router AC3200 tri-bandă îți oferă 600 Mbps pe banda de 2,4 GHz și 1300 Mbps pe fiecare dintre cele două benzi de 5 GHz, iar un router AC5400 este capabil de viteze de până la 1 Gbps pe banda de 2,4 GHz și 2,1 Gbps pe fiecare dintre cele două. benzi de 5 GHz.

Este important să reții că routerele wireless rareori, sau vreodată, ating aceste „viteze maxime” în aplicațiile din lumea reală, dar dacă ești în căutarea performanței, ia în considerare unul dintre routerele de mare viteză (dar fii pregătit să plătești o primă). Testăm temeinic toate routerele care vin prin PC Labs, astfel încât să știi cât de mult are un produs înainte de a cumpăra.

802.11ax, tehnologia din spatele routerelor Wi-Fi 6 de ultimă generație de astăzi, ajunge acum pe piață cu frecvență. Wi-Fi 6 este o evoluție a tehnologiei 802.11ac care promite viteze de debit crescute (până la 9,6 Gbps), mai puțină congestionare a rețelei, o capacitate mai mare a clienților și o performanță mai bună a intervalului datorită mai multor tehnologii wireless noi și îmbunătățite, printre care Orthogonal Frequency-Division. Acces multiplu (OFDMA) și Timp de trezire țintă (TWT). OFDMA îmbunătățește debitul general prin împărțirea canalelor Wi-Fi în sub-canale, permițând până la 30 de utilizatori să partajeze un canal în același timp.

Target Wake Time (TWT) este conceput pentru a reduce consumul de energie, permițând dispozitivelor să determine când și cât de des se vor trezi pentru a începe să trimită și să primească date. Se așteaptă ca tehnologia TWT să prelungească durata de viață a bateriei dispozitivelor mobile, cum ar fi smartphone-urile și tabletele, precum și a dispozitivelor inteligente alimentate cu baterii, cum ar fi camerele de securitate și soneriile video.

În plus, 802.11ax profită de frecvențele radio neutilizate anterior pentru a oferi performanțe mai rapide de 2,4 GHz și utilizează gestionarea rafinată a lățimii de bandă a uplink și downlink pentru a oferi calitate îmbunătățită a serviciului (QoS). De asemenea, oferă streaming MU-MIMO pe legătura în sus și în jos (în timp ce 802.11ac acceptă doar MU-MIMO pe legătura în jos). Ca și în cazul protocolului 802.11ac, 802.11ax este compatibil cu versiunea inversă și va funcționa cu dispozitive care utilizează radiouri Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac.

Ce alte caracteristici de router Wi-Fi să cauți?

Routerele wireless vin cu o varietate de caracteristici și, așa cum este cazul cu aproape orice, cu cât obții mai multe funcții, cu atât te poți aștepta să plătești mai mult.

Cauți un router wireless bun cu cel puțin patru porturi Ethernet 10/100/1.000 (gigabit), care îți permite să te conectezi la dispozitive cu fir, cum ar fi computere desktop, unități de stocare atașată la rețea (NAS) și hub-uri de automatizare a locuinței. Dacă ai nevoie de un debit mai rapid pentru transferuri de fișiere mari, căutați un router care acceptă agregarea de legături. Mai simplu spus, agregarea legăturilor folosește două porturi LAN Gigabit Ethernet pentru a oferi un debit crescut (până la 2 Gbps). De asemenea, oferă o siguranță în caz de eroare dacă o conexiune LAN se întrerupe și poate fi utilizat pentru a echilibra încărcarea traficului de rețea.

Având cel puțin un port USB pe router, este ușor să conectezi o imprimantă sau o unitate USB și să o partajezi în rețea, dar cu două porturi le poți face pe ambele. În plus, încearcă să alegi un router care oferă antene detașabile. Unii producători de routere oferă antene de înlocuire cu câștig mare care vor ajuta la creșterea performanței și există o serie de antene terțe disponibile. Doar asigură-te că routerul tău acceptă orice antene pe care le cumperi, sau probabil vei ajunge cu o performanță scăzută.

