Top Electronice

Top 8 greșeli la mașina de spălat vase

Top 8 greșeli la mașina de spălat vase

Ar putea părea neobișnuit să spunem asta, dar mașina de spălat vase este de fapt unul dintre electrocasnicele noastre preferate. Când te gândești la timpul, banii și bătăile de cap pe care această mașină îi salvează de fapt, e uimitor că nu sunt apreciate mai mult — în special când compari utilizarea mașinii de spălat vase cu spălarea manuală. Cu toate acestea, după șase ani de testare a electrocasnicelor, nu putem să nu observăm greșeli de zi cu zi pe care oamenii le fac cu aceste mașini. Greșeli care pot afecta performanța chiar și a celor mai bune mașini de spălat vase.

Unele dintre aceste greșeli te-ar putea surprinde, altele le-ai putea vedea pe alții făcându-le, adesea frustrant. În orice caz, e mai bine să fii conștient de ele pentru a putea face schimbările necesare și a-ți îmbunătăți experiența generală cu mașina de spălat vase. Dacă le ignori, ai putea scurta durata de viață a aparatului sau să te confrunți cu facturi de reparații scumpe în viitorul apropiat. Iată cele 8 greșeli majore pe care le văd toată lumea făcând.

Asigură-te că verifici și cele 7 modalități de a-ți îmbunătăți performanța mașinii tale de spălat vase.

1. Încărcarea incorectă

Asta trebuie să fie cea mai frecventă greșeală pe care oamenii o fac cu mașinile de spălat vase. Majoritatea dintre noi învățăm cum să încărcăm o mașină de spălat vase de la familiile noastre și alții cu care am trăit de-a lungul vieților noastre. Mă întreb câți chiar verifică manualul? Realitatea este că există o modalitate corectă de a încărca o mașină de spălat vase, și face diferența.

Suportul fiecărui model va avea o configurație alternativă, iar în funcție de distanța dintre dinti, vor exista zone designate pentru farfurii mari, farfurii laterale și boluri. Urmărește configurația recomandată și vei profita mai bine de capacitate și vei obține o performanță de spălare mai bună. Același lucru este valabil și pentru suportul superior. Farfuriile pentru desert, cănile și paharele vor avea, de asemenea, zone designate. Ignorând aceste recomandări, devine foarte ușor ca obiectele să intre în contact una cu alta, să nu se spele și să se usuce corespunzător și, în cele din urmă, să împiedice performanța mașinii tale de spălat vase.

Obiectele nu ar trebui să se atingă niciodată, altfel apa nu poate circula în timpul spălării. Evită blocarea brațului de pulverizare cu vase și cratițe în suportul inferior — dacă acesta nu poate roti liber, încărcătura nu va fi spălată corespunzător și vei irosi electricitate. Adu-ți aminte, poți ridica sau coborî întotdeauna suportul superior pentru a permite așezarea obiectelor înalte.

Pe lângă încărcarea incorectă, există și câteva obiecte care pur și simplu nu ar trebui să intre în acest aparat. De fapt, iată 13 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată într-o mașină de spălat vase. Cei mai vinovați sunt cuțitele de bucătărie și ustensilele de lemn. Mașinile de spălat vase sunt cele mai rele pentru cuțite, deoarece aceste obiecte vor sfârși corodate și deteriorate de căldură și umiditate. Ele pot, de asemenea, să taie coșurile și să cauzeze daune aparatului în sine prin ruginire, fără să mai menționăm că sunt un pericol pentru siguranța în timpul încărcării și descărcării dacă nu ești atent. Lemnul, pe de altă parte, se va deforma și crăpa în general într-o mașină de spălat vase, așa că ține-l departe. Spală cu atenție ambele tipuri de obiecte cu mâna.

2. Neîncărcarea la capacitate maximă

Mulți dintre noi sunt vinovați de aceasta, în special dacă ai nevoie de câteva zile pentru a încărca complet mașina de spălat vase și începe să miroase între timp. Problema este că probabil irosești atât apă, cât și electricitatea când rulezi mașina de spălat vase la mai puțin de capacitate maximă, deoarece vei efectua mai multe cicluri de spălare decât este necesar. Și, în timp ce utilizarea setării Auto (dacă mașina ta de spălat vase are una) va varia timpul și temperatura spălării în funcție de nivelul de murdărie, totuși vei utiliza în cele din urmă mașina de spălat vase mai des decât este necesar, ceea ce ar putea să-i scurteze durata de viață.

