Top Electronice

De ce nu stoarce mașina de spălat? 15 Motive și soluții

De ce nu stoarce mașina de spălat? 15 Motive și soluții

Mașina de spălat s-a oprit din stoarcere, tamburul se rotea, iar rufele erau încă înmuiate? Și această poveste tristă se repetă practic în fiecare zi: conform experienței, defecțiunile care nu storc, reprezintă una dintre cele mai frecvente.

Lipsa ciclului de stoarcere este primul semn care indică necesitatea unei reparații. În caz contrar, când mașina este operată ulterior în acest mod “semi-funcțional”, nu numai că ciclul de stoarcere se defectează, dar și alte funcții pot să cedeze.

Nu funcționează stoarcerea, ce poți face singur.

Nu te grăbi să te descurajezi. Să ne asigurăm mai întâi că defecțiunea există cu adevărat:

  • Evacuarea nu funcționează. O situație frecventă în care mașina de spălat nu atinge ciclul de stoarcere pentru că nu poate evacua apa. S-ar putea să fie o blocare sau o defecțiune.
  • Este selectat modul “fără stoarcere”. În modurile pentru țesături subțiri, delicate și lână, stoarcerea nu este inclusă în program. Acest lucru asigură că articolele delicate nu se întind sau nu se încrețesc în timpul ciclului de stoarcere, dar necesită un timp de uscare mai îndelungat.
  • Ai supraîncărcat masina de spalat. De aceea, mașina nu poate să-și ia viteza, și nu stoarce. Încearcă să împarți rufele în două loturi și să începi din nou ciclul de stoarcere.
  • Dezechilibrul hainelor. Atunci când speli o pătură cu șosete, mașina de spălat nu poate distribui uniform rufele peste tambur și nu stoarce. Încearcă să îndrepti pătura și să începi din nou ciclul de stoarcere.
  • Este selectată funcția de reducere a vitezei de stoarcere. Unele mașini de spălat permit reglarea numărului de rotații pe minut. Poate ai selectat inadvertent această funcție, așa că rufele sunt prea umede.

Este bine în exterior, dar masina de spalat nu stoarce? Așadar, există o defecțiune, este timpul să apelezi un maestru care va determina exact ce este defect și va efectua reparațiile.

Posibile Defecțiuni

Stuffed rabbit in washing machine

Iată un tabel cu cele mai frecvente defecțiuni care împiedică masina de spalat rufe să stoarcă rufele. Când vine vorba de masinile de spalat, acestea pot avea diferite defecțiuni la spalare, precum probleme la centrifugare, la scurgere. De multe ori masina de spalat oferă o eroare deoareece problema este că s-a infundat ceva la filtrul mașinii, precum scame, dar alteori este o problema tehnică.

DefecțiuneDetaliiSoluție
Mașina de spălat nu evacuează sau stoarce.Pompa de drenaj este defectă, astfel încât mașina nu poate evacua apa după clătire și nu pornește stoarcerea.Pompa trebuie înlocuită.
Mașina de spălat strălucește și nu își ia viteza în timpul stoarcerii.O blocare în calea de drenaj. S-ar putea să fie blocat:
• țeava de drenaj;
• filtru de drenaj;
• pompa;
• furtun de drenaj;
• locul de conectare al mașinii la canalizare.
Tehnicianul găsește locul unde s-a produs blocarea și o rezolvă.
Mașina nu își ia viteza în timpul stoarcerii.Perii motorului. Acestea sunt șterse și au un contact slab cu colectorul. Acest lucru provoacă aprinderea motorului și incapacitatea de a genera suficient cuplu pentru a roti tamburul în timpul stoarcerii.

Curea de transmisie. Se întinde și alunecă.
Perii sau motorul trebuie înlocuite.
Curea de transmisie trebuie înlocuită.
Mașina de spălat nu își ridică turatia în timpul stoarcerii sau nu învârte tamburul deloc.Senzorul Tacho (tachogenerator, senzor Hall). Acesta este dispozitivul care monitorizează viteza motorului. Defecțiunea este rară, dar dacă apare – mașina nu accelerează la viteza dorită, iar ca rezultat, stoarcerea nu este de calitate suficientă.

