Top Electronice

De ce trepideaza mașina de spalat? Care sunt soluțiile să nu mai vibreze

De ce trepideaza mașina de spalat? Care sunt soluțiile să nu mai vibreze

Se agită cu putere mașina ta de spălat? Iată cum poți opri asta.

Când vine ziua de spălare, nu există nimic mai rău decât să auzi brusc un zgomot continuu de lovire și crăpături de la mașina ta de spălat în timp ce încearcă să stoarcă. Chiar și cele mai bune mașini de spălat pot suferi de această problemă. Aceasta poate apărea din mai multe motive și, în funcție de gravitate, poate varia de la o vibrație ușoară până la o lovitură în timp ce mașina ta de spălat se învârte într-un mod haotic și „umblă” din loc.

O astfel de agitație nu ar trebui ignorată. Poate provoca nu doar daune podelelor, ci și mașinii tale de spălat, ceea ce nu o să o ajute să dureze mai mult. Din fericire, există doar atât de multe motive pentru care mașina ta de spălat se comportă astfel, și le-am detaliat pentru ca tu să poți găsi rădăcina problemei tale. Iată cum să remediezi o mașină de spălat care se mișcă excesiv.

Ai nevoie să investești într-o mașină de spălat nouă, dar nu ești sigur ce tip să cumperi? Consultă ghidul nostru privind mașina de spălat cu încărcare frontală versus cu încărcare superioară și cele 11 lucruri de care să ții cont la achiziționarea unei mașini de spălat.

De ce trepidează mașina mea de spălat?

1. Distribuție inegală a greutății — Dacă mașina ta de spălat se mișcă doar ocazional, acest lucru se datorează în mod obișnuit unei distribuții neuniforme a greutății în tambur — acest lucru se poate întâmpla dacă speli un singur element mare, cum ar fi un pernă, sau dacă un cearșaf se învârte în jurul încărcăturii pentru a forma o minge mare și grea. Pe măsură ce mașina de spălat încearcă să stoarcă, încărcătura este aruncată în mod repetat în jurul tamburului la viteză, ceea ce face ca mașina să se miște.

Unele mașini de spălat sunt suficient de inteligente pentru a detecta atunci când greutatea provoacă mișcarea mașinii și vor opri ciclul de stoarcere până când aceasta este distribuită mai uniform. De aceea, uneori poți deschide ușa mașinii de spălat și să găsești încărcătura încă foarte udă în interior. Cu toate acestea, unele modele vor forța un ciclu în timpul stoarcerii, ceea ce poate provoca multe daune — atât masinii de spalat rufe, cât și podelei tale. Odată ce mașina de spălat atinge viteza completă de stoarcere, de obicei nu mai se mișcă, dar când încetinește sau accelerează pentru a stoarce din nou, atunci vei observa acest lucru.

2. Mașina este inegală — Dacă mașina ta de spălat se mișcă constant cu încărcături obișnuite, atunci ai putea avea o altă problemă. Uneori, mașina în sine poate fi inegală. Dacă mașina ta de spălat este dezechilibrată, se va mișca în fiecare ciclu, în special pe măsură ce se pregătește pentru stoarcere. Poți să îți dai seama dacă acesta este sursa problemei cu un nivel cu bulubuc sau poți vedea dacă poți înclina mașina manual de la o parte la alta cu puțină presiune. Dacă te poți balansa, este inegală.

3. Bolții de transport nu sunt îndepărtați — O mașină de spălat care se mișcă poate fi, de asemenea, cauzată de neîndepărtarea bolților de transport. Bolții de transport sunt utilizați în transportul mașinilor de spălat pentru a menține tamburul în loc. Dacă uiți să îi înlături la instalare, pot provoca un zgomot serios în timp ce mașina ta de spălat se învârte și pot chiar să deterioreze blocul de beton care fixează aparatul.

4. Filtrul este blocat — Vibrația poate fi, de asemenea, cauzată de ceva la fel de simplu ca un filtru blocat. Filtrul unei mașini de spălat este conceput să prindă orice se spală din hainele tale și să împiedice intrarea în furtunul de apă. Dacă acolo s-a prins ceva metalic, cum ar fi monede sau agrafe de păr, pregătește-te pentru un zgomot în timpul ciclului. Acest aspect mai poate avea legătură și cu viteza de centrifugare a mașinii.

