Top Electronice

Explicații privind clasificările energetice ale mașinilor de spălat

Explicații privind clasificările energetice ale mașinilor de spălat

Alegerea mașinii de spălat eficiente din punct de vedere energetic putea părea puțin complicată în trecut, dar lucrurile s-au simplificat recent.

Eticheta energetică există de peste 25 de ani, furnizând informații, inclusiv o clasificare a eficienței energetice. Aceasta nu numai că ne-a ajutat să ne ghidăm achizițiile, ci a pus, de asemenea, presiune asupra producătorilor să dezvolte mașini de spălat mai bune și o gamă de alte bunuri.

Cu toate acestea, este adevărat că acest lucru a condus și la încadrarea majorității produselor în categoriile superioare A, astfel că sistemul de etichetare energetică a fost reîmprospătat semnificativ (în martie). Au dispărut clasificările uneori confuze A+, A++ și A+++ până la D și acum avem o scară simplă de la A la G, astfel încât să avem o idee mai precisă despre cât de eficient energetic ar trebui să fie un nou electrocasnic.

Noua scară este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea „A”, ceea ce ar trebui să încurajeze producătorii de aparate să realizeze produse chiar mai eficiente energetic. Cele mai eficiente produse disponibile în prezent vor fi în general etichetate acum ca „B”, „C” sau „D”.

Cu cel puțin 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Regatului Unit provenind din gospodării, reducerea amprentei de carbon a casei tale nu a fost niciodată mai vitală decât este acum și va continua să fie dacă vrem să atingem ținta guvernului de net zero până în 2050. Acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil pe măsură ce crește cererea de energie, dar prin reducerea consumului de energie și apă, vei preleva mai puține resurse limitate de pe planetă.

Economisirea energiei prin utilizarea unui contor inteligent sau schimbarea iluminatului din casa ta sunt două modalități ușoare de a prelua controlul și de a reduce consumul de energie, dar una este și asigurarea că toate electrocasnicele tale de acasă sunt eficiente din punct de vedere energetic. Nu numai că acest lucru va ajuta la utilizare, dar va reduce și facturile tale de energie și apă.

Acum, este important să nu arunci un electrocasnic perfect funcțional, dar odată ce a ajuns la sfârșitul vieții sale și este gata să fie reciclat, înlocuirea sa cu un model mai eficient este o necesitate.

Dar ce înseamnă toate clasificările energetice, de ce le avem și trebuie să obții nivelul cel mai înalt pentru a fi meritat?

Ce sunt clasificările energetice și cum sunt calculate?

Clasificările energetice sunt o modalitate de a măsura cantitatea de energie pe care un aparat o utilizează și cât de eficient este aceasta, măsurată în kilowatt-oră (kWh). Clasificările variază de la A+++, care este cea mai eficientă cu cel mai mic kWh, până la G, care este cea mai puțin eficientă, consumând mult mai multe kWh. Ele pot fi găsite pe toate electrocasnicele mari sub forma unei etichete, numită în mod obișnuit etichetă energetică.

Clasificarea eficienței se calculează pe baza consumului anual de energie în kWh în timpul ciclurilor de spălare la 60°C și 40°C.

Eticheta energetică de pe mașina ta de spălat ar trebui să ofere patru informații separate:

  • Clasificarea energetică, de la A până la A+++.
  • Consumul de energie al unui ciclu standard în kWh pe an.
  • Consumul anual estimat de apă pentru spălare și stoarcere în litri pe an.
  • Eficiența ciclului de stoarcere

Totuși, merită să ne amintim că clasificarea globală a eficienței energetice a unei mașini de spălat nu ia în considerare cantitatea de apă consumată.

De ce folosim etichete energetice?

Răspunsul scurt? Pentru că suntem (sau mai potrivit, eram) membri ai UE.

