Top Electronice

15 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată în mașina de spălat

15 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată în mașina de spălat

Aceste lucruri nu ar trebui să ajungă în mașina ta de spălat.

Cele mai bune mașini de spălat pot fi folosite pentru tot felul de situații. Fie că ai de-a face cu echipament sportiv plin de noroi sau trebuie să-ți reîmprospătezi pernele, o mașină de spălat poate oferi răspunsul. Cu toate acestea, în ciuda versatilității acestui aparat, trebuie să știi că există anumite lucruri care nu ar trebui să intre niciodată într-o mașină de spălat.

Dacă ignori avertismentul, ai putea ajunge să deteriorezi aceste obiecte, precum și mașina de spălat în sine. În situații extreme, s-ar putea să fie necesară înlocuirea completă. Încărcarea obiectelor greșite este una dintre cele 7 modalități în care îți deteriorezi mașina de spălat fără să știi. De aceea, este esențial să ai grijă atunci când folosești mașina de spălat și să eviți cu orice preț următoarele 15 lucruri. Acest lucru va contribui la prelungirea duratei de viață a mașinii tale de spălat și va proteja, de asemenea, obiectele de posibilele deteriorări.

Iată 15 lucruri pe care nu ar trebui să le pui niciodată într-o mașină de spălat.

Orice acoperit cu păr de animale

Dacă ai pisici și câini prin preajmă, cu siguranță știi că părul pare să ajungă peste tot — în special pe haine. Și chiar dacă ar putea fi tentant să arunci lucrurile pline de blană în tambur, cu adevărat nu ar trebui.

Chiar dacă se desprinde în timpul spălării, tot acel păr nu dispare pur și simplu în mod magic. El s-a transferat în mașina ta, lipindu-se fie de pereți până când pleacă pe alte obiecte, fie blocând scurgerea. În ambele cazuri, nu este ideal.

Perne cu memorie

Majoritatea pernelor sintetice, de bumbac și chiar cele umplute cu pene pot fi puse în mașină de spălat (vezi ghidul nostru despre cum să speli o pernă pentru mai multe informații despre acest lucru), dar cele cu memorie, în general, nu. Spuma este prea delicată și poate fi ușor ruptă de proces. Chiar dacă optezi pentru fără centrifugare, vei sfârși doar cu o mizerie grea și udă, așa că evită acest lucru.

Husele în sine pot fi de obicei spălate în mașină. Dar, curăță perna cu spuma folosind atașamentul pentru tapițerie al aspiratorului tău. Dacă este necesară curățarea locală, poți utiliza și o cârpă din microfibră împreună cu o soluție ușoară de detergent de vase, urmată de clătirea cu o cârpă umedă. Este bine să verifici eticheta de întreținere înainte de a face acest lucru. În cazuri rare, anumite perne cu spumă mărunțită pot fi puse în mașină.

Sutiene largi

Sutienele largi sunt un alt articol de îmbrăcăminte de evitat în mașina de spălat. Acest lucru se datorează faptului că spălarea poate distruge forma sutienului și poate deteriora sârma din interior. Pe lângă asta, cupele metalice se pot prinde ușor de alte articole în timpul ciclului, provocând ruperea acestora.

Fermoare deschise

Dacă îți plimbi degetul pe lungimea unui fermoar deschis, vei observa că fiecare dinț se prinde de pielea ta pe măsură ce o faci — efectul va fi asemănător și în mașina de spălat. Dacă fermoarele tale sunt desfăcute în timpul unui ciclu de spălare, se pot prinde și deteriora alte articole — în special cele delicate — și pot zgâria interiorul tamburului, de asemenea.

Închide fermoarele până sus pentru a evita această greșeală, dar ar trebui să lași butoanele descheiate. Acest lucru va pune mai puțină presiune pe firul în timpul ciclului de spălare, astfel încât nu vei căuta atât de des cum să coși un buton.