Dacă vrei să gestionezi modul în care este utilizată rețeaua ta Wi-Fi, asigură-te că următorul router are controale parentale, opțiuni QoS și o funcție de rețea pentru oaspeți. Controlul parental îți permite să limitezi accesul la rețea pentru anumiți utilizatori la anumite ore și zile, ideal pentru părinții care doresc să țină cont de jocurile online și activitățile de rețele sociale ale copilului lor. Unele routere oferă controale parentale de bază, cum ar fi programarea accesului și opțiunile de blocare a site-urilor web, în timp ce altele oferă controale mai solide care îți oferă posibilitatea de a întrerupe internetul și de a selecta presetări adecvate vârstei, care vor bloca automat accesul la platformele și site-urile de social media care conțin lucruri. cum ar fi conținut pentru adulți, jocuri de noroc, cumpărături, bloguri și jocuri.

O rețea pentru oaspeți îți permite să oferi oaspeților conectivitate Wi-Fi fără a îți lăsa întreaga rețea vulnerabilă. Pe scurt, creează o rețea separată pentru oaspeți cu un identificator de set de servicii (SSID) și o parolă care sunt diferite de datele de conectare ale rețelei principale. Acest lucru le permite oaspeților să se conecteze la internet, dar nu le oferă acces la fișierele, imprimantele și alte dispozitive conectate.

Cu setările QoS, poți decide ce aplicații și clienți au prioritate de rețea. De exemplu, dacă un dispozitiv transmite în flux video Netflix și un alt dispozitiv descarcă fișiere sau execută o lucrare de imprimare, puteți acorda prioritate dispozitivului de streaming pentru a evita videoclipurile nesincronizate. Același lucru este valabil și pentru jocurile online; atribuirea unei priorități QoS ridicate unei console de jocuri, cum ar fi Microsoft Xbox Series X sau Sony PlayStation 5, te ajuta la reducerea timpului de întârziere și la îmbunătățirea jocului general. Înseamnă, de asemenea, că poți menține protejate acele noi aplicații de lucru, cum ar fi un telefon care utilizează voce prin IP (VoIP) sau acea cameră web care îți menține conectat la întâlnirea personalului de la birou prin videoconferință.

Aproape toate routerele oferă mai multe forme de securitate. Un router cu Wi-Fi Protected Setup (WPS) îți permite să adaugi dispozitive compatibile prin simpla apăsare a unui buton. Doar apeși butonul WPS de pe router, apoi apeși butonul WPS de pe dispozitivul client pentru a-l adăuga în rețea. Pentru o conexiune mai sigură, poți utiliza Wi-Fi Protected Access (WPA sau WPA2), care necesită introducerea unei parole de rețea pentru fiecare dispozitiv. Routerele cu securitate WPA-Enterprise oferă un nivel mai ridicat de securitate decât WPA/WPA2, dar necesită un server RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) pentru a autentifica fiecare client.

Tehnologia utilizată în prezent pentru atribuirea adreselor IP, cunoscută sub numele de Internet Protocol versiunea 4 (IPv4), va fi în cele din urmă înlocuită de succesorul său, IPv6. IPv4 este o schemă de adresare pe 32 de biți care în curând va rămâne fără adrese din cauza numărului de dispozitive care se conectează la internet. IPv6 este o schemă de 128 de biți care va oferi un număr (aproape) infinit de adrese IP. Cele mai multe routere actuale au suport încorporat pentru adresarea IPv6, dar este o idee bună să verificați acest lucru dacă vrei să fii pregătit pentru tranziție când IPv4 lovește în sfârșit peretele.

Contează prețul routerului wireless?

Ca orice altceva, prețul routerului wireless se bazează pe performanță și caracteristici, ceea ce înseamnă că poți vedea unele diferențe mari de cost în funcție de tipul de router pe care îl iei în considerare. Cifrele și literele din numele routerului sunt adesea un indiciu al caracteristicilor pe care le oferă și, prin urmare, cât costă.

