Top Electronice

7 modalități de a îmbunătăți performanța mașinii tale de spălat vase

7 modalități de a îmbunătăți performanța mașinii tale de spălat vase

Nicio bucătărie nu este completă fără o mașină de spălat vase. Aceste electrocasnice vor lăsa obiectele strălucitoare și fără urme într-un singur ciclu — inclusiv cratițe și tigăi. Este alegerea mai bună când vine vorba de utilizarea mașinii de spălat vase versus spălarea manuală. Dar, cu utilizarea constantă, chiar și performanța celor mai bune mașini de spălat vase poate scădea. Reziduurile alimentare ar putea să scape de spălare sau să apară pete de apă pe pahare. Pe scurt, mașina ta de spălat vase de încredere luptă să spele la fel de bine ca în trecut.

Dar, înainte de a renunța la mașina ta de spălat vase și de a căuta o înlocuire, știi că există modalități de a îmbunătăți lucrurile. De la a avea grijă la ceea ce încarci, până la a utiliza un program mai potrivit, câteva schimbări mici și puțină afecțiune pot adesea reîmprospăta performanța mașinii tale de spălat vase. Deci, nu este nevoie să suferi rezultate mediocre. Dacă vrei să oferi acestui aparat o nouă șansă, am enumerat aici 7 sfaturi esențiale pentru a începe.

1. Curăță-o regulat

În primul rând, trebuie să-ți iei timp să cureți acest aparat. Mulți proprietari uită de această treabă — nu este surprinzător când te gândești la funcția unei mașini de spălat vase. Este concepută să curețe, deci de ce ar avea nevoie de curățare? Dar, curățarea unei mașini de spălat vase este o parte esențială a întreținerii sale.

Cu fiecare ciclu, reziduurile alimentare pot să se acumuleze în filtru, în timp ce resturile de săpun și grăsimea pot să se acumuleze și să încurajeze bacteriile. Chiar dacă ignori murdăria imediată, calcarul se poate forma în conducte, afectând eficiența. Dacă nu abordezi aceste aspecte, va afecta performanța generală a mașinii tale de spălat vase. Sub aceste condiții, va începe să miroasă și, în cel mai rău caz, poate duce la reparații costisitoare.

Există diferite niveluri de curățare când vine vorba de mașina ta de spălat vase. Ar trebui să verifici și să cureți filtrul între fiecare ciclu — acest lucru este pentru a te asigura că aceleași reziduuri alimentare nu vor murdări încărcătura următoare. O dată pe săptămână, sau o dată la două săptămâni, ar trebui să o cureți și să o speli în mod general, implicând clătirea filtrului și ștergerea ușii interioare. Apoi, o dată pe lună, are nevoie de o curățare profundă. Acest lucru implică spălarea accesoriilor și utilizarea unui curățitor general, cum ar fi oțetul alb, în aparat. Pentru o prezentare completă, iată cum să cureți o mașină de spălat vase.

2. Încarcă-o corect

Este ușor să dai vina pe mașina ta de spălat vase pentru o performanță slabă, dar ai stat vreodată să te gândești că ar putea depinde de modul în care o încarci? Dacă nu este încărcată corect, o mașină de spălat vase nu va curăța eficient — în unele cazuri, nu va putea curăța deloc. De exemplu, acolo unde farfuriile se ating, apa nu poate să treacă. Dacă brațul de pulverizare este blocat, nu va reuși să distribuie apa corespunzător.

Consultă întotdeauna manualul pentru cea mai bună modalitate de a încărca mașina ta de spălat vase. Plasarea recomandată pentru fiecare tip de obiect va varia în funcție de model. Odată ce știi acest lucru, asigură-te că o încarci la capacitate, dar nu o supraîncărca. Dacă obiectele sunt împinse împreună, mașina ta de spălat vase nu va putea accesa și curăța încărcătura complet. Verifică întotdeauna dacă brațul de pulverizare poate roti liber sub coșul superior înainte de a porni un ciclu. Dacă este blocat, va trebui să reorganizezi încărcătura sau să ridici coșul superior. Pentru mai multe informații, vezi cum să încarci o mașină de spălat vase.

Dar, asigură-te că eviți aceste 13 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată într-o mașină de spălat vase.

3. Completează sarea și agentul de clătire

Nu ignora luminile indicatoare de pe mașina ta de spălat vase. Dacă arată că nivelul de sare sau de clătire este scăzut pe panoul de control, acestea pot contribui și ele la o performanță proastă. Dacă ai o sursă dură de apă, sarea mașinii de spălat vase va ajuta la înmuierea apei cu care spală, oferindu-ți în cele din urmă rezultate mai bune de curățare de la detergentul ales. Văzând că înmoaie apa, acest lucru reduce și depunerile de calcar din aparat.

Pentru a completa sarea, trebuie să accesezi rezervorul, care de obicei se află pe podeaua mașinii de spălat vase (unele modele avansate le au acum încorporate în uși). Utilizând furtunul furnizat, adaugă încet sare pentru mașina de spălat vase până se umple. Nu-ți face griji dacă apa se scurge. Din nou, urmează manualul pentru îndrumări. Dacă se varsă sare, rulează mașina de spălat vase printr-un ciclu scurt pentru a o spăla, asigurându-te că capacul este etanș înainte.

