Top Electronice

Cum să cureți un aspirator Dyson în 10 pași simpli

Cum să cureți un aspirator Dyson în 10 pași simpli

Să știi cum să cureți un aspirator Dyson îl poate readuce rapid în formă și, nu în ultimul rând, îi poate prelungi viața. La fel ca în cazul majorității electrocasnicelor de curățare, precum cele mai bune mașini de spălat și cele mai bune mașini de spălat vase, este ușor să uiți că aceste mașini au nevoie și ele de puțină atenție din când în când. Cele mai bune aspiratoare nu fac excepție.

Dacă nu-ți faci timp să cureți aspiratorul Dyson, vei observa efectul asupra performanței sale. Aspirația și capacitatea generală de curățare vor începe să scadă. Aspiratorul tău s-ar putea lupta chiar să se ventileze, cauzând un zgomot ciudat sau chiar oprirea completă.

Nu-ți face griji, însă — aici vom detalia exact ce trebuie să faci pentru a curăța aspiratorul Dyson, indiferent dacă deții un model stick, cilindric sau vertical.

Te-ai întrebat vreodată ce model de aspirator Dyson deții? Iată de ce este bine să știi. Dacă vrei să faci un upgrade, iată 5 lucruri de care să ții cont înainte de a cumpăra un aspirator Dyson.

Cum să cureți un aspirator Dyson

CE VEI AVEA NEVOIE PENTRU A CURĂȚA UN ASPIRATOR DYSON

  • Cârpă din microfibră
  • Detergent pentru vase
  • Oțet alb distilat (opțional)
  • Foarfece

Deconectează aparatul — Siguranța pe primul loc, asigură-te că ai deconectat aparatul dacă este necesar.

Golește recipientul — Scoate recipientul pentru praf așa cum faci de obicei atunci când este plin și golește-l de orice rămășițe. Aspiratoarele Dyson sunt toate fără sac, așa că fă asta afară, dacă este posibil, pentru a preveni alergiile și mizeria. Asigură-te că dai recipientului o scuturare temeinică și scoate orice blocaje vizibile.

Majoritatea modelelor fără fir au recipientele care pot fi eliberate folosind un buton roșu/gât roșu găsit lângă mâner, dar verifică manualul dacă nu ești sigur.

Spală și curăță recipientul — Acum poți curăța interiorul recipientului cu o cârpă umedă din microfibră. Nu scufunda recipientul în apă și nu folosi detergent sau orice substanțe de curățare. Poți, totuși, utiliza aer comprimat pentru a ajunge în crăpăturile dificile, dar asigură-te să faci asta afară.

Scoate filtrul — În timp ce recipientul se usucă, este timpul să abordezi filtrul. Filtrul tău de aspirator este o componentă importantă — în principal, el capturează particulele mari, cum ar fi praful și polenul, și le conține în interiorul aspiratorului pentru a proteja motorul și pentru a împiedica eliberarea lor în aer. Cu utilizare regulată, acest filtru se va acoperi inevitabil și se va bloca cu praf, având nevoie de curățare.

Filtrul se găsește de obicei la capătul cel mai apropiat de mâner dacă folosești un model fără fir. Dacă deții un model vertical, de obicei, se află unul deasupra recipientului și uneori un al doilea în sfera capului de podea — ambele au nevoie de curățare. Filtrul unui model cilindric se află în partea de sus a coșului de praf. Dacă nu ești sigur, consultă manualul.

Spală filtrul și lasă-l să se usuce — Odată separat, ia cu grijă filtrul afară și îndepărtează orice praf imediat deasupra unui coș de gunoi — îl poți lovi ușor pentru a-l desprinde în majoritate. După ce ai făcut asta, adu filtrul în interior și clătește-l sub apă rece, frecându-l ușor cu mâna pentru a îndepărta orice praf final.

Apoi, umple-l cu apă caldă, acoperă deschiderile cu mâinile și clătește-l ușor. Varsă apa și repetă până când apa curge limpede. Apoi scutură filtrul pentru a îndepărta excesul de apă și lasă-l să se usuce în aer cel puțin 24 de ore. Asigură-te că filtrul este complet uscat înainte de a-l înlocui.

Dezlegeți rola de perii — Acum este momentul să ai grijă de firele lungi care s-au înfășurat în jurul rolei de perii. Ia o pereche de foarfece (ideal foarfece de manichiură) și taie de-a lungul barei pentru a le îndepărta. Asigură-te să nu tragi sau să forțezi eliberarea firelor, deoarece acest lucru ar putea deteriora aspiratorul. Ai grijă să nu deteriorezi nici perișorii în timp ce tai.