Un router wireless AC1750 802.11ac entry-level va costa oriunde până la 500 de lei, de exemplu. Dar dacă vrei un router wireless AC2400 cu capacități de streaming MU-MIMO, așteaptă-te ca prețul să ajungă în intervalul de 500 și 1000 de lei. Un router wireless de jocuri tri-band AX5400 cu toate dotările ar putea costa până la 2000 de lei, în timp ce cele mai noi routere Wi-Fi 6E 802.11ax pot varia peste 3000 de lei, în funcție de ratele de transfer și caracteristicile.

După cum vei vedea mai jos, sistemele de plasă Wi-Fi pot fi și mai scumpe. Amintește-ți că aceste prețuri reflectă de obicei că cumperi nu doar un singur router wireless, ci și unul sau două noduri de plasă.

Cum îmi pot extinde semnalul Wireless?

Dacă locuiești într-o casă mare sau cu mai multe etaje, este posibil să ai „zone moarte” Wi-Fi. Acestea sunt zone ale casei tale în care routerul wireless principal nu poate ajunge cu un semnal wireless. O modalitate ușoară de a rezolva acest lucru, fără bătaia de cap de a rula cabluri lungi în jurul casei tale, este un prelungitor de gamă Wi-Fi, care va prelua semnalul Wi-Fi al routerului tău, îl va amplifica și îl va retransmite.

Ele vin atât în variante desktop, cât și în variante de plug-in și sunt relativ ușor de instalat. Poți căuta online mai multe despre un cablu ethernet bun. De asemenea, în lista noastră sunt incluse modele de router wireless pentru rds. Aceste routere wifi sunt testate și evaluate de către mai mulți experți și sunt notate în funcție de raza de acoperire.

Concluzie

Așadar, ți-am prezentat mai sus care este cele mai bune routere wireless din fiecare categorie și sperăm că ai parcurs și ghidul nostru pentru a întelege cum să alegi cel mai bun router wireless pentru tine și nevoile tale. Acum că știi ce ai nevoie de la un router wifi , tot ce trebuie să faci este să alegi routerul wireless potrivit și să te bucuri de viteza maxima pe care ți-o oferă aceste routere wifi!

Întrebări frecvente despre cel mai bun router wireless

Există câteva caracteristici cheie pe care ar trebui să le cauți atunci când alegi un router wireless, inclusiv viteza de transfer, acoperirea, securitatea și numărul de porturi disponibile. Este important să găsești un router care să se potrivească nevoilor tale și să furnizeze performanța pe care o cauți.

Dacă ai probleme de acoperire, există câteva soluții simple pe care le poți încerca. În primul rând, amplasarea routerului într-un loc central poate ajuta la îmbunătățirea acoperirii. În plus, poți utiliza un extender wireless sau un sistem mesh pentru a extinde acoperirea în zonele mai îndepărtate.

Un sistem mesh constă în mai multe dispozitive care lucrează împreună pentru a furniza o acoperire mai largă și o performanță mai bună decât un router tradițional. Dacă ai o casă mare sau există obstacole care afectează semnalul wireless, un sistem mesh poate fi o soluție bună pentru a îmbunătăți acoperirea și performanța rețelei tale.

Un router dual-band utilizează două frecvențe (2,4 GHz și 5 GHz) pentru a furniza o performanță mai bună și o acoperire mai largă. Un router tri-band utilizează trei frecvențe (două 5 GHz și o frecvență de 2,4 GHz) și este mai potrivit pentru utilizatori cu mai mulți dispozitive conectate în rețea. În general, un router tri-band oferă performanțe mai bune decât un router dual-band, dar poate fi mai scump.

Friendly and carefree funny bearded gay man in grey sweater edit profile picture online dating app

Marcel Popa

Blogger

Marcel Popa este editorul șef  al Top Electronice și a acoperit tehnologia de peste 5 de ani. În plus față de supravegherea direcției Top Electronice, Marcel Popa este specializat în acoperirea tuturor lucrurilor mobile, după ce a revizuit zeci de smartphone-uri și alte gadget-uri.

Abonează-te!

Obține acces instantaneu la știri de ultimă oră, cele mai tari recenzii, oferte excelente și sfaturi utile.

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.