Top Electronice

Cât de mult rezistă un laptop? Sfaturi pentru a extinde durata de viață a laptopului tău

Cât de mult rezistă un laptop?

Tabel de Conținut

Laptopurile sunt o parte importantă a vieții noastre de zi cu zi. Ne bazăm pe ele ca centru de comunicare și divertisment, dar și ca spațiu pentru stocarea tuturor fotografiilor, documentelor și datelor noastre importante. Fiind atât de utile, ne întrebăm adeseara, cât de mult rezistă un laptop?

Indiferent dacă ești un student care scrie lucrări sau un om de afaceri aflat în mișcare, poți fi sigur că există un laptop care se potrivește nevoilor și bugetului tău. Acestea fiind spuse, chiar și un laptop mai mic este încă o investiție – iar protejarea acestuia este importantă. Citește și ghidul nostru despre cele mai bune laptopuri.

Experții Top Electronice ajută mii de clienți să profite la maximum de tehnologia pe care se bazează în fiecare zi. Iată ghidul nostru despre cât de mult rezistă un laptop și care sunt modalitățile de a prelungi durata de viață a laptopului.

Care este durata medie de viață a unui laptop? Cât de mult rezistă un laptop?

Majoritatea producătorilor vor spune că durata medie de viață a laptopului este între 3 și 8 ani. De ce decalajul mare? Pentru că există o mulțime de factori care afectează durata de viață a unui laptop. Unii dintre acești factori includ:

  • Calitatea hardware-ului
  • Cât de des îl folosești și pentru ce îl folosești
  • Cât de des efectuezi întreținerea regulată

Vestea bună este că aproape toți acești factori sunt în controlul utilizatorului. Cu cât știi mai multe despre alegerea laptopului potrivit pentru nevoile tale sau despre cum să faci întreținere, cu atât vei putea prelungi durata de viață a laptopului tău. Vom defalca fiecare dintre acești factori pentru a ilustra efectul pe care îl au asupra duratei medii de viață a unui laptop.

Calitatea hardware-ului laptopului afectează durata de viață?

De la Dell la Apple, la Google și Samsung, se pare că nu există o limită pentru numărul de laptopuri diferite de pe piață. S-ar putea ca toate să arate puțin diferit și să răspundă nevoilor diferite, dar există cu adevărat ceva pentru toată lumea. Indiferent dacă preferi cel mai mare MacBook Pro sau cel mai mic Chromebook, fiecare are propriile sale avantaje și dezavantaje.

Atunci când le evaluăm pe baza duratei de viață, este important să ții cont de faptul că diferitele laptopuri vor avea componente hardware diferite în funcție de capacitățile lor de putere. Aceste componente nu numai că joacă un rol important în durata de viață a laptopului, ci și în punctul său de preț. Iată principalele componente hardware ale laptopurilor și modul în care fiecare afectează durata de viață a dispozitivului:

Memoria RAM

Ai fost nevoit vreodată să ștergi programe sau date de pe dispozitiv deoarece spațiul de stocare al dispozitivului este plin? Aceasta este memoria dispozitivului tău sau RAM. RAM înseamnă Random Access Memory, iar această componentă a unui laptop stochează datele temporar, astfel încât dispozitivul să le poată folosi, dar nu să le păstreze pe termen lung.

Cu cât dispozitivul tău are mai multă memorie RAM, cu atât va rula mai repede și cu atât îl vei putea folosi mai mult fără a observa o încetinire. Diferitele laptopuri vin cu cantități diferite de RAM, dar majoritatea laptopurilor îți permit să adaugi suplimentar pentru a crește memoria. De câtă memorie RAM ai nevoie în laptopul tău? Totul depinde de pentru ce vei folosi laptopul și de câtă memorie ai nevoie pentru a finaliza aceste sarcini.

Unitatea Drive sau SSD

Hard disk-ul este componenta care stochează informații pe termen lung, astfel încât, chiar dacă dispozitivul este oprit și pornit, datele importante să nu se piardă. Toate laptopurile vin cu un hard disk încorporat, dar dimensiunea hard diskului depinde de pentru ce este făcut laptopul și de câtă putere are nevoie.

De exemplu, laptopurile de ultimă generație au un alt tip de hard disk numit SSD sau unitate SSD. SSD-urile fac aceeași treabă ca un hard disk, doar puțin mai bine – pot stoca mai mult spațiu de stocare și sunt mai rapide.