5. Ceva este rupt — Poate fi și că ceva este deteriorat în mașina ta de spălat. Oricare dintre piesele defecte, de la amortizoare la tijele și placuțele de suspendare, ar putea face ca o mașină de spălat să se miște agresiv.

Cum pot opri mașina mea de spălat să trepideze?

Loading a washing machine and washing clothes

1. Echilibrează încărcătura — Dacă te confrunți cu o încărcătură neuniformă, trebuie doar să o echilibrezi. Dacă încerci să speli o pernă, adaugă încă o pernă sau niște prosoape pentru a mări încărcătura. Acest lucru va ajuta la stoarcere pe măsură ce capătă viteză. Dacă mașina ta de spălat nu a reușit să stoarcă, stoarce excesul de apă și împarte încărcătura înainte de a o returna în tambur și a rula un ciclu doar de stoarcere.

2. Echilibrează masina de spalat — Dacă ai observat că mașina ta de spălat este inegală, atunci trebuie să ajustezi picioarele pentru a o echilibra. Deconectează mașina, atât alimentarea cât și apa, și, cu două persoane, trage-o din locul său. Mai întâi, uită-te la podea pentru a verifica dacă există daune — aceasta trebuie să fie plană și solidă. Apoi, verifică dacă talpile nu sunt slabe sau deteriorate. Aceste paduri de cauciuc ajută la reducerea vibrațiilor și se găsesc sub picioarele mașinii. Dacă este necesar, înlocuiește-le.

Mută mașina de spălat înapoi la locul ei și folosește un nivel cu bulubuc pentru a verifica dacă este încă inegală. Poți, de asemenea, să o înclini manual înainte și înapoi pentru a verifica dacă este echilibrată. Dacă picioarele trebuie ajustate, desfă piulițele de blocare de pe fiecare picior cu o cheie. Apoi, rotește șuruburile în sensul acelor de ceas pentru a ridica și în sens invers acelor de ceas pentru a coborî acel colț. Lasă nivelul cu bulubuc deasupra pentru referință. Odată ce aparatul este egal, strânge fiecare piuliță de blocare pentru a-l fixa. Rulează un ciclu rapid ca test pentru a verifica dacă acum este echilibrat.

3. Îndepărtează bolții de transport — Îndepărtarea bolților de transport este ceva ce ar trebui făcut la instalare, însă dacă ai îndoieli că au fost înlăturați sau instalezi aparatul singur, sunt destul de ușor de identificat. Uitându-te la spatele mașinii tale de spălat, aceștia sunt cei mai mari șuruburi care înconjoară zona unde ar fi tamburul în exterior. Toți acei șuruburi trebuie să fie îndepărtați cu o cheie înainte de a porni mașina de spălat, dar nu-i arunca, deoarece îi vei mai avea nevoie dacă vreodată vrei să muți aparatul. Mașina ta de spălat poate veni și cu dopuri de plastic pentru a umple găurile după aceea. Urmează manualul pentru instrucțiuni complete.

4. Curăță filtrul — Dacă bănuiești că filtrul este blocat, este destul de ușor de rezolvat. Filtrul mașinii de spălat se află în spatele unui panou mic la baza mașinii. Oprește mașina, deschide panoul și ține o farfurie sub furtunul/ventilul. Desfă-l încet și golește-l — asta poate dura câteva călătorii la chiuvetă. Odată ce ai făcut asta, poți scoate complet filtrul pentru a colecta și spăla orice resturi. Verifică dacă nu rămâne nimic în rezervor înainte de a-l pune la loc. Pentru detalii complete despre cum să cureți o mașină de spălat, consultă ghidul nostru. Verifică totodată și cuva mașinii de spălat.

5. Apelează la un profesionist — Dacă toate celelalte eșecuri și crezi că ceva este rupt în mașina ta de spălat, atunci este timpul să chemi un profesionist sau să optezi pentru o înlocuire în întregime. Verifică dacă mașina ta de spălat este încă în garanție înainte de a încerca orice reparații.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.