Costume de baie

Chiar dacă eticheta de întreținere spune că costumul tău de baie poate fi spălat în mașină, este mai bine să-l speli manual dacă vrei să dureze. Materialul se va întinde și se va lăsa când este supus unui ciclu de spălare, ceea ce înseamnă că își va pierde forma în timp.

Indiferent dacă materialul este făcut din nylon sau spandex, se poate prinde ușor de alte articole din încărcare, precum fermoare sau agrafe. Deci, pentru a evita deteriorările și dezamăgirile, spală delicat cu mâna în schimb.

Pete inflamabile

Știm cu toții că mașinile de spălat sunt proiectate să îndepărteze petele obișnuite, dar orice acoperit cu un reziduu inflamabil nu ar trebui niciodată pus în ele. Acest lucru include pete precum uleiul de gătit, benzină, alcoolul, uleiul de motor sau orice altceva care ar putea lua foc. Nu vrei aceste fluide în mașina de spălat, deoarece reprezintă un pericol de incendiu — și același lucru cu siguranță se poate spune și despre uscătorul tău de haine.

În schimb, înmoaie în prealabil obiectul vestimentar și tratează pata cu un îndepărtător de pete pe bază de solvent. Apoi spală manual în apă caldă. Usucă întotdeauna prin atârnare ulterior.

Obiecte cu aplicații sau dantelă

Dacă este acoperit cu paiete, este foarte probabil că va fi deteriorat în mașina de spălat. Chiar dacă întorci articolul pe dos, există nenumărate fire care pot fi trase sau prinse în timpul ciclului. Dacă aplicațiile sunt lipite, asta nu va ajuta, deoarece temperatura înaltă poate topi adezivul.

Orice are dantelă sau broderie nu ar trebui să intre în mașina de spălat din același motiv. Dantela este foarte delicată și poate fi ușor ruptă la contact cu alte articole. Respectă eticheta de întreținere pentru aceste articole și du-le la curățătorie chimică dacă este necesar.

Obiecte unice și grele

Dacă arunci o singură pernă sau o pătură grea în mașina de spălat, ai putea întâmpina probleme la faza de centrifugare. Dacă încărcarea nu este echilibrată uniform, mașina ta de spălat va avea dificultăți să atingă viteza necesară pentru a începe centrifugarea. De fapt, s-ar putea să se deterioreze prin aruncarea greutății obiectului unic în tambur în timp ce încearcă.

Ca rezultat, mașina ta de spălat va face fie un zgomot uriaș și va începe să trepideze și să se agite pe măsură ce își ia forțat viteza. Sau va întrerupe ciclul și te va lăsa cu o mizerie înmuiată și grea. Pentru a evita această problemă, asigură-te că umpli tamburul și echilibrează încărcătura. S-ar putea să fie suficient să arunci câteva prosoape în plus.

Pulovere delicate

Acesta este probabil cel mai frecvent greșeală de pe această listă. Dacă obiectul este făcut din lână, casmir sau catifea, verifică întotdeauna eticheta de întreținere pentru îndrumări privind spălarea. Temperaturile ridicate ale unei mașini de spălat pot micșora materialul, iar frecarea în contact cu alte articole îl poate lăsa uzat.

Spală manual cu un detergent de rufe delicat sau du-l la curățătorie dacă este necesar. Chiar dacă eticheta de întreținere indică faptul că obiectul poate fi spălat în mașină, tot recomandăm folosirea unui sac de spălat pentru a-l proteja în timpul ciclului și pentru a ajuta la prelungirea duratei de viață a hainei.

Cravate

O cravată este ceva pe care nu-l spălăm adesea, dar cu utilizarea zilnică sau un incident ocazional, va trebui să fie spălată în cele din urmă. Problema este că cravatele sunt adesea făcute din mătase sau lână și pot avea cusături delicate. Asta înseamnă că, dacă le pui într-un ciclu de spălare, se pot micșora, deteriora sau deforma.

