Top Electronice

Sunt aspiratoarele robot o investiție bună? Iată ce trebuie să știți

Sunt aspiratoarele robot o investiție bună? Iată ce trebuie să știți

Curățarea este una dintre acele sarcini pe care ușor le poți uita. Până la urmă, nu e nicio problemă să o lași pentru o zi sau două, sau chiar o săptămână, nu-i așa? Problema este că, cu cât o lași mai mult, cu atât devine mai evidentă. Până într-o zi când îți dai seama brusc că trebuie să găzduiești pe cineva și sunt firimituri și mizerie peste tot. Din păcate, trebuie să găsim timp să curățăm cu aspiratoarele noastre, dar nu este cazul cu un aspirator robot.

Poate înlocui aspiratorul tău robot un aspirator vertical? Nu tocmai. În timp ce un aspirator robot poate aduna praful și murdăria de zi cu zi, nu este la fel de puternic ca omologii săi verticali. Din acest motiv, este cel mai bine să îl folosești în complementarea aspiratorului tău tradițional. Totuși, vine cu beneficiile sale. Un aspirator robot poate fi programat să curețe automat în anumite intervale de timp. Unele pot chiar să se golească singure prin baza de încărcare. Încă nu ești sigur dacă un aspirator robot este potrivit pentru tine? Iată câteva aspecte de luat în considerare pentru a decide dacă merită.

Ce ai pe podea?

Înainte de a cumpăra orice fel de aspirator, mop sau chiar un Swiffer, gândește-te la ceea ce încerci să cureți. Casa ta este plină de podele goale sau covor de la perete la perete? Piesa centrală a sufrageriei este un covor gros? Decenii de linoleum au creat un prag mare către bucătărie?

Aspiratoarele robot moderne au îmbunătățit performanța pe mai multe suprafețe și rareori au nevoie de o cameră complet luminată pentru a-și face treaba. Modelele precum Roborock S4 Max și iRobot Roomba 694 pot detecta automat covorul și pot crește suctiunea corespunzător. În laboratorul nostru, testăm performanța aspiratoarelor robot atât pe parchet, cât și pe covor cu păr scurt, deoarece multe aspiratoare se descurcă mai bine pe una decât pe cealaltă.

Majoritatea aspiratoarelor robot pot urca praguri de înălțime medie, dar ar trebui să măsori pragul și să verifici specificațiile robotului.

Cu toate acestea, covoarele groase sunt încă o problemă. Periile de pe robot pot deteriora covorul, iar roțile sale nu oferă destul spațiu pentru a trece ușor peste covor. În plus, robotul are șanse să rămână blocat pentru că părul de tip “shag” îi blochează senzorii.

Cine locuiește în casa ta?

Membrii păroși ai gospodăriei sunt unul dintre principalele motive pentru a investi într-un aspirator robot. Curățarea frecventă reduce praful, pielea moartă și părul și împiedică ca acestea să fie împinse în covor.

Gândește-te cât timp petreci cu aspiratorul în fiecare săptămână pentru a ține pasul cu prietenul cu blăniță. Nu uita – prietenul cu blăniță nu este întotdeauna singurul care lasă păr în casă. Fetele cu păr lung sunt mai numeroase decât băieții în casa mea și găsesc în mod regulat păr peste tot – din fericire, aspiratorul robot adună cea mai mare parte.

Cât timp vrei să petreci curățând?

O diferență importantă între aspiratoarele robot și aspiratoarele tradiționale: deoarece sunt obiecte fără pilot, vor încerca să adune tot ce le iese în cale. Asta înseamnă că copiii – sau mai probabil, tu – vor trebui să-și facă ordine în camere înainte de a elibera bestia de curățenie. Dacă copiii lasă prin preajmă Lego-uri și alte jucării, asigură-te că le pui la loc înainte de a da drumul aspiratorului. (asigură-te să consulți sfaturile noastre pentru utilizarea unui aspirator robot pentru cea mai bună performanță).

Orice activitate de aspirare, fie tradițională sau robotică, necesită puțină pregătire prealabilă. Pantofii, jucăriile copiilor, jucăriile pentru câini și alte obiecte ar trebui ridicate de pe podea și mutate din cale. Apoi, tot trebuie să aspiri efectiv casa.

Cu un aspirator robot, va trebui să faci toată pregătirea ta înainte de a porni aspiratorul. Dacă este pe program, vei ajunge să ai propriul tău program de pregătire. Dar vestea bună este că apoi munca ta este gata. Plus, dacă aspiratorul robot acceptă zone fără acces sau curățare specifică pentru o anumită cameră, poți să arunci lucrurile într-un colț și să le rezolvi mai târziu.

Considerații privind mobilitatea

Deși aspiratoarele robot sunt adesea considerate un ajutor de timp pentru oamenii ocupați, acestea pot fi de asemenea utile pentru adulții mai în vârstă care nu se mai pot manevra cu un aspirator tradițional. Coșurile compacte de praf de pe aspiratoarele robot sunt în mod tipic ușor de îndepărtat și de scuturat într-un coș de gunoi. Dacă aplecatul este o problemă, un aspirator robot cu o bază care se golește singură, cum ar fi iRobot Roomba i3+, ar putea fi răspunsul. Baza de curățare de pe i3 utilizează un sac de aspirator care trebuie înlocuit doar la fiecare unu-două luni, în funcție de utilizare. Sacul mic din bază este mai puțin complicat de folosit decât chiar și coșul de praf încorporat.

Majoritatea aspiratoarelor robot cântăresc între 4 și 9 kilograme, făcându-le relativ ușor de ridicat pentru întreținere. Deoarece sunt atât de compacte, sunt ușor de așezat pe o masă în timp ce scoți rolele de perie pentru a îndepărta părul.

Ar trebui să cumperi un aspirator robot?

Aspiratoarele robot au evoluat exponențial în ultimii ani. Modelele mai vechi ar curăța aceeași zonă de mai multe ori, ignorând complet o altă zonă. În plus, echilibrul dintre puterea de aspirație și durata de viață a bateriei s-a îmbunătățit, cu multe modele oferind reîncărcare în timpul curățării, ceea ce înseamnă că robotul se va întoarce la stația sa, se va încărca și va continua apoi munca de curățare de unde a rămas. Multe aspiratoare robot pot cartografia întreaga ta locuință și îți oferă control asupra camerelor care sunt curățate și cât de des se întâmplă acest lucru, dar toată această tehnologie nu este ieftină.

Între timp, cele mai bune aspiratoare tind să ofere mai multă sugețiune la un preț mai mic, dar solicită și mai multă muncă manuală. De fapt, toate sunt muncă manuală. Încă nu există o modalitate de a-i spune aspiratorului tău Miele Complete C3 Calima să curețe camera de zi fără multă intervenție umană și efort fizic – cu atât mai puțin să îi dai un program săptămânal de curățare.

Chiar dacă nu înlocuiesc pe deplin puterea de curățare profundă a unui aspirator tradițional, credem că aspiratoarele robot merită pentru aspirarea regulată între sesiunile de curățare adâncă ocazională, fără a te chinui să scoți un aspirator dintr-un dulap și să faci asta singur. Sunt deosebit de utile pentru gospodăriile cu animale de companie, care pot aduna ușor blana și pielea lor moartă. Plus, poți avea un aspirator robot care să curețe înainte ca oaspeții neașteptați să treacă pe la tine.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.