Dacă vrei un laptop mai puternic și mai rapid, găsirea unuia cu un SSD este o mișcare inteligentă, dar poți folosi și un SSD pentru a face upgrade la un laptop mai vechi care nu a venit cu unul. Acest proces nu este dificil, dar implică deschiderea laptopului și mutarea unor lucruri. Poți contacta un profesionist local de reparații de laptop pentru ajutor cu acest tip de upgrade.

Bateria laptopului

Puterea bateriei este un factor deosebit de crucial atunci când se ia în considerare durata de viață a unui laptop, deoarece este de obicei prima componentă care încetinește pe măsură ce dispozitivul îmbătrânește. Îngrijirea bateriei și cunoașterea unor sfaturi și trucuri te va ajuta să prelungești durata de viață a bateriei și să îți menții laptopul să funcționeze mai mult timp.

Cât ar trebui să țină bateria unui laptop? S-ar putea să fii surprins să afli că acestea sunt de fapt menite să dureze doar aproximativ 500 de cicluri de încărcare. Un ciclu de încărcare este atunci când bateria se epuizează complet, de la 100% la 0%, apoi se încarcă înapoi la 100%. Cu cât descarci de mai multe ori bateria laptopului, cu atât mai puține cicluri de încărcare îi rămân. Dacă reușești să păstrați ciclurile de încărcare, durata de viață a laptopului tău va fi mai lungă.

Iată câteva sfaturi rapide despre cum să extinzi bateria laptopului tău:

  • Păstrează laptopul în modul hibernare sau repaus când nu îl utilizezi. Acest lucru va împiedica descărcarea inutilă a bateriei.
  • Închide aplicațiile și programele de fundal care îți consumă bateria sau utilizezi modul de economisire a bateriei.
  • Oprește Wi-Fi și Bluetooth și redu luminozitatea afișajului atunci când nu folosești dispozitivul, deoarece acestea sunt mari pierderi de baterie.

Îți faci griji pentru supraîncărcare? Nu-ți face! Laptopurile și dispozitivele moderne își autoreglează bateriile, astfel încât supraîncărcarea nu mai este o problemă.

Odată ce durata de viață a bateriei scade la aproximativ jumătate din durata inițială a bateriei, ar trebui să te gândești să investești într-o actualizare a bateriei.

Modul în care folosești laptopul afectează în mare măsură durata de viață a acestuia

Hardware-ul laptopului contează și joacă un factor important în durata de viață a laptopului tău, dar modul în care utilizezi un laptop joacă un rol mult mai important în determinarea longevității acestuia. În această secțiune, vom detalia diferitele tipuri de utilizatori de laptop și cât de lungă ar putea fi durata de viață a dispozitivului lor cel mai potrivit dacă este întreținut corespunzător.

Utilizatorii puternici

Un utilizator puternic este cineva care cunoaște mai bine abilitățile laptopului decât un utilizator standard, cum ar fi studenții, designerii grafici și dezvoltatorii web. Acest tip de utilizator are nevoie de un laptop puternic, de ultimă generație, care poate rula programe mai mari și poate rezista utilizării continue. Aceste laptopuri vor necesita mai multă întreținere și vor fi mai scumpe decât un laptop standard, dar vor funcționa bine și rapid pentru o lungă perioadă de timp.

Gamerii

La fel ca utilizatorii cu putere, jucătorii pasionați au nevoie de laptopuri care pot rezista la o utilizare mai lungă și pot rula programe care necesită multă putere. Datorită prețului mai mare, aceste laptopuri sunt construite pentru a rezista mai mult, între 7-8 ani, dar necesită întreținere mai frecventă și mai avansată. Mulți jucători își construiesc chiar propriile computere cu piese speciale și personalizare, astfel încât să poată rula jocuri ore întregi.

Utilizatori mici sau medii care folosesc laptopul în scop business

Cei care își folosesc laptopurile în scopuri de afaceri mici și mijlocii au luxul de a alege când vine vorba de laptopuri. Deoarece de obicei au nevoie de dispozitivele lor pentru a trimite e-mailuri, a accesa internetul și a rula programe mai mici, pot folosi un laptop mai accesibil și pot fi siguri că va dura un timp.