Mai exact, UE a adoptat o directivă în 1992 care cerea comercianților să furnizeze informații despre eficiența energetică a electrocasnicelor din gospodărie sub forma unei etichete. Inițial, clasele variau de la A la G, cu introducerea claselor „plus” în 2010.

Cu toate acestea, introducerea claselor „plus” a fost mai confuză pentru consumatori, astfel că începând din 2021, va fi repusă în loc o clasificare standard de la A la G – care nu va fi afectată imediat de Brexit, deoarece Regatul Unit a adoptat standardele în reglementările sale.

Introducerea acestei etichete a fost concepută pentru a permite consumatorilor să compare și să aleagă modelul cel mai eficient în funcție de bugetul lor, în scopul reducerii facturilor de energie și a impactului asupra mediului. De asemenea, încurajează producătorii să își asume mai multă responsabilitate pentru impactul ambiental al produselor lor.

Este mai bine să ai o mașină A+++ comparativ cu una A++?

Depinde de o varietate de factori, dar la prima vedere, da, modelele A+++ sunt mai bune decât cele A++ sau A+.

Cu toate acestea, diferența între aceste clasificări este mai complexă. În esență, ele permit mai multe niveluri de inovație, pe măsură ce producătorii găsesc mai multe modalități de a-și optimiza aparatele cu tehnologii de economisire a energiei, care necesită niveluri mai fine de clasificare.

În mod realist, alegerea depinde de tine, de nevoile tale și de bugetul tău. Alegerea unei mașini care se potrivește vieții tale de acasă, programelor de lucru și are caracteristici care te atrag în timp ce îți reduce consumul de energie este mult mai ușoară datorită gamei largi de alegeri disponibile pentru mașinile de spălat eficiente din punct de vedere energetic.

Mașina mea de spălat nu are nevoie de înlocuire - poate fi totuși mai eficientă?

Indiferent unde se află mașina ta de spălat pe scară, dacă aceasta mai are multă viață și nu este gata de reciclare, există mai multe modalități prin care poți să te asiguri că funcționează cât mai eficient posibil.

Dacă mașina ta nu mai este potrivită pentru tine, dar încă mai este utilizabilă, sau este gata să fie reciclată, verifică Recycle Now, care oferă multe sfaturi pentru eliminarea vechilor electrocasnice.

Folosește o temperatură de spălare mai scăzută: Poți obține în continuare o performanță excelentă de spălare la temperaturi de spălare de până la 30°C, și chiar 20°C la mașinile fabricate din 2013, în cadrul inițiativei de Ecodesign a UE.

Evită spălarea cu jumătate de încărcătură: Spălarea frecventă a jumătății de încărcătură va consuma mai multă apă și energie, așa că așteptarea până când ai o încărcătură completă este mult mai bună. Dacă este inevitabil, vezi dacă mașina ta are un program pentru jumătate de încărcătură.

În mod interesant, un raport din 2017 al WRAP privind îmbrăcămintea durabilă sugerează că producătorii și comercianții să ofere sfaturi doar pentru spălarea hainelor atunci când este necesar, iar alte sfaturi clare privind îngrijirea hainelor ar putea ajuta consumatorii să facă hainele lor și modul în care au grijă de ele mai durabile.

Ai grijă de mașina ta: Încărcarea mașinii cu spălări mai grele poate face ca hainele tale să nu se curețe la fel de bine și să necesite o a doua spălare, caz în care vei folosi și mai multă energie. De asemenea, va deteriora tamburul și va scurta durata de viață a mașinii tale de spălat.

Menține-o curată, fără resturi: Asigură-te că îți golești buzunarele astfel încât resturile să nu cadă și să se prindă undeva în tambur (în special sârmele de la sutien, doamnelor!) deoarece aceasta poate deteriora mașina ta. Curățarea filtrului și efectuarea unei spălări de serviciu (o spălare la cald, goală) va ține, de asemenea, bacteria la distanță și îți va menține mașina proaspătă.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.