Top Electronice

Caută
Close this search box.

Ce înseamnă unitate optica la un laptop?

Ce înseamnă unitate optica la un laptop?

Tabel de Conținut

Unitățile optice preiau și/sau stochează date pe discuri optice, cum ar fi CD-uri, DVD-uri și BD-uri (discuri Blu-ray), oricare dintre ele conține mult mai multe informații decât opțiunile media portabile disponibile anterior, cum ar fi discheta. Așadar, te întrebi ce înseamnă unitate optica la un laptop?

Unitatea optică poartă în mod normal alte nume, cum ar fi o unitate de disc, ​ODD (abreviere), unitate CD, unitate DVD sau unitate BD.

Unii producători populari de unități de disc optice includ LG, ASUS, Memorex și NEC. De fapt, una dintre aceste companii probabil a fabricat laptopul tău sau unitatea optică a altui dispozitiv, chiar dacă nu vezi niciodată numele lor nicăieri pe unitatea în sine.

Citește și ghidul nostru despre cum să-ți alegi cel mai bun laptop pentru tine.

Ce înseamnă unitate optică la un laptop: Descriere

O unitate optică este o bucată de hardware a unui laptop sau calculator de dimensiunea unei cărți groase cu copertă moale. Partea frontală are un mic buton Deschidere/Închidere care scoate și retrage ușa compartimentului de unitate. Acesta este modul în care mediile precum CD-urile, DVD-urile și BD-urile sunt introduse și scoase din unitate.

Părțile laterale au găuri pre-găurite, filetate pentru o montare ușoară în locașul de unitate de 5,25 inchi din carcasa laptopului. Unitatea optică este montată până la capăt cu conexiunile orientate spre interiorul laptopului și capătul cu locașul unității spre exterior.

Capătul din spate al unității optice conține un port pentru un cablu care se conectează la placa de bază. Tipul de cablu folosit va depinde de tipul de unitate, dar este aproape întotdeauna inclus la achiziționarea unei unități optice. De asemenea, aici este o conexiune pentru alimentare de la sursa de alimentare.

Majoritatea unităților optice au, de asemenea, setări de jumper pe partea din spate care definesc modul în care placa de bază trebuie să recunoască unitatea atunci când sunt prezente mai multe. Aceste setări variază de la o unitate la alta, așa că consultă producătorul pentru detalii dacă nu ești sigur ce să faci în timpul instalării unității de disc optic.

Alternativ, o unitate optică externă poate fi o unitate autonomă care se conectează la un laptop sau la un calculator printr-un cablu USB.

Formate media pentru unitatea de disc optice

Majoritatea unităților optice pot reda și/sau înregistra numeroase formate de disc. Cele populare includ CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-RAM, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, DVD-R DL, DVD+R DL, BD-R , BD-R DL & TL, BD-RE, BD-RE DL & TL și BDXL.

Află din ghidul nostru ce să faci când un laptop se supraîncălzește.

Discuri înregistrabile si reinscripționabile

R” în aceste formate înseamnă „înregistrabil”, iar „RW” înseamnă „reinscripționabill”. De exemplu, discurile DVD-R pot fi scrise o singură dată, după care datele de pe ele nu pot fi modificate, ci doar citite. DVD-RW este similar, dar, deoarece este un format reinscripționabil, poți șterge conținutul și poți scrie informații noi pe acesta mai târziu, de câte ori vrei.

Discurile care pot fi înregistrate sunt ideale dacă cineva împrumută un CD cu fotografii și nu vrei ca acestea să ștergă accidental fișierele. Un disc reinscriptibil poate fi util dacă stochezi copii de siguranță ale fișierelor pe care în cele din urmă le vei șterge pentru a face loc pentru copiile de rezervă mai noi.

CD și discuri Blu-Ray

Discurile care au prefixul „CD” pot stoca aproximativ 700 MB de date, în timp ce DVD-urile standard pot păstra aproximativ 4,7 GB (aproape de șapte ori mai mult). Discurile Blu-ray au 25 GB pe strat, discurile BD cu două straturi pot stoca 50 GB, iar straturile triple și cvadruple în format BDXL pot stoca 100 GB și, respectiv, 128 GB.

Asigură-te că vei consulta manualul unității optice înainte de a cumpăra suporturi pentru unitatea ta pentru a evita problemele de incompatibilitate.

Cum să utilizezi un laptop fără o unitate de disc optic

Unele laptopuri nu mai vin cu o unitate de disc încorporată, ceea ce este o problemă dacă ai un disc pe care vrei să îl citești sau să îl scrii. Din fericire, există câteva soluții pentru tine.

Prima soluție ar putea fi să folosești un alt laptop care are o unitate de disc optic. Poți copia fișierele de pe disc pe o unitate flash și apoi să copiezi fișierele de pe unitatea flash pe laptopul care are nevoie de ele. Software-ul de extragere a DVD-urilor este util dacă trebuie să faci copii de rezervă ale DVD-urilor pe laptop. Din păcate, acest tip de configurare nu este ideal pe termen lung și este posibil să nu ai acces la un alt calculator sau lapto care are o unitate de disc.

Dacă fișierele de pe disc există și online, cum ar fi driverele de imprimantă, de exemplu, aproape întotdeauna poți descărca același software de pe site-ul web al producătorului sau de pe un alt site de descărcare a driverelor.

Software-ul digital pe care îl achiziționezi în prezent este oricum descărcat direct de la distribuitorii de software, astfel încât achiziționarea de software precum MS Office sau Adobe Photoshop se poate face în întregime fără a utiliza un ODD. Steam este o modalitate populară de a descărca jocuri video pentru laptop. Oricare dintre aceste metode îți va permite să descarci și să instalezi software-ul fără a necesita o unitate de disc măcar o dată.

Te-ai întrebat vreodată cât de mult rezistă un laptop?

Copiere de rezervă a fișierelor fără o unitate de disc optic

Unii oameni preferă să folosească discurile ca o modalitate de a-și face copii de siguranță ale fișierelor, dar poți stoca în continuare copii ale datelor chiar și fără o unitate de disc optică. Serviciile de backup online oferă o modalitate de a stoca fișiere online, iar instrumentele de backup offline pot fi utilizate pentru a-ți salva datele pe o unitate flash, pe un alt laptop din rețea sau pe un hard disk extern.

Dacă decizi că ai nevoie de o unitate de disc optic, dar vrei să mergi pe calea ușoară și să eviți deschiderea laptopului pentru a o instala, poți cumpăra una externă.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.