Dacă ești vinovat de acest obicei pentru că nu suporti mirosul, poți încerca să lași ușa închisă în timpul încărcării treptate. Poți, de asemenea, să te asiguri că orice reziduuri alimentare rămase sunt eliminate în mod corespunzător înainte de încărcare — cu toate că nu clătești farfuriile; mai multe despre asta mai târziu. Poate că o mașină de spălat vase mai mică ar fi mai practică pentru viitorul tău upgrade. Există modele compacte încorporate în dulapuri care au doar 45 cm în lățime sau mașini de spălat vase portabile care se pot așeza pe blatul bucătăriei. Alternativ, caută mașini de spălat vase cu opțiuni de spălare pe jumătate. Cu acestea, poți concentra spălarea pe suportul de sus sau de jos și economisi energie.

3. Rulezi setarea greșită

La fel ca mașinile de spălat, când vine vorba de mașini de spălat vase, mulți dintre noi vor folosi mereu aceeași setare, chiar dacă există mai multe de ales, precum și opțiuni pentru a personaliza mai bine spălarea. Asigură-te că te familiarizezi cu setările mașinii tale de spălat vase utilizând manualul și alege pe cea potrivită în funcție de încărcare. De exemplu, setarea Intensiv este cea mai potrivită pentru cratițe și tigăi puternic murdare, deoarece atinge o temperatură ridicată, în timp ce setarea Delicat este ideală pentru pahare, deoarece rulează la o temperatură mai mică, fiind mai blândă.

Dacă mașina ta de spălat vase are o setare Eco, asigură-te că o folosești și pe aceasta. Ciclul va rula mai mult decât de obicei, dar te va salva în ceea ce privește consumul de energie și apă. Ai în vedere că această setare nu ar trebui folosită pentru obiectele puternic murdare, totuși.

Fii deschis la opțiunile tale de spălare, deoarece acestea pot îmbunătăți atât performanța, cât și experiența ta. Poți folosi întotdeauna cronometrul pentru a amâna spălarea pentru un moment mai potrivit sau pentru a aplica abur la ciclu pentru o putere suplimentară de curățare, dacă mașina ta de spălat vase are această opțiune. Setările de sanitarizare sunt destul de populare acum și pentru a ucide germenii și bacteriile.

Dacă ai norocul să deții un model premium cu conectivitate inteligentă, s-ar putea să poți descărca chiar și cicluri suplimentare pentru mașina ta de spălat vase, astfel încât să poți personaliza și mai mult.

4. Nepăstrarea curată sau întreținerea mașinii de spălat vase

Este esențial să înveți cum să cureți o mașină de spălat vase și să-ți faci timp pentru a o face în mod corespunzător o dată pe lună. În caz contrar, calcarul, grăsimea și săpunul se pot acumula în țevi și scurgeri, ducând în cele din urmă la reparații scumpe și, poate chiar, la o înlocuire completă în scenarii extreme. O mașină de spălat vase necurată ar putea contribui și la mirosul acesteia, așa că este important să-ți iei timpul să o cureți.

În general, ar trebui să verifici filtrul de la baza mașinii tale de spălat vase după fiecare ciclu. Sună a mult, dar dacă există reziduuri alimentare blocate acolo, acestea vor circula doar în jurul mașinii tale de spălat vase la fiecare spălare, ceea ce nu este o gândire plăcută. Îndepărtează orice reziduuri și clătește filtrul înainte de a-l returna și bloca în loc.

Curățarea profundă a mașinii de spălat vase necesită puțin mai mult efort. Lateralele ușii și garniturile vor trebui șterse cu un șervețel umed de microfibră. Dă o ștergere și la panoul de control dacă este necesar. Accesoriile din interiorul mașinii de spălat vase vor avea, de asemenea, nevoie de curățare, inclusiv brațul de pulverizare, suporturile și coșul pentru tacâmuri. Ai grijă la orice crăpături unde se pot aduna reziduuri alimentare.

După aceasta, poți aborda murdăria la care nu poți ajunge. Rulează fie un curățitor special pentru mașina de spălat vase sau folosește o cană de oțet distilat alb pentru același efect. Dacă alegi a doua opțiune, trebuie să umpli o cană cu oțet alb distilat și să o așezi în partea de sus a suportului înainte de a porni mașina de spălat vase la cel mai fierbinte ciclu. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și separat dacă te confrunți cu o mașină de spălat vase foarte mirositoare. Vezi ghidul complet despre cum să cureți o mașină de spălat vase. Notă: niciodată nu folosi clor pentru a curăța mașina de spălat vase, deoarece va deteriora oțelul inoxidabil.