După cum sugerează și numele, agentul de clătire ajută apa reziduală să se clătească la sfârșitul ciclului. Fără acesta, apa va sta pe obiectele din încărcătură în timp ce se usucă, rezultând pete de apă și pahare încețoșate. Așadar, agentul de clătire îmbunătățește în cele din urmă performanța de uscare. Rezervorul pentru a completa acesta este de obicei situat în ușă, uneori chiar lângă dozatorul de detergent. Umple-l până când ajunge la maximum.

4. Las-o să se usuce

În timp ce mașina ta de spălat vase poate fi umplută cu agent de clătire, performanța de uscare ar putea totuși să lase de dorit. Este frustrant să ajungi să-ți golești mașina de spălat vase, doar pentru a găsi obiecte picurând și acoperite în bălți, dar există soluții. Mai întâi, după ce mașina ta de spălat vase a terminat de funcționat, este o idee bună să deschizi ușa și să o lași să se ventileze și să se usuce natural cel puțin 30 de minute. Unele mașini de spălat vase vin cu o funcție de auto-deschidere pentru a face acest lucru pentru tine. Asigură-te doar că are suficient timp să se ventileze înainte de a o goli. Lăsând mașina ta de spălat vase să se ventileze poate ajuta, de asemenea, la prevenirea formării mucegaiului în interior.

Unele mașini de spălat vase vin și cu programe de uscare suplimentare pentru a accelera procesul. Acest lucru trebuie să ții minte că poate să-ți coste mai mult în ceea ce privește energia, în special dacă există un element de încălzire. Uscarea prin condensare și cele care folosesc minerale pentru a se usca sunt considerate mai eficiente din punct de vedere energetic.

5. Profită de setarea intensivă

Dacă mașina ta de spălat vase are dificultăți în a îndepărta petele, s-ar putea să nu folosești setarea cea mai potrivită. Ciclurile și opțiunile ecologice devin din ce în ce mai populare cu mașinile de spălat vase — schimbând un ciclu mai lung pentru o consumare mai mică de energie și apă. Problema este că, așa cum se întâmplă și cu setările ecologice la mașinile de spălat rufe, performanța natural nu este la fel de puternică comparativ cu setările standard. Prin urmare, farfuriile și vasele pot apărea cu pete reziduale uscate, care sunt mult mai dificil de îndepărtat.

Înainte de a selecta programul standard, oprește-te și gândește-te dacă este potrivit pentru ceea ce speli. Dacă te confrunți cu pete uscate pe cratițe și tigăi, setarea intensivă sau puternică poate fi o opțiune mai bună. Spălarea la o temperatură mai ridicată are cea mai bună șansă să îndepărteze acest tip de reziduu. Dar dacă speli pete ușoare, de zi cu zi, setarea ecologică poate face treaba. Nu uita nici de toate acele programe dintre ele — auto se poate ajusta în funcție de nivelul de pete, sticla este ideală pentru obiectele delicate, în timp ce spălarea rapidă este ideală dacă ai puțin timp.

6. Îndepărtează reziduurile

Asigură-te că îndepărtezi reziduurile mari de pe farfurii înainte de a încărca mașina de spălat vase. Mașina de spălat vase nu este un coș de gunoi — orice aliment încărcat acolo va fi doar pulverizat în jur înainte de a se așeza în filtru. Nu este un gând igienic, să zicem cel puțin, în special dacă rămâne pentru ciclul următor. Având în vedere că, dacă ai o mașină de spălat vase cu un eliminător de alimente încorporat în bază, acesta poate ajuta la descompunerea particulelor mari de alimente, dar este o adiție costisitoare.

De asemenea, nu trebuie să clătești vasele înainte de a le încărca. Mașina ta de spălat vase poate gestiona acest nivel de reziduuri — a le clăti pre-emptiv doar irosește timp și apă. Trebuie să îți amintești să verifici și să cureți filtrul între fiecare ciclu, totuși, pentru a elimina orice blocare.

7. Rulează apa caldă

Acest punct se aplică mașinilor de spălat vase conectate direct la robinetele de apă caldă, în loc de cele care încălzesc apa doar prin ele însele. În general vorbind, cu cât apa este mai caldă, cu atât performanța de curățare a mașinii de spălat vase este mai bună. Și dacă vrei ca acest aparat să înceapă în forță, este util să rulezi robinetul în bucătărie cu apă fierbinte timp de câteva secunde înainte. Acest lucru oferă apei șansa să atingă temperatura înainte de a mașina ta de spălat vase să o acceseze. Altfel, ciclul nu va fi la fel de fierbinte sau eficient pe cât ar putea fi, iar performanța va avea de suferit.

Amintește-ți că temperatura apei trebuie să atingă cel puțin 50 grade celsius  înainte de a intra în mașina de spălat vase. Întotdeauna poți folosi unul dintre cele mai bune termometre pentru carne pentru a verifica acest lucru.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.