Top Electronice

Iată de ce balsamul de rufe este rău pentru tine și mașina ta de spălat

Iată de ce balsamul de rufe este rău pentru tine și mașina ta de spălat

Iată 5 motive pentru care ar trebui să renunți la utilizarea balsamului de rufe:  Când vine vorba de ziua de spălare a hainelor, majoritatea dintre noi se țin de o rutină. Încărcăm cele mai bune mașini de spălat, aruncăm detergentul ales și apoi încheiem cu puțin balsam de rufe. Balsamul de rufe este ceva ce mulți consideră a fi esențial atunci când spală hainele. Până la urmă, reduce electricitatea statică și cutele, și lasă în urmă o aromă plăcută.

Dar știai că balsamul de rufe ar putea face mai mult rău decât bine atât ție, cât și mașinii tale de spălat? Aici, vom detalia exact ce contribuie balsamul de rufe la spălarea ta și de ce ar fi mai bine să-l scoți din ecuație. Iată de ce balsamul de rufe este o veste proastă pentru camera ta de spălat.

1. Balsamul de rufe poate provoca alergii

În primul rând, dacă ai pielea sensibilă, balsamul de rufe poate declanșa o reacție alergică. Acest lucru se datorează parfumului puternic și substanțelor chimice pe care le conține adesea. Poate duce la piele mâncărime sau inflamată la contact și, în circumstanțe grave, poate provoca probleme respiratorii. Balsamurile de rufe conțin adesea compuși de Amoniu, despre care studiile au arătat că pot declanșa astm și iritații ale pielii.

Dacă bănuiești că ai o reacție la balsamul de rufe, oprește imediat utilizarea și caută asistență medicală dacă este necesar. Hainele care au fost spălate cu balsam de rufe vor trebui să fie spălate din nou pentru a elimina reziduurile înainte de a le purta din nou.

2. Dăunător pentru hainele tale

Balsamul de rufe poate face ca hainele tale să pară netede și catifelate, dar situația nu este chiar atât de bună pe cât pare. Balsamul de rufe acționează prin acoperirea hainelor tale cu un reziduu ceros – asta este de fapt ceea ce le conferă o senzație moale. Cu toate acestea, această acoperire afectează capacitatea obiectului de a absorbi, ceea ce poate fi destul de dăunător în unele cazuri. De exemplu, prosoapele nu vor mai absorbi apa la fel de eficient. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că hainele sport nu vor putea să-ți absoarbă transpirația în timpul antrenamentului.

Dacă folosești balsam de rufe în fiecare ciclu de spălare, este posibil să se acumuleze și pe hainele tale. Acest lucru oprește efectiv hainele tale să absoarbă apă sau detergent în mod corespunzător, rezultând în cicluri de spălare ineficiente. Acesta poate fi motivul pentru care uneori observi că mirosurile sunt blocate în hainele tale și nu le poți înlătura.

Acest strat de balsam de rufe va lua timp și perseverență pentru a fi înlăturat. Înmuierea hainelor urmată de spălare la temperatura cea mai înaltă permisă este un început bun.

3. Dăunător pentru mașina ta de spălat

Balsamul de rufe nu este tocmai benefic nici pentru mașina ta de spălat. Este o substanță groasă, chiar și când este diluată, și poate lăsa în urmă un reziduu lipicios care blochează compartimentul de detergent și mașina de spălat. Dacă nu este tratat, poate bloca chiar și conductele și scurgerile, determinând oprirea mașinii de spălat. Nu se va dizolva în spălările cu temperaturi joase, așa că va trebui să-ți dedici timp pentru a învăța cum să cureți o mașină de spălat și să fii mereu la curent cu acest aspect.

Elizabeth Mullans continuă: „prea mult balsam de rufe poate duce la acumularea în mașina de spălat și o suprasolicitare poate duce de fapt la dezvoltarea mucegaiului. Vrei să eviți acumularea de balsam de rufe, deoarece acesta se poate lipi de haine și poate provoca reacții alergice și iritații suplimentare dacă suferi de piele sensibilă”.

Deci, nu numai că excesul de balsam de rufe poate fi dăunător mașinii tale, dar, dacă apare o acumulare, poate agrava efectele unei reacții alergice. Orice creștere a mucegaiului în mașina ta de spălat ar putea transfera, de asemenea, pe hainele tale în timpul ciclului de spălare, așa că este imperativ să fii atent la felul în care balsamul de rufe își afectează mașina — mai bine chiar, să renunți pur și simplu la utilizarea lui.

4. Balsamul de rufe nu curăță

Contrar credinței populare, balsamul de rufe nu ajută la procesul de curățare. Este aplicat în timpul ciclului de clătire și acționează pur și simplu ca un balsam, acoperind hainele tale cu o substanță pentru a le înmuia și a adăuga mai multă aromă. Dacă ai rula un ciclu de spălare doar cu balsam de rufe, hainele nu ar fi curate, în timp ce dacă ai rula un ciclu doar cu detergent, puterea de curățare nu ar fi afectată.

Aceasta înseamnă că ai putea renunța cu ușurință la balsamul de rufe din rutina ta fără o diferență semnificativă. În timp ce utilizarea balsamurilor de rufe era necesară în anii 1900, hainele sunt mult mai moi în zilele noastre și nu mai necesită condiționarea adăugată atât de mult. Nivelul de aromă va fi redus, dar hainele tale ar fi ironic la fel de curate în absența lui.

5. Impactul asupra mediului

Majoritatea balsamurilor de rufe conțin o bază de petrol și nu sunt biodegradabile — adică substanța nu se va descompune odată ce se scurge. Aceasta va provoca daune semnificative mediului în timp. Unii compuși sunt, de asemenea, cunoscuți ca fiind toxici pentru viața marină, ceea ce este un ingredient cheie în majoritatea balsamurilor de rufe. Apoi trebuie să ne gândim și la ambalaj. Deoarece balsamul de rufe este tehnic inutil, este o mulțime de plastic inutil pentru niciun motiv.

Cu ce pot înlocui balsamul de rufe?

În mod fericit, există alternative pe care le poți face singur și le poți folosi dacă nu poți renunța complet la balsamul de rufe.

Fie jumătate de cană de bicarbonat de sodiu, fie in sfert de cană de oțet alb distilat pot fi adăugate în ciclul final de clătire pentru a ajuta la înmuierea încărcăturii — cu mențiunea să nu folosești înălbitor dacă adaugi oțet. Amestecarea înălbitorului cu oțet alb distilat creează un gaz de clor letal. Dacă mirosul de oțet este prea puternic pentru tine, poți adăuga întotdeauna câteva picături de uleiuri esențiale înainte de a-l distribui.

Orice ai face, este cel mai bine să renunți la utilizarea balsamului de rufe. Nu ajută hainele tale, mașina de spălat sau, în cele din urmă, mediul înconjurător. În plus, renunțarea la acest produs va economisi bani pe termen lung. Merită cu adevărat costul acelei arome copleșitoare?

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.