Top Electronice

Mașina de spălat vase vs spălatul manual — care este mai ieftin?

Mașina de spălat vase vs spălatul manual — care este mai ieftin?

Dacă te-ai întrebat vreodată care este mai ieftin, să rulezi mașina de spălat vase sau să speli manual, nu ești singur. Deoarece nu putem vedea ce se întâmplă în interiorul chiar și al celor mai bune mașini de spălat vase, este dificil să stabilim cum se compară consumul de apă cu acela al unui robinet deschis. În plus, deoarece mașinile de spălat vase necesită energie pentru a funcționa, mulți dintre noi presupunem în mod natural că aceasta este metoda mai costisitoare, dar lucrurile nu sunt atât de clare.

De fapt, costurile reale implicate în funcționarea unei mașini de spălat vase ar putea să te surprindă, în special când sunt comparate cu spălatul vaselor manual. Mai mult, există multe avantaje la utilizarea unei mașini de spălat vase care ar trebui luate în considerare. Așadar, când vine vorba de utilizarea mașinii de spălat vase versus spălatul manual, iată faptele.

De asemenea, iată 7 lucruri de căutat atunci când cumperi o mașină de spălat vase. Și verifică aceste 8 greșeli la mașina de spălat vase, conform cuiva care testează aparatele electrocasnice pentru traiul.

Avantaje ale mașinii de spălat vase

Folosește mai puțină apă în medie — Primul aspect demn de clarificat este că mașina ta de spălat vase, în medie, va folosi mai puțină apă în comparație cu spălatul manual.

Majoritatea mașinilor de spălat vase moderne oferă acum programe automate, ceea ce înseamnă că acestea vor ajusta ciclul și cantitatea de apă necesară în funcție de nivelurile de murdărie. Acest lucru, alături de introducerea programelor eco, înseamnă că mașinile de spălat vase moderne sunt mult mai eficiente decât generațiile anterioare. De fapt, pentru a fi certificată cu o clasa energetică, o mașină de spălat vase standard poate utiliza doar un maxim de 14 litri de apa pe ciclu.

Cantitatea de apă folosită în timpul spălatului manual va varia în funcție de debitul și viteza ta de curățare. Cu toate acestea, pentru o comparație clară, Finish spune că ai putea folosi până la 150 de litri pentru a atinge același obiectiv — adică peste 10 ori cantitatea de apă. Chiar dacă folosești o chiuvetă și clătești cu grijă, ar fi dificil să te apropii de ceea ce realizează o mașină de spălat vase. Deci, putem spune în siguranță că utilizarea mașinii de spălat vase tinde să salveze resursele de apă.

Economisește energie — S-ar putea să te surprindă să afli că mașina de spălat vase folosește și mai puțină energie. Mașinile de spălat vase cu calsificări energetice mari nu pot utiliza mai mult de 270 kWh/an. Și, având în vedere că trebuie să încălzească mai puțină apă în comparație cu spălatul manual, în final este necesară mai puțină energie în timpul funcționării mașinii de spălat vase.

Clasa A subliniază că mai puțin de un sfert din energia este folosită de mașina de spălat vase în comparație cu spălatul manual. Și între acest lucru și economiile de apă, poți economisi până la 700 de lei pe an la facturile tale, dacă optezi pentru un model de Clasa A.

Așadar, în ciuda caracteristicilor suplimentare și a energiei necesare pentru a alimenta aparatul, mașinile de spălat vase rămân, totuși, opțiunea mai ieftină între cele două.

Economisește timp — Deși nu este o problemă de bani, ar trebui să iei în considerare și comoditatea pe care o oferă o mașină de spălat vase. Practic, nu există nevoie să stai să observi cum se adună un morman de vase și nici să stai acolo și să freci. În timp ce este necesar timp pentru încărcarea și descărcarea mașinii de spălat vase, aceasta nu se compară cu timpul petrecut spălând vasele manual.

De fapt, utilizarea unei mașini de spălat vase te poate salva de peste 230 de ore de spălat vase pe an. Aproape 10 zile pe care le recuperezi.

Oferă un finisaj mai igienic — În timp ce mâinile noastre sunt destul de rezistente, din păcate ele nu pot rezista temperaturilor pe care le poate atinge o mașină de spălat vase. Programul intens în special atinge adesea temperaturi de până la 60°C — conceput pentru a elimina petele persistente de pe oale și tigăi. Apa la această temperatură ne-ar arde pielea dacă ar fi expusă prea mult timp. Din acest motiv, mașina de spălat vase este natural opțiunea mai igienică în comparație cu spălatul manual și oferă o mai bună igienizare.

Avantaje ale spălatului manual

Mai blând cu obiectele fragile — Deoarece manevrăm obiectele noi și menținem temperatura la un nivel mai moderat, spălatul manual este un proces mult mai blând în comparație cu utilizarea mașinii de spălat vase. De fapt, există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată într-o mașină de spălat vase, altfel ai putea deteriora obiectul, precum și aparatul.

Prin urmare, dacă te ocupi de obiecte fragile sau de materiale care ar putea reacționa negativ într-o mașină de spălat vase — cum ar fi ustensilele de lemn sau porțelanul, spălatul manual va fi, în final, metoda mai bună. Având în vedere că va exista mai puțină deteriorare, probabil că este și metoda mai ieftină în acest caz.

Spălatul manual poate contribui, de asemenea, la prelungirea duratei de viață a paharelor tale. Poate ajuta, de asemenea, la prevenirea ruginii pe tacâmuri.

Curățare concentrată acolo unde este necesară — Spălatul manual înseamnă și că te poți concentra pe orice zone puternic murdare — zone pe care mașina de spălat vase s-ar putea să aibă dificultăți în a le curăța complet. În acest sens, din cauza căldurii ridicate a mașinii de spălat vase, orice pete reziduale care nu sunt eliminate complet pot fi cu adevărat coapte pe obiect, făcându-le mai dificile de curățat decât la început.

Deci nu te teme să-ți sufleci mânecile dacă ai de-a face cu o provocare dificilă, cum ar fi oale și tigăi arse. Înmuierea prealabilă a petei poate ajuta să o slăbești înainte de a începe să freci.

Verdict

În cele din urmă, există mai multe avantaje la utilizarea mașinii de spălat vase în comparație cu spălatul manual. Aceasta te economisește timp, oferă o spălare mai igienică și este în general metoda mai ieftină dintre cele două, atât în ceea ce privește apa, cât și energia — deși acest lucru depinde de încărcarea completă și corectă a acesteia. Desigur, spălatul manual are avantajele sale și ar trebui să fie totuși metoda aleasă atunci când ai de-a face cu obiecte nepotrivite pentru mașina de spălat vase, cum ar fi lemnul sau fonta expusă.

O combinație a ambelor metode va fi întotdeauna necesară, dar în general mașina de spălat vase ar trebui să fie folosită pentru spălarea zilnică a vaselor. Dacă te ții de ea și folosești setarea eco, ar trebui să vezi facturile tale scăzând.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.