Utilizatorii de acasă

Un utilizator ocazional de laptop, care își folosește dispozitivul doar pentru cumpărături online, transmite în flux și scrie e-mailuri, nu are nevoie de un laptop de mare putere și scump. Acest tip de utilizator poate cheltui cu încredere mai puțini bani pe un laptop și, atâta timp cât este îngrijit, îi va dura 3-5 ani sau chiar mai mult.

Îngrijirea și mentenanța laptopului sunt esențiale

La fel ca mașina ta de spălat sau aerul condiționat, îngrijirea și întreținerea joacă un rol important în determinarea de cât de mult rezistă un laptop. Verificând în mod regulat starea de sănătate a laptopului tău și făcând unele îngrijiri de bază, îl poți menține să funcționeze mai bine pentru mai mult timp. De la verificări software până la crearea unui spațiu de lucru sigur, am detaliat cele mai bune sfaturi pentru întreținerea laptopului pentru tine.

Actualizarea sistemului de operare

La fiecare câțiva ani, un producător va lansa un nou sistem de operare sau sistem de operare pentru laptopurile și dispozitivele sale. Aceste noi actualizări au, de obicei, software și securitate îmbunătățite, plus acces la cele mai recente programe și aplicații. Dacă vrei să folosești laptopul pentru o lungă perioadă de timp, este important să știi cum actualizările sistemului de operare afectează laptopul în timp.

Deoarece software-ul evoluează constant, noile actualizări vor necesita întotdeauna mai multă putere de la dispozitiv. Când instalezi o actualizare a sistemului de operare pe un laptop mai nou, probabil că nu vei observa o diferență în viteza sau durata de viață a bateriei, deoarece este nou și încă are lățime de bandă pentru a gestiona actualizările.

Dar, pe măsură ce laptopurile îmbătrânesc, acestea nu au întotdeauna puterea necesară pentru a rula noile actualizări, iar încercarea de a le instala va duce la defecțiuni și la o încetinire semnificativă. Din acest motiv, atunci când un dispozitiv are în jur de 8-10 ani, actualizările noi pot deveni „neacceptate.” Aceasta înseamnă că producătorul știe că dispozitivul nu va putea face față rulării acestuia și că nu vei putea instala actualizarea.

Software-ul antivirus al laptopului

Dacă vrei ca laptopul tău să reziste mult timp, este important să verifici în mod regulat și să previi virușii și programele malware. Nu există nimic care să scurteze durata de viață a unui laptop mai repede decât un virus care îl transformă într-un presăptat de hârtie glorificat.

Pe măsură ce tehnologia noastră devine mai inteligentă în fiecare zi, la fel și infractorii cibernetici. Ei găsesc în mod constant mai multe modalități de a pătrunde în dispozitivele noastre și de a pune mâna pe informațiile noastre personale, cum ar fi e-mailurile de phishing. Unii dintre acești viruși și programe malware sunt proiectați să deterioreze programele, fișierele și hard disk-ul computerului tău, făcându-le inutile pentru tine.

Software-ul antivirus este accesibil (uneori chiar gratuit), ușor de utilizat și îți va verifica zilnic laptopul pentru orice semne de viruși sau malware care ți-ar dăuna dispozitivului.

Lichidele pe care le verși pe laptop

Laptopurile și lichidele de orice fel pur și simplu nu se amestecă. Componentele interioare ale unui laptop sunt foarte delicate, iar fluidele pot face ravagii serioase dacă intră înăuntru. Apa poate forma rapid coroziune și poate deteriora componentele esențiale. Alte lichide, cum ar fi sifonul și cafeaua, pot lăsa în urmă reziduuri care provoacă scurtcircuite.

Odată ce placa de bază sau componentele cheie ale unui laptop au deteriorări lichide, nicio reparație nu le poate aduce înapoi. Deci, dacă vrei ca laptopul să vă reziste mult timp, ține-l departe de orice expunere la umezeală sau lichide.

Animalele de casă și mediile prăfuite

Unde îți păstrezi laptopul poate afecta și durata de viață a acestuia. Praful și părul de animale sunt ucigașii tăcuți ai multor produse electronice, deoarece pot fi aspirate în ventilatorul intern al laptopului și, în cele din urmă, îl pot opri din funcționare.

Este întotdeauna recomandat să păstrezi electronicele în spații deschise, departe de podea, astfel încât praful, părul de animale și fibrele libere să nu poată pătrunde în ventilatoare. Află mai multe modalități de a îți menține ventilatorul curat și de a evita supraîncălzirea laptopului.

