Top Electronice

Cum funcționează frigiderul? Componetele frigiderului

cum functioneaza frigiderul

Tabel de conținut

Te-ai întrebat vreodată cum funcționează frigiderul? În acest articol voi explică fundamentele frigiderului și te voi ajuta să te familiarizezi cu componentele și sistemele principale ale acestuia, pentru a descoperi și întelege ce se întămplă în interiorul frigiderului.

Înainte de inventarea frigiderului, păstrarea hranei proaspete era o treabă destul de grea. În acele vremuri oamenii obișnuiau să săreze mâncarea sau să o îngroape în zăpadă pentru a o menține proaspătă.

Dar în prezent, frigiderul a schimbat modul în care ne trăim viețile, făcând mai ușor modul de conservare a mâncării.

Te-ai întrebat vreodată cum un frigider păstrează alimentele și îți oferă băuturi proaspete și răcoroase într-o zi de vară caldă? Citește mai jos pentru a afla.

Ce face un frigider? Cum funcționează frigiderul?

Procesle frigiderului sunt de fapt foarte ușoare. Reține faptul că atunci când lichidul se evaporă, acesta absoarbe căldură, iar atunci când se condensează, acesta eliberează căldură.

Pentru a menține mâncarea proaspătă, trebuie menținută o temperatură scăzută pentru a reduce rata de reproducere a bacteriilor dăunătoare.

Un frigider funcționează prin a transfera căldură din interior spre exterior, motiv pentru care se simte cald dacă pui mâna pe partea din spate a frigiderului, lângă țevile metalice.

Află și cum se face mentenanța unui frigider aici.

Care sunt componentele principale ale frigiderului?

Frigiderul are 5 componente principale care fac ca acesta să funcționeze în mod optim și să își îndeplinească cerințele pentru care este conceput. Acestea sunt:

  • Compresor
  • Condensator
  • Evaporator
  • Tub capilar
  • Termostat

Compresor

Compresorul este inima frigiderului. Acesta face ca circulația aerului să funcționeze în întreg sistemul și adaugă presiune părții calde a circuitului, iar toate acestea fac agentul frigorific să fie fierbinte.

Este ca și atunci când pompezi aer în tubul de bicicletă – vei putea simți o creștere a căldurii în pompă în timp ce comprimi aerul.

Condensator

Condensatorul se află în spatele frigiderului și este probabil destul de prăfuit. În interior, frigiderul se răcește și se condensează, ceea ce înseamnă că se transformă din gaz într-un lichid.

Evaporator

Evaporatorul este situat în interiorul frigiderului și este componenta care face ca produsele din frigider să se răcească.

Pe măsura ce agentul frigorific se transformă din lichid în gaz prin evaoprare, evaporatorul răcește zona din jurul acestuia, realizând mediul favorabil pentru depozitarea alimentelor

Tub capilar

Tubul capilar este o componentă subțire care are scopul unui dispozitiv de expansiune. Lichidul din frigider este direcționat prin tubul capilar și pulveizat în mediul de joasă presiune al evaporatorului.

Tub capilar

Termostatul controlează procesul de răcire prin monitorizarea temperaturii, prin pornirea și oprirea compresorului. Când senzorul simte că este suficient de rece în interiorul unui frigider, acesta oprește compresorul.

Dacă simte prea multă căldură, termostatul are rolul de a porni compresorul, iar acest lucru duce din nou la procesul de răcire a frigiderului.

Cum funcționează întreg sistemul frigiderului

Procesul de funcționare a unui frigider este simplu. Ideea este de a face ca lichidul din interior să se transforme în gaz. Acest proces, de evapoare, răcește zonele din jur și produce efectul dorit.

Poți testa procesul de unul singur, luând niște alcool și punând o picătură sau două pe piele. Pe măsură ce se evaporă, ar trebui să simți o senzație de răcoare. Pe același principiu de bază funcționează și frigiderul, iar acest lucru ne oferă plăcerea de a depozita alimentele în siguranță.

Pentru a începe procesul de evaporare și de a schimba agentul frigorific din substanța lichidă în gaz, presiunea asupra agentului frigorific trebuie redusă printr-o ieșire numită tub capilar. Efectul este similar cu ceea se întâmplă atunci când utilizezi un produs cu aerosoli, cum ar fi fixativul de păr.

Conținutul unei cutii de aerosoli este partea de presiune sau lichid, ieșirea este tubul capilar, iar spațiul deschis este evaporatorul.

Când eliberezi conținutul în spațiul deschis cu presiune inferioară, acesta se transformă din stare lichidă în stare gazoasă.

Pentru a menține un frigider în funcțiune, trebuie să poți aduce agentul frigorific gazos înapoi la starea sa lichidă, astfel încât gazul trebuie să fie comprimat din nou la o presiune și o temperatură mai ridicată.

Aici intervine compresorul. După cum am menționat mai devreme, compresorul oferă un efect similar cu cel al unei pompe de bicicletă. Poți simți creșterea călducrii în pompă în timp ce pompezi și comprimi aerul.

Odată ce compresorul și-a făcut treaba, gazul ar trebui să fie sub presiune mare și fierbinte. Acesta trebuie să fie răcit în condensator, care se montează pe spatele frigiderului, astfel încât conținutul acestuia poate fi răcit de aerul ambiant.

Când gazul se răcește în interiorul condensatorului ( care este încă sub presiune mare), se transformă din nou într-un lichid.

În ultimă fază, agentul frigorific lichid circulă înapoi la evaporator unde procesul începe din nou.

Temperatura frigiderului tău contează. Citește aici mai multe detalii. Descoperă acuma care sunt cele mai bune frigidere din 2022

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.