Top Electronice

Cum să speli o pernă

Cum să speli o pernă

Ai observat pete de transpirație pe perna ta? E timpul să o speli.

Dacă ai observat pete obstinate pe perna ta, ar putea fi timpul să înveți cum să speli o pernă. În timp ce spălăm cu toții lenjeria de pat și fețele de pernă în mod regulat, pernele adăpostesc în mod natural transpirație, uleiuri și acarieni ai prafului — fără a mai menționa excremente de acarieni ai prafului — motiv pentru care devin galbene în timp. De aceea, este crucial să ne luăm timpul să le curățăm corespunzător.

Să știi cum să speli o pernă poate părea destul de simplu, totuși există diferite metode pentru fiecare tip de pernă. Așadar, indiferent dacă folosești o pernă din poliester, pene sau spumă cu memorie, urmează sfaturile noastre despre cum să speli o pernă.

Cât de des ar trebui să speli pernele tale?

Ar trebui să speli perna atât de des cât este necesar — dacă începi să observi pete galbene de transpirație, atunci este timpul să o speli!

Cu utilizare regulată, se recomandă o curățare profundă o dată la patru luni, indiferent de tipul de pernă pe care o folosești. Dacă ai alergii, ar trebui să speli perna mai des. Dacă perna ta vine cu o husă detașabilă, aceasta ar trebui să fie spălată în mod regulat, ideal o dată pe lună.

La fel, pilota ta ar trebui spălată și ea o dată la patru luni.

CE VEI AVEA NEVOIE

Pentru perne din poliester, bumbac, pene sau puf:

 • Mașină de spălat
 • Uscător
 • Detergent pentru rufe

Pentru perne din spumă cu memorie sau latex:

 • Bicarbonat de sodiu
 • Aspirator cu atașament pentru tapițerie
 • Cârpă din microfibră
 • Detergent de vase

Pot folosi mașina de spălat și uscătorul?

Majoritatea pernelor din poliester, bumbac, pene și puf pot fi de fapt spălate și uscate în mașina de spălat și uscătorul tău, cu toate că ar trebui să verifici eticheta de întreținere, deoarece unele sunt doar pentru curățare chimică. Este preferabilă o mașină de spălat cu încărcare frontală sau cu încărcare superioră fără agitator, deoarece agitatorul poate deteriora o pernă. Cu toate acestea, tot poți folosi acest tip de mașină atâta timp cât așezi pernele vertical. Pernile din spumă cu memorie și latex nu ar trebui plasate în mașina de spălat sau uscător, deoarece acestea vor deteriora spuma.

Cum să speli o pernă din poliester, bumbac, pene sau puf

În primul rând, urmează instrucțiunile de pe eticheta de întreținere. Majoritatea acestor perne pot fi spălate la mașină și eticheta ar trebui să recomande temperatura și ciclul de spălare, precum și instrucțiuni pentru uscare. Dacă nu sunt furnizate instrucțiuni, îndepărtează orice fete sau huse și spală-le împreună cu pernele folosind apă caldă într-un ciclu delicat și o cantitate mică de detergent. Recomandăm, de asemenea, adăugarea unui ciclu de clătire suplimentar pentru a elimina orice săpun rămas.

Spală întotdeauna două perne în același timp pentru a echilibra încărcătura. Dacă nu faci asta, mașina de spălat va avea dificultăți în a se învârti. Este, de asemenea, o idee bună să verifici dacă există rupturi sau cusături rupte pe pernă. Dacă husa nu este destul de robustă, umplutura ar putea fi eliberată în ciclu și ar putea deteriora potențial mașina ta de spălat.

După aceasta, usucă în uscător la căldură redusă, scoțând pernele pentru a le scutura în mod regulat în timpul ciclului. S-ar putea să trebuiască să rulezi acest program de mai multe ori pentru a le usca suficient.

Odată terminat, scoate pernele pentru a se aerisi, ideal în lumina directă a soarelui, până când ești satisfăcut că sunt complet uscate. Acest lucru elimină orice umezeală rămasă pe care s-ar putea să nu o observi imediat.

Cum să speli o pernă din spumă cu memorie sau latex

Pernile din spumă cu memorie și latex nu pot fi spălate la mașină, deoarece ar deteriora umplutura. Mai întâi, îndepărtează și spală orice huse conform etichetei de întreținere. Dacă nu sunt furnizate instrucțiuni, spală la mașină cu apă caldă într-un ciclu delicat cu detergent și usucă la căldură redusă.

Pentru a curăța spuma, cea mai bună practică este să aspire ambele părți ale pernei folosind un atașament pentru tapițerie. Dacă miroase, poți presăra bicarbonat de sodiu pe spumă și lăsați-l câteva ore pentru a absorbi orice mirosuri înainte de aspirare.

Dacă spuma este murdară, poți curăța local cu o cârpă din microfibră și o soluție ușoară de detergent de vase, apoi clătește cu o cârpă umedă. Curăță în mișcare circulară și ai grijă să nu freci prea tare, deoarece spuma se poate rupe ușor.

După aceasta, lasă perna să se usuce la aer, în lumina directă a soarelui, dacă este posibil, înainte de a pune husa înapoi. Pentru pernele electrice va trebui să te interesezi în manual de instrucțiuni ale producătorului.

Cât de des ar trebui să îți schimbi perna?

Păstrează în minte că pernele, din păcate, nu vor dura veșnic, și există semne care îți spun că ai nevoie de una nouă:

 • Pentru pernele din poliester și bumbac, încearcă testul plierii. Îndoaie perna în jumătate. Dacă nu revine și rămâne îndoită, atunci trebuie înlocuită.
 • Se pot dezvolta gălbejele și denivelările în umplutură, făcând-o inconfortabilă pentru somn sau poate te trezești cu dureri de gât.
 • Perna ta poate să-și piardă susținerea, devenind plată chiar și cu fluturările regulate. În cazul spumei cu memorie, acestea pot pierde, de asemenea, susținerea în timp.
 • Unele tipuri de perne vor dura mai mult decât altele; în general, pernele din poliester se vor uzura cel mai repede, în timp ce cele din spumă cu memorie și latex sunt cele mai durabile. Cu toate acestea, ca regulă generală, ar trebui să te gândești să îți schimbi perna la fiecare 1-2 ani.

Sfaturi pentru a-ți menține perna curată

 • Investește într-un protejor de pernă.
 • Flutură perna zilnic pentru a elimina praful și a-i restabili forma.
 • Lasă o fereastră a camerei deschisă dimineața cel puțin o oră pentru a aerisi camera și pentru a elibera umiditatea.
 • Spală și schimbă regulat lenjeria de pat, inclusiv protejorul de pernă.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.