Nu ignora nici indicatorii de lumină de pe mașina ta de spălat vase. Rezervoarele de sare și de clătire trebuie să fie menținute pline. În caz contrar, apa va fi prea dură și nu se va clăti eficient, rezultând într-o spălare și o uscare slabă.

5. Alegerea greșită a mașinii de spălat vase

Multe persoane aleg o mașină de spălat vase pe baza esteticii și a caracteristicilor singure, dar există mult mai mult decât atât. Trebuie să găsești o mașină de spălat vase care să se potrivească nevoilor și preferințelor tale, precum și una care oferă o performanță solidă. Bugetul tău trebuie, evident, luat în considerare în plus față de acestea. Recomandăm întotdeauna să finalizezi atât bugetul, cât și ce ai nevoie de la mașina ta de spălat vase înainte de a începe să cauți, altfel poți sfârși prin a cheltui mai mult decât este necesar, mai ales că unele mașini de spălat vase costă chiar și 10.000 de lei.

Când vine vorba de mașini de spălat vase, există mult mai multe opțiuni decât mulți sunt conștienți. Nu trebuie să obții neapărat o dimensiune standard — există modele mai mici și mai mari, care pot să se potrivească mai bine spațiului tău de bucătărie. Este deosebit de important să acorzi atenție specificațiilor. Capacitatea, consumul de energie, zgomotul și caracteristicile ar trebui luate în considerare și comparate. Pentru ghiduri complete despre alegerea modelului potrivit pentru tine, verifică cele 7 lucruri de căutat atunci când cumperi o mașină de spălat vase. Și pentru a afla care sunt cele mai bune performante, verifică cele mai bune mașini de spălat vase ale noastre.

6. Neachiziționarea unei mașini de spălat vase cu al treilea suport

A treia racordare este deosebit de utilă la mașinile de spălat vase, în opinia mea. Este practic un suport subțire, al treilea, conceput pentru tacâmuri, care se află în partea de sus a mașinii tale de spălat vase. În experiența mea de testare, face procesul de încărcare mai ușor pentru spate și îmbunătățește performanța generală de curățare față de coșul tradițional pentru tacâmuri, deoarece obiectele sunt mai bine separate. A treia racordare poate să încapă și în general mult mai multe tacâmuri decât coșul, fără a le aglomera.

Unele suporturi terte pot chiar să acomodeze ustensile și pahare mai mari, făcându-le mai versatile și profitând cel mai bine de spațiu. Această caracteristică este în general disponibilă la modelele de mașini de spălat vase premium — dacă te uiți să cheltuiești în această categorie, merită cu siguranță să o alegi.

7. Clătirea farfuriilor

Poate fi tentant să clătești farfuriile înainte de a le încărca în mașina de spălat vase, mai ales dacă ești conștient de miros, dar nu o face. Mașina ta de spălat vase este construită pentru a spăla vase murdare, deci tot ce vei face este să irosești apă și timpul tău. De fapt, această greșeală obișnuită cu mașina de spălat vase îți costă bani în fiecare zi.

Am calculat chiar că ai putea să risipești până la 42 de căni de apă doar pentru a umple coșul de jos, bazat pe 14 seturi de vase. Sau 2000 de căni de apă pe an, bazate pe rulează o dată pe săptămână. Ciclurile de preclătire există la mașinile de spălat vase dacă ai grijă de petele persistente, dar nu sunt necesare dacă folosești setările corecte, din experiența mea. Nu ar trebui utilizate exclusiv în scopul reducerii mirosului, deoarece ar fi o irosire de apă.

8. Lăsarea ușii închise

Este în regul să lași ușa mașinii de spălat vase închisă când interiorul este uscat și este umplută cu farfurii murdare. Cu toate acestea, închiderea imediat a ușii după ce un ciclu s-a terminat nu este o idee bună. Chiar dacă încărcătura ar putea fi uscată, există încă probabil apă reziduală în mașina de spălat vase însăși. Închiderea ușii nu îi oferă șansa de a se ventila, ceea ce încurajează formarea mucegaiului. Deci, chiar dacă închiderea ușii face ca bucătăria ta să arate mai bine, evită acest obicei.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.