La unele aspiratoare Dyson, poate fi necesar să scoți talpa pentru a accesa rola de perii. Poți face asta folosind un șurubelniță cu cap plat sau o monedă. Asigură-te totuși să păstrezi șuruburile în siguranță între timp. Poți folosi o cârpă umedă din microfibră pentru a curăța compartimentul rolei de perii în timp ce ești aici.

Verifică furtunul pentru blocaje — Dacă aspiratorul Dyson a încetat brusc să mai funcționeze corespunzător, s-ar putea să ai de-a face cu o blocare. Scoate furtunul și inspectează-l pentru a vedea dacă acesta este cazul. Dacă ai ceva lung și subțire, precum un măturător, poți să-l împingi pentru a elimina o blocare.

În caz contrar, poți să înmoi furtunul timp de 10 minute în apă caldă amestecată cu puțin oțet alb distilat înainte de a-l clăti. Acest lucru ar trebui să desprindă blocarea. Lasă-l să se usuce complet.

Dacă ai un aspirator de tip stick, merită să verifici și orificiul dintre coșul de praf și furtun pentru a te asigura că nu este blocat.

Curăță atașamentele — Nu uita să arunci o privire și asupra accesoriilor tale. Dacă folosești des duza pentru colțuri sau o unealtă mini-motorizată, acestea vor avea nevoie de o revizuire.

Îndepărtează orice praf imediat și fire încurcate de pe unelte, fie cu mâna, fie așa cum ai făcut cu rola principală de perii. Apoi șterge accesoriile cu o cârpă umedă din microfibră.

Șterge exteriorul — Ca atingere finală, șterge exteriorul aspiratorului Dyson cu o cârpă umedă din microfibră.

Lasă totul să se usuce apoi reasamblează — Dă-le tuturor cel puțin 24 de ore să se usuce înainte de a le reasambla.

Și gata — aspiratorul tău Dyson ar trebui să fie pregătit să funcționeze din nou. Nu uita să menții întreținerea în timp.

Cât de des ar trebui să curăț aspiratorul Dyson?

Filtrul ar trebui curățat o dată pe lună, conform unor orientări generale, dar acest lucru depinde de cât de des folosești aspiratorul. Unele dintre modelele avansate de aspiratoare de tip stick Dyson conțin chiar senzori care îți vor spune când este timpul să cureți filtrul prin intermediul afișajului.

Restul aspiratorului Dyson ar trebui curățat în funcție de necesități. Asigură-te că golești recipientul imediat ce se umple, astfel încât să nu formeze o blocare. Dacă observi că aspiratorul tău nu funcționează chiar dacă recipientul este gol, este un alt semn că are nevoie de o curățare.

Ce determină pierderea de putere de aspirație la un Dyson?

Este destul de ușor să-ți dai seama când aspiratorul Dyson își pierde aspirația; va avea probleme în a ridica resturile de pe podea, poate însoțite de un zgomot ciudat. Utilizarea unui Dyson într-o astfel de stare va fi contraproductivă, deci trebuie să găsești sursa acestei probleme. Există mai multe factori care pot contribui. Cel mai evident motiv este că recipientul este plin — dacă nu ești obișnuit cu modelele fără fir, acest lucru se poate întâmpla mai repede decât crezi. Uită-te la recipient și golește-l dacă este necesar.

De asemenea, o blocare ascunsă ar putea determina pierderea aspirației la aspiratorul Dyson. Descompune aspiratorul bucățică cu bucățică, inspectând fiecare parte până când găsești locul blocat. Dacă este în furtun, ceea ce este destul de comun, va trebui să-l scoți cu ceva lung și subțire sau să înmoi această parte.

Un filtru murdar poate reduce aspirația Dyson-ului tău. Acest lucru se întâmplă pentru că nu mai poate ventila aerul atât de eficient. Pentru ghidaj despre cum să cureți asta, urmează pașii 4-5 de mai sus. Dyson recomandă curățarea filtrelor aspiratorului său o dată pe lună, dar va trebui să-l cureți de atâtea ori cât este necesar în funcție de utilizare. Unele dintre modelele mai avansate vor opri chiar funcționarea și îți vor spune dacă filtrul trebuie curățat.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.