Top Electronice

Caută
Close this search box.

Laptopul se supraîncălzește: Cauze, semne și soluții

Laptopul se supraîncălzește

Tabel de Conținut

Lucrezi din greu la laptopul tău când brusc începe să se încălzească, să încetinească și poate chiar să se blocheze. Laptopul se supraîncalzește? Am pățit-o cu toții la un moment dat.

Laptopurile se pot încinge prea mult – și pot suferi daune pe termen lung – atunci când rulează mai multe aplicații în același timp. Și având în vedere că atât de mulți dintre noi lucrăm și învățăm de acasă, este mai important ca oricând să te asiguri că dispozitivul tău funcționează cel mai bine și este protejat de deteriorări

La Top Electronice, experții noștri ajută mii de clienți să profite la maximum de tehnologia lor preferată, de la diagnosticarea problemelor dispozitivului tău până la rezolvarea lor cât mai repede posibil. Iată sfaturile lor pentru identificarea și soluții în cazul în care laptopul se supraîncălzește.

De ce laptopul se supraîncălzește?

În comparație cu un calculator desktop, laptopurile sunt compacte și au puțin spațiu pentru toate componentele lor. Așadar, atunci când încerci să finalizezi sarcini care necesită multă putere de calcul, cum ar fi încărcarea unui joc video sau difuzarea emisiunilor TV, temperatura dispozitivului tău poate crește semnificativ. Ventilatoarele interne vor încerca să răcească totul, dar laptopul se poate încălzi prea mult și poate începe să funcționeze defectuos.

Iată câteva alte motive pentru care laptopul se supraîncălzește:

  • Orificiile de aerisire sunt acoperite. Acest lucru se poate întâmpla atunci când așezi laptopul pe o suprafață moale sau neuniformă, cum ar fi un pat, pernă sau poală, ceea ce reduce fluxul de aer.
  • Praful, mizeria, părul și murdăria pot împiedica ventilatorul laptopului, făcându-l să se lupte să răcească dispozitivul.
  • Există probleme cu hardware-ul intern, cum ar fi o baterie veche sau o pastă termică care se descompune, o substanță care ajută la prevenirea supraîncălzirii laptopului.

Citește și ghidul nostru pentru a-ți găsi cel mai bun laptop potrivit ție.

Cum știu dacă laptopul se supraîncălzește?

Temperatura unui laptop nu ar trebui să depășească 95 de grade Fahrenheit, potrivit experților. Așa că atunci când simți că se încinge, acționează repede. Dacă nu o faci, laptopul tău poate suferi nu numai daune permanente, ci și să declanșeze un incendiu sau să te ardă.

Alte semne de supraîncălzire includ următoarele:

  • Laptopul durează mai mult decât de obicei pentru a îndeplini sarcinile de bază.
  • Aplicațiile și programele se blochează.
  • Accesoriile pentru laptop, cum ar fi mouse-ul sau tastatura, nu mai răspund.
  • Laptopul se oprește brusc și nu se repornește timp de câteva minute.
  • Apar mesaje de eroare neașteptate care avertizează că laptopul se supraîncălzește.

Află și cât de mult reizstă un laptop.

De ce este ventilatorul laptopului meu scoate un sunet gălgăgios?

Un ventilator puternic al laptopului este un semn că laptopul tău intră în suprasolicitare încercând să se răcească. Cauzele pot varia – ar putea fi din cauza acumulării de praf în ventilator sau ar putea fi din cauza acoperirii orificiilor de aerisire, ca dacă ai laptopul în poală sau o suprafață moale precum patul. Ar putea fi, de asemenea, pur și simplu din cauza modului în care utilizezi laptopul.

Dacă ai software care rulează în mod constant în fundal sau software care atrage o mare parte din energia sistemului tău, cum ar fi un joc video sau un software de editare video, acest lucru ar putea face ca ventilatoarele să înceapă să se învârtească puternic.

Cum să remediezi un laptop supraîncălzit?

Odată ce ai stabilit că laptopul tău nu funcționează, există câteva modalități de a-l reporni.

  • Oprește laptopul, deconectează cablurile și scoate bateria (dacă este posibil). Ar trebui să iei o pauză de la utilizarea acestuia până când se răcește complet.
  • Inspectează orificiile de ventilație și ventilatorul pentru murdărie sau alte semne de blocare. Aceste componente sunt de obicei sub sau pe lateralele laptopului.
  • Utilizază aer comprimat pentru a curăța orificiile de ventilație ale laptopului. Dacă ventilatorul continuă să se lupte, să facă zgomote sau să funcționeze la viteză maximă, poate fi necesar să fie verificat pentru alte probleme.
  • Modifică setările de control ale ventilatorului sistemului tău. Dacă ai un model Windows, poți face acest lucru în meniul BIOS. Există, de asemenea, aplicații de gestionare a energiei terță parte care permit utilizatorilor să-și acceseze setările ventilatorului.

Cum să previi supraîncălzirea laptopului?

Poate fi dificil să știi ce să faci când laptopul se supraîncălzește, dar să te asiguri că dispozitivul este ventilat corespunzător este un loc excelent de început pentru a evita necesitatea reparației laptopului. Iată cum:

  • Păstrează orificiile de ventilație descoperite și îndepărtează obiectele care sunt prea aproape de laptop.
  • Poziționează întotdeauna laptopul pe o suprafață solidă, plană, cum ar fi un birou sau o masă. Dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să plasezi o carte sau un obiect solid dedesubt.
  • Curăță imediat orificiile de ventilație dacă observi praf, murdărie sau păr.
  • Lucrează într-o cameră mai răcoroasă.
  • Folosește un suport de răcire care ridică laptopul deasupra suprafeței pe care se sprijină și are ventilatoare încorporate pentru a crește fluxul de aer.

Pentru a intra în detaliu: ce înseamnă unitate optică la un laptop

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.