Dezbaterea Mac vs. PC: care rezistă mai mult?

Experții Top Electronice sunt întrebați tot timpul dacă Mac-urile sau PC-urile durează mai mult – și adevărul este că nu există un răspuns corect. Această dezbatere grozavă este un exemplu grozav al modului în care depinde cu adevărat de ceea ce intenționezi să utilizezi laptopul și de câtă putere ai nevoie pentru a finaliza aceste lucruri.

Laptopurile Apple sunt cunoscute pentru componentele lor de înaltă calitate, precum și pentru ecosistemul lor conectat, care permite utilizatorilor să își conecteze fără probleme telefoanele, tabletele, laptopurile și alte accesorii. De asemenea, oferă actualizări frecvente ale sistemului de operare și ale modelelor, ceea ce poate fi grozav, dar poate, de asemenea, să facă ca dispozitivele pe care le deții deja să fie mai repede învechite.

Laptopurile care folosesc sistemul de operare Windows au acces la mai multe aplicații, servicii și produse accesorii decât Mac-urile, dar opțiunile nesfârșite pot face ca restrângerea sistemului este cel mai bun pentru tine să fie mai dificilă. Concluzia este că un producător nu este în mod inerent mai bun decât celălalt, ci se reduce la ceea ce trebuie să facă un dispozitiv și care vă servește mai bine nevoile.

Durata de viață a laptopului și reparațiile

Un ultim factor care afectează durata de viață a laptopului de luat în considerare este cât de reparabil este dispozitivul. Reparabilitatea este determinată de cât de ușor este să repari sau să înlocuiești o componentă individuală a unui dispozitiv fără a-i distruge funcționalitatea.

De exemplu, dacă ecranul sau touchpad-ul ar funcționa defectuos, ar putea fi remediat fără a distruge dispozitivul? Reparabilitatea îți oferă libertatea de a prelungi durata de viață a laptopului tău odată ce acesta începe să-și arate vârsta, economisind bani și bătăi de cap. Înlocuirea bateriilor și upgrade-urile RAM sunt exemple de upgrade-uri comune care vor face ca un laptop vechi să funcționeze din nou ca nou.

Află și ce să faci când laptopul tău se supraîncălzește.

Deci... cât de mult rezistă un laptop?

În timp ce unele laptop-uri sunt construite pentru a rezista la o utilizare mai mare decât altele, concluzia este că, cu cât ai mai multă grijă de laptopul tău, cu atât va dura mai mult. Experții Top Electronice recomandă întreținerea regulată împreună cu îmbunătățirea pieselor atunci când acestea încep să dea semne de încetinire.

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă unitate optică la un laptop?

Sfaturi pentru prelungirea duratei de viață a laptopului

Înțelegerea duratei de viață a unui laptop are totul de-a face cu modul în care este utilizat, dar există o mulțime de pași pe care îi poți respecta pentru a prelungi durata de viață a laptopului.

  • Dacă nu îl utilizezi în mod constant (la fiecare câteva ore), ar trebui să închizi laptopul peste noapte.
  • Depozitează și folosește laptopul într-o zonă curată, fără praf și păr de animale de companie. Poți folosi aer comprimat pentru a curăța tastatura, orificiile de ventilație și ventilatoarele dacă încep să acumuleze praf.
  • Dacă începi să vezi semne că laptopul tău. încetinește, uită-te la actualizarea componentelor individuale, cum ar fi memoria RAM sau spațiul de stocare. Poți solicita sfatul unui expert în reparații pentru a afla mai multe despre opțiunile tale de upgrade.
  • Dacă ești un utilizator puternic care umple rapid spațiul de stocare, investiția într-un hard disk extern de pe care să lucrezi te va scuti de ștergerea și mutarea constantă a fișierelor.
  • Întreținerea bateriei este o parte importantă a durabilității laptopului. Bateriile generează cea mai mare căldură într-un laptop și, dacă se încălzește prea mult din cauza suprasolicitarii sau blocării, se poate opri sau descărca. Urmărește cât de fierbinte se simte partea de jos și părțile laterale ale acestuia în timp ce îl utilizezi. Dacă devine prea fierbinte pentru a fi atins, închide toate programele deschise, închide dispozitivul și asigură-te că aerul trece sub el.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.