Placă de control (controler electronic). Unele elemente și/sau piste arse pe PCB în circuitul motorului.
Senzorul Tacho trebuie înlocuit.
Tehnicianul diagnozează placa și înlocuiește elementele defecte cu altele noi.
Mașina vibrează puternic când încearcă să învârtă tamburul în timpul stoarcerii și nu stoarce. Este posibil să se lovească tamburul de corpul mașinii de spălat.Amortizoare. Sunt folosite în mașina de spălat pentru a atenua vibrațiile tamburului în timpul spălării și stoarcerii. Dacă sunt uzate, mașina vibrează prea mult și electronica împiedică rotirea tamburului.Ambele amortizoare trebuie înlocuite.
Mașina de spălat face zgomot puternic și nu stoarce. Dacă legeni tamburul cu mâna, se agață de ax. Pot fi observate, de asemenea, pete ruginii pe exteriorul cuvei de spălat.Rulmenți. În timp, garnitura de ulei își pierde etanșeitatea, apa pătrunde în rulmenți și lubrifiantul este spălat. Rulmenții se corodează și se deteriorează treptat din cauza vibrațiilor și rotației.Este necesară înlocuirea rulmenților.
Mașina de spălat s-a blocat în timpul stoarcerii și, când încerci să repornești programul, nu învârte tamburul. Motorul poate produce un sunet de zumzet, se poate bloca sau poate să nu funcționeze deloc.Motor electric. Statatorul motorului a eșuat, înfășurările s-au scurtcircuitat sau au cedat.Motorul trebuie înlocuit.
Mașina de spălat a învârtit tamburul în timpul stoarcerii, dar nu a stoarce.Senzor de nivel de apă (presostat). În timpul funcționării normale, presostatul informează unitatea de control despre nivelul de apă din rezervor – dacă este posibil să înceapă stoarcerea sau dacă apa nu s-a scurs încă complet. Dacă senzorul este în poziția “rezervor plin”, modulul de control “nu vede” că apa s-a scurs și nu dă comanda de stoarcere.Tehnicianul efectuează diagnosticul senzorului și, în funcție de natura defecțiunii

Mașina de spălat nu evacuează sau stoarce. Mașina de spălat strălucește și nu își ia viteza în timpul stoarcerii. Mașina nu își ia viteza în timpul stoarcerii. Mașina de spălat nu își ridică turatia în timpul stoarcerii sau nu învârte tamburul deloc. Mașina vibrează puternic când încearcă să învârtă tamburul în timpul stoarcerii și nu stoarce. Este posibil să se lovească tamburul de corpul mașinii de spălat. Mașina de spălat face zgomot puternic și nu stoarce.

Dacă legeni tamburul cu mâna, se agață de ax. Pot fi observate, de asemenea, pete ruginii pe exteriorul cuvei de spălat. Mașina de spălat s-a blocat în timpul stoarcerii și, când încerci să repornești programul, nu învârte tamburul. Motorul poate produce un sunet de zumzet, se poate bloca sau poate să nu funcționeze deloc. Mașina de spălat a învârtit tamburul în timpul stoarcerii, dar nu a stoarce.

Și în cele din urmă, îți vom oferi câteva sfaturi pentru a preveni problemele de stoarcere ale mașinii de spălat și alte neplăceri:

  • Verifică întotdeauna conținutul buzunarelor înainte de spălare. Gunoiul, monedele, brichetele, fanteziile și alte obiecte rămase în buzunare sunt principala cauză a blocărilor.

  • Nu supraîncărca mașina de spălat. Menține greutatea recomandată pentru încărcare. Acest lucru va proteja motorul de suprasarcini și defecțiuni.

  • Adaugă cantitatea recomandată de detergent de bună calitate. Excesul său va afecta senzorul de nivel al apei (presostatul).

  • Instalează un releu de tensiune împotriva supratensiunilor. Modulele de control ale echipamentelor electrice sunt cele mai sensibile la supratensiuni. Ține minte că repararea sau înlocuirea unității de control este una dintre cele mai costisitoare operațiuni de reparație!

În cele din urmă, recomandăm să mergi cu masina de spalat la un service autorizat pentru a te asigura că e pe mâini bune. Indiferent că e vorba de evacuare sau altă defecțiune, un expert poate verifica acest aspect al masinii de spalat mai bine decât tine.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.