Alege spălarea cu mâna pentru a-ți menține cravatele în aspect deosebit sau du-le la curățătorie. Poți utiliza, de asemenea, un îndepărtător specializat pentru a elimina orice pete persistente.

Costume

Pare potrivit să urmăm cravatele cu costumele — acestea cu siguranță nu ar trebui să intre în mașina de spălat. Majoritatea sunt fabricate din materiale delicate care pot fi ușor deteriorate într-un ciclu de spălare.

Chiar dacă ai de-a face cu un costum din bumbac sau poliester, acestea vor conține în continuare o întărire, care îi conferă forma lor. Această întărire se poate dizolva și se poate deforma în contact cu apă, așa că ține-ți costumele departe de mașina de spălat și apelează la curățătorie în schimb.

Genți

Dacă geanta ta a avut zile mai bune, poate fi destul de tentant să o arunci în mașina de spălat și să sperăm la cel mai bun rezultat, dar trebuie să rezisti. Majoritatea genților sunt fabricate din materiale delicate, cum ar fi pielea, care nu ar trebui niciodată puse în mașina de spălat. Orice elemente decorative de pe exterior pot fi ușor rupte sau topite.

Ignorând toate acestea, aruncarea și rostogolirea în mașina de spălat nu îi va face bine formei genții tale. Așa că ține-le separat. Ar trebui să le speli manual și să tratezi orice pete specifice. În funcție de material, s-ar putea să fii mai bine doar să le ștergi cu o cârpă umedă din microfibră.

Obiecte diverse

Golește întotdeauna buzunarele înainte de a arunca obiectul în mașina de spălat. Bluzele și jachetele în special pot conține adesea pixuri, chei și monede, care vor face mult zgomot atunci când sunt libere.

Acestea pot provoca daune pereților mașinii tale, precum și panoul frontal dacă ai un model cu încărcare frontală. În cel mai rău caz, ele se pot bloca în conducta de scurgere sau pot deteriora rezervorul exterior, ducând la reparații costisitoare. Verifică întotdeauna dacă există obiecte libere înainte de a încărca hainele, iar dacă auzi ceva neașteptat în mașină, oprește imediat ciclul.

Prea mult detergent

Aceasta s-ar putea să nu pară atât de extremă comparată cu alte greșeli de pe această listă, dar este totuși importantă. Folosirea prea mult detergent poate provoca un exces de spumă, care va fi dificil de îndepărtat de mașina ta în momentul ciclului de clătire.

Ca rezultat, hainele tale vor conține detergent rezidual, ceea ce poate duce la reacții ale pielii sau, cel puțin, la haine crocante și inconfortabile. Cheltuiești și bani în plus pentru detergent, deci asigură-te că dozezi corect.

Dacă ești la început cu mașinile de spălat, iată ce fac de fapt acele compartimente în sertarul mașinii tale de spălat.

Orice are eticheta „Doar curățare chimică”

În primul rând, ar trebui să consulți întotdeauna eticheta de întreținere pentru îndrumări privind spălarea obiectului. Dacă spune „doar curățare chimică”, înseamnă că cu siguranță nu ar trebui să intre în mașina de spălat. Acest sfat a fost dat pentru un motiv și spălarea articolului la mașină implică un adevărat pericol de deteriorare.

Cu toate acestea, dacă spune „spălare manuală”, s-ar putea să poți conta în continuare pe mașina ta de spălat — dar trebuie să fii atent.

Distribuie

ABONEAZĂ-TE!

Cele mai recente știri hi-fi, home cinema și tehnologie, recenzii, sfaturi de cumpărare și oferte, direct în căsuța ta de e-mail!

Prin trimiterea informațiilor tale ești de acord cu Termenii și condițiile și cu Politica de confidențialitate și ai vârsta de 16 